od Hříbek » sob 14 čer, 2014 7:27 am
Mám podobné zkušenosti s modulem od STE, jako se tady píše.
Vpodstatě každá lokomotiva se chová ve smyčce jinak.
Některá projede bez problémů jakoukoliv rychlostí, jiná se při nižší rychlosti zastaví a při vyšší jede normálně, někdy se objeví zkrat při přejezdu přerušení koleje, jindy se mašinka zastaví až uvnitř smyčky a modul indikuje zkrat atd. Přitom jsem zkoušel různé hodnoty odporů pro různé zkratové proudy a chovalo se to podobně.
Můj názor je ten, že těch proměnných je strašně moc, ať je to odběr proudu z kolejí, zasviněný komutátor, ale taky různé typy motorů a dekodérů a podobně.
Navíc některé vlaky bych chtěl provozovat ve vícenásobné trakci (postrk, přípřež).
Nakonec jsem se rozhodl, že smyčku vyřeším pomocí optočidel a bistabilního relé s dvěma cívkama.
Jedno čidlo bude před přerušením koleje a přepne polaritu těsně předtím, než vlak vjede do smyčky a druhé čidlo bude před koncem smyčky a přepne předtím, než vlak smyčku opustí. I v tomto případě platí, že délka oboustranně přerušeného úseku musí být větší, než délka nejdelší soupravy. Jedná se o jednostranně pojížděnou smyčku.
Výhoda je jednak v tom, že nezáleží na typu motoru a dekodéru v mašině a u všech vlaků se to chová stejně.
Další plus je v tom, že nezáleží na tom, jestli je vlak sunutý, nebo tažený a ani na celkovém odběru soupravy (víc lokomotiv, osvětlení vlaku atd.)
No a v neposlední řadě nedochází při přejezdu lokomotivy přes přerušené kolejnice k jiskření a tím k opalování dvojkolí.
Ještě podotýkám že mám centrálu Intellibox od Uhlenbrock. S Multimause od ROCO nemám zkušenost, ale myslím si, že na typu centrály až tak moc nezáleží, spíš bych to viděl na nepropracovanou a neodzkoušenou konstrukci toho modulu.