Proč nemám rád LocoNet

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Proč nemám rád LocoNet

Příspěvekod zdeno » úte 05 čer, 2018 8:07 am

sidlo píše:Zdeno, jak hlásí toto zařízení http://www.digitrax.com/products/detection-signaling/bxp88/ centrále stav snímačů?

to pouziva RailSyn a s tim nemam zkusenosti a nemam moznost to nekde otestovat.
To je uz cely uceleny system, ktery vyzaduje spoustu veci, ktere nemam.
Jinak teorii poznam, ale zatim je to mimo mne.
---
Nech doplni udaje ten, kdo to pouziva.
zdeno

Příspěvekod zdeno » úte 05 čer, 2018 8:19 am

belgarat píše:
zdeno píše:ale to neni tvuj problem, ty chces hracku a proti tomu nemuzem nic namitat.

Univerzalni technologie Ti umozni postavit modelove reseni, a take Ti umozni postavit vlakodrom. Proto ji rikam "univerzalni". Technologie ma byt jen nastroj, kterym jeji uzivatel vyresi sve pozadavky, ne drab, ktery te zene do kouta.
Pokud LocoNet blokuje urcite konstrukce, pak OK, nemam ho rad ;) protoze si myslim, ze na levelu komunikace mezi zarizenim je zbytecne brzo uzivatele usmernovat a omezovat pouziti.

Hmm, takze jsme skomcili, prajem ti prijemny den.
zdeno

Příspěvekod belgarat » úte 05 čer, 2018 8:20 am

zdeno píše:Hmm, takze jsme skomcili, prajem ti prijemny den.

Jojo, ten hnusny XpressNet mi ale umozni postavit oboji.
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat

Příspěvekod zdeno » úte 05 čer, 2018 8:29 am

belgarat píše:
zdeno píše:Hmm, takze jsme skomcili, prajem ti prijemny den.

Jojo, ten hnusny XpressNet mi ale umozni postavit oboji.

To si myslis jen ty, realita je uplne nekde jinde.
Tady je vas par, ale treba FREMO nebo Loconet Hackers jsou uplne nekde jinde a nemyslim si ze je ocikas. ;-)
Prajem prijemny den.
zdeno

Příspěvekod belgarat » úte 05 čer, 2018 8:31 am

zdeno píše:To si myslis jen ty, realita je uplne nekde jinde.
Tady je vas par, ale treba FREMO nebo Loconet Hackers jsou uplne nekde jinde a nemyslim si ze je ocikas. ;-)
Prajem prijemny den.

Nepotrebuji si merit pindiky stylem "nas je vic a tudiz mame pravdu a nase reseni je lepsi". Uz ve skole mne ucili ze dukaz davem je dobry tak mozna pro ekonomy ;)

A ze mi XpressNet & spol. (napr. +S88) UMOZNI postavit jak vlakodrom, tak verny model ... je myslim fakt. Ze to s LocoNet nelze (protoze nema jit) tvrdis Ty.
belgarat

Příspěvekod zdeno » úte 05 čer, 2018 8:42 am

Co mas stale s tema pindikama ? ? Mas nejaky problem ?
---
pouzivas podrazacke argumenty, proste to tak nefunguje.
---
Zkusime to jinak, jake mas doma kolejiste a v jakem je stavu ??
Mas na nem nejakou automatizaci a v jakem je stavu ??
zdeno

Příspěvekod sidlo » úte 05 čer, 2018 8:45 am

Když já si pořád myslím, že s Loconetem to jde taky, jenom tu není nikdo kdo by to uměl vysvětlit (nebo se mu nechce).
Například tento výrobek https://www.digikeijs.com/dr4088ln-2r-16-channels-s88n-feedback-module-with-l-net.html je běžný detektor obsazení s tím, že ten výstup enkóduje do Loconetu.
Ty příklady, které tu byly prezentovány v souvislosti s výhybkami, jsou silně zavádějící a matoucí.
sidlo

Příspěvekod belgarat » úte 05 čer, 2018 8:54 am

sidlo píše:Když já si pořád myslím, že s Loconetem to jde taky, jenom tu není nikdo kdo by to uměl vysvětlit (nebo se mu nechce).
Například tento výrobek https://www.digikeijs.com/dr4088ln-2r-16-channels-s88n-feedback-module-with-l-net.html je běžný detektor obsazení s tím, že ten výstup enkóduje do Loconetu.
Ty příklady, které tu byly prezentovány v souvislosti s výhybkami, jsou silně zavádějící a matoucí.

No, po precteni kusu manualu mi TAKY prijde ze LocoNet jako technologie to umi ... koneckoncu je navrzeny jako obousmerna komunikacni peer to peer roura, tak to dava smysl. To znaci, ze by v principu mel umoznovat i prenos ACK od dekoderu vymen pripadne zjistovat stav. On je asi otazka "LocoNet" jako fyzicka, linkova a transportni vrstva a "LocoNet" jako aplikacni vrstva (konkretni packety). Docela slusne se to tu myslim micha dohromady, pricemz pokud muze nekdo nezavisle pridat (kompatibilnim zpusobem) packet, tak to michani vede ke spatnym koncum.

LocoNet neznam, takze pracuji s informacemi, ketri mi mistni autority napisi. A ty rikaji "LocoNet neumi a nema umet".

Priklady s vyhybkami jsou vymyslene schvalne, aby ukazaly absurditu "neumi a nema umet".
belgarat

Příspěvekod zdeno » úte 05 čer, 2018 9:07 am

sidlo píše:Když já si pořád myslím, že s Loconetem to jde taky, jenom tu není nikdo kdo by to uměl vysvětlit (nebo se mu nechce).

Cela debata je o tom, ze Roco priznivci tvrdi, ze dotaz na stav vyhybky je nutny a ja se jim snazim vysvetlit, ze se myli a tento udaj neni potrebny.
Jejich hlavni argument spociva v tom, ze chteji mit vysvicene a oznacene vsechny vyhybky, v jakem jsou stavu.
A na zaklade tohoto argumentu odsuzuji cely Loconet.
---
Tato pozadavka je opravnena pouze v tom pripade, ze maji ovladani vyhybek jednotlive a nedaji se spojovat do vlakovych cest.
Potom je nutne vedet dopredu stavy, aby se nemuselo procvakavat kazde nastaveni vyhybky.
To je ale analogove ovladani a nema nic spolecne s automatizaci pomoci Loconetu. A na tom vubec nic nemeni to, ze to ovladaji pomoci DCC. To je analogovy princip. Co prvek, to ovladac.
zdeno

Příspěvekod BohousP » úte 05 čer, 2018 9:11 am

belgarat píše:LocoNet neznam, takze pracuji s informacemi, ketri mi mistni autority napisi. A ty rikaji "LocoNet neumi a nema umet".

No jo, věřit autoritám, zejména těm samozvaným, se ne vždy vyplatí.
Bohužel, jak vidíme na příkladu politiků, čím větší hubu někdo má a umí lépe lidi vodit za nos, tím má větší úspěch. V posledním roce nám to dokazuje už několik tzv. demokraticky zvolených prezidentů/premiérů. Ať v Evropě, tak i v zámoří. (Poslední věty se naštěstí netýkají zdejších (na DF) autorit ani "autorit", sorry za OT.)
Naposledy upravil BohousP dne úte 05 čer, 2018 9:18 am, celkově upraveno 1
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod BohousP » úte 05 čer, 2018 9:15 am

zdeno píše:Cela debata je o tom, ze Roco priznivci tvrdi, ze dotaz na stav vyhybky je nutny a ja se jim snazim vysvetlit, ze se myli a tento udaj neni potrebny.
Jejich hlavni argument spociva v tom, ze chteji mit vysvicene a oznacene vsechny vyhybky, v jakem jsou stavu.

V autě máš také množství indikátorů, které nepotřebuješ a přesto jsou nebo mohou být užitečné. Já také nepotřebuji indikátor nezapnutého pásu, protože se zapínám automaticky. Ale aspoň nemusím kontrolovat spolujezdce.

zdeno píše:...To je ale analogove ovladani ...
Vážně ??? :lol:
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod zdeno » úte 05 čer, 2018 9:19 am

BohousP píše:
zdeno píše:Cela debata je o tom, ze Roco priznivci tvrdi, ze dotaz na stav vyhybky je nutny a ja se jim snazim vysvetlit, ze se myli a tento udaj neni potrebny.

V autě máš také množství indikátorů, které nepotřebuješ a přesto jsou nebo mohou být užitečné. Já také nepotřebuji indikátor nezapnutého pásu, protože se zapínám automaticky. Ale aspoň nemusím kontrolovat spolujezdce.
zdeno píše:...To je ale analogove ovladani ...
Vážně ??? :lol:

zapomenul jsi pridat OT ;-)
zdeno

Příspěvekod belgarat » úte 05 čer, 2018 9:29 am

zdeno píše:
Cela debata je o tom, ze Roco priznivci tvrdi, ze dotaz na stav vyhybky je nutny a ja se jim snazim vysvetlit, ze se myli a tento udaj neni potrebny.
---
Tato pozadavka je opravnena pouze v tom pripade, ze maji ovladani vyhybek jednotlive a nedaji se spojovat do vlakovych cest.
Potom je nutne vedet dopredu stavy, aby se nemuselo procvakavat kazde nastaveni vyhybky.
To je ale analogove ovladani a nema nic spolecne s automatizaci pomoci Loconetu. A na tom vubec nic nemeni to, ze to ovladaji pomoci DCC. To je analogovy princip. Co prvek, to ovladac.

No.... a Zdeno - skutecne to, co rikas, je "co LocoNet JE a NENI" a ne jak si ty MYSLIS, ze se ma a nema pouzivat ? Rozdil je v tom, zda se opiras o neco zapsaneho nekde ve specifikaci nebo prijateho komunitou nebo "jenom" o svuj nazor. Neberu Ti ho, ale nikdo neni neomylny a kazdy posuzuje a pouziva technologii podle svych pozadavku.

V pripade toho prvniho je pro spoustu lidi LocoNet nepouzitelny.
V pripade toho druheho ... LocoNet pouzitelny byt muze (kdyz ho spravite tak, aby sly parovat dotazy a odpovedi) a Ty se treba jenom pletes podobne, jako kdyz Gates rikal "640 kByte je dost pro vsechny" (on to teda ve skutecnosti nerek ale IBM tak udelala architekturu OS ;))
belgarat

Příspěvekod zdeno » úte 05 čer, 2018 9:45 am

Opakujem otazku,
Zkusime to jinak, jake mas doma kolejiste a v jakem je stavu ??
Mas na nem nejakou automatizaci a v jakem je stavu ??
zdeno

Příspěvekod Miloš_P » úte 05 čer, 2018 9:46 am

zdeno píše:To je ale analogove ovladani a nema nic spolecne s automatizaci pomoci Loconetu. A na tom vubec nic nemeni to, ze to ovladaji pomoci DCC. To je analogovy princip. Co prvek, to ovladac.

Debatu sleduju jen jako pozorovatel s elektrovzděláním a jisto úrovní znalostí IT. Občas kroutím hlavou, ale na tohle tvrzení už musím reagovat.

V analogu používám stavění vlakových cest jedním tlačítkem..., podle tohoto tvrzení mám digitál? Asi ne... K automatizaci mohu použít různé nástroje od reléových obvodů až po software komunikující přes nějakou sběrnici s ovládanými komponenty. Ale to je už přece nadstavba a ne loconet.

Celou dobu se tu míchají hrušky a jabka. Čekám, kdy se dozvím o kladech a záporech loconetu ve srovnání s jinou sítí. To, že každý preferuje to svoje, je pochopitelné a důvody jsou od těch racionálních, technických až po ty iracionální, že mě prostě něco víc vyhovuje a mám s tím už dobrou zkušenost a víc informací.
Miloš_P

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi