Porovnání zvukových dekodérů

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Porovnání zvukových dekodérů

Příspěvekod OckoFrantisek » pát 01 dub, 2011 1:55 pm

dobry den vsem,

Mám velkou prosbu,

Přišel mi od pana Daleckého dekoder Loksound V4.0 se zvukem CSD T679 / 781 asi upgrade Dekodéru LokSound V3.5 (zvuk T679.1 ČSD/781 ČD), který uvádí na webu

Na strankach uvadi zvuk loko CSD / CD. Vsechno funguje perfektne, s tim, ze :

1.zvuk motoru je samozrejme stejny, ale predpokladal jsem, ze hlaseni bude v cestine / není tak dulezite, ale prece jen nikde neuvadi, ze je pouze v nemcine a deti jsou proste deti, rady by slysely neco cemu rozumi/

Dá se tento zvuk nejak dale upravit nebo tato část s hlasenim prehrat s nejakou ceskou hlaskou ?? Ma někdo takovy zvuk k dispozici ??? Pry lze nahrat jakykoliv zvuk…

2. cv63 je vystup hlasitosti všech zvuku. U tohoto dekoderu je max hodnota cv63 = 192/ nastavena tovarne / .

Při testu Brejlovce Roco se zvukem, / priznavam, ze jsem ještě nezkoumal, o jaky typ dekoderu a repro jde / který je při nastaveni na max hodnotu cv63= 64 a Sergeje ozvucenym Loksoundem na cv63= 192 max, je Sergej o poznani tissi, jako kdyby tam zvuk ani nebyl. Brejlovec „ hulaka jak blazen na celou mistnost „ a když chci slyset Sergeje, tak musim byt zticha….. Sladil jsem oba zvuky tak, ze jsem snizil Brejlim hodnotu cv , aby zvuk byl priblizne stejne slysitelny, ale to mi moc nevyhovuje, radeji bych Loksoundu nejak pridal, ale nevim jak. Da se zvuk na vystupu nejak zesilit ???? Jiné CV, kterym bych to poladil jsem uz nenasel, zelbohu a nevim, jak si poradit…

Diky vsem za pomoc
OckoFrantisek

Příspěvekod miroslav lengyel » pát 01 dub, 2011 3:12 pm

Máš v obou mašinách stejný reproduktor?Už jsem to tady někde popisoval,měl jsem v jedné mašině dva menší repráky(aby nerušily vizuelně)a bylo to šeptando :? ,ale když jsem je vyhodil a dal jeden větší s ozvučnicí tak to bylo něco jiného :D a to mě mrzelo,že v tu dobu neměli skladem ještě ten o kousek větší :mrgreen: Takže základ je velikost reproduktoru a nejlépe v pořádné "bedně".Míra
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod OckoFrantisek » pát 01 dub, 2011 6:30 pm

Aha, tak v tom je tedy zakopany pes. No, po pravde, mohlo me to taky napadnout, ze to bude bednou. Pravda je ze je dekoder usazen v Sergeji od Gutzolda a bednu jsem tam jeste nedal, protoze se tam proste nevesla. Moje chyba a blbost. takze musim vykoumat, jak ji tam narvat

Kde by se dal sehnat lepsi reprak ???

diky Franta
OckoFrantisek

Příspěvekod OckoFrantisek » pát 01 dub, 2011 6:34 pm

odpovim si sam, pod svicnem je vzdy nejvetsi tma...Na webu modely.bz jsem nasel, co hledam-repraku dost, ted jen zjistit, ktery repro je identicky s tim, co je v Brejlovci....

Franta
OckoFrantisek

Příspěvekod miroslav lengyel » pát 01 dub, 2011 7:36 pm

Ahoj Franto,já bych se tam snažil dostat minimálně typ 50332 a ještě lépe 50333,více zde: http://www.esu.eu/en/products/accessori ... micro-v40/ .Popis montáže pak najdeš tady:
http://houmrovyvlaky.bluehost.cz/Galeri ... g00053.htm
Míra
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod jirkan » sob 09 dub, 2011 11:12 pm

Dovolte několik poznámek ke zvukům, i když to nebude asi nic převratného. Já osobně používám ESU, zejména verze 4 se mi zdá přinejmenším srovnatelná s konkurencí a proti v 3.5 je to opravdu znát. Z mého pohledu je důležité zejména možnost snadného stahování zvuků a vlastního nastavení, včetně snadného přizpůsobení zvuku rychlosti lokomotivy (zejména u parních lokomotiv jsem už přeprogramoval i několik továrních nastavení). Přesto je třeba dát hlavně pozor na repráky, bez ozvučnice to ani nemá cenu. Pokud se nevejde ta dodávaná plastová, je třeba sáhnout po vlastních zásobách nebo si vyrobit vlastní - třeba si stočit kus papírové trubky a tu nalícovat třeba ke střeše budky. Také je dobré (alespoň u v 3.5) se vyhnout malým reproduktorům, žádná sláva není ani ten hranatý 16 x 26 mm, dodávaný k mini. Dobře se naopak osvědčil kulatý o průměru 20 mm. Zvuk je ale také podstatně horší, pokud je celý reprák uzavřen v lokomotivě. Je tedy dobré se pokusit ho dostat někam k nějakému otvoru, třeba ventilátoru, chladiči, nebo třeba otevřenému okénku.
Pozor také na záměnu repráků - ESU vyžaduje obvykle 100 ohmů pro verzi 3.5 a nižší, ale 4 ohmy pro v. 4. ZIMO chce obvykle 8 ohmů. Zejména připojení nízkoohmového repráku ke starší verzi ESU by mohlo být doprovázeno zajímavými kouřovými efekty - bohužel jen jednorázovými :D .
jirkan

Příspěvekod tusakvlasta » čtv 05 kvě, 2011 5:05 pm

Zdravím vás. Chtěl bych se poradit. Nedávno jsem koupil od jednoho prodejce v akci parní ( roco) BR 44, se zvukem a doma při zkoušce mě ten zvuk nějak nesedí, hodně hlasitý a vůbec je to nějaký dívný (dojezd, brždění, atd). Mám podezření že dekoder není origo a rád bych od vás radu podle čeho to poznám, nebo jestli se nechá přeprogramovat na origo zvuk, anebo koupit origo od výrobce. Před pár dny jsem si koupil od Fleichmana novinku, parní ČSD, a ten zvuk a chování v provozu je úplně někde jinde, na výbornou. Napadlo mě koupit origo dekoder a ten původní použít časem na nějakou jinou a přeprogramovat ho až bude digitál běžně programovatelný, asi jako dnes mobily. Tak děkuji všem zkušeným za radu. :roll:
tusakvlasta

Příspěvekod fulda » čtv 05 kvě, 2011 8:20 pm

První krok je si přečíst CV7 a CV8, podle toho poznáš výrobce dekodéru a jeho model.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod tusakvlasta » sob 28 kvě, 2011 9:59 pm

fulda píše:První krok je si přečíst CV7 a CV8, podle toho poznáš výrobce dekodéru a jeho model.

Ahoj, dík za radu ale jako novic v tom nemám praxi. Nevím přesně jak si tu CV vyvolat a taky co mám hledat, a jak to má zobrazení o výrobci vypadat. Mám sice český manuál k multimaus od Roco ale rád bych věděl praktický postup. Tak radši po lopatě. Dík.
tusakvlasta

Příspěvekod miroslav lengyel » ned 29 kvě, 2011 4:50 am

Ahoj kolego,s MM si CV nenačteš,protože to zkrátka neumí,takže typ dekodéru podle toho neurčíš.Pokus se zeptat kolegů vlastnících centrálu,která to umí.Jinak nastavení zvukových dekodérů se zde několikrát probíralo a je to taková trošku alchymie.Nejdříve je nutno nastavit základní parametry rozjezdu,zastavení,maximální a střední rychlost a teprve pak nastavit další.
Něco máš zde:

[color=#FF0040]Zdravím,nevím jak u Brejlovce,ale u parních mašin je nastavení zvuku v CV 63-hlasitost v CV 64-odezva na rychlost.U hlasitosti čím vyšší číslo(max 64),tím větší hlasitost.U odezvy je to přesně obráceně,při zadání hodnoty 1 mašinka skřípe již z malé rychlosti.Ne že bych byl takový Einstein ,ale napadlo mě to,když jsem si dnes přečetl odpověď kolegy Houmra na nastavení hlasitosti zvuku.Tak jsem vytáhl návod,z pomocí slovníku jsem si přeložil těch pár slovíček a bylo to.
Teď ještě musím vyřešit následující.Mám tři zvukovky od Fleischmanna,jedna mašina při změně směru jízdy nehoukne(což mi vyhovuje),druhá při pomalé jízdě také ticho a třetí houká při každém rozjetí nebo změně směru jízdy(i když jedu krokem)jak pitomá což mě docela točí Všechny mají Loksound od ESU,ale proč ja každá nastavená jinak nechápu.Myslím,že to bude v CV 57-60,ale pro sichr počkám na zeťáka a dceru,kteří vládnou německým jazykem,abych něco nezkonil a pak dám vědět.Míra

Dporučuji ale přečíst celé toto vlákno:
viewtopic.php?f=6&t=3833&hilit=nastaven%C3%AD+CV a doporučuji rovněž prolustrovat celé oddělení DCC v praxi,jako novicovi se Ti bude velmi hodit. :D

Nevím jak stará Tvá mašina je,ale řekl bych,že tam budeš mít dekodér ESU,takže na jejich stránkách si můžeš návod ztáhnout.Hodně zdaru přeje Míra
miroslav lengyel

Příspěvekod tusakvlasta » ned 29 kvě, 2011 11:42 am

Dík za rady. Zkusím poladit CV hodnoty, už jsem si stím hrál u Sergeje. Bohužel tady u BR 44 není v návodech seznam CV adres, ale snad si nějak poradím a vyčtu z fora. Zvuky např. brždění jsou rozštelovaný, jako by se v tom někdo před tím vrtal. Začnu tím že zvolím funkci obnovit ,,tovární nastavení'' a uvidím. :idea:
tusakvlasta

Příspěvekod tusakvlasta » úte 31 kvě, 2011 9:44 pm

Tak jsem tu Parní BR 44 poladil. Nastavil jsem zrychlení CV3 na hodnotu 50, a brždění na 30 a je po problémech( původně při rozjezdu zareagovala až po chvíli a pak trhla), a teď je to jako ve skutečnosti a zvuk brzd začíná posledních 50 centimetrů před zastavením, asi v polovině brždění. Akorát se mi rozhodilo F6 (posun) startuje to jak ferari, u ROCO brejlovce mi to udělalo taky (koupen před dvěma měsíci). Dál jsem se nedostal protože v manuálu ROCO multimaus je seznam CV jen asi pro pět. Je možný někde sehnat tabulku všech CV? Taky jsem zkoušel zadat CV 64 ale nejde mi to, jako by myš neznala dvouciferný čísla. Pročítal jsem forum ale nic jsem nenašel. Dík za info.
tusakvlasta

Příspěvekod miroslav lengyel » stř 01 čer, 2011 4:28 am

Ahoj,vždyť jsem Ti poslal ten návod,tak jak to,že nemáš seznam CV?Taky jsem Ti psal,aby sis stáhnul návod ESU u jejich stránek.Měl bys také nastavit CV 6=střední rychlost,ale trošku mě zaráží,že nemůžeš nastavit CV 64,protože mě to jde bez problémů.Dokonce jsem s MM nastavoval i CV 140.Nemáš MM přepnutou do POM místo CV?POM= pomocný režim,v kterém nejdou nastavit všechna CV.A na CV 64 pozor,některé dekodéry se pomocí CV 64 resetují na tovární hodnoty.Mrkni se na stránky k Houmrovi,má tam pěkné tabulky pro nastavení dekodérů.Míra
miroslav lengyel

Příspěvekod tusakvlasta » stř 01 čer, 2011 10:01 pm

Ahoj. Mě nic nepřišlo. Pro jistotu moje mail adresa je tusakvlasta@seznam.cz a zkus to poslat znovu. Teď jsem se díval na stránky ESU/návody ale ještě jsem mašinku nerozebíral a tak nevím co tam mám za dekodér. S myší je to tak že jsem při zadávání zmáčknul normálně menu+číslo+číslo a vždycky mě to hodilo jen na první číslo. Jak se pozná že mám zapnutý POM, je to vidět na displej? Já to totiž můžu testovat jen o víkendech protože jsem jako řidič věčně na cestách a na internet se připojím jen v čechách, tak se nediv že jsem v pokrocích pomalý. :|
tusakvlasta

Příspěvekod miroslav lengyel » čtv 02 čer, 2011 4:46 am

Ahoj,tak jsem to poslal asi někomu jinému, :D ale nevadí,pošlu Ti to.Teď k MM.Zmáčkni schift+menu(spodní krajní tlačítka) a dostaneš se do hlavní nabídky.Rosvítí se Ti nabídka Lock menu,poté zmáčkni kurzor doprava(tlačítka nahoře vedle Stop)a objeví se Program.Potvrdíš tlačítkem OK a bude tam svítit CV AE,opět kurzorem doprava(2x) a objeví se Ti MODUS.Opět dáš OK a buď tam budeš mít CV nebo POM.Pokud to chceš změnit,tak opět kurzorem.Pak s toho vyskáčeš tlačítkem stop a je hotovo.Režim POM se používá třeba v případě,že potřebuješ doladit některé parametry přímo v provozu.Pokud bys to nepřepl do POM režimu,tak si naprogramuješ VŠECHNY mašiny najednou.V POM režimu nejdou některé hodnoty programovat,záleží také na dekodéru.CV 2,3,4,5,6 by však měly jít bez problémů.Já to hojně využil právě při doladění doby zastavení a rozjezdu.Ona se totiž jinak chová samotná mašina na programovací koleji a když má za sebou vagóny.Hodně zdaru,Míra
miroslav lengyel

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi