Predtým, než sa vrhnem na popis úprav ďalšieho stroja, tak iba drobná poznámka k
PIKO Malému Hektorovi. Pri posune (jedno biele svetlo do kríža) je vidno, že LED zostáva slabo parazitne svietiť. Ja som ti to nevšimol, upozornil ma na to Jirka K. Riešenie je jednoduché – kondenzátory C1 a C2 na čelných osvetľovacích DPS vymeníme za odpory 10k a je hotovo. Ak by niekoho trápili zlé jazdné vlastnosti ako pri PIKO Čmeliakovi / Ragulinovi, tak kondenzátor C4 z hlavnej DPS pôjde von. Obrázky s popisom sú tu:
viewtopic.php?f=6&t=13002&start=120#p301576No a teraz pokračujem v úpravách... Tentokrát je to
PIKO V60 v priemyselnej verzii
OKR-D (Ostravsko-Karvinský revír – doprava)
T435.2568. Tak ako v predchádzajúcom prípade – PMT T435.0 – som sa rozhodol, že vyrobím novú DPS a vyšmýkam z dekodéra maximum. Použil som z rozmerových dôvodov
ZIMO MX648R (NIE Plux16), pretože sa líšia v počte výstupov – PluX má o 2 menej. Budem sa opakovať: DPS dokáže všetko to čo aj Malý Hektor od PMT a iné lokomotívy. Teda posun do kríža, samostatne ovládaný reflektor (s väzbou na biele pozičné svetlá), samostatné červené svetlá a aj osvetlenie kabíny. DPS obsahuje 3 tranzistory a 3 dvojité diódy. Samozrejme aj potrebné odpory. Zapojenie je principiálne zhodné s pomocnou DPS pre SERGEJa od GUTZOLDa (viď pár príspevkov dozadu). Akurát hustota súčiastok na 1cm2 sa zvýšila. Vstupy sú štyri + GND (Fo0F, Fo0R, SUSI C, SUSI D + GND). Jedno SUSI zapína posun, druhé SUSI reflektor v závislosti od pozičných svetiel Fo0F, Fo0R. DPS je rovnakého rozmeru ako originál. Nato, aby som mohol samostatne ovládať jednotlivé LED, tak som musel obe čelné osvetľovacie DPS upraviť. Na originál DPS svietia všetky tri biele LED súčasne. Ja som osamostatnil pravé a ľavé svetlo – preškrabal som dva prepoje + ku nim dotiahol dva nové vodiče (šedý a čierny). Reflektor zostal originál pripojený na bielom resp. žltom vodiči. Červené svetlá detto, avšak farebné označenie vodičov je opačné – žltý resp. biely vodič. No a samozrejme modrý spoločný (+) pól. Ku všetkým LED sú paralelne pripojené kondenzátory, pre biele pozičné sú to (opäť) C1 a C2, a tieto som vymenil za odpory 10k, aby LED parazitne nesvietili. Ďalej bolo potrebné doplniť výstupy z dekodéra – „vyzliecť“ ho zo zmršťovačky, doplniť vodiče pre SUSI C, SUSI D, GND a výstup Fo3 pre osvetlenie kabíny. Nato aby tam všetko vošlo, tak bolo treba skrátiť časť balastu. Na rad prišlo osadenie skompletovanej DPS a pripájanie vodičov od kolies, motora, dvoch upravených čelných DPS a dvoch vodičov s konektorom pre osvetlenie kabíny mašinfíru. Nakoniec som pripájal vodiče od dekodéra a zasunul 8-PIN päticu. Zmotal som vodiče dekodéra + prilepil reproduktor výšky 9mm obojstrannou silikónovou lepiacou páskou priamo na súčiastky DPS. Dekodér išiel na kant medzi bok lokomotívy a repro/8-pin konektor. Do kabíny som osadil LED s dvomi vodičmi a konektorom na konci + panáka. Pri kompletovaní som sa trocha potrápil so zatvorením karosérie na pojazd – je to tam natesno. Dekodér som mal vopred naprogramovaný
(zvuk JACEK V60) a upravené štandardné a švajčiarske mapovanie podľa nového HW zapojenia. Odskúšané s výsledkom 1 s hviezdičkou na prvý pokus...
Mapovanie CV a obrázky:
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!