Uhlebrock Intellibox 3

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Uhlebrock Intellibox 3

Příspěvekod horak » sob 21 bře, 2026 12:35 pm

Nechcem byť za múdreho, sám to nemám dôvod používať, ale manuály píšu, že v prípade najnovšieho Firmware pre (drátové) MultiMAUS V2.0 a WiFiMaus V1.10.2 pribudli nové časti nastavení tzv. "CLUB MODE". Je to inšpirované používaním ovládačov pre modulovky - každé vozidlo má svoj ovládač a adresa sa dá zmeniť iba určitým spôsobom. ROCO to rieši heslom - uzamkne určité časti menu.
Prikladám obrázky a "Gúglovský" preklad.

Screenshot_20260321_114552_Samsung Notes.jpg
MultiMAUS 2.0 - EN

Screenshot_20260321_114651_Google.jpg
MultiMAUS 2.0 - SK Preklad
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!
horak

Příspěvekod horak » sob 21 bře, 2026 12:38 pm

Screenshot_20260321_133141_Samsung Notes.jpg
WiFiMaus V1.10.2 - EN

Screenshot_20260321_133222_Google.jpg
WiFiMaus V1.10.2 - SK preklad
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!
horak

Příspěvekod fulda » sob 21 bře, 2026 12:45 pm

HonzaM píše:
Ivan píše:Honzo, proč zas píšeš, že je Multimouse na setkání nevhodná? Už 2x jsem byl na setkání jednoho modelářského klubu, kde se jezdí Roco myšmi v bezdrátové verzi a je to super. Všichni to znají, lze ovládat spoustu zvuku na loko atd. V čem je to špatné?
...

Zdeněk Valtr popsal přesně to, co mne vede k názoru na vhodnost WLAN mausu na hromadná setkání. Jde hlavně o to, že není nijak zajištěno že by stejnou lokomotivu nemohl ovládal i někdo jiný. ..

V6dy když čtu o té nutnosti zamezit někomu změnit na ovladači lokomotivu, tak si vzpomenu na rčení:
Podle sebe soudím tebe.
Tedy chápu to u Zdeňka, který vede dětský kroužek a děti někdy mívají různé nápady a často i destruktivní. Ale u dospěláckého setkání se to chápe těžko.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod fulda » sob 21 bře, 2026 12:55 pm

Zdenek Valter píše:Ještě je tu možná omezení u ROCO o kterém by zřejmě dokázal něco říct fulda - jestli XpressNET i přes Wifi je limitován číslem 32 současně připojených zařízení.
Pokud ano, tak je to limit maximálně 30 ovladačů současně.

Tady bych si dovolil upřesnit - Roco nepoužívá XpressNet přes WiFi. Roco používá protocol Z21 a ten takové omezení nemá. Protokol XpressNet přes TCP používá Lenz a tam také není takové omezení.
Ono v podstatě - to omezení na 32 ovladačů je do jisté míry vytvořeno uměle a propagují ho převážně ti, kteří se snaží hledat na XpressNetu něco špatného. Velmi dobře je to vidět třeba na Honzovi, který tohle číslo tak rád motá kdekoli a pak se tváří děsně překvapeně, když ho opravím.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Ivan » sob 21 bře, 2026 1:04 pm

fulda píše:
HonzaM píše:
Ivan píše:Honzo, proč zas píšeš, že je Multimouse na setkání nevhodná? Už 2x jsem byl na setkání jednoho modelářského klubu, kde se jezdí Roco myšmi v bezdrátové verzi a je to super. Všichni to znají, lze ovládat spoustu zvuku na loko atd. V čem je to špatné?
...

Zdeněk Valtr popsal přesně to, co mne vede k názoru na vhodnost WLAN mausu na hromadná setkání. Jde hlavně o to, že není nijak zajištěno že by stejnou lokomotivu nemohl ovládal i někdo jiný. ..

V6dy když čtu o té nutnosti zamezit někomu změnit na ovladači lokomotivu, tak si vzpomenu na rčení:
Podle sebe soudím tebe.
Tedy chápu to u Zdeňka, který vede dětský kroužek a děti někdy mívají různé nápady a často i destruktivní. Ale u dospěláckého setkání se to chápe těžko.

Fuldo, klid a klidně sebe suď dál... Vážím si tvých znalosti, ale občas kopeš bez přemýšlení a zbytečně. Ano, v tomto případě jezdí samozřejmě i děti a mysl si, že je vhodné mít myš zamčenou. Jezdí i návštěvy, které třeba drží myš poprvé v ruce.

Honzo, ano, používá se jedná myš jedna loko... Je to klasické modulové ježdění, jen místo fredu Roco myš.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod HonzaM » ned 22 bře, 2026 7:49 am

Ivane, když WLANmaus umožňuje zamčení na jedné adrese a znemožňuje “strojvůdcovi” zvolit si jakoukoli jinou lokomotivu a používá se tedy prakticky jako FRED, odpadá nebezpečí které jsem měl na mysli. Poslední verze Firmware verze V1.10.2 V rozšířeném menu Kindersicherung má novou volbu CLUB. V tomto módu lze ovládat jen jednu aktuálně zvolenou lokomotivu a její funkce F0 až F31. Tlačítkem STOP se potom zastaví jen tato lokomotiva. Veškeré další volby jsou v režimu CLUB zablokovány.
Pro objektivitu jsem WLANmaus zahrnul do testů popsaných v jednom z předchozích příspěvků. Máš pravdu se špatnou dostupností wiFredů, to také vedlo k paralelnímu projektu WLFRED. U něj se uvažuje o možnosti ovládat až 24 funkcí.
Je jasné, že bezdrátové ovládání je zejména pro modulovku ideální. Zřejmě již brzo se dočkáme už dávno odhlášeného Daisy II WLAN, což je wifi verze známého Daisy II.
Naposledy upravil HonzaM dne pon 23 bře, 2026 9:29 am, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 22 bře, 2026 11:11 am

fulda píše:
Zdenek Valter píše:Ještě je tu možná omezení u ROCO o kterém by zřejmě dokázal něco říct fulda - jestli XpressNET i přes Wifi je limitován číslem 32 současně připojených zařízení.
Pokud ano, tak je to limit maximálně 30 ovladačů současně.

Tady bych si dovolil upřesnit - Roco nepoužívá XpressNet přes WiFi. Roco používá protocol Z21 a ten takové omezení nemá. Protokol XpressNet přes TCP používá Lenz a tam také není takové omezení.
Ono v podstatě - to omezení na 32 ovladačů je do jisté míry vytvořeno uměle a propagují ho převážně ti, kteří se snaží hledat na XpressNetu něco špatného. Velmi dobře je to vidět třeba na Honzovi, který tohle číslo tak rád motá kdekoli a pak se tváří děsně překvapeně, když ho opravím.

Omezení na 30 ovladačů si pamatuji z roku 2001 kdy jsme LENZ používali v Zababově. Proto jsem ten dotaz na omezení položil, protože novější protokoly neznám.
XpressNET nepoužívám ani doma byť dneska už centrálu která umí i XpressNET mám.
Díky fuldo za osvětu.
Zdenek Valter

Předchozí

Zpět na DCC v praxi