myslim si, ze neni spravne jen kritizovat bez toho, abych navrhnul reseni

---
Prislusenstci s Loconetem ma dve reseni. Jedno ma pripojeni na PC a druhe nema. Protoze se nam jedna o jednoduche reseni, zvolim to bez pripojeni na PC.
---
Napriklad Atina 2313 ma 17 IN/OUT pinu a pokud pouzijeme RxD , TxD a INT0 na rezii, tak nam zustane 14 pinu na klavesnici 7x7 bodu. Pokud pouzijeme Atmega8, ktera ma srovnatelnou cenu, tak ta ma 23 pinu a zustane na klavesnici 10x10 pinu. Protoze budeme pouzivat negativni logiku, musi se na kazdy pin zavesit PULL-UP v hodnote 1k az 2k7. Problem je, ze jsou to ruzne porty a jejich cteni bude muset byt na nekolikrat. Ale to je programove reseni a nemelo by to delat problemy. Zabudovane PULL-UP jsou slabe a nespolehal bych se na ne.
---
Vystup je na RJ12, kde se na piny 3,4 zapoji Loconet, 2,5 zem a na 1,6 se da +12V. Dale se tam musi dat zdroj proudu 15-17mA, ktery potrebuje Loconet na svuj chod. Z tohoto vystupu se rozvetvuje Loconet na dalsi periferie a je jedno, zda je to hvezda nebo linearni. Nedoporucuje se ho spojit do kruhu.
---
Timto vystupem lze primo ridit navestidla a obvody detekce. Odbery by nemely presahovat 10mA na jedno zarizeni z pinu 1 a 6. Na vyhybky toto nestaci a musi se dat externi zdroj. Pokud je tento zdroj "plovouci" a bez ukostreni na "nulak" 230V, tak nemusi byt Loconet opticky oddelen. Pokud by jste pouzili treba PC zdroj, tak je optika naprosta nutnost.
Malicke serva maji odber do 100mA a pokud by se nastavovaly postupne, mely by to rozvody 1 a 6 utahnout, ale je to reseni na hrane a treba si to dobre
promyslet. Ale na male kolejiste by to slo realizovat.
Jinak piny 1 a 6 se daji posilovat a to tak, ze vedeme soubežne +12 a zem a hocikde se pripojime k RJ12, ku spravnym pinum.
---
No a ted to nejhlavnejsi, da se navrhnout a zabudovat roztrousena inteligence. Tim myslim to, ze nastavenim jednoho prvku se retezovite nastavi dalsi podle pravdivostni tabulky. Takze nastavenim vyhybky se posle prikaz na navestidlo a potom treba muze cekat na signal od detekce a nasledne vrati vyhybku a navestidlo do zakladni polohy. Tady se fantazii meze nekladou a opravdu zalezi jen na programatorovi, jak si to udela.
PS cena je 4-5 Eur na jedno zarizeni, takze je to srovnatelne a "mozna" lacinejsi nez Fuldovo reseni.