Centrála DR5000

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » stř 23 úno, 2022 5:52 pm

Panove ostatni, ne Zdeno... muzete mi prosim pomoct ?

Taky matematika nepusti, 15-jednicek preambule, cas vysilani 2 paketu funkci a 1 rychlosti je snad kazdemu kritikovi snadne spocitat a vysledek nikoho nepotesi.

Zkusil jsem ten 'vypocet' zopakovat, s nejakym spis hornim odhadem, predpokladam 4byte datovy packet. Jeden packet vypada jako:
Kód: Vybrat vše
Preambule -     14 x "1"
start bit -          "0"
adresa           8 x "0" + "0" + 8x "0"
data start bit       "0"
instrukce    8 x 4 x "0" + 3x oddelovaci "0".
data stop bit        "0"
checksum         8 x "0"
stop bit             "1"

To dela: 15x 1 po 61us (sic!) a 63x 0 po 100us. Jako data pocitam schvalne vsude nuly, jsou delsi. Krat 2, 2 pulvlny na bit. To je dohromady zhruba 14,5ms. 3x packet / lokomotiva, 25 lokomotiv. 3x 25 x 14,5ms = ... 1100ms.

Bud je v tech poctech chyba, chybi mi nejake povinne prodlevy, nebo Zdenovi nekdo ukradl zhruba 400ms (28% z deklarovanych 1,5sec).

Opraveno - puvodne jsem nenasobil dvema. Po vynasobeni mi stale chybi 500ms, jeste tam bude nejaka chybka.
Oprava #2 (diky dobrodinci za SZ). Konzervativne predpokladat dlouhe adresy. Dale oddelovaci 0 mezi jednotlivymi byte. Chybi 400ms. Nicmene ... sekunda je dost i tak :)) a ani k tomu asi neni treba DR5000.
Naposledy upravil belgarat dne stř 23 úno, 2022 7:57 pm, celkově upraveno 3
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat

Příspěvekod vvitty » stř 23 úno, 2022 6:33 pm

koukam ze nez jsem uspal deti tak sis to falirujici nasobeni dvema opravil :)

nektere centraly vkladaji delsi preambuli. Bohzuel tu nemam osciloskop abych se podival na DR5000... asi bych to mohl omerit pristi tyden.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod HonzaM » stř 23 úno, 2022 6:37 pm

zdeno píše:
HonzaM píše:Na modulářském setkání v Børkopu (v Dánsku) byla jediná centrála DR5000 použita pro celý provoz. Naprosto bez problému bylo současně v provozu minimálně 30 hnacích vozidel, někdy i více, pro ovládání byly používány jednak ovladače FRED(FREDi, jednak Digitrax BT2. To vyvrací někdejší tvrzení, že tato centrála dokáže úspěšně ovládat nanejvýš 20 lokomotiv.

nkdy nikdo nenapisal. ze se to neda, ale prodleva mezi zadanim prikazu a reakci loko byva ponekud dlouha.

Možná bývá, ale s tímto problémem jsme se na tomto setkání nesetkali.
Já Zdena chápu, vymyslel a prodává svůj centrbox. DR5000 přišla na trh právě v době, kdy očekával úspěšný prodej. DR5000 určitě má některá omezení, jenže je podstatně universálnější. Centrbox má možná, pokud jde LocoNet, proti DR5000 určité výhody, pořád ale tady budou centrály otce LocoNetu, Digitraxu.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod zdeno » stř 23 úno, 2022 7:06 pm

HonzaM píše:Já Zdena chápu, vymyslel a prodává svůj centrbox. DR5000 přišla na trh právě v době, kdy očekával úspěšný prodej. DR5000 určitě má některá omezení, jenže je podstatně universálnější. Centrbox má možná, pokud jde LocoNet, proti DR5000 určité výhody, pořád ale tady budou centrály otce LocoNetu, Digitraxu.

No comment, na to se neda slusne odpovedet. Mam 68 roku a klepu se mi ruky a odmitam objednavky, protoze nevladzem.
Najdi nekoho, komu jsem v poslednim roku prodal centralu a potom tu nekoho obvinuj z nekale konkurence.
Mozna, ze jsem udelal chybu, ze jsem pomahal s vyvojem DR5000, protoze kazdy dobry skutek musi byt po zasluze potrestan.
zdeno

Příspěvekod zdeno » stř 23 úno, 2022 7:11 pm

Jirkátor píše:
belgarat píše:...No pro mne za mne ... ale dotaz smeroval na:
- co JINEHO pouzit, kdyz DR5k nevyhovuje
- pripadne, prosim pripomen 'jak zrychlit DCC'uzasny LocoNet na tom nic nezmeni ...

No konečně jsi se zeptal správně, přece Zdenův Centrbox. Co jiného? Ten se s podobnými problémy samosřejmě nepotýká. Jistě tu má někde své vlákno.

Ale fuj, popis Centrboxu je na Railnet.sk, teda neni nutne byt ironicky a zavistlivy.
Jinak vyvoj vseho jsem ukoncil, a na novych vecech uz nepracujem. Staroba je svinstvo.
zdeno

Příspěvekod HonzaM » stř 23 úno, 2022 9:35 pm

zdeno píše:Najdi nekoho, komu jsem v poslednim roku prodal centralu a potom tu nekoho obvinuj z nekale konkurence.
Mozna, ze jsem udelal chybu, ze jsem pomahal s vyvojem DR5000, protoze kazdy dobry skutek musi byt po zasluze potrestan.

Můžeš upřesnit jak to myslíš s tím že jsi pomáhal s vývojem DR5000? Od okamžiku kdy přišla na trh jsi se mnohokrát snažil upozornit na to jak je špatná. Připadá mi dost divné proč bys pomlouvat produkt, ne jehož vývoji ses podílel? Nikdy jsem netvrdil, že Ti jde o prodej, jde Ti o uznáni, nerad slyšíš že Centrbox nemusí být považován za špičku. Máš rád uznání (kdo by neměl). Třeba Tě potěší, že na setkání v Børkopu velmi dobře fungoval Tebou vytvořený ovladač OTO.
Naposledy upravil HonzaM dne stř 23 úno, 2022 10:54 pm, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod zdeno » stř 23 úno, 2022 10:02 pm

HonzaM píše:Můžeš upřesnit jak to myslíš s tím že jsi pomáhal s vývojem DR5000? Od okamžiku kdy přišla na trh jsi se mnohokrát snažil upozornit na to jak je špatná.

vsak prave proto jsem s tim pomahal a popisoval jednotlive chyby, dokonce jsem poslal zdrojak me centraly, aby porovnali, kde delaji chybu.
A vsechno islo pres tebe !! Ze by taky staroba a problem s pameti.
---
Nejvetsi chyba tam ostala a to mizerne casovani, kdy centrale je uplne u zadku, ze centrala se musi ozvat v casech 1200 az 1380uS, teda jsem videl, treba tri pakety BFh u sebe.
---
Vsechny moje ovladace OTO funguji a je jich vyrobeno pres (hodne) kousku a nemam reklamace.

EDIT: vlastne mam reklamace na popisky na tele ovladace, ktere se ve zpocenych rukach odlepuji.
Pokud se to nekomu stalo, rad poslem PDF popisek na opravu.
Naposledy upravil zdeno dne čtv 24 úno, 2022 7:11 pm, celkově upraveno 1
zdeno

Příspěvekod HonzaM » stř 23 úno, 2022 10:54 pm

zdeno píše:A vsechno islo pres tebe !! Ze by taky staroba a problem s pameti.
---

No nediv se, vždyť je mi o deset let víc než Tobě.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod vperlik » stř 16 bře, 2022 2:47 pm

Je k dispozici nový software/firmware pro DR5000, ver. 1.6.2:

Firmware:

• For new installations, we changed the default value to 0 (disabled) for the "ext88N IN -> Settings -> Number of 16 input modules" field.
• For new installations, we changed the default value to 0 (disabled) for the "RailCom" checkbox on the "Track Output" screen.
• Major improvements to overall Loconet communication, solving a lot of data loss and wrong / missing feedback messages.

App:

• Added checkbox to reset the dr5000 settings to default when updating the firmware.
• Added the option to change the protocol without an active LAN / Wi-Fi connection.
• Added the option to open the Log screen in full screen mode.
• Fixed additional issues with the Digitrax UT throttles.
• Fixed issues with setting the language to French.

In addition, we will soon publish software/firmware version 1.6.3-beta.
This beta version will have the following updates

• A new protocol is added, "WiThrottle™". This means you can now use the WiThrottle™ iOS app and the Engine Driver Throttle android app directly through the DR5000.
• Functionality has been added to use Extended Accessory Commands (dccext) through the DR5000. This makes it possible to use dccext signal addressing for the Z21 signal decoder in combination with the Z21 app.

https://support.digikeijs.com/hc/en-us/articles/360001203338-DR5000-Manuals-Downloads?utm_source=sendinblue&utm_campaign=Digikeijs%20B2C%20-%20EN&utm_medium=email
ČSD H0, DCC, epocha IIIa-IVb
vperlik

Příspěvekod Dan Buchtela » stř 18 kvě, 2022 12:04 pm

Dovolím si poprosit o radu, protože někde dělám asi něco špatně, ale nevím co. Když chci rozchodit na DR5000 wifi, abych mohl připojit Roco myš či mobil s apkou Z21, nedaří se mi nastavení v konfiguračním programu, viz. screenshot...
V momentě, kdy vyplním IP adresu a chci kliknout níže do okénka maska podsítě, vyhodí mi to chybovou hlášku a následně celá aplikace spadne. Setkal jste někdo s něčím podobným? Případně kde může být chyba?
Přílohy
DR1.jpg
DR3.jpg
DR3.jpg (32.97 KiB) Zobrazeno 4971 krát
Dan Buchtela

Příspěvekod Zdenek Valter » stř 18 kvě, 2022 1:38 pm

Takhle ti to reaguje na zadání jakékoliv adresy?
Používá tahle centrála i jinou IP adresu?
Zdenek Valter

Příspěvekod Dan Buchtela » stř 18 kvě, 2022 1:48 pm

Zdenek Valter píše:Takhle ti to reaguje na zadání jakékoliv adresy?
Ano
Dan Buchtela

Příspěvekod belgarat » stř 18 kvě, 2022 1:50 pm

Jsi si jisty ze tam nikde nemas omylem mezeru vpredu / vzadu ? Ta aplikace je napsana docela blbe, a obcas pada... Az napises IP adresu (a nez odjedes pryc z toho radku), tak zmackni Ctrl-A (vybrat vse) a pripadna mezera se Ti vysviti - umazat.
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat

Příspěvekod jenix » stř 18 kvě, 2022 1:50 pm

Zkuste zadat masku sítě 255.255.255.0
jenix

Příspěvekod Ivan » stř 18 kvě, 2022 1:53 pm

Dane, mne to taky nejdříve nešlo. Jsi v době nastavování aplikace přihlášen ze stejného zařízení k wifi na DR5000? Já tenkrát nebyl a proto to nešlo...
Musel jsem ještě resetovat aplikaci i centrálu do továrního nastavení, bez tohoto kroku mi to nešlo. Pak jsem se přihlásil k wifi centrály, spustil aplikaci a začal s nastavováním.
Nějaká hláška tamtenkrát byla, ale můžeš mít samo jiný problém.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi