DCC pro tutany

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: DCC pro tutany

Příspěvekod boobika » ned 25 kvě, 2014 4:26 pm

Technický dotaz - co jsou rychlé diody? Zkusím napětí snížit mezi boosterem a kolejí pomocí antiparalelních diod.

Napětí v koleji mám 18,9V, tak ho zkusím naladit na 14V
Snižování napětí pomocí diod chápu přesně, ale s tím usměrňovacím můstkem si nejsem jist - stačí jeden nebo je potřeba taky skládat za sebe až dosáhnu požadovaného napětí?

Nebude problém poté s v modulem vratné smyčky (od STE)? Že by to rozhodilo nastavení např. zkratovacího proudu.
boobika

Příspěvekod zdeno » ned 25 kvě, 2014 4:59 pm

ja osobne bych to resil stabilizatorem, treba LM317 na vstupu boostru.
On se o tom nikdo nezminuje, ale i rychle diody vnaseji celkem dost ruseni a to neni dobre. nektere dekodery by mohly blbnout.
---
Jinak poskytujes dost malo informaci.
Jaky tam mas zdroj ?
Napajis booster stridavym nebo stejnosmernym napajenim ?
---
Podle mne bych to asi resil spinanym zdrojem s regulaci. Napriklad :
http://www.alza.cz/connect-it-ci-131-notebook-power-48w-d476260.htm
nebo
http://www.alza.cz/connect-it-ci-132-no ... 399975.htm
Je to drazsi, ale zase tam mas spoustu veci navyse, treba zkratovou ochranu.
zdeno

Příspěvekod fulda » ned 25 kvě, 2014 5:53 pm

boobika píše:fulda: u té centrály nanoX píšou, že umí číst CV - umí to zobrazit na multimausu, pokud bych ho chtěl použít jen jako ovladač?

Ano, NanoX podporuje čtení CV (v plném rozsahu 1-1024), MM připojená jako ovladač k NanoXu dokáže číst a psát CV v rozsahu 1-256.

boobika píše:pokud jsem to vyčetl správně, může mít napájecí zdroj pro booster střídavý i stejnosměrný výstup. pokud to je správně a boosteru nevadí společný zdroj (16V 150VA stř.) pro vyhýbky a dalších pár kravinek, není problém.

Nep5eskakuj fyzikální zákony a středoškolskou fyziku obecně.
16V střídavých je po usměrnění ideálně 22V stejnosměrných, takže tím tomu moc nepomůžeš, ale naopak ublížíš.

Trochu mrzuté je, že známá parta výtržníků tu začala řešit své oblíbené demagogické pitomosti, takže za několik málo minut nebude toto téma k použití.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod fulda » ned 25 kvě, 2014 6:14 pm

boobika píše:Technický dotaz - co jsou rychlé diody?

Dioda podle své konstrukce potřebuje nějaký čas mezi úplným otevřením a úplným zavřením.
Tento čas se mění podle toho jak a z čeho je dioda vyrobená.
U některých diod se to třeba pozná podle názvu, u jiných ne. Třeba hezká mnemotechnika je dioda 1N4007, kde si N můžeš představit jako "Normální" diodu, k ní existuje rychlej ekvivalent 1UF4007, kde si UF můžeš představit jako "Ultra Fast" diodu.
fulda

Příspěvekod BohousP » ned 25 kvě, 2014 6:15 pm

Příspěvek jsem smazal.
Naposledy upravil BohousP dne úte 27 kvě, 2014 6:13 am, celkově upraveno 3
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod fulda » ned 25 kvě, 2014 6:17 pm

zdeno píše:Jinak poskytujes dost malo informaci.
Jaky tam mas zdroj ?
Napajis booster stridavym nebo stejnosmernym napajenim ?

Napsal toho až dost, má normální Roco start set koupenej po roce 2005, takže se spínaným zdrojem 18V 36VA DC
fulda

Příspěvekod Barbucha » ned 25 kvě, 2014 6:20 pm

zdeno píše:
fulda píše: P.S. taky máte pocit, že se GMe čím dál víc snaží, aby nikdo nepoužíval jejich web? Ty vyskakující reklamy jsou opravdu protivné.

pouzivej ADBlock, teda pokud mas Ohnivou lisku ;-)
trosku to zpomali, ale to je to nejmensi, co muzu udelat proti reklamam.

Vono je to i v Chrome, ale spousta lidí si to nějak neumí najít… Já vidím jen tu reklamu, která mě zajímá, čili žádnou.
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod boobika » ned 25 kvě, 2014 6:23 pm

Tak shrnutí: mám multimaus s boosterem, napájecí zdroj je origo 18V DC. co je uvnitř boosteru nevím (a ani mne to tolik netrápí zatím).
Původně jsem napětí ani neřešil - teprve na základě informací od Jirka_US se to zvrhlo trochu v plamenou diskuzi.
Ok, takže zdroj 16V AC použít nelze.

Jinak na začátku tématu (než bylo převedeno do tohoto tématu) jsem řešil, proč mi lokomotiva od Bachmanna s továrním dekodérem při rozjezdu bručí a ostatní loko ne.

Takže se optám ještě jednou:

- je nutné řešit snížení napětí ze cca 19V naměřených na koleji?
- pokud ano, je dobré použít např. diodový můstek z gm (co dával odkaz Fulda)?
- pokud ve druhém bodě je odpověď ano, tak u koupeního můstku stačí spojit kontakty plus s minus a "střídavé" kontakty zapojit sériově k vedení do koleje.
- o kolik voltů se mi poté sníží napětí?
- pokud u vybraného dekoderu píšou rozsah napětí 10-35V, tak je to přece ok a dost velká rezerva ne?
boobika

Příspěvekod fulda » ned 25 kvě, 2014 6:56 pm

boobika píše:- je nutné řešit snížení napětí ze cca 19V naměřených na koleji?
Nikdy neměř laciným voltmetrem DCC. A když už změříš, tak tu hodnotu nikde nepublikuj.
Jinak bych byl spíše skeptickej k výsledku, ale není to drahej pokus, takže ho můžeš udělat.
boobika píše:- pokud ano, je dobré použít např. diodový můstek z gm (co dával odkaz Fulda)?
Jako pokus určitě, nic tím nepokazíš a není to drahé.
boobika píše:- pokud ve druhém bodě je odpověď ano, tak u koupeního můstku stačí spojit kontakty plus s minus a "střídavé" kontakty zapojit sériově k vedení do koleje.
Ano, jen trochu doufám, že chápeš stejně jako já slovo "sériově".
boobika píše:- o kolik voltů se mi poté sníží napětí?
Zhruba o 1,4V za každý takový usměrňovač
boobika píše:- pokud u vybraného dekoderu píšou rozsah napětí 10-35V, tak je to přece ok a dost velká rezerva ne?
Ano, to je pravda. Viz má poznánka u prvního bodu.
fulda

Příspěvekod fulda » ned 25 kvě, 2014 6:58 pm

Barbucha píše:
zdeno píše:
fulda píše: P.S. taky máte pocit, že se GMe čím dál víc snaží, aby nikdo nepoužíval jejich web? Ty vyskakující reklamy jsou opravdu protivné.

pouzivej ADBlock, teda pokud mas Ohnivou lisku ;-)
trosku to zpomali, ale to je to nejmensi, co muzu udelat proti reklamam.

Vono je to i v Chrome, ale spousta lidí si to nějak neumí najít… Já vidím jen tu reklamu, která mě zajímá, čili žádnou.

To nejsou reklamy na adblock, ale to, že místo informací o součástkách je teď první stránka popsaná žvástama o novém webshopu, druhá žvástama o tom, že jsou obchodníkem roku a teprve na třetí to co hledám.

Jo přímo jim už jsem to psal několikrát, poprvé, když přestalo bejt použitelné hledání podle parametrů a podruhé, když přestalo fungovat úplně. Teď už na to kašlu.
fulda

Příspěvekod Jirka_US » ned 25 kvě, 2014 7:07 pm

to boobika:
1) hluk motoru - omlouvam se, to video jsem prehledl. Opravdu tezko radit na dalku, pokud nemas moznost vycist CV a udelat si zalohu. Co samozrejme muzes zkusit, jestli je to realne, zkusit ten model projet na analogu bez dekoderu.
2) napeti DCC - muj komentar smeroval k tomu, ze pokud si kupujes dekoder, tak je treba zohlednit jeho provozni napeti pro dany system DCC, aby jsi nedopadl jako ja, ze das na radu mistniho "odnornika" a prodaji ti dekoder, ktery jak pise BohousP nesplnuje normu NMRA. Uprimne receno clovek takovy "trik" proste mezi modelari neocekaval....co k tomu rici. Sam vidis jak ti tady radi, koupil jsi si system a ted ti tady radi jak si ho mas predelat k obrazu svemu a vrcholem vseho je, ze si mas dokoupit dalsi system, o kterem se tady psalo, ze je potreba dodelat vetrak atd.Takze pokud se nechces nechat napalit podruhe tak vybirej s rozvahou.
3) Dekoder Zimo je v pohode, vcetne jinych pokud maji udavany rozsah napeti, ktery uvadis.
fulda píše:
boobika píše:- je nutné řešit snížení napětí ze cca 19V naměřených na koleji?
Nikdy neměř laciným voltmetrem DCC. A když už změříš, tak tu hodnotu nikde nepublikuj.

Vidis, tady te poucuji, ze to nemas nikde publikovat a strankach lokopina to publikovane je a nikomu to nevadi....a jeste tam odkazuji zacatecniky, takze pak v tom maji trochu "gulas".
Naposledy upravil Jirka_US dne stř 28 kvě, 2014 4:08 am, celkově upraveno 3
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod BohousP » ned 25 kvě, 2014 7:12 pm

fulda píše:
boobika píše:- pokud ano, je dobré použít např. diodový můstek z gm (co dával odkaz Fulda)?
Jako pokus určitě, nic tím nepokazíš a není to drahé.
boobika píše:- pokud ve druhém bodě je odpověď ano, tak u koupeního můstku stačí spojit kontakty plus s minus a "střídavé" kontakty zapojit sériově k vedení do koleje.
Ano, jen trochu doufám, že chápeš stejně jako já slovo "sériově".

Na obrázku dole je to nakreslené - vlevo ze čtyř samostatných diod (t.j. to, co jsem posílal v průběhu dne), vpravo pomocí graetzova usměrňovače. Jak vidíš, je to úplně to samé. Akorát graetz býva z relativně pomalých diod, může (ale také nemusí) zkreslit DCC signál. Rychlé diody by měly být lepší, ale Zdeno k tomu už psal ... Je to potřebné vyzkoušet.
Přílohy
omezovac2.jpg
omezovac2.jpg (14.39 KiB) Zobrazeno 9982 krát
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod milan ferdián » pon 26 kvě, 2014 6:15 am

Příště bez náhrady toto téma smažu 8) .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod boobika » pon 26 kvě, 2014 8:37 am

Ok, zpět tedy k technickým věcem - zajímá mne možnost měření napětí v koleji.

Fulda psal, že se nesmí měřit levným přístrojem. Vím, že úplně levné šunty mají problém změřit třeba výstupní napětí z frekvenčních měničů, které používáme v práci, ale se svým soukromým jsem zatím problém neměl (klešťový multimetr v hodnotě "značkové" lokomotivy se zvukem). Dokážu si představit, že na osciloskopu by to bylo super, ale to každý doma nemá,

Díky za info
boobika

Příspěvekod fulda » pon 26 kvě, 2014 9:08 am

boobika píše:Fulda psal, že se nesmí měřit levným přístrojem. Vím, že úplně levné šunty mají problém změřit třeba výstupní napětí z frekvenčních měničů, které používáme v práci, ale se svým soukromým jsem zatím problém neměl (klešťový multimetr v hodnotě "značkové" lokomotivy se zvukem). Dokážu si představit, že na osciloskopu by to bylo super, ale to každý doma nemá,

Neříkám že nesmíš, ale nemá to žádnou vypovídací hodnotu.
Na téma jak měřit napětí tu proběhlo spoustu hádek bez žádného výsledku.
Nejlepší metoda je použít usměrňovač včetně filtračního kondenzátoru a měřit usměrněné napětí jako stejnosměrné a přičíst si úbytek na usměrňovači (věršinou 1,4V)
V každém případě ti ta změřená hodnota k ničemu nebude, zabejvej se jen tím, že budeš porovnávat "předtím" a "potom", protože hodnota napětí se na DCC dost dramaticky mění s provozem.
fulda

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi