Railbox RB1110 - informace

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Railbox RB1110 - informace

Příspěvekod HonzaM » pon 05 kvě, 2025 9:11 am

fulda píše:Zeptej se na lokomotivu s adresou 68.

Jak to bývá, chyba nebyla asi v technice, ale v obsluze. Ani Fred adresu neztratil, ani u lokomotivy nebylo potřeba měnit adresu. Problém je, že u FREDu nepoznáš, zda adresu má a jakou. Tohle je výhoda Zdenova OTO MD s displejem, když se připojí k LocoNetu, tak se na displeji zobrazí adresa jakou má, nebo text “disp” kdy očekává příjem poslání “dispečované” adresy.
Fred adresu neztratí dokud ji nevymažeš, zůstane tam třeba půl roku, centrála na to nemá vliv. Fred se automaticky přihlásí k lokomotivě s příslušnou adresou (pokud je na kolejišti a není obsazená jiným Fredem), jinak adresu ztratí. V případě ovladače jako je ESU, ovladač oznámí že je adresa obsazená a nabídne možnost ji “ukrást”, pokud se možnost využije, příslušný Fred tuto adresu ztratí.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod fulda » pon 05 kvě, 2025 10:36 am

HonzaM píše:Jak to bývá, chyba nebyla asi v technice,...

Tady si dovolím hrubě nesouhlasit.

Došlo k porušení několika pravidel a v kombinaci s tím, že to porušení není zdokumentováno to vyústilo do chyby, kterou osoba bez detailní znalosti není schopná vyřešit.
Namátkou:
Digitrax LocoNet® Personal Use Edition 1.0 SPECIFICATION uvádí na straně 5 následující:
LocoNet® Personal Use Edition 1.0 SPECIFICATION píše:If a device diconnects from LocoNetÒ and so does not access or reference a slot within the system PURGE time, the master will force the unaccessed SLOT to "COMMON" status
so other system devices can use the SLOT. The typical purge time of a DT200 operating as a Master is about 200 seconds. A good "ping" or Slot update activity is about every 100 seconds, i.e. if a user makes no change to a throttle/slot within 100 seconds, the throttle/device should automatically send another speed update at the current speed to reset the Purge timeout for that Slot.

Tedy pokud by se centrála chovala podle tohoto doporučení, tak by zhruba po třech minutách došlo k uvolnění slotu a tím pádem by prostě stačilo počkat. Pokud by čas byl jiný, ale zdokumentovaný, obsluha by měla šanci poznat, jak dlouho má čekat. Bohužel, zdá se, že centrála toto doporučení ze specifikace nerespektuje, nebo používá časy v hodinách a ne ve vteřinách, mají uživatelé fredů problém.

A ano, existují ovladače, které jsou schopně se s takovou situací vyrovnat, nicméně se většinou jedná o ovladače s displejem, jako je například MiniMausL, v některých Daisy II a zajisté celá řada dalších. Ale jejich používání je ze zištných důvodů na setkání zakázáno.

Takže za mne - pokud nemáte na setkání osobu mimořádně znalou, může vám RB1110 připravit nečekanou zábavu a nepříjemná překvapení (způsobená nedokumentovanou kreativitou).
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod HonzaM » pon 05 kvě, 2025 10:59 am

fulda píše:[do chyby, kterou osoba bez detailní znalosti není schopná vyřešit.).

Můžeš popsat jakou detailní znalost znalost máš na mysli a způsob řešení?
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod fulda » pon 05 kvě, 2025 12:17 pm

HonzaM píše:
fulda píše:[do chyby, kterou osoba bez detailní znalosti není schopná vyřešit.).

Můžeš popsat jakou detailní znalost znalost máš na mysli a způsob řešení?

Tak v konkrétním případě s lokomotivou 68 jsem potřeboval vědět, jak je definovaná LocoNet SLOT, jak s ním pracuje centrála a jak s ním pracuje ovladač. Pochopitelně se znalostí toho, jak ovladač reaguje na kolize.
fulda

Příspěvekod brejsak » pon 05 kvě, 2025 9:05 pm

Zdravím a pokusím se několika fakty uvést vše na správnou míru. Setkání v Roudnici n/L bylo pořádáno jako rozlučkové s moji osobou a k mým kulatinám, takže jako jednodušší a pohodové setkání i s dětmi z kroužku, z nichž někteří už jsou dávno ve studijním nebo pracovním procesu, ale přišli si zajezdit.
Programoval jsem lokomotivy a fredy na DR 5000, a protože skoro všechny lokomotivy přihlášené až na jednu byly naprogramovány na krátké adresy, i Fredy jsem programoval na krátké od 57 do 76. na Layoutu byla použita RB 1110 a s jejím použitím nebyl za všechny 4 dny žádný problém!
Za celý čtyřdenní provoz došlo celkem 18x ke ztrátě adresy ale jen na Fredu, z lokomotivy se ztratila společně s fredem jen jednou a to byla adresa 68, jak tu Fulda uváděl. Samozřejmě mě vždy přinesli s Fredem i loko, ale ta měla vždy adresu a na Fred, kde se ztratila šla vždy opětovně nahrát ta původní.
Jen v tom jednom případě u adresy 68 se stalo, že jsem musel použít úplně novou adresu jak na loko, tak i Freda, což myslím není vůbec špatné a pokud by to na všech setkáních takto fungovalo s lokomotivami, mohl by být každý spokojen.
Za mě musím říct, že mě ty ztráty adres na Fredech sice rozčilovaly, ale lokomotivy velikosti N a převážně od výrobce MTB jezdily všechny celé setkání na 100 % a to bylo hlavní. Na layoutu bylo v provozu průběžně 12 až 18 lokomotiv.
Za sebe musím říct, že za minulá setkání bylo s jinými centrálami víc problémů než při tomto, měl jsem ke každé lokomotivé připravenou a nahranou i druhou záložní stejného typu a toto setkání bylo první, kdy se za čtyři dny nemusela použít ani jedna! Poruchové jsou vždy lokomotivy domácí stavby nebo přestavby, ale na tomto rozlučkovém setkání mě spolehlivost dost překvapila co se spolehlivosti týká a tato použitá centrála v našem testu určitě nezklamala.
Jinak děkuji všem zůčastněným za příjemné setkání a co se týče ztrát adres na Fredech to asi nevyřešíte, ale mě osobně je to už vlastně jedno, protože mě na školním kolejišti fungují spolehlivě jak DR 5000 tak i novější RB 1110 a pokud ji potřebuji jinde, jezdíme i stejně spolehlivě s tou starou SN 88 nebo jak se jmenovala a byla od Fuldy a ač je babička, na našich 10 Multimausů také stačí.
brejsak

Příspěvekod HonzaM » úte 06 kvě, 2025 6:02 am

fulda píše:Tak v konkrétním případě s lokomotivou 68 jsem potřeboval vědět, jak je definovaná LocoNet SLOT, jak s ním pracuje centrála a jak s ním pracuje ovladač. Pochopitelně se znalostí toho, jak ovladač reaguje na kolize.

Díky za informaci. Mohl bys trochu rozvést co by podle Tvého názoru mohla centrála řešit jinak a jak to závisí na způsobu jak reaguje Fred? Zda to tedy je určitou konstrukční zvláštností Fredu? Existují ovladače, které umožňují zjištění zda je adresa obsazená a násilně ji mohou uvolnit.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod fulda » úte 06 kvě, 2025 7:28 am

HonzaM píše:
fulda píše:Tak v konkrétním případě s lokomotivou 68 jsem potřeboval vědět, jak je definovaná LocoNet SLOT, jak s ním pracuje centrála a jak s ním pracuje ovladač. Pochopitelně se znalostí toho, jak ovladač reaguje na kolize.

Díky za informaci. Mohl bys trochu rozvést co by podle Tvého názoru mohla centrála řešit jinak a jak to závisí na způsobu jak reaguje Fred? Zda to tedy je určitou konstrukční zvláštností Fredu? Existují ovladače, které umožňují zjištění zda je adresa obsazená a násilně ji mohou uvolnit.

Tak stačilo by, aby RB1110 dodržovala ten požadavek na uvolňování slotů (viz TADY), respektive pokud to dělají, tak to někde dokumentovat jaké mají časy.
Fredi se v tomhle případě chová naprosto v souladu s požadavky specifikace. Tedy předpokládá, že pokud centrála odpoví, že lokomotivu ovládá jiný ovladač, tak to znamená, že ten ovladač byl spatřen v čase menším než tři minuty jako aktivní. A tři minuty se z hlediska modulového provozu zdají jako dobrý čas pro živý ovladač.
fulda

Příspěvekod HonzaM » stř 07 kvě, 2025 6:09 am

Jindro, je dobře že jsi problém viděl a naznačil možnou příčinu. Za to ti patří poděkování. Vývojáři Railboxu poděkovali za informaci a vyřešení se budou věnovat. Nicméně problém se ztrátou adresy u lokomotivy 68 byl ojedinělý, šlo o jediný případ ve čtyřech dnech plného provozu. Vyřešení zbývajících 17 pťípadů bylo jednoduché, stačilo jednoduše naprogramovat do Fredu jeho původní adresu, na což není potřeba žádných odborných znalostí, třeba pomocí DT402 to lze provést i přímo na kolejišti. Samozřejmě i ztrátu adresy Fredu je nutné vyřešit. Použití RB1110 jako centrála pro modulové setkání je pravděpodobně vyjímečné a běžný provozovatel domácího kolejiště se s takovou situací nesetká.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod fulda » stř 07 kvě, 2025 6:40 am

Nechám na zvážení laskavého čtenáře, jestli stojí o centrálu, která funguje "většinou" a nebo by raději centrálu, která funguje "vždy".
fulda

Příspěvekod sidlo » stř 07 kvě, 2025 6:57 am

fulda píše:Nechám na zvážení laskavého čtenáře, jestli stojí o centrálu, která funguje "většinou" a nebo by raději centrálu, která funguje "vždy".

Nedá se matematicky dokázat, že libovolný komplexní program neobsahuje žádnou chybu.
Každá centrála obsahuje komplexní software.
Nechám na zvážení laskavého čtenáře, aby prohlásil centrálu dle vlastního výběru, že funguje "vždy".
sidlo

Příspěvekod fulda » stř 07 kvě, 2025 7:58 am

sidlo píše:
fulda píše:Nechám na zvážení laskavého čtenáře, jestli stojí o centrálu, která funguje "většinou" a nebo by raději centrálu, která funguje "vždy".

Nedá se matematicky dokázat, že libovolný komplexní program neobsahuje žádnou chybu.
Každá centrála obsahuje komplexní software.
Nechám na zvážení laskavého čtenáře, aby prohlásil centrálu dle vlastního výběru, že funguje "vždy".

Akademická diskuze o ničem. Ale v tomhle případě mohu změnit můj komentář například na:

Nechám na zvážení laskavého čtenáře, jestli si chce kupovat centrálu, o které ví, že se nechová správně a může přinášet problémy.
fulda

Předchozí

Zpět na DCC v praxi