Centrala Nano-X

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrala Nano-X

Příspěvekod fulda » úte 04 úno, 2025 2:23 pm

Jednoduchá otázka - když se JMRI pokouší detekovat mašinu, tak poposkočí na koleji?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Jirka Dvorak » stř 05 úno, 2025 2:55 pm

Zkusil jsem připojit multimaus přes kostku 10764 na zimo mxtap a takhle dekodér fungoval. Následně loko na improvizované koleji napojené místo mxtap taky. Když jsem loko posadil na programovací kolej napojenou na NanoX, tak na povely z multimaus reagovala, ale JMRI stále hlásí, že žádnou loko nevidí. Takže to vypadá na problém na straně JMRI, ale nechápu proč. Starší dekodéry Lenz i Zimo MX čte a programuje ve stejné konfiguraci normálně. Přitom v menu dekodérů MN300 nabízí, tak by ho znát měl. Tak nevím...
Jirka Dvorak

Příspěvekod Jirka Dvorak » stř 05 úno, 2025 4:11 pm

fulda píše:Jednoduchá otázka - když se JMRI pokouší detekovat mašinu, tak poposkočí na koleji?

Ne mašna se ani nehne. Ale kontakt by mít měla, před i po pokusu o načtení svítila, aniž bych na ní šáhl.
Jirka Dvorak

Příspěvekod sidlo » stř 05 úno, 2025 4:50 pm

Nerozumíme si a proto děláme nesprávné závěry.

1. Připojíme k centrále počítač s JMRI. Nejrychlejší kontrola, že spojení funguje, je kliknout na zelené tlačítko Zapnuto. Centrála se vypne a tlačítko se změní na červené Vypnuto. Znovu na něj kliknu a centrála se zapne a tlačítko se změní na zelené Zapnuto.

2. Předpokládám, že se to povedlo. Na koleje dám mašinku s dekodérem MN300. V menu DecoderPro ⇒ Akce ⇒ Nový ovladač otevřu okno s ovladačem JMRI. Do pole adresa zadám adresu lokomotivy (to je ta z multiMAUS). Kliknu na Nastavit a adresa zešedne. V příkladu jsem použil adresu 10. Potom levým šoupátkem zkusím mašinku rozjet.

Otázky:
1. Rozjela se mašinka?
2. Jakou adresu mašinka má?

JMRI_ovladac.png
sidlo

Příspěvekod Jirka Dvorak » stř 05 úno, 2025 5:24 pm

Děkuji sidlo za názorný návod, to je přesně moje úroveň. Vše jsem udělal dle návodu a mašina se na pokyn ovladače z JMRI rozjela stejně jako předtím na povel multimaus. Nechal jsem jí prozatím původní číslo 3. Rozjásaný úspěchen jsem znovu zkusil v JMRI načíst dekodér a opět stejný výsledek: Stopping due to error: Není detekovaná žádná lokomotiva (301). Přitom se ani nepohla - mrtvý brouk. Ale na následný pokyn z multimaus se rozsvítila, takže kontakt neztratila.
Jirka Dvorak

Příspěvekod sidlo » stř 05 úno, 2025 8:21 pm

Mašinku postavit na programovací kolej. S ovladačem JMRI by stále měla jet na adrese 3.

1. V menu DecoderPro ⇒ Akce ⇒ Programátor jednotlivých CV otevřu okno s programátorem JMRI.
V poli CV zadám 1.
V poli Hodnota zadám 5.
Zvolím programování na Programovací koleji režim Přímý bytový.
Kliknu Zapsat CV.
Po chvíli čekání se zobrazí známá chybová hláška.

2. Z ovladače JMRI zkusím rozjet mašinku s adresou 3. Asi to nepojede.
Změním adresu na 5 a zkusím ji znovu rozjet. Asi to pojede.

Jak to dopadlo?

JMRI_programator.png
JMRI_programator.png (41.53 KiB) Zobrazeno 2959 krát
sidlo

Příspěvekod Jirka Dvorak » čtv 06 úno, 2025 3:03 pm

Sidlo zdravím a děkuji za další návod. Dopadlo to přesně podle něj. Jak tomu mám rozumět? Je to trochu mimo moje chápání.
Jirka Dvorak

Příspěvekod sidlo » čtv 06 úno, 2025 3:32 pm

Spojení JMRI – NanoX funguje správně.
Příkazy z NanoX se do DCC kolejí posílají správně.
Vracíme se k problému popsanému zde http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=6&t=8896#p343521.

Centrála NanoX nesplňuje normu NMRA S-9.2.3 Service Mode – D: Decoder Acknowledgment Mechanism – Basic Acknowledgment.

Dekodér po přijetí příkazu k programování potvrdí jeho úspěšné provedení tak, že na 6 ms zvýší odběr proudu o 60 mA. Problém centrály NanoX je ten, že těchto 60 mA není schopna detekovat. Většina lokomotiv odpovídá proudem mnohem větším než je ten požadovaný. S těmito lokomotivami nemá NanoX problém. Pokud ale lokomotiva odpoví proudem blízkým 60 mA, tak centrála odpoví chybovým hlášením Žádná lokomotiva není detekovaná. Tento problém se dá ve většině případů obejít trikem s odporem 100 Ω s výkonem alespoň 5 W paralelně připojeným k programovací koleji. Tím se zvýší proud na programovací koleji a NanoX má větší šanci, že to bude detekovat.
sidlo

Příspěvekod Jirka Dvorak » čtv 06 úno, 2025 4:09 pm

Děkuju Sidlo, konečně jsem to pochopil. Ten odpor jsem nezkoušel, protože ho doma nemám, ale pořídím. Děkuji za trpělivost.
Jirka Dvorak

Příspěvekod fulda » čtv 06 úno, 2025 5:43 pm

Znovu se pokusím zopakovat. Když při tom čtení položíš na lokomotivu ruku, aby jsi jí zatížil, tak ve většině případů bude čtení fungovat.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Jirka Dvorak » pát 07 bře, 2025 7:53 am

Velice děkuji oběma za rady a hlavně za trpělivost. Pár dní jsem neměl na železnici čas, ale teď se zdá, že obě rady fungují (odpor i přítlačná metoda).
Jirka Dvorak

Předchozí

Zpět na DCC v praxi