Ovládání modulovky

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Ovládání modulovky

Příspěvekod HonzaM » ned 19 kvě, 2024 7:23 am

Upozorňuji hned v úvodu, že jde o můj osobní názor, nikomu ho nevnucuji.
Za dosud nejspolehlivější pro modulový provoz se jeví ovladače FRED. Problém ovšem může být jednak v jejich dostatku, jednak v potřebě natažení rozvodu LocoNetu s dostatečným počtem LN boxů. Kombinace s wiFREDy zatím vykazuje některé problémy, například zamezení možnosti volby téhož vlaku který je ovládán FREDem.
V poslední době získává oblibu bezdrátové ovládání s přenosem wifi sítí. Zde je zřejmě velmi dobrou variantou centrála TCS-2. Ta sice postrádá LocoNet a neumožňuje tedy kombinaci s FREDy, má ale dost významnou přednost, neumožňuje totiž zvolit současně stejnou lokomotivu na více ovladačích – lokomotivu musí nejprve první ovladač uvolnit. Na wifi síti poskytuje dva protokoly, Z21 a WiThrottle, lze tedy používat jak WLANmaus, tak ESU Mobile Control II (což je podle mého názoru nejlepší ovladač z této kategorie, o třídu lepší než WLANmaus). Samozřejmě je možné použít k ovládání mobilní telefony, jak s aplikací Z21, tak Engine Driver.
Další možností je centrála Uhlenbrock Daisy II WLAN, ta sice má možnost drátového připojení LocoNet a oba protokoly wifi, tedy Z21 i WiThrottle, nemá ale blokovánu možnost současné volby téže lokomotivy z více ovladačů. Má také omezený počet současně aktivních vlaků. Lze k ní připojit i wiFRED.
Asi nejhorší variantou pro modulový provoz je centrála, disponující pouze wifi protokolem Z21 a zejména bez blokování možnosti volby téže lokomotivy z více ovladačů současně.
V praxi již na setkání byla vyzkoušena centrála Railbox RB1110, disponující LocoNetem i wifi s protokolem Z21. Ani ta ovšem nemá blokovánu možnost současné volby z několika ovladačů. Představuje ale spolehlivě nejlevnější variantu jak pro ovládání FREDy, tak WLANmaus pro bezdrátové ovládání.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod fulda » ned 19 kvě, 2024 12:02 pm

HonzaM píše:...
Za dosud nejspolehlivější pro modulový provoz se jeví ovladače FRED. Problém ovšem může být jednak v jejich dostatku
...
Nejsem si úplně jistej, ale asi jsi myslel, že je problém v jejich nedostatku ne?

S nedostatkem fredů je spíš otázka, jestli někdo stojí o jejich dostatek?
Jak známo, u tohoto ovladače je cena elektroniky v zásadě minoritní položka.
Řekněme, že zajistím výrobu elektroniky v série v násobcích 100 kusů. Dovedu si představit a vím, že existují lidé, kteří mají šablony na krabičky, takže by bylo možné zajistit i potřebné množství vyfrézovaných krabiček.
Pak by musel být někdo, kdo bude zajišťovat kompletaci a distribuci. Pod slovem kompletace se rozumí:
  • Dohodnout se, jestli prodat ovladač v krabičce nebo bez (cena krabičky násobně převyšuje cenu elektroniky ovladače, takže je k tomu množství spekulací)
  • pokud má být ovladač používán ve fremo (jiném řízeném prostředí), pak zajistit správná ID a nastavit je do ovladače
  • drobnosti jako běžná poštovní distribuce
Tyto body občas někdo vyzkoušel a všichni řekli, že "už nikdy více". Takže pokud je tu stále někdo, kdo to nezkusil, tak se klidně může ozvat.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod michal_n_cz » ned 19 kvě, 2024 4:34 pm

fulda píše:
HonzaM píše:...
Za dosud nejspolehlivější pro modulový provoz se jeví ovladače FRED. Problém ovšem může být jednak v jejich dostatku
...
Nejsem si úplně jistej, ale asi jsi myslel, že je problém v jejich nedostatku ne?

S nedostatkem fredů je spíš otázka, jestli někdo stojí o jejich dostatek?
Jak známo, u tohoto ovladače je cena elektroniky v zásadě minoritní položka.
Řekněme, že zajistím výrobu elektroniky v série v násobcích 100 kusů. Dovedu si představit a vím, že existují lidé, kteří mají šablony na krabičky, takže by bylo možné zajistit i potřebné množství vyfrézovaných krabiček.
Pak by musel být někdo, kdo bude zajišťovat kompletaci a distribuci. Pod slovem kompletace se rozumí:
  • Dohodnout se, jestli prodat ovladač v krabičce nebo bez (cena krabičky násobně převyšuje cenu elektroniky ovladače, takže je k tomu množství spekulací)
  • pokud má být ovladač používán ve fremo (jiném řízeném prostředí), pak zajistit správná ID a nastavit je do ovladače
  • drobnosti jako běžná poštovní distribuce
Tyto body občas někdo vyzkoušel a všichni řekli, že "už nikdy více". Takže pokud je tu stále někdo, kdo to nezkusil, tak se klidně může ozvat.

Ahoj krabičky by zajistit šly, nevím s jakou kalkuluješ cenou je to Strapubox 2090, mělo by to jít sehnat za 2,5 až 3 EUR v nouzi přes českého conrada, ale ti mají nabuřené ceny. Co se týká obrábění starý Fred měl v plošňáku navíc malé otvory v osách děr, takže se to dalo požít jako vrtací šablona, já jsem měl s mosazného plechu 3mm takovou robustnější. Dneska bych si šablonu vytiskl na
3D tiskárně a bylo by to lepší, protože dosedla až na dno krabičky, ty původní šly vložit pochipitelně jen do úrovně plošňáku. Samozřejmě by to šlo vyfrézovat na CNC, sám jsem na podobných zakázkách pracoval. Šlo by to nechat nacenit, ale předpokládám, že by to stálo tolik, že si to každý raději vyvrtá sám. Mohl bych se mrknout na data jakou vrézou a posuvem a jak na přípravky, kdyby to někdo chtěl zkusit. Co se týká cen součástek fakt se na to raději podívej - určitě to bude stát mnohem víc než ta krabička.
michal_n_cz

Příspěvekod HonzaM » ned 19 kvě, 2024 8:19 pm

Problém je stávající dostatek FREDů, tím mám na mysli omezené množství, jaké jich mezi moduláři aktuálně je. Na Slovensku vyrábí Zdeno Janeček obdobné ovladače, nazvané OTO. Před časem jsem několik kusů přivezl a vzali si je členové naší party, nebyli s nimi ale spokojeni, zejména protože měly jiné uspořádání ovládacích prvků a odlišný způsob programování adresy. O další kusy nebyl mezi členy zájem. Nikdo totiž v klubovém provozu neužívá větší množství funkcí než FREDy, větší počet volitelných funkcí byla Zdenova motivace pro změnu ovládání.
Podle Zdena je o jeho ovladače ve slovenských klubech zájem, je to ale asi spíše lokální záležitost. Já jsem na žádném z mezinárodních setkání, jichž jsem se zúčastnil, slovenského modeláře s ovladačem OTO nepotkal.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod michal_n_cz » ned 19 kvě, 2024 9:22 pm

K té krabičce - nejlevněji jsem našel tady: https://www.elpro.org/de/strapubox-klei ... battf.html
Určitě to nějak jde od výrobce, ale kolega mi říkal, že když ho před delší dobou kontaktoval, tak to chtěli prodat jen firmě, ale dohodli se tak že dali kontakt na nějakého obchodníka co prodal i privátnímu zákazníkovi.
michal_n_cz

Příspěvekod rawen » pon 20 kvě, 2024 3:46 am

Ahoj.
Pro pořádek byste možná měli rozlišit původního 4 tlačítkového (funkčního) FREDa, velmi rozšířenou 8 funkční FREDI a, z Polska dováženou, 12 funkční variantu.
Jejich konkrétní dodavatele asi nemá cenu uvádět; my spokojeně používáme ovladače z Brna.

Radek
rawen

Příspěvekod zdeno » pon 20 kvě, 2024 5:33 am

HonzaM píše:Podle Zdena je o jeho ovladače ve slovenských klubech zájem, je to ale asi spíše lokální záležitost. Já jsem na žádném z mezinárodních setkání, jichž jsem se zúčastnil, slovenského modeláře s ovladačem OTO nepotkal.

Preco provokujes a podjebavas ??
Koho zajima tvuj osobni nazor, ktory je neobjektivni a zaujaty, protoze jsem odmitl ti radit, protoze to vzdy prekroutis a zneuzijes.
---
coze si tak zmenil nazor ??
http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=6&t=11654&p=243732&hilit=ovladac+Oto#p243732
zdeno

Příspěvekod michal_n_cz » pon 20 kvě, 2024 5:46 am

zdeno píše:
HonzaM píše:Podle Zdena je o jeho ovladače ve slovenských klubech zájem, je to ale asi spíše lokální záležitost. Já jsem na žádném z mezinárodních setkání, jichž jsem se zúčastnil, slovenského modeláře s ovladačem OTO nepotkal.

Preco provokujes a podjebavas ??
Koho zajima tvuj osobni nazor, ktory je neobjektivni a zaujaty, protoze jsem odmitl ti radit, protoze to vzdy prekroutis a zneuzijes.
---
coze si tak zmenil nazor ??
http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=6&t=11654&p=243732&hilit=ovladac+Oto#p243732

Zdeno, pokud nemáš něco k věci, ale jen k Honzovi napiš mu prosím SZ.
michal_n_cz

Příspěvekod zdeno » pon 20 kvě, 2024 5:59 am

michal_n_cz píše:Zdeno, pokud nemáš něco k věci, ale jen k Honzovi napiš mu prosím SZ.

to bolo k veci, hadam by si se neozval, keby ta nekdo osocoval a znevazoval verejne ??
Preco mi on nenapise soukrome ?? Zase dvojity metr !!
zdeno

Příspěvekod vvitty » pon 20 kvě, 2024 7:53 am

Kolik ze takovy FRED v soucasnosti stoji ?
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod kapmor » pon 20 kvě, 2024 12:08 pm

vvitty píše:Kolik ze takovy FRED v soucasnosti stoji ?

pokud mě hlava nemate, tak z brna kolem 800-900, bude vědět víc kolega rawen
TT - V. epocha
kapmor

Příspěvekod vvitty » pon 20 kvě, 2024 12:13 pm

dekuji, v takovem pripade uplne nerozumim tomu proc by jich mel byt nedostatek ... ale mozna mi nejake taje spojene s FREMO unikaji.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod vvitty » pon 20 kvě, 2024 1:18 pm

michal_n_cz píše:K té krabičce - nejlevněji jsem našel tady: https://www.elpro.org/de/strapubox-klei ... battf.html
Určitě to nějak jde od výrobce, ale kolega mi říkal, že když ho před delší dobou kontaktoval, tak to chtěli prodat jen firmě, ale dohodli se tak že dali kontakt na nějakého obchodníka co prodal i privátnímu zákazníkovi.

Tech 20 EUR postovneho to ponekud prodrazi.
vvitty

Příspěvekod michal_n_cz » pon 20 kvě, 2024 2:03 pm

vvitty píše:
Tech 20 EUR postovneho to ponekud prodrazi.

To záleží - i tímhle poštovným to vyjde nejlíp, všude jinde je to za min. 2,5 , zároveň Fulda psal o násobcích 100, pošta se dá srazit, že se to vezme přes bednu v Žitavě.
michal_n_cz

Příspěvekod Pavel-HP » pon 20 kvě, 2024 5:38 pm

vvitty píše:Kolik ze takovy FRED v soucasnosti stoji ?

900,--/1100,--
Dle provedení FREDi.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi