Bezdrátová maus

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Bezdrátová maus

Příspěvekod fulda » pát 15 čer, 2012 5:22 pm

Mno to víš, asi nejsem zase tak blbej :mrgreen:
Pochopitelně nemá cenu posílat celou rychlost, ale jen změnu, to samé pro funkce.
Celkem jednoduše proto, že nejsi schopnej do ovladače poslat informace o tom, že funkci zapnul jinej ovladač, nebo že rychlost změnil jinej ovladač. Proto si posílám jen rozdíly a celou informaci skládám až na "přijímači"
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod zdeno » pát 15 čer, 2012 7:03 pm

ja uz mam taky neco za sebou a uznam, ze neco je dobre.
Zas mam takovou blbou vlastnost, ze ne vsechno apriori prebiram beze zneny . Navic oba systemy jsou naprosto nekompatibilni a tak se to musi upravovat. Nechci tlacitkovou volbu, ale potenciometr nebo enkoder a proto soulad prijimace a vysilace musi byt 100%. Kdysi davno jsem vymyslel ovladac Hugo (pred 5 roky), ktery jeste hodne lidi pouziva a ten mel tlacitkovou volbu. Dnes uz bych to stejne neresil. Navic LEDky maji omnoho vyssi odber nez inteligentni LCD displeje a tak neni co resit. Tve tlacitkove reseni je pro mne neprijatelne. Mas to stejne jako infra ovladac Piko a ten asi neni to prave orechove.
---
Pisem si s dodavatelem modulu Flajzar a ten pise, ze neni mozne zabudovat krystal na jine kanaly. Takze jedina cesta je multiprovoz ovladacu. Objednal jsem 1x prijimac a 3x vysilac. Na napajeni nepouzijem 9V kostku, ale dva AAA monoclanky. Napeti od 2,4V do 3,6V je dostatecne pro procesor i display a vydrzi to rok.
Uz neco na tom navrhuji, az pridu moduly, uvidime.

AhoJZ
zdeno

Příspěvekod PaMi » pát 15 čer, 2012 7:47 pm

Ad. Bezdrátový ovladač na LocoNet
A má cenu vymýšlet vymyšlené a odzkoušené?
http://www.trainmodules.hu/module_19.html
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
PaMi

Příspěvekod zdeno » sob 16 čer, 2012 5:28 am

jasne ze ne, hledal jsem neco, ale ze to bude madarsky jsem netusil ;)
---
Jinak WiFi je dobra vec, ale pokud bych do neho sel, tak bych asi preferoval spojeni naprimo mezi loko a ovladacem. Meziclanek pres centralu a prijimac nic neresi a krome pohodlnosti je uplne nanic. Navic cena za WiFi je uplne nekde jinde nez u RF zapojeni. Dival jsem se na to a dvojice vysilac a prijimac WiFi stoji okolo 80Eur a RF stoji 10 Eur. Ja vim, ze kvalita WiFi je uplne nekde jinde, ale na hrani je to dost podstatny rozdil.
---
Dodatek:
Hledal jsem a nasel jsem BTM-112 Modry zub a je za 10Eur, coz je opravdu zajimava cena. Problem je, ze jsem jeste nikdy s timto Zubem nedelal a muzou se tam objevit jine, necekane problemy. Tento obvod je celkem zajimavy, otazka je, jak to pasmo bude zarusene ??
zdeno

Příspěvekod stendy » ned 17 čer, 2012 8:44 am

zdeno píše:jasne ze ne, hledal jsem neco, ale ze to bude madarsky jsem netusil ;)
---
Jinak WiFi je dobra vec, ale pokud bych do neho sel, tak bych asi preferoval spojeni naprimo mezi loko a ovladacem. Meziclanek pres centralu a prijimac nic neresi a krome pohodlnosti je uplne nanic. Navic cena za WiFi je uplne nekde jinde nez u RF zapojeni. Dival jsem se na to a dvojice vysilac a prijimac WiFi stoji okolo 80Eur a RF stoji 10 Eur. Ja vim, ze kvalita WiFi je uplne nekde jinde, ale na hrani je to dost podstatny rozdil.
---
Dodatek:
Hledal jsem a nasel jsem BTM-112 Modry zub a je za 10Eur, coz je opravdu zajimava cena. Problem je, ze jsem jeste nikdy s timto Zubem nedelal a muzou se tam objevit jine, necekane problemy. Tento obvod je celkem zajimavy, otazka je, jak to pasmo bude zarusene ??

Za mňa môžem povedať že BTM-112 je dosť dobrá vecička, použivam ho napr. v genLi BT . Dosah je viac ako dostačujúci , je k tomu aj celkom podrobný datalist takže nie je až taký problém sa zorientovať. Podľa mňa :wink: BT je možné využiť aj na iné aplikácie.
stendy

Příspěvekod vvitty » ned 17 čer, 2012 11:25 am

zdeno píše:jasne ze ne, hledal jsem neco, ale ze to bude madarsky jsem netusil ;)
---
---
Dodatek:

Jen pro zajimavost, jak dobre se bude miniaturni vsesmerove antene prijimat v lokomotive nad kusem zinkoveho ramu? Je to ciste teoreticka otazka, docela by me to zajimalo.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod zdeno » čtv 21 čer, 2012 12:19 pm

objednal jsem 4x Bluetoth BTM-112 a vyzkousim. Muzem zkusit dve varianty,
1/ naprimo do modelu, problem je velikost a antena.
2/ udelat mezikus na Loconet. Coz je taky zajimave, ale ne uz tolik.

Zatim hledam informace o BTM-112, pokud ma nekdo neco zajimave a podnetne, uvitam. Staci zavesit link.
zdeno

Příspěvekod carodej » pát 22 čer, 2012 9:58 am

Ono možná by bylo lepší skusit použít než BT radši DECT - běží to mimo pásmo 2,4GHz, takže žádné rušení WiFi a mobily a je tam k dispozici 40 duplex kanálu na jednu stanici. Vím že se s tím dělali náhrady RS232 linek a chodilo to do 300m v pohodě.
TT (z analogu už digitál... ) a šilhání po N ... +malé automodely ...
carodej

Příspěvekod carodej » sob 23 čer, 2012 5:59 pm

zdeno píše: ... Zatim hledam informace o BTM-112, pokud ma nekdo neco zajimave a podnetne, uvitam. Staci zavesit link.

No nevím jestli je to podnětné ... ale je tam pár praktických škušeností s nedokumentovaným chováním ...
http://elektorembedded.blogspot.sk/2010 ... dules.html
http://pandatron.cz/?2774&mereni_bluetooth_modulu
TT (z analogu už digitál... ) a šilhání po N ... +malé automodely ...
carodej

Příspěvekod fulda » sob 16 bře, 2013 8:52 pm

Pro zájemce ze strany modulářů, udělal jsem pro Pavla takovej menší koncept bezdrátové myši pro moduly.
Podstata je jednoduchá:
Existuje myš, která nemá ani display, ale má slot na malé kartičky. Kartička obsahuje registraci lokomotivy, takže mám de-facto tolik kartiček, kolik lokomotiv a tolik myší, kolik rukou.
Když chci s nějakou lokomotivou jet, tak nejprve zapíchnu její kartičku do ovladače a pak prostě jedu.

Pochopitelně bezdrátově.

Zatím je to jen ve stádiu konceptu, ale jestli se to někomu bude líbit, třeba to dotáhnu do konce.

Má to ještě jednu fintu - dá se do toho dát kartička, která definuje vyhybky, takže to pak ovládá 6 vyhybek (nebo jiného příslušenství, třeba zvuky, nebo točnu)

Obrázky jsem nafotil telefonem:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
fulda

Příspěvekod jirkan » ned 17 bře, 2013 12:17 am

Sakra chlapi, tak to vypadá, že vymejšlíte něco, co bude lepší, než klasickej digitál - a já zase budu všecho předělávat :mrgreen: . A co chudáci renomovaní výrobci, mějte s nima soucit :D .
jirkan

Příspěvekod PaMi » úte 14 kvě, 2013 10:35 pm

Tak jsme již zrealizovali bezdrátové ovládání vhodné pro malá modulová kolejiště. Detailní popis na našich webových stránkách
http://moduly.vlakytt.cz/index.php?opti ... &Itemid=96
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
PaMi

Příspěvekod fulda » pát 19 črc, 2013 7:45 am

Včera v hospodě probíhalo velké testování bezdrátových ovladačů. Video záznam ZDE.
fulda

Příspěvekod zdeno » sob 21 zář, 2013 11:25 am

OT napad
ja jsem zabudoval tlacitko "zastaveni podle rychlostni krivky" a hodne se to ocenuje.
Tim myslim, ze pokud neni displej, tak enkoder nebo ten tvuj "nastavovac" rychlosti je bez koncove polohy a clovek zbytecne posila a zatezuje sbernici.
Teda pokud mas pin na dalsi tlacitko, dej tam funkci "modelove zastaveni".
To se dela tak, ze se posle paket s nulovou rychlosti a dekoder uz zaridi zbytek.
zdeno

Příspěvekod fulda » sob 21 zář, 2013 5:20 pm

zdeno píše:...ja jsem zabudoval tlacitko "zastaveni podle rychlostni krivky" a hodne se to ocenuje.

To je jedna z funkcí, která se dá přidělit tomu tlačítku vpravo nahoře.
Dá se tam dát rychlost 0, e-stop a nebo total stop. Jedna z nich na krátké stisknutí a druhá na dlouhé.
fulda

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi