GenLI-USB

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: GenLI-USB

Příspěvekod mizl » čtv 30 srp, 2012 5:41 pm

Kmotr777 píše:Mám jistý problém.
Koupil jsem si Gen-Li USB převodník od Honzíka ( honzíkovy vláčky ) a chtěl bych ho připojit k centrále od DCCkoleje. Ovladač je nainstalován a COM port to vytvoří. Pokud si otevřu putty a dám Entr, tak zelená dioda blikne... a připojený k centrále to mám. Je možný, že by měla datové vodiče prohozený oproti originál od Lenze? ( napájení jsem kontroloval, je na stejných pinech jako od DCCkoleje )
Díky za odpověďi

Já mám spíš jiný problém. Mě zase blikají všechny tři diody v intervalu. Každopádně Gen-Li funguje a příkazy provádí. Jen nemám vizuální kontrolu. Proč tomu tak je nevím a nepřišel jsem na to. Centrálu používám Lenz.

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod Kmotr777 » čtv 30 srp, 2012 8:36 pm

No problém je pochopitelný. Railco 5.8 se nespojí s centrálou.... Ani diody neblikají, jako že to něco přijímá nebo vysílá, prostě ani ťuk.....
Kmotr777

Příspěvekod fulda » pát 31 srp, 2012 7:56 am

To jsou dva problémy:
1) pokud hodláš používat konfiguraci, tak nezapomeň, že Gen-Li reaguje na slovo "dccdcc" a ne na enter. Když ho zadáváš, tak poslepu (nic se nepíše)
2) pokud ti RailCo nerozbliká ledky, tak máš asi špatně zvolenej port a nebo komunikační rychlost v samotném software
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Kmotr777 » pát 31 srp, 2012 9:13 am

]1) NO, na řeťězec "dccdcc! nereaguje a nic se poté nevypíše ( použil jsem pro jistotu druhou H-centrálu, ale ani s jednou to nefunguje )
2) v Railcu nastavovat port ani rychlost nejde, teda jsem to tam nikde nenašel.

railco_5.8.jpg
v railcu 7.0 golden je to samé nastavení

[attachment=0]railco_5.8_hlasky.jpg[/attachment
Přílohy
railco_5.8_hlasky.jpg
Někdy se zobrazí jedna hláška, jindy zase druhá....
railco_5.8_hlasky.jpg (76.22 KiB) Zobrazeno 7198 krát
Kmotr777

Příspěvekod Houmr » pát 31 srp, 2012 9:53 am

Ahoj.
Můžeš zkusit udělat toto, vypnout centrálu od zdroje, pak ji zapnout do sítě a potom zastrčit GenLI do USB, pak teprve spustit software a najít port na kterém se to připojí, u mne na COM3 pokud ti to nepojede na žádném portu může být problém v HW.
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Příspěvekod Kmotr777 » pát 31 srp, 2012 11:42 am

Houmr píše:Ahoj.
Můžeš zkusit udělat toto, vypnout centrálu od zdroje, pak ji zapnout do sítě a potom zastrčit GenLI do USB, pak teprve spustit software a najít port na kterém se to připojí, u mne na COM3 pokud ti to nepojede na žádném portu může být problém v HW.

Jasně, tohle se mě taky občas stávalo, ale já mám Gen-li od honzíka,.... Tohle se mě stávalo, když jsem měl celý komplet od DCCkoleje ( H-centrálu + USB převodník ). Tady jsem zkoušel všechny možnosti postupného zapínání a vypínání, .....
Kmotr777

Příspěvekod mizl » pát 31 srp, 2012 2:06 pm

Kmotr777 píše:Jasně, tohle se mě taky občas stávalo, ale já mám Gen-li od honzíka,.... Tohle se mě stávalo, když jsem měl celý komplet od DCCkoleje ( H-centrálu + USB převodník ). Tady jsem zkoušel všechny možnosti postupného zapínání a vypínání, .....

Zkus se kouknout ke mě ... http://kolejistett.webnode.cz/dcc/insta ... en-li-usb/
Snad ti to trochu pomůže.

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod Kmotr777 » pát 31 srp, 2012 5:25 pm

mizl píše:
Kmotr777 píše:Jasně, tohle se mě taky občas stávalo, ale já mám Gen-li od honzíka,.... Tohle se mě stávalo, když jsem měl celý komplet od DCCkoleje ( H-centrálu + USB převodník ). Tady jsem zkoušel všechny možnosti postupného zapínání a vypínání, .....

Zkus se kouknout ke mě ... http://kolejistett.webnode.cz/dcc/insta ... en-li-usb/
Snad ti to trochu pomůže.

Michal

O těhlech stránkách vím, na ty se odkazují i přímo z Honzíkova e-shopu..... a v podstate se nedostanu pres spojeni pomoci putty na Gen-Li..... nevypise mi to tu sadu znaků a ani pomocí klíčového slova "dccdcc" se nedostanu do nastavení... jo a pokud postupuju doslova podle návodu, tudíž že se pomocí putty připojím na příslušný COM a potom odpojím USB a vypnu centrálu a potom zapnu napájení a zastrčím USB, tak když dám v putty cokoliv, tak mi naběhne chybová hláška a šlus....

eror.jpg
eror.jpg (31.36 KiB) Zobrazeno 7140 krát

no a pokud se pokusim spojit s příslušným portem, když je Gen-li odpojen, tak mi to naběhne podobnou hlášku, že se nemůže spojit s COMx a že nemůže otevřít "serial" port
Kmotr777

Příspěvekod Kmotr777 » pát 31 srp, 2012 7:45 pm

Takže abych to zkrátil.
Použil jsem:
H-centrála ( od DCCkoleje.kx.cz )
Gen-Li přřevodník ( od eshop-honzikovyvlacky.cz )
W7 x64
Railco 5.8

vše funguje jak má. Problémy co jsem popisoval zapříčinila otočená dioda na Gen-li převodníku. Další chybka byla v nastavení putty, kde se musí nastavit "Folow control" buď RTS/CTS a nebo None ( já to rozchodil na None ). A jak mi bylo řečeno, nebo jsem se někde dočetl, tak H-centrála pracuje v defaultu s adresami XpressNetu 1-5 a Gen-li převodník je defaultně nastaven na adresu XpressNetu 29, tudíž po obrácení diody už jen stačilo přes putty přenastavit poradresu na třeba 3.

Heureka a šlape to.
Díky všem za rady... ;-)

1.9.2012 edit port --> adresa
Naposledy upravil Kmotr777 dne sob 01 zář, 2012 12:19 pm, celkově upraveno 1
Kmotr777

Příspěvekod michal.kubista » sob 01 zář, 2012 6:16 am

H-centrála pracuje v defaultu s porty 1-5 a Gen-li převodník je defaultně nastaven na port 29, tudíž po obrácení diody už jen stačilo přes putty přenastavit port na třeba 3.

Tak abych to upřesnil pro ostatní.
To, co popisuješ jako porty 1-5 (29) jsou adresy XpressNetu. A pomocí CV v nastavení H-centrály (NanoX) se dá tento rozsah nastavit na plných 31 adres.
Když mluvíš o portech, tak já to beru jako Com port v PC.
michal.kubista

Příspěvekod beatowen » stř 09 led, 2013 11:11 pm

Dobry den,

Zakoupil jsem v N Sopiku modul Gen LI maxi - 016 DIGI.CZ a nedari se mi propojit modul s PC. Zkousel jsem to na Win 7 a XP u obou je stejny problem.

Po pripojeni USB se mi nainstaluje seriovy port ale v Hyperterminalu nebo v Putty se mi nezobrazi vami popisovany ani zadny text. Prikaz dccdcc nic nedela. Pri stisknuti jakekoliv klavesy se jen rozsviti nebo zhasne oranzova dioda.

To same se stane pri pokusu o pripojeni z Rail. & Co. 7.0 dioda problikne a vyskoci hlaska ze se nelze pripojit.

Pripada mi ze problem je asi spise v komunikaci mezi Gen Li a jednotkou Roco 10764 ve ktere je pripojena do masteru Multimaus. Pri zapojeni do Gen Li nic nesignalizuje cervena LED dioda ktera je umistena vedle. Predpokladam ze by mela zablikat nebo nejak potvrdit komunikaci.

Zkousel jsem i pouzit orig. kabel od Multimas a take nic takze kabelem to asi nebude.

Gen Li ma externi moznost napajeni ale cetl jsem ze neni nutna a tak to nijak externe nenapajim.

Nenapada vas kde by mohl byt problem?

Dekuji
beatowen

Příspěvekod Myšpulín » čtv 10 led, 2013 5:37 pm

Otázka spíše na Fuldu, ale pokusím se trochu logiky. Pokud se nainstalovaly ovladače, zařízení se našlo, tedy komunikace port PC, Gen-li je v pořádku. A pokud se nepletu (mám Gen-li z DCCKoleje), pak k nastavování adresy není potřeba přítomnost centrály. Co je však nutné, je v PC správně nastavit rychlost na seriovém portu a ostatní hodnoty přenosu. Zkontroluj si to. Pokud jsou hodnoty jinak, většinou to nic nedělá nebo se vypisují nesmysly. Jinak výpis začne až po odeslání celého příkazu, tedy dccdcc.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod Jojo » čtv 10 led, 2013 5:50 pm

Tiez si myslim ,že nie je potrebne menit adresu pokial mas na X press len jedno zariadenie. Potrebne je aby ti to poznal PC na nejakom COM porte po instalicii ovladacov a ten COM nastavis V TC. Inak problem na doske ,alebo v FT.
H0 ,bez epochy,Traincontroler 7 Silver originál,len digitál.
Jojo

Příspěvekod fulda » čtv 10 led, 2013 9:38 pm

GenLI má dvě části - jedna řeší USB a druhá řeší XpressNet. Ta, která řeší USB v tomto případě funguje, ta která XpressNet ne.
Celkem často bejvá problém s napájením, protože u verze "maxi" se musí napájet samostatně, jinak nefunguje. (a to i při konfiguraci :!: )
Máš připojené napájení?

Vzhledem k tomu, že už jednou byla špatně osazená, tak tě poprosím - pošli mi nějakou fotku, v takové kvalitě, abych si mohl prohlédnout jednotlivé součástky.

Díky
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod beatowen » pát 11 led, 2013 11:44 am

https://dl.dropbox.com/u/62092479/GenLI/DSC_0586.JPG
https://dl.dropbox.com/u/62092479/GenLI/DSC_0587.JPG
https://dl.dropbox.com/u/62092479/GenLI/DSC_0588.JPG

Jak jsem psal drive tak to prave nenapajim ale zkusim to. Co je ale problem tak najit informaci jak a cim to napajet. Elektrice moc nerozumim.
Muzu to napajet z Track out? To predpokladam asi nemuzu co :)

Takze problem je ze nevim napeti a proud a ani kde je + a - resp. jestli AC nebo DC. Vsiml jsem si jen ze pod jednou svorkou je v tistaku napsano "Pur"

Diky
beatowen

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi