Automatizace výhybek

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Automatizace výhybek

Příspěvekod fulda » pon 21 úno, 2011 8:50 pm

cernos píše:Fuldo: Problém s přehozením výhybky 2 pod jedoucí soupravou odjíždějící z úseku 7 při přejezdu přes úsek 3 by šel teoreticky vyřešit posunutím úseku 3 co nejblíž k výhybce 1?

Ano, dá se to řešit různě.
cernos píše:Proč bude relé při průjezdu nádražím cvakat? Chápu (asi) co se má ve vratné smyčce dít, ale proč by mělo relé přehazovat při průjezdu nádražím?

To bylo obrazně. Jen že relátko v modulu cvaká a to je legrační.

cernos píše:Spínací koleje jsem zmínil z důvodu povrchní znalosti analogu, opravdu spíš použiju detektor obsazení - to je předpokládám ta Zpětná vazba S88?

Ano, nebo existuje RS8, tu propaguje lenz.
cernos píše:Michal.Kubista: Přesně tohle jsem měl na mysli. TCO tam bude na sto pro (proto jsem ho zmiňoval), tak jsem jen nevěděl jak tam zapojit "něco" co by mi tyhle existující tlačítka sepnulo. Protože jsem tak trochu elektro-analfabet, mohl bys mi s tím optočlenem pomoct?

Ono to není tak jednoduché . stávající softwary pro TCO to ani jeden neumožňuje. Přepínačovej bude přehazovat vyhybky při odjezdu soupravy ze spínače a tlačítkovej přehazuje semo tamo.

cernos píše:Snažím se to pořád alespoň malinko automatizovat bez použití PC. Vzhledem k tomu, že jsem schopen napsat různé programy v různých jazycích, vím že PC je pro toto jako stvořené. Vím ale také to, že by se to při nejhorším dalo udělat za pomoci nějakých NANDů - do toho se mi ale nechce.

Pokud ovládáš programování, tak si můžeš přeprogramovat něco jako vlastní TCO. Není to těžké.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod cernos » pon 21 úno, 2011 8:58 pm

fulda píše:Ono to není tak jednoduché . stávající softwary pro TCO to ani jeden neumožňuje. Přepínačovej bude přehazovat vyhybky při odjezdu soupravy ze spínače a tlačítkovej přehazuje semo tamo.

Podle schématu zapojení TCO na DCC Koleje se jedná o spínačový - tedy semo tamo - prostě vždy negace stávajícího stavu. Tady by tedy šlo použít jazýčkových kontaktů jak píše pudl?

fulda píše:Pokud ovládáš programování, tak si můžeš přeprogramovat něco jako vlastní TCO. Není to těžké.

No aby to tak nakonec nedopadlo. Ale jedna věc je program a ta druhá je k tomu ten HW. Mám osobní zkušenosti zatím jen s PICAXEm, pomocí kterého spínám LED osvětlení RC letadla :D
EDIT: takže bych vlastně mohl klidně použít nějaký PICAXE s dostatečným počtem vstupů a výstupů a vyrobit si vlastní TCO :) Jen se mi nechce vymýšlet vymyšlený :(
železničním modelářem od roku 2011 - TT, DCC
cernos

Příspěvekod fulda » úte 22 úno, 2011 9:41 am

cernos píše:
fulda píše:Pokud ovládáš programování, tak si můžeš přeprogramovat něco jako vlastní TCO. Není to těžké.

No aby to tak nakonec nedopadlo. Ale jedna věc je program a ta druhá je k tomu ten HW. Mám osobní zkušenosti zatím jen s PICAXEm, pomocí kterého spínám LED osvětlení RC letadla :D
EDIT: takže bych vlastně mohl klidně použít nějaký PICAXE s dostatečným počtem vstupů a výstupů a vyrobit si vlastní TCO :) Jen se mi nechce vymýšlet vymyšlený :(

No prosím a jsme u toho. Takže se našel někdo kdo už někdy programoval PIC.
Takže ti trochu osvětlím teorii.
Vlastní TCO je projekt kterej zavedl MERG, ale ten byl postavenej trochu jinak. Ten současnej vychází z předlohy Paco F Cañada a má ho dokumentovanej tady.
Protože se mu nedostávalo nožiček, použil matici 7x16 (jeden sloupec je služební, takže x15). U toho bych zůstal.
V tomhle fóru jsem se trochu zabejval praxí a nakonec i teorií.

Jak už tu zaznělo, pro TCO existujou dva firmware - jeden pro přepínače a druhej pro tlačítka.

Já bych se zabejval tím, že bych matici rozdělil na dvě poloviny: 7x8 + 7x8 (+ 7x2 služební).
První polovinu matice bych používal jako tlačítka pro vyhybky v poloze 0, druhou polovinu matice pro vyhybky v poloze 1. Takže budeš schopnej ovládat 49 vyhybek a každou dvouma tlačítkama (nalevo, napravo). První služební sloupec bych nechal jak je a druhej bych použil pro definici počátku, protože v systému může bejt 1000 vyhybek, takže tady si definuješ nějakej offset, kterej k číslu vyhybky přičteš.

Pokud se podíváš do těch zdrojáků a pochopíš to, tak ti udělám hardware a pak to budeme spolu prodávat a strašně na tom zbohatneme :lol:
fulda

Příspěvekod cernos » úte 22 úno, 2011 6:10 pm

To zni jako plan ;) az dam deti spat tak na to mrknu. Treba bychom neco dokazali spachat a pomoct tak i dalsim :)
cernos

Příspěvekod cernos » úte 22 úno, 2011 8:31 pm

Tak jsem si stáhnul zdrojáky a bohužel, assembler jsem měl kdysi na gymplu. PICAXE se nechá programovat ve vyšším programovacím jazyce, pro mě mnohem přívětivějším. Nejsem tedy schopen z těchto zdrojáků ani namalovat vývojový diagram.

Chtěl bych se ale pokusit o následující: V mém kolejišti budou použity moduly z DCC Kolejí. TCO spínačové, výhybky ovládané servem. Chci postavit modul, který by se připojil na výstupy servo dekodéru a tento by rozšířil o možnost elektronického přepínání napájení srdcovky (mikrospínače jsou sice pěkné, ale tohle by mohlo být elegantnější, samotný modul z DCC kolejí toto předpokládám neumí, když to tam není zmíněné) a pak o zpětnou vazbu na TCO - LEDkové zobrazení aktuálního stavu výhybky (rovně, odbočka - 2 LEDky). Jednalo by se opravdovou zpětnou vazbu - jsem schopen přečíst ze servokonektoru jakým směrem servo jde a podle toho rozsvítit správnou LED.

Tak snad se to podaří. Až postavím moculy TCO a servo master, pustím se do programování PICAXE a testování ;)

EDIT: fuldo ta myšlenka se dvěma maticema je zajímavá, ale nevím jestli reálná. Pokud tomu dobře rozumím, tak dekodéry přestavníků reagují tak že je na jejich adresu poslán impulz k přestavení. Řeší se tam však i směr? Hodlám používat ROCO MM a nevím o tom, že by na displeji ukazovala reálnou polohu výhybky - dohad, ještě jsem MM nezkoušel. Vzhledem k tomu, že budu moct výhybku přehodit jak MM tak TCO, domívám se že dojde k vyslání něčeho jako negace nynějšího stavu a dojde k přehození. Třeba se mýlím, třeba to špatně chápu nebo špatně píšu. Praxi nemám žádnou, teprve modul výhybek stavím a zítra ho snad otestuju ;)
cernos

Příspěvekod fulda » úte 22 úno, 2011 9:44 pm

cernos píše:Tak jsem si stáhnul zdrojáky a bohužel, assembler jsem měl kdysi na gymplu. PICAXE se nechá programovat ve vyšším programovacím jazyce, pro mě mnohem přívětivějším. Nejsem tedy schopen z těchto zdrojáků ani namalovat vývojový diagram.

Škoda, těšil jsem se že tu bude někdo s kým se bude dát řešit programování.

cernos píše:Chtěl bych se ale pokusit o následující: V mém kolejišti budou použity moduly z DCC Kolejí. TCO spínačové, výhybky ovládané servem. Chci postavit modul, který by se připojil na výstupy servo dekodéru a tento by rozšířil o možnost elektronického přepínání napájení srdcovky (mikrospínače jsou sice pěkné, ale tohle by mohlo být elegantnější, samotný modul z DCC kolejí toto předpokládám neumí, když to tam není zmíněné) a pak o zpětnou vazbu na TCO - LEDkové zobrazení aktuálního stavu výhybky (rovně, odbočka - 2 LEDky). Jednalo by se opravdovou zpětnou vazbu - jsem schopen přečíst ze servokonektoru jakým směrem servo jde a podle toho rozsvítit správnou LED.

popisuješ to poněkud komplikovaně.
Pokud jsem pochopil to o co se snažíš, tak na to dcc koleje nemají modul, ale existuje: Servo Point

cernos píše:EDIT: fuldo ta myšlenka se dvěma maticema je zajímavá, ale nevím jestli reálná. Pokud tomu dobře rozumím, tak dekodéry přestavníků reagují tak že je na jejich adresu poslán impulz k přestavení. Řeší se tam však i směr? Hodlám používat ROCO MM a nevím o tom, že by na displeji ukazovala reálnou polohu výhybky - dohad, ještě jsem MM nezkoušel. Vzhledem k tomu, že budu moct výhybku přehodit jak MM tak TCO, domívám se že dojde k vyslání něčeho jako negace nynějšího stavu a dojde k přehození. Třeba se mýlím, třeba to špatně chápu nebo špatně píšu. Praxi nemám žádnou, teprve modul výhybek stavím a zítra ho snad otestuju ;)

Dekodéru posíláš příkaz. Všechno je příkaz, je to příkazové řízení. Roco MM pochopitelně tu polohu ukazuje. Pokud je v režimu centrála (master), tak jí ukazuje trvale, pokud je slave, tak jen omezenou dobu.
Jak probíhají pakety jsem popsal třeba tady: viewtopic.php?f=6&t=4159
fulda

Předchozí

Zpět na DCC v praxi