RailCom

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: RailCom

Příspěvekod HonzaM » úte 25 srp, 2020 5:54 pm

jamik22 píše:
Nedělám takové “maxiúseky” aby se do nich vešlo víc než jedna lokomotiva

No, někdy se to hodí. Zrovna ve skryťáku mohu napáskovat více motoráků za sebou na jednu kolej / délka úseku je na rychlík/ a postupně vyjíždějí a současně se ve skryťáku posouvají. TC 9 to má v nabídce a je to velmi efektní funkce. :)

Pokud správně chápu, nelze tuto funkci použít při ovládání manuálním ovladačem, netuším kolika modelářům vyhovuje ovládání plánem, myslím že ten, kdo si rád hraje a koho baví posun, vlaky ovládá “na ruku”. Může to být vhodné pro toho kdo preferuje automatický provoz, potom je výhodné že do skryťáku vjede třeba jeden motorák a vyjede jiný.
Pokud budu chtít možnost umístit na jednu kolej více lokomotiv, je asi jednodušším řešením rozdělit takovou kolej na samostatně detekované bloky, třeba osazené RailCom detekcí.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod mpinta » úte 25 srp, 2020 7:58 pm

HonzaM píše:Pokud správně chápu, nelze tuto funkci použít při ovládání manuálním ovladačem ...
A zase vedle, pane doktore ...
Ne, nechápeš. I třeba pomocí myši lze takto vjet do obsazeného bloku, včetně přesunu ikony loko. Nutno jen znát TC a správně nastavit.
Otázkou ovšem je, proč takto "kombinovat" manuální ovládání s činností ovládací aplikace a jejím zobrazováním.
Připadá mi to asi tak, jako bys tlačil auto zezadu rukama a přitom chtěl, aby správně zatáčelo, blikalo a dodržovalo předpisy.
Přestaň už konečně blbnout, prosím.
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod HonzaM » úte 25 srp, 2020 8:51 pm

Martin má pravdu že není logické kombinovat ovládání programem a ovládání “na ruku”. Samozřejmě záleží na tom jak a proč se software využívá. Z mých zkušeností, abych si sedl ke kolejišti a díval se na naprogramovaný provoz mne nebaví. Bavilo mne to naprogramovat a dívat se chvíli. A nebaví to ani děti, vydrží chvilku se jen dívat a pak chtějí do ruky ovladač, řídit si svou lokomotivu. Takže TrainController využívám jen pro stavění cest, protože je to pohodlnější a praktičtější než stavět jednotlivé výhybky. Postavil jsem také dvě modulové stanice řízené TrainControllerem, ale nezískalo to podporu, takže nakonec se stanice stejně ovládaly tlačítky.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod Trixt » stř 26 srp, 2020 9:37 am

mpinta píše:Otázkou ovšem je, proč takto "kombinovat" manuální ovládání s činností ovládací aplikace a jejím zobrazováním.

Ahoj Martine. Dle mě kombinace automatického ovládání a ručního ovládání logiku má. Na domácím kolejišti simuluješ automaticky řízený provoz dle jízdního řádu na hlavní trati a současně ručně zajišťuješ posun ve stanici nebo například provoz na vedlejší trati. Vše se ručně najednou stíhat nedá. Pokud jsi to ale myslel tak, že by se kombinovalo ruční a automatické vjíždění do jednoho bloku, tak k tomu nevidím žádný důvod. Ale dle mě toto již tak úplně nesouvisí s RailCom.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, TC, MP1
Trixt

Příspěvekod jamik22 » stř 26 srp, 2020 1:25 pm

Každý dle svého gusta. :)
V manuálu TC je zmíněna možnost použít blok monitorovaný přes Railcom jako předávací úsek mezi částí kolejiště ovládané TC a částí kde se jezdí na ruku.
Děti samozřejmě chtějí mobil do ruky a pro ně přes TC stavím cestu. Já sám plány téměř nepoužívám, na hlavní trati jezdím s Autotrainem, který se mi postará o všechny věci okolo, cesta, obsazenost, návěstí a zastavení ve skryťáku. Na ruku jezdím v depu a na lokálce, tam vidím a Railcom asi nepotřebuji. Paradoxně jediný plán, který si občas spustím je provoz na lokálce s křižováním v mezilehlé stanici a pak se jen kochám.
Bylo by zajímavé vyzkoušet chování TC, když mu mobilem odjedu z indikovaného obsazeného úseku.Ten pak není obsazen, ale ikona vlaku tam zůstane "viset". Potom se mu stejný stroj objeví v jiném úseku hlídaném přes Railcom. Bude to tam mít dvakrát, nebo přesune ikonu? Nevím zda má někdo možnost to vyzkoušet ?
/Martin asi řekne, že takhle se TC nemá zacházet :D /
jamik22

Příspěvekod Trixt » stř 26 srp, 2020 1:54 pm

jamik22 píše:Bylo by zajímavé vyzkoušet chování TC, když mu mobilem odjedu z indikovaného obsazeného úseku.Ten pak není obsazen, ale ikona vlaku tam zůstane "viset". Potom se mu stejný stroj objeví v jiném úseku hlídaném přes Railcom.

TC neznám ale předpokládám, že se stane to stejné co v programu RocRail. V původním bloku se lokomotiva odstraní a objeví se v bloku, kde byla identifikována.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, TC, MP1
Trixt

Příspěvekod mpinta » stř 26 srp, 2020 2:23 pm

jamik22 píše:...Bylo by zajímavé vyzkoušet chování TC, když mu mobilem odjedu z indikovaného obsazeného úseku.Ten pak není obsazen, ale ikona vlaku tam zůstane "viset". Potom se mu stejný stroj objeví v jiném úseku hlídaném přes Railcom. Bude to tam mít dvakrát, nebo přesune ikonu? Nevím zda má někdo možnost to vyzkoušet ?
/Martin asi řekne, že takhle se TC nemá zacházet :D /
Martin by nejraději už neřekl nic. :D :D :D Proto, že diskuze padá do h...n, ale především proto, že RailCom nepoužívám, nemám, nevidím k tomu důvod. Aspoň zatím. Ovládání mobilem to samé. Ale TC se v základu chová takto: Pokud přijde příkaz pro jízdu loko, zjistí se cesta, a pak se čeká, až se v bloku, do kterého cesta vede, aktivuje indikátor a podle pravidel uvolňování se ikona přesune. Pokud se aktivuje indikátor jiného bloku, loko zastaví a hlásí se chyba (pokud to v pravidlech plánu není vypnuto). Jede-li se bez plánu, nestane se ve stejném případě nic a ikona zůstane v neobsazeném bloku (je tedy jen "rezervovaný"). Ikona rozhodně nemůže být na dvou místech. Pokud se nějakým způsobem vloží jinam, z původního místa zmizí. Předpokládám, že to, JAK se vloží jinam, bude fungovat i při RailCom. Ale to vyzkoušet nemůžu a jak je známo, předpoklady nemám rád.
To by mě zajímalo, jak by odpověděla autorská firma TC. :?:
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod jamik22 » stř 26 srp, 2020 4:33 pm

TC neznám ale předpokládám, že se stane to stejné co v programu RocRail

Dost dobrý důvod to vyzkoušet, alespoň pro mne.
Bohužel řešení od Lenz je dost šílené koncepčně i cenově a pokud vím nic jiného pro XpressNet není. A na Loconet přecházet nechci. :)
Třeba to časem někdo ubastlí.
jamik22

Příspěvekod HonzaM » stř 26 srp, 2020 8:19 pm

jamik22 píše:Bylo by zajímavé vyzkoušet chování TC, když mu mobilem odjedu z indikovaného obsazeného úseku.Ten pak není obsazen, ale ikona vlaku tam zůstane "viset". Potom se mu stejný stroj objeví v jiném úseku hlídaném přes Railcom. Bude to tam mít dvakrát, nebo přesune ikonu? Nevím zda má někdo možnost to vyzkoušet /

Nevím jestli jsem správně pochopil Tvůj dotaz. Mám-li v TC lokomotivu zadánu v detekovaném úseku a přejedu s ní “na ruku” do dalšího úseku, ikona se přesune do toho dalšího úseku.
Pokud budu používat RailCom, stačí lokomotivu zadanou v systému do bloku postavit, není třeba ji tam přidělit manuálně, volbou ze seznamu. Pro použití RailCom je potřeba ve volbě digitálního systému aktivovat funkci “use train identification”. Celý postup je na stránkách 333 - 336 manuálu. TC umožňuje současné používání až 12 digitálních systémů, lze tedy použit RailCom dekodéry i na kolejišti provozovaném s jiným digitálním systémem.
Naposledy upravil HonzaM dne čtv 27 srp, 2020 11:20 am, celkově upraveno 5
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod mpinta » čtv 27 srp, 2020 5:01 am

HonzaM píše:Nevím jestli jsem správně pochopil Tvůj dotaz. ...pokud tedy v úseku obsazeném Taurusem zadám Bastard, bude s Taurusem zacházet jako by to byl Bastard...[/color]
A jako obvykle ... opět vedle. Tentokrát už blbost naprostá. Honzo, naposledy Tě zdvořile žádám, přestaň svoje nesmyslné předpoklady zde prezentovat.
Pokud z TC přijde pokyn, aby jel Bastard, pojede Bastard, a to v případě, že na kolejišti bude. Kdekoliv. Rozjede se prostě v tom bloku, kde fyzicky bude. To je, jako bys ani nechápal identifikaci mašin dle adresy a přiřazení loko do bloku.
Nebo chceš takto TC jen degradovat? Tomu se mi nechce věřit. Ale vypadá to tak.
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod Trixt » čtv 27 srp, 2020 5:54 am

Chlapi, nějak se v tom motáme. Vezměme si následující příklad:

V bloku A stojí vlak s lokomotivou. Jsou detekovány jak lokomotiva, tak vagóny (nápravy natřeny odporovým lakem). Lokomotivu ručně odpojím a pomocí multimouse (ručně aniž bych sahal do programu) s ní přejedu do bloku B. Co se stane, pokud v bloku B je detekce obsazení s RailCom?

prejezd_z_a_do_b.jpg
prejezd_z_a_do_b.jpg (10.86 KiB) Zobrazeno 4414 krát

V RocRail blok A zůstane obsazen, neb jsou tam vagony, a ikona lokomotivy se přesune z bloku A do bloku B neb ten ji pomocí RailCom identifikuje.

Co se stane v TC? To stejné co v RocRail? Jen otázka navíc, dokázal by TC identifikovat v tomto případě lokomotivu v bloku B i bez RailCom? Pokud ano, jak?
Trixt

Příspěvekod HonzaM » čtv 27 srp, 2020 6:49 am

mpinta píše:
HonzaM píše:Nevím jestli jsem správně pochopil Tvůj dotaz. ...pokud tedy v úseku obsazeném Taurusem zadám Bastard, bude s Taurusem zacházet jako by to byl Bastard...[/color]
A jako obvykle ... opět vedle. Tentokrát už blbost naprostá. Honzo, naposledy Tě zdvořile žádám, přestaň svoje nesmyslné předpoklady zde prezentovat.
Pokud z TC přijde pokyn, aby jel Bastard, pojede Bastard, a to v případě, že na kolejišti bude. Kdekoliv. Rozjede se prostě v tom bloku, kde fyzicky bude. To je, jako bys ani nechápal identifikaci mašin dle adresy a přiřazení loko do bloku.

Omlouvám se, moje blbost, máš pravdu.
Naposledy upravil HonzaM dne čtv 27 srp, 2020 7:08 am, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod mpinta » čtv 27 srp, 2020 7:00 am

Trixt píše:Chlapi, nějak se v tom motáme.
Mluv za sebe. :D
Trixt píše:Vezměme si následující příklad: V bloku A stojí vlak s lokomotivou. Jsou detekovány jak lokomotiva, tak vagóny ...
V TC bude tedy v bloku TrainSet, ikona loko, ikona(-y) vagonů.

Trixt píše:Lokomotivu ručně odpojím a pomocí multimouse (ručně aniž bych sahal do programu) s ní přejedu do bloku B. Co se stane v TC? Jen otázka navíc, dokázal by TC identifikovat v tomto případě lokomotivu v bloku B i bez RailCom? Pokud ano, jak?
Pro TC je to zcela standardní, běžná věc. Loko se odpojí (ručně, plánem, i třeba el. spřáhlem...), v bloku A se to vyznačí (črv. trojúhelníčkem), a pak lokomotiva odjede do bloku B (opět tachometrem, ručně MM, plánem ...). Po příjezdu do B se v bloku B objeví samotná loko, v bloku A zůstanou vagony vč. ikony. Prostě vše zcela logicky a správně.
RailCom k tomu rozhodně není třeba a zatím jsem neobjevil nic, k čemu by v TC byl. Alespoň v mých domácích podmínkách a požadavcích. Jestli se mi fyzicky vložená loko objeví v bloku sama, nebo si ji tam jen jednoduše přiřadím ... stojí to za další náklady? Mně ne. Jiné podmínky, třeba modulovku, nemohu posoudit.

Romane, sám jsi mi psal v SZ, že TC neznáš. Nemá smysl bez důkladnějšího studia a užívání TC nějak pitvat.
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod mpinta » čtv 27 srp, 2020 7:11 am

HonzaM píše:Hovořil jsem o případu kdy jezdím “na ruku”, tedy bez použití automatiky. V tom případě nedávám z TC žádný příkaz co má jet, jedu ručním ovladačem nebo třeba mobilem a lokomotivu volím adresou.
Mašině je jedno, kde je prvotní zdroj povelu. Centrála prostě do kolejí po trakci (J-K) vyšle příkaz: "mašino s adresou NNN JEĎ". A mašina s adresou NNN jede. Pokud je mašina s takovou adresou na kolejišti. Kdekoliv.

Končím s těmito plky. Většina uživatelů TC (spíš všichni, kromě jednoho) tohle všechno zná. Je to jen plevelení diskuze a i má trpělivost má hranice. Soudím. že jsem je daleko překročil. Howgh. :D
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod HonzaM » čtv 27 srp, 2020 7:18 am

mpinta píše:

Omlouvám se, moje blbost. TC rozhodně degradovat nechci, z hlediska přijemnosti pro uživatele je to podle mne nejlepší systém. JMRI sice umožňuje možná něco navíc, ale naprogramování je náročnější. Beru Martinovu připomínku a napříště si budu vše nejprve prakticky ověřovat.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi