Centrála DR5000

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » čtv 15 zář, 2022 11:01 am

Je to marny. Zdeno jede 'binarni logikou' a nejak nepobral ze neco co norma ani neurcuje, ani nezakazuje ...
... by SE NEMELO pouzivat. Protoze tomu a) nikdo nerozumi (coz tolik nevadi) a b) (coz je podstatne) az se jednou norma sikovne rozsiri, tak muze nastat kolize jak s normou, tak s novejsimi komponentami podle ni

Jenze - tohle NENI takovy pripad. Rozvedu, ale zeptam se pro kontrolu:

bavime se o pouziti LOKOMOTIVNI adresy #9999 dekoderem DR4018, coz je dekoder prislusenstvi pro spinane vystupy, ze ?
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat

Příspěvekod JenikPluto » čtv 15 zář, 2022 11:43 am

zdeno píše:pokud pripojim WiFi ovladac s adresou 268, tak to posila spravne. Verze 1.6.2.
Ale je to divne, tak by se to delat nemelo.
Kliknutim zvetsite.

Kdyz tak projdu ten list, nemas (nebo nemels) tam nekde ovladac s adresou #9999? Z toho co vidim, tak komunikace mezi tvym ovladacem na #268 mi prijde stejna, jako s tim fantomem na #9999. Nebo neni? Neco jako reset centraly to ma a pripadne by to nepomohlo?

JP
JenikPluto

Příspěvekod zdeno » čtv 15 zář, 2022 12:32 pm

uz nebudem reagovat, kdo chce, nech si to otestuje sam.
zdeno

Příspěvekod Jirkátor » čtv 15 zář, 2022 1:04 pm

zdeno píše:... , pokud za tim neni snaha veci zlepsit ??
A tu samou snahu mam predsa aj ja.

To je sice vskutku chválihodné, ale zde a takovýmto způsobem to jistě nezlepšíš. Zkus se obrátit na výrobce, jsem mu řekni, že jsi ze západního Německa. :wink:
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod zdeno » čtv 15 zář, 2022 1:09 pm

Jirkátor píše:
zdeno píše:... , pokud za tim neni snaha veci zlepsit ??
A tu samou snahu mam predsa aj ja.

To je sice vskutku chválihodné, ale zde a takovýmto způsobem to jistě nezlepšíš. Zkus se obrátit na výrobce, jsem mu řekni, že jsi ze západního Německa. :wink:

mozna by si si mal taky poposednout !!
Co si nepochopil na slovech, uz nebudem reagovat ??
zdeno

Příspěvekod Jirkátor » čtv 15 zář, 2022 1:28 pm

zdeno píše:
Ivan píše:Už by to chtělo tuhle diskuzi ukončit, protože to očividně nemá smysl.

ja jsem ji ukoncil, nema to cenu. To musi vyhnit. Cas ukaze.

:?:
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod belgarat » čtv 15 zář, 2022 3:04 pm

JenikPluto píše:
zdeno píše:pokud pripojim WiFi ovladac s adresou 268, tak to posila spravne. Verze 1.6.2.
Ale je to divne, tak by se to delat nemelo.
Kliknutim zvetsite.

Kdyz tak projdu ten list, nemas (nebo nemels) tam nekde ovladac s adresou #9999? Z toho co vidim, tak komunikace mezi tvym ovladacem na #268 mi prijde stejna, jako s tim fantomem na #9999. Nebo neni? Neco jako reset centraly to ma a pripadne by to nepomohlo?

JP

Ale ne, von Zdeno trochu nepochopil nektere funkce DR4018. Pochopil nanejvys ze dekoder prislusenstvi si dovoluje monitorovat DCC packety urcene pro rolling stock - a to je konecna, protoze DR4018 je prisroubovany pod deskou a nema kolecka.
belgarat

Příspěvekod zdeno » čtv 15 zář, 2022 4:36 pm

nebudem reagovat, na co ?? Sami se zhazuji.
zdeno

Příspěvekod Masinka85 » čtv 15 zář, 2022 5:56 pm

Zdeno, viem, že je to asi márne, ale zamyslieť nad sebou by si sa mal ty. Poznám ťa len z diskusie, ale v každom vlákne len urážaš l'udí s iným názorom, ako máš ty. Niektoré tvoje projekty sú zajímavé, ale božechráň ti navrhnúť nejaké úpravy. To je potom človek takmer prekliaty.
Masinka85

Příspěvekod zdeno » čtv 15 zář, 2022 6:56 pm

Masinka85 píše:Zdeno, viem, že je to asi márne, ale zamyslieť nad sebou by si sa mal ty. Poznám ťa len z diskusie, ale v každom vlákne len urážaš l'udí s iným názorom, ako máš ty. Niektoré tvoje projekty sú zajímavé, ale božechráň ti navrhnúť nejaké úpravy. To je potom človek takmer prekliaty.

Napis mi radu, ktera dava smysl a budem to akceptovat.
Od lidi, kteri nerozeznaji diodu od odporu rady neberem. Vetsinou su to chujoviny.
---
Vsimni si, ze lidi, kteri opravdu neco umi, tak mne nekritizuji a se mnou spolupracuji.
Treba Mpinta, MCX, Mezsaros, Vano, Tistan a dalsi. To su pro mne autority, ktere uznavam jako guru v tom co delaji a co umi.

dodatek:
jinak napisane, je to muj volny cas a moje penize, proc bych mel jinym dovolit mi do toho kecat.
Vsak pokud si nekdy neco vymyslel, tak to musis poznat, jak se nekteri lide snazi zmenit tvuj projekt ve svuj prospech.
A pokud to odmitnes, tak se citi byt strasne ukrivdeni.
Naposledy upravil zdeno dne čtv 15 zář, 2022 7:21 pm, celkově upraveno 1
zdeno

Příspěvekod belgarat » čtv 15 zář, 2022 7:19 pm

zdeno píše:Vsak pokud si nekdy neco vymyslel, tak to musis poznat, jak se nekteri lide snazi zmenit tvuj projekt ve svuj prospech.
A pokud to odmitnu, tak se citi byt strasne ukrivdeni.

Ano, to se snazi ... a prekvapive to dost casto neni "v jejich prospech" ale ve prospech i dalsich. No a odmital jsem taky -- jenze :) kvuli odmitnuti neni treba hned urazet ze. Napriklad se s pobavenim divam na ty detske rikanky kterym Ty rikas programy, a je mi smutno, protoze je patrne ze to co jsem psal v 15 letech je Tvoje maximum.
belgarat

Příspěvekod zdeno » čtv 15 zář, 2022 7:29 pm

belgarat píše:
zdeno píše:Vsak pokud si nekdy neco vymyslel, tak to musis poznat, jak se nekteri lide snazi zmenit tvuj projekt ve svuj prospech.
A pokud to odmitnu, tak se citi byt strasne ukrivdeni.

Ano, to se snazi ... a prekvapive to dost casto neni "v jejich prospech" ale ve prospech i dalsich. No a odmital jsem taky -- jenze :) kvuli odmitnuti neni treba hned urazet ze. Napriklad se s pobavenim divam na ty detske rikanky kterym Ty rikas programy, a je mi smutno, protoze je patrne ze to co jsem psal v 15 letech je Tvoje maximum.

A potom, kdo tady urazi druhe !!
Myslim, ze se nepodivite tomu, ze Belgarat je mezi ignorovanymi, stejne ako Valter.
Honza Merhaut tam neni, protoze akceptujem jeho zdravotni stav, on za to nemuze, je proste starej a uz mu to tak nemysli.
Naposledy upravil zdeno dne čtv 15 zář, 2022 7:35 pm, celkově upraveno 1
zdeno

Příspěvekod belgarat » čtv 15 zář, 2022 7:33 pm

zdeno píše:A potom, kdo tady urazi druhe !! Myslim, ze se nepodivite tomu, ze Belgarat je mezi ignorovanymi, stejne ako Valter.
Honza Merhaut tam neni, protoze akceptujem jeho zdravotni stav, on za to nemuze, je proste starej a uz mu to tak nemysli.

Ja Te neurazim, ja Te hodnotim. Ty jsi mne napriklad spravne nazval nekym kdo nerozezna diodu od odporu (no tak zly to neni, ale JEN o fous!). Je to tak a neni az tak od veci si priznat ze clovek neco neumi. Tvolje potiz je, ze ty ve sve naivite a s nulovym rozhledem, zato obrovskym zpupnym sebevedomim ani netusis jak kratkou cestu jsi v MEM oboru - v software. A cteni (a pochopeni) specifikaci prave sem docela patri. Takze se nad Tvymi vyklady musim ... no, usmivat.
belgarat

Příspěvekod zdeno » čtv 15 zář, 2022 7:44 pm

belgarat píše:
zdeno píše:A potom, kdo tady urazi druhe !! Myslim, ze se nepodivite tomu, ze Belgarat je mezi ignorovanymi, stejne ako Valter.

Ja Te neurazim, ja Te hodnotim. Ty jsi mne napriklad spravne nazval nekym kdo nerozezna diodu od odporu (no tak zly to neni, ale JEN o fous!). Je to tak a neni az tak od veci si priznat ze clovek neco neumi. Tvolje potiz je, ze ty ve sve naivite a s nulovym rozhledem, zato obrovskym zpupnym sebevedomim ani netusis jak kratkou cestu jsi v MEM oboru - v software.

asi to tvoje programovani nebude tak slavne, jestli se ku druhym chovas jako ku mne !!
A sup zase na seznam ignorovnych, kam patris se svymi znalostmi a vedomostmi.
zdeno

Příspěvekod belgarat » čtv 15 zář, 2022 8:03 pm

Abych se dostal zpatky k tematu. Toto pisu pro ty, ktere by mohl Zdeno zviklat s tim ze pise ze Digikeijs "neni podle normy" a "nemuze fungovat poradne". Pro Zdena to nema vyznam, protoze normu zna nejlip.

Zdeno je bohuzel vedle jak ta jedle - tedy pokud se tyka "hrozne veci, ze se pouziva adresa #9999".

Zda se, ze DR4018 ji - z duvodu uzivatelskeho pohodli - pouziva, aby se dala nastavovat pomoci PoM. Coz je opravdu hezke, protoze uzivatel MGP Oprava: Digikeijs nemusi (na rozdil od Zdenova zakaznika), lezt pod kolejiste, prepojit PGM vystup centraly na DCC vstup dekoderu, aby jej prenastavil. Muze z pohodli kresilka programovat CVcka pomoci PoM. A pouziva UPLNE standardni zpusob nastaveni CV, presne jak specifikuje svata NMRA. Uprimne, netusim zda PoM neni VUBEC definovany pro accessory decoders (ale nenasel jsem takove priklady uziti, ktere bych pochopil - a vsechna zakouti standardu neznam, a nestydim se za to; na platnosti zbylych tvrzeni to totiz nic nemeni) .... ale ono je to jedno. Protoze jedine ceho se tvurce DR4018 dopustil spatneho je, ze ta krabicka nema kolecka - aby mohla byt 'mobilni dekoder'.

A ted beze srandy: je to dopredne kompatibilni reseni: i kdyz se DCC standard rozsiri (zpetne kompatibilne), tak DR4018 nemohou prestat fungovat, ani nemohou zpusobit kolize s budoucimi zarizenimi. To by se musel DCC standard zmenit tak, ze prestanou fungovat lokomotivni dekodery bud obecne, nebo takove s adresou 9999. Samozrejme - pokud bude UZIVATEL trvat na soubeznem provozu skutecne lokomotivy #9999, ma problem. Ale taky ma 9997 jinych adres, ze kterych si muze vybrat. Prinejhorsim lze dekoderu DR4018 pridelit jinou adresu :) a dokonce uplne STANDARDNIM zpusobem, a to zapisem do CV1/CV17+18 ... DR4018 se chova naprosto standardne, v souladu s normou i protokolem - ba dokonce natolik, ze jej pomoci PoM muze nastavovat jak JMRI tak (s nadsazkou) Z21 mobile app.

Bohuzel pocatecni adresu prislusenstvi lze DR4018 pridelit (podle navodu) jen pomoci HW tlacitka a prehozeni "vyhybky", ne pres CV (a to ani na prog. koleji). Ale na to si Zdeno jako na nestandardni nestezuje... na to bych si naopak chtel postezovat ja. Taky na to Digikeijs mohl rezervovat nejaka 2 CVcka :)
Naposledy upravil belgarat dne čtv 15 zář, 2022 8:54 pm, celkově upraveno 4
belgarat

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi