Enkodér pro příslušenství

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Enkodér pro příslušenství

Příspěvekod zdeno » sob 04 srp, 2012 7:04 am

no "Central ovladac" Piko je jedno z nejhorsich reseni, chybi totiz uplne zpetna vazba. Teda stiskate neco, nevite co a snad to udela to, co chcete..
Ale mne je to jedno, pokud to nekomu vyhovuje ;-)
Jinak PIKO infra ovladani nema s Loconetem nic spolecne. Opakujem, naprosto nic.
---
Ale dulezite je to, ze se Loconet demonizuje a nasazuje se mu psi hlava. To si myslim neni spravne a melo by se to zmenit. Muj nazor je, ze Lenz a jeho klony jsou hracky a jsou vynikajici na male kolejiste. Tam nemaji konkurenci a myslim si, ze to je v poradku. Ale kolejiste s vice nez 50 prvky prislusenstvi je pro Lenz uz na hranici limitu a neni odhadnutelne, jak se to bude chovat. Muze a nemusi to chodit. Loconet ma limity uplne jinde a pripojenych zarizeni muze byt na stovky, jen ci to zvladne napajeni. Teda omezeni je na pinech 1 a 6 konektoru RJ12, ktere dodavaji energii a skoro vubec nezavisi na Loconet sbernici.
Je samozrejme, ze i Loconet ma sve meze a to je jeho delka a pocet pripojnych bodu, ktere pridavaji ohmickou a kapacitni slozku. Ale ta je uplne nekde jinde nez Lenz a jeho klony. Da se napisat, ze tam kde Lenz konci, tak tam Loconet zacina. ;-)
Naposledy upravil zdeno dne sob 04 srp, 2012 7:18 am, celkově upraveno 1
zdeno

Příspěvekod fulda » sob 04 srp, 2012 7:18 am

zdeno píše:Ale dulezite je to, ze se Loconet demonizuje a nasazuje se mu psi hlava. To si myslim neni spravne a melo by se to zmenit.

... a proto se pokouším démonizovat lenz ... :lol:
zdeno píše: Muj nazor je, ze Lenz a jeho klony jsou hracky a jsou vynikajici na male kolejiste. Tam nemaji konkurenci a myslim si, ze to je v poradku. Ale kolejiste s vice nez 50 prvky prislusenstvi je pro Lenz uz na hranici limitu a neni odhadnutelne, jak se to bude chovat. Muze a nemusi to chodit.

Na tohle se dá podívat dvěma způsoby:
1. Kdo z vás má modulovou stanici s více než 50 prvky příslušenství?
2. To že může a nemusí chodit je pochopitelně blbost. Lenz definoval normu a v tej uvedl matematiku pro výpočet, podle kterého rigorózně vychází, že při počtu kusů příslušenství do 1000 (včetně) uživatel nezaznamená problémy a ani zdržení, pro počet příslušenství do 2000 je nutné nastavit dekodéry do režimu pro pomalejší odezvu a nebo oddělit trakci od příslušenství.

A teď ta hlavní pecka - možná si někdo všimnul, že ta moje hračka nepoužívá žádnou ze jmenovaných sběrnic. prostě generuje NMRA DCC signál, kterej je normalizovanej a dokumentovanej.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod zdeno » sob 04 srp, 2012 7:30 am

ale no,
zas nebud papezstejsi jako papez, to taky neni dobre.
---
Jedna se o to, ze si zaregoval nevhodne na navrh s pouzitim Loconetu na prislusenstvi, nic vic, nic min. Ja uznavam nenahraditelnost Lenz u malych kolejist a ty by si mel respektovat Loconet u modulovky a vetsich kolejist. Ty tvoje ceny jsou vyslovene uletene a nepravdive. Problem je v tom, ze Loconet lze pouzit na male kolejiste za srovnatelne ceny a nekde i lacineji, ale Lenz nejde pouzit na velke kolejiste a modulovku.
---
Lenz vypoctum neverim ani nahodou, my jsme Lenz pouzivali v zacatcich a dopadlo to velmi spatne. Teorie a skutecnost jsou dve velmi rozdilne veci. Myslim si, ze Lenz urcite nebude hanobit svuj vyrobek ;-)
---
Pecka,
ja to vim a taky na to nereaguji, ja jsem reaagoval na tvoje odsouzeni Loconetu pro pouziti na prislusenstvi.

PS navic ma Loconet moznost zpetne vazby a hlaseni, coz DCC nema.
zdeno

Příspěvekod alexander » sob 04 srp, 2012 9:17 am

fulda píše:
A teď ta hlavní pecka - možná si někdo všimnul, že ta moje hračka nepoužívá žádnou ze jmenovaných sběrnic. prostě generuje NMRA DCC signál, kterej je normalizovanej a dokumentovanej.

Ano,presne o toto ide! Žiadne ....nety, iba DCC! A na ovládanie veškerého príslušenstva na modulovej stanici stačia DVA vodiče. Najdôležitejšia výhoda - netreba milión metrov kabeláže a množstvo konektorov na prepojenie modulov a ovládacieho pultu. Všetko elegantne dvoma vodičmi. Ak chce niekto extra napájanie DCC dekodérov, potom štyri.
Kedy konečne toto modulovkári pochopia!!!!!!
alexander

Příspěvekod zdeno » sob 04 srp, 2012 9:19 am

myslim si, ze neni spravne jen kritizovat bez toho, abych navrhnul reseni ;-)
---
Prislusenstci s Loconetem ma dve reseni. Jedno ma pripojeni na PC a druhe nema. Protoze se nam jedna o jednoduche reseni, zvolim to bez pripojeni na PC.
---
Napriklad Atina 2313 ma 17 IN/OUT pinu a pokud pouzijeme RxD , TxD a INT0 na rezii, tak nam zustane 14 pinu na klavesnici 7x7 bodu. Pokud pouzijeme Atmega8, ktera ma srovnatelnou cenu, tak ta ma 23 pinu a zustane na klavesnici 10x10 pinu. Protoze budeme pouzivat negativni logiku, musi se na kazdy pin zavesit PULL-UP v hodnote 1k az 2k7. Problem je, ze jsou to ruzne porty a jejich cteni bude muset byt na nekolikrat. Ale to je programove reseni a nemelo by to delat problemy. Zabudovane PULL-UP jsou slabe a nespolehal bych se na ne.
---
Vystup je na RJ12, kde se na piny 3,4 zapoji Loconet, 2,5 zem a na 1,6 se da +12V. Dale se tam musi dat zdroj proudu 15-17mA, ktery potrebuje Loconet na svuj chod. Z tohoto vystupu se rozvetvuje Loconet na dalsi periferie a je jedno, zda je to hvezda nebo linearni. Nedoporucuje se ho spojit do kruhu.
---
Timto vystupem lze primo ridit navestidla a obvody detekce. Odbery by nemely presahovat 10mA na jedno zarizeni z pinu 1 a 6. Na vyhybky toto nestaci a musi se dat externi zdroj. Pokud je tento zdroj "plovouci" a bez ukostreni na "nulak" 230V, tak nemusi byt Loconet opticky oddelen. Pokud by jste pouzili treba PC zdroj, tak je optika naprosta nutnost.
Malicke serva maji odber do 100mA a pokud by se nastavovaly postupne, mely by to rozvody 1 a 6 utahnout, ale je to reseni na hrane a treba si to dobre
promyslet. Ale na male kolejiste by to slo realizovat.
Jinak piny 1 a 6 se daji posilovat a to tak, ze vedeme soubežne +12 a zem a hocikde se pripojime k RJ12, ku spravnym pinum.
---
No a ted to nejhlavnejsi, da se navrhnout a zabudovat roztrousena inteligence. Tim myslim to, ze nastavenim jednoho prvku se retezovite nastavi dalsi podle pravdivostni tabulky. Takze nastavenim vyhybky se posle prikaz na navestidlo a potom treba muze cekat na signal od detekce a nasledne vrati vyhybku a navestidlo do zakladni polohy. Tady se fantazii meze nekladou a opravdu zalezi jen na programatorovi, jak si to udela.

PS cena je 4-5 Eur na jedno zarizeni, takze je to srovnatelne a "mozna" lacinejsi nez Fuldovo reseni. ;-)
zdeno

Příspěvekod alexander » sob 04 srp, 2012 9:29 am

zdeno píše:Jedna se o to, ze si zaregoval nevhodne na navrh s pouzitim Loconetu na prislusenstvi, nic vic, nic min. Ja uznavam nenahraditelnost Lenz u malych kolejist a ty by si mel respektovat Loconet u modulovky a vetsich kolejist. Ty tvoje ceny jsou vyslovene uletene a nepravdive. Problem je v tom, ze Loconet lze pouzit na male kolejiste za srovnatelne ceny a nekde i lacineji, ale Lenz nejde pouzit na velke kolejiste a modulovku.

Zdeno, stále je to odvoch nesúvisiacich veciach.
Trakcia v modulovke na loconete - nikto nepopiera, že je to momentálne to najlepšie riešenie. Ale tu hovoríme o ovládaní príslušenstva na modulovej stanici. To je predsa strikne oddelené od loconetu pre trakciu. To nemá s loconetom ani iným netom nič spoločné. A že nie je možnosť spätnej väzby? A no čo by mi bola pri prehadzovaní výhybiek, návestidlách, otváraní dverí remízy a podobne?????
Ide predsa o jediné, nahradiť desiatky metrov prepojovacích káblov a x konenktorov, ktoré treba na prepojenie modulov a ovládacieho pultu.
Moje PIKO určite nie je nič svetoborné, ale ja nemám medzi modulmi a ovládačom ŽIADNY kábel. Iba ovládač v ruke. A že nemá loconet? Ja ho nepotrebujem, ale nemáš pravdu. K piko ovládaču existuje infra prijímač s prevodom DCC na loconet, takže aj toto funguje.

A oná rozstrúsená inteligencia? Teoreticky zaujímavé, ale reálne to zatiaľ neexistuje. Myslím dostupné a ľahko replikovateľné pre obyčajného elektrobastliča bez hlbokých znalostí všelijakých ....netov.
alexander

Příspěvekod Ferda » sob 04 srp, 2012 9:44 am

Zx1974 píše:Proč by měla být úplně mimo? Jen jsem zareagoval na Fuldův povzdech, že se to modulářům nelíbí.

Modulářům se to nelíbí, protože jsou z toho malinko vyděšení. Vetšina z nich má pocit, že na ovládání stanice je lepší analog, protože se v něm vyznají. O DCC nikdy ani nepřemýšleli. Nejdříve proto, že když začínali, tak to bylo opravdu drahé a pak proto, že by se museli naučit něco nového. Pořád argumentují cenou i když v dnešní době (a s Fuldovým enkodérem a jinými jeho udělátky) už při pěti výhybkách to vychází cenově lépe. Cenový argument je však jen zástupný. Hlavní problém je, že starého psa novým kouskům nenaučíš! A jim přece analog vdycky stačil. Neplatí to samozřejmě obecně.
Další aspekt je, že až tak moc nových modulových stanic nevzniká a když už ano, pak za pomoci dobrých rad těch samých zapálených analogistů. Nový adept modulového ježdění jde přece pro rady k "Mistrům".
Možná jsem měl štěstí, že jsem potkal dřív kluky ze Slovácka (mají stanice v DCC), než kluky z Ostrama. Možná bych jezdil i já v analogu. :wink:

Je mi jasné, že teď vyskočí spousta potrefených kohoutů, ale jsem zvědavý jestli se objeví i nějaké věcné argumenty, ktré by mě přesvědčily o opaku :roll:
Tak pardálové, hurá do mě!
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod zdeno » sob 04 srp, 2012 10:46 am

no nevim,
myslim ze eNkari v Zababove pouzivaji nejakou sbernici na prislusenstvi, ted nevim jakou, ale urcite to neni DCC. Taky TT-ckari, nebo chalani z Bojnic presli na nejaky digital. Takze to neni tak docela pravda. Je to vyvoj a ja se snazim, aby to nebyla jednosmerka, ale aby se dalo vybrat z nekolika variant.
---
Roztrousena inteligence,
tak ta existuje stejne dlouho jako Loconet, jen to, ze o tom nevis, neznamena, ze to neexistuje. Problem je, ze kazdy chce hotove reseni a pritom chce zaplatit jen za soucastky, tak s timto jsem uz prestal a delat to nebudu. Taky je veliky problem neochota se neco nove naucit, kazdy si mysli, ze se to udelalo samo.
---
Loconet na prislusenstvi,
tady chybi osveta a lidi, kteri tomu rozumi. Myslim, ze v necem zacinam chapat Sindyho, ze se neoplati to delat nasilu. Kdo chce a ma zajem, tak si Loconet najde a vyuzije ho. Kdo nechce, tak zustane u hracek a hraje si. Proti tomu nemam absolutne nic, ale kdo chce neco vic, mel by mit moznost si vybrat. K tomu smeruje ma snaha a proto vysvetluji a presvedcuji. Nemam zajem presvedcovat rozhodnute a zaseknute. To je jejich problem a tyka se to DCC i analogu pro prislusenstvi. Ale kdo chce a ma zajem, ma moznost to udelat jinak a lepe. Rozumime si ??
zdeno

Příspěvekod michal.kubista » sob 04 srp, 2012 1:38 pm

Zdeno,
občas jsem nechápal tvoje výpady. Zatím jsi jen kritizoval fuldova řešení. Časem to přerostlo ve vzájemné hledání argumentů pro a proti Lokonet x Lenz.
Fulda se pokouší vymýšlet nové a nebo inovativní řešení v systému, který se tobě ne zcela líbí, ale on nepopírá, že jeho řešení není pro všechny a má svoje omezení. Myslím, že to stejně dělá hlavně pro sebe, podívej se na jeho návrh koljiště (nevím, jesti už ho staví), no a svoje řešení zveřejňuje.
Zdeno, zkus taky něco trochu víc konstruktivního. Já třeba mám kolejiště na hraně, kde zvažuju, zda bude lepší Lokonet nebo Lenz, ale nejen díky Fuldovi mám snadný přístup jen jednomu řešení.
K Lokonetu pro domácí výrobu toho moc nevidím a to co najdu, tak má někdy i značná omezení. Jestli mám vidět konstruktivní přístup, zkus mi dát přístup k nějakým řešením a třeba tam, kde je nějaký problém, tak jej popsat a já rád pomůžu s řešením. Něco z elektroniky také mám za sebou a třeba pomůžu, ale tyhle dohady mě začínají vadit.
michal.kubista

Příspěvekod zdeno » sob 04 srp, 2012 2:30 pm

ja mam svoje veci vetsinou na http://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2012010005 a je tam toho dost.
Nema cenu to pretahovat sem, proc taky. ;)
Zrovna tohle je centrala Loconetu.
---
Taky delam svoje stranky, ale ty nejsou zdaleka hotove a tak je neprezentuji. Je toho strasne moc a casu malo. Takze neni pravda, ze neprezentuji, jen se o tom nevi. Ale to je bezne, ja jsem na toto forum taky narazil az minuleho roku a naskakovat do rozjeteho vlaku je dost tezke.
zdeno

Příspěvekod Ferda » sob 04 srp, 2012 7:24 pm

Malinko se vrátím k meritu věci...

Včera večer bylo zjištěno, že jeden nejmenovaný kolega by zrovna takovýto enkoder urychleně potřeboval.
Dnes 10:42 jsem volal Fuldovi o pomoc.
Dnes 13:26 mi v poště přibyl E-Mail od Fuldy s potřebnými podklady.
Dnes 15:05 jsem to zjistil a okamžitě jsem soubory přeposlal kolegovi Harttmanovi.
Dnes 17:30 se kolega Harttman objevil v naší sokolovně
Dnes 17:34 jsem si mohl vyfotit hotové plošňáky a potřebné součástky jsou již taky objednané.

Práce kolegy Harttmana:
http://ferda-ov.rajce.idnes.cz/Zberna#040820122832.jpg
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod fulda » ned 05 srp, 2012 6:53 am

Prosimvás, né že mi budete všichni psát po jednom. Já to tak do středy hodím na web (www.fucik.name), jen musím sepsat nějakou návodnější část, abych nemusel pořád odpovídat na stejné otázky.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod zdeno » ned 05 srp, 2012 7:00 am

no vidis, vsechno zle je na neco dobre ;-)
jsem rad, ze se to trosku rozbehlo. Nekdo si muze myslet, ze jsem proti Lenz a jeho klonum, ale to neni pravda, na domaci kolejiste je to super.
---
Jen jsem chtel upozornit, ze to neni jedine reseni a uz vubec ne, nejlepsi. Proste tam chybi zpetna komunikace a kdo by potreboval, je tu moznost vyberu.
zdeno

Příspěvekod harttman » ned 05 srp, 2012 8:33 am

Žádnej nápad nepříjde nazmar.Vždy se najde někdo komu se to hodí a vyzkouší to. Už dneska to chtějí čtyři kolegové modeláři. Materiálově se to vleze do 250kč i s plošňákem.Práci nepočítám protože to nedělám na kšeft ale pro kamarády.
harttman

Příspěvekod milan ferdián » ned 05 srp, 2012 8:57 am

Já jsem jen zvědavý,jestli to bude fachčit.Mě nejde o to bránit se DCC,ale o to proč stále něco dokupovat.A to mě štve.A na starý kolena,nezačnu studovat elektroniku :lol:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi