meření odběru digitál

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: meření odběru digitál

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 14 črc, 2024 9:04 am

Díky zdeno za schemata, už jsem asi pochopil, že ten odpor si dával na výstup boosteru, abys dokázal změřit odběr zatíženého a nezatíženého.
Zdenek Valter

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 14 črc, 2024 9:07 am

Je nějaký měřák, zřejmě ampérmetr, kterým by šlo měřit DCC napřímo?
Zdenek Valter

Příspěvekod Zlámalík » ned 14 črc, 2024 1:05 pm

Co na něm chceš měřit? Špičkovou hodnotu, střední hodnotu? S ohledem na to, že nemůžeš garantovat střídu DCC signálu, (lidově poměr signál/díra), nemůžeš stanovit koeficient přepočtu naměřené hodnoty na nějakou základní jako třeba u sinusu. Já bych vzal nějakou známou zátěž (třeba rezistor 10 ohmů), zapojil ji do série s lokomotivou a měřil bych na zátěži napětí rychlým osciloskopem. Z napětí na tom odporu spočítáš proud.
Klasický (pomalý) multimetr vzorkuje v čase a jednou se trefí do díry, jindy do pulsu. Osciloskop to vyřeší, uvidíš, co tam běhá.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod zdeno » ned 14 črc, 2024 1:22 pm

Zlámalík píše:Klasický (pomalý) multimetr vzorkuje v čase a jednou se trefí do díry, jindy do pulsu. Osciloskop to vyřeší, uvidíš, co tam běhá.

ja bych to napisal trosku jinak, do domu vedou aj jine otvory nez jen okenko do sklepa. :D
zdeno

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 14 črc, 2024 2:19 pm

Zlámalík píše:Co na něm chceš měřit? Špičkovou hodnotu, střední hodnotu? S ohledem na to, že nemůžeš garantovat střídu DCC signálu, (lidově poměr signál/díra), nemůžeš stanovit koeficient přepočtu naměřené hodnoty na nějakou základní jako třeba u sinusu. Já bych vzal nějakou známou zátěž (třeba rezistor 10 ohmů), zapojil ji do série s lokomotivou a měřil bych na zátěži napětí rychlým osciloskopem. Z napětí na tom odporu spočítáš proud.
Klasický (pomalý) multimetr vzorkuje v čase a jednou se trefí do díry, jindy do pulsu. Osciloskop to vyřeší, uvidíš, co tam běhá.

Promiň ale na to jsem se neptal - předpokládám, že jsou multimetry, které dokáží měřit střídavé napětí i s proměnnou střídou a na ty se ptám.
Zdenek Valter

Příspěvekod fulda » ned 14 črc, 2024 2:57 pm

Zdenek Valter píše:Je nějaký měřák, zřejmě ampérmetr, kterým by šlo měřit DCC napřímo?

ANO
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod zdeno » ned 14 črc, 2024 5:41 pm

fulda píše:ANO

nemyslim si, ze to je az tak dulezite mereni, aby do toho investoval nekdo vic nez 1.5 Eur.
zdeno

Příspěvekod BohousP » ned 14 črc, 2024 6:09 pm

zdeno píše:nemyslim si, ze to je az tak dulezite mereni, aby do toho investoval nekdo vic nez 1.5 Eur.

99% uživatelů (modelářů) asi ne, ale najdou se i tací, kteří to možná vezmou jako výzvu a řešení vymyslí a zrealizují. Tak složité to zase není.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod radeksindy » ned 14 črc, 2024 6:40 pm

Zlámalík:
S ohledem na to, že nemůžeš garantovat střídu DCC signálu, (lidově poměr signál/díra), nemůžeš stanovit koeficient přepočtu naměřené hodnoty na nějakou základní jako třeba u sinusu.

To samozřejmě lze, protože střída DCC signálu je 1:1, jeho střední hodnota je nula. Rozvažování střídy se mění střední hodnota jedním nebo druhým směrem, a tímto se ovládá analogová lokomotiva na adrese 0 (pokud ji centrála vůbec má).
radeksindy

Příspěvekod adix » pon 15 črc, 2024 6:49 am

K doplnění tématu: centrála Railbox RB1110 má měřiče napětí i aktuálního odběru vestavěné.
adix

Příspěvekod Zlámalík » pon 15 črc, 2024 8:03 am

radeksindy píše:To samozřejmě lze, protože střída DCC signálu je 1:1, jeho střední hodnota je nula. Rozvažování střídy se mění střední hodnota jedním nebo druhým směrem, a tímto se ovládá analogová lokomotiva na adrese 0 (pokud ji centrála vůbec má).

Díky, to mi nedošlo, pravdu máš.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Dovi » pon 15 črc, 2024 8:21 am

zdeno píše:
fulda píše:ANO

nemyslim si, ze to je az tak dulezite mereni, aby do toho investoval nekdo vic nez 1.5 Eur.

Zdenovo funkční řešení chápu jako technicky jednoduchou, snadno dostupnou a finančně nenáročnou možnost udělat si představu o "celkových energetických nárocích DCC spotřebiče" (typicky digitální lokomotivy). Tedy o tom, co se momentálně zhruba asi tak děje uvnitř mašinky...

Ona drtivá většina dodávané (odebírané, spotřebovávané) elektrické energie se v dekodéru, v motoru a v převodech pojezdu přeměňuje na teplo. A to může být kritické, a o to většinou jde. A kór při záběhu nového, ještě neznámého syrového stroje, tam obzvlášť.

Nezjistíme takto sice přesně odběr motorku, ale můžeme si udělat hrubou představu porovnáním "režijního" odběru centrály (ze zdroje) v klidovém stavu a pak při zatížení centrály odběrem té na kolej nasazené DCC lokomotivy (nebo případně i jiného DCC spotřebiče). A dále pak i porovnáním vzájemných provozních odlišností, jak se chovají různé lokomotivy či různé exempláře podobného nebo přímo identického typu modelu.
Ta Zdenova metoda je na toto myslím si docela příhodná, a je to hodně muziky za málo peněz.

Poznámka:
U mne takto nedávno vybočil jeden ze čtyř "analogově zabíhaných" strojů, kdy zřejmě převody jeho pojezdu si z výroby tolerančně moc nesedly, a ze začátku ten nový nezajetý model (stav krátce po vybalení funglovky z krabičky) už při napájecím napětí pouhých 6 Voltů odebíral dvojnásobek proudu co jeho zbylí tři další identičtí kolegové (výkonově cca až 3 Watty při 6voltovém napájení). Nechtěl jsem si představovat, jaký výkon by se v modelu mařil při napájení 12 Volty, nebo dokonce při DCC krmení.
Citlivým záběhem při menší rychlosti (jízda pod těmi 6 Volty) se to naštěstí rychle srovnalo, převody si sedly, ozubená kolečka a ložiska se "zalapovaly" - takže již v průběhu záběhu model vykazoval podobné proudové charakteristiky jako ostatní modely téhož druhu.
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod fulda » pon 15 črc, 2024 8:58 am

Tak jako orientační měření mají normální centrály už mnoho let. NanoX do verze 3.6 používala "bargraf". Novější verze par reportují zatížení v procentech po XpressNet.
Někdy v roce 2013 jsem sem dával fotku z mého kolejiště, ale ta fotka se soustředila na něco jiného, bargraf proto není úplně zřetelný.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod jipol57 » pon 15 črc, 2024 4:00 pm

Možná mám zkreslenou představu, ale já bych nevylučoval možnost měřit ss proud na vstupu do centrály.
Předem změřit proud bez zatížení (naprázdno bez mašinky). A pak při měření v různých stylech jízdy a svícení, vždycky odečíst klidový proud.
Nepřesnost měření může být "jen v přeměně v teplo", na výstupních výkonných tranzistorech (H-můstku). Ostatní elektronice v centrále, může být jedno, co zrovna provádí, bez rozdílů spotřeby proudu. Si myslím.
Minimálně takhle získám přesně rozdíly stejných loko, kdybych měl podezření, že některá není v kondici.
jipol57

Příspěvekod marian_r » pon 15 črc, 2024 4:23 pm

Kliešťový True RMS ampérmeter má rozlíšenie 10 mA, to nestačí?
marian_r

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi