Loconet

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Loconet

Příspěvekod zdeno » pát 05 říj, 2012 9:46 am

on je problem v tom, ze nektere 78xx blbnou bez zateze. Na normalnich forech o elektronike je toho dost popisane. Proste tam musi byt odber aspon 5mA, jinak se to chova tak, jak pises. Byly s tim problemy u nekterych komercnych veci ( prehravace cehokoliv), kdy ve stand-by rezimu odchazely elektrolyty. Na opravu staci zapojit 1k odpor, treba s LED a mas zaroven indikaci zapnuti. ;-)
Ale to je dost stara vec, hadam 15-20 roku, kde jsi vyhrabal ten stabilizator ???
Ted by se to stavat nemelo, aspon jsem na to hodne dlouho nenarazil.
zdeno

Příspěvekod michal.kubista » pát 05 říj, 2012 10:00 am

Jenže on se chová trochu jinak. LEDka je tam zapojená, čili minimální odběr je tam zaručenej. Ale tento stabilizátor na začátku drží napětí jak má, a po nějaké době jej začne pomalu navyšovat a je jedno, jestli má zátěž a nebo ne.
A tento stabilizátor je nový z GME. Zkusím ho zreklamovat i s PICem. Ten stabilizátor je levnej, ale ten PIC mě štve.
michal.kubista

Příspěvekod harmi » pát 05 říj, 2012 2:57 pm

Vyrobcovia 78xx odporucaju blokovacie kondiky M1 na vstupe i vystupe, sa mi vidi podla foto, ze ziadny kondik okrem velkeho C1 za usmernovacom tam nie je, by som ich tam aj zo strany spojov radsej pridal.
TT moduly, Wintrack (aj cz).
harmi

Příspěvekod michal.kubista » pát 05 říj, 2012 7:53 pm

Praktický dotaz.
Oživuju ten LB, už mám funkční 7805, OZ je funkční, ale mám jeden problém, dvě rozdílná schémata v jednom bodě. Zdroj proudu je jednou napojen na 5V a jednou před stabilizátorem, tedy na 12V. Problém pak je s max U na vstupu OZ. 5V varianta je moc malý U pro vstup pro OZ, tedy 12V asi bude to správné řešení?
michal.kubista

Příspěvekod harmi » pát 05 říj, 2012 8:00 pm

Ved samotny 78xx potrebuje minimalny ubytok 2-3V, aby vobec isiel, takze zdroj prudu by mal byt podla mna isto napojeny na 12V.
TT moduly, Wintrack (aj cz).
harmi

Příspěvekod radeksindy » pát 05 říj, 2012 8:31 pm

Zdroj proudu je jednou napojen na 5V a jednou před stabilizátorem, tedy na 12V.

Můžu vědět odkud to pochází? Zdroj proudu musí být připojen na 12V, protože to je nominální hodnota napětí na LocoNetu. Minimální sice není dána, ale překlápěcí hodnota mezi logickými stavy jsou 4V s 1V hysterezí, takže napájení 5V by sotva fungovalo.
radeksindy

Příspěvekod michal.kubista » pát 05 říj, 2012 10:23 pm

Dostal jsem překreslené DPS v Eagle na jednostané desky, tak jsem je použil. Zde je bohužel tato chybka. Ale to se dá vyřešit jednou drátovou propojkou.
Stejně mám asi včudu i MAX232 a zjiš´tju, že nemůžu najít další, i když jsem kopil dva navíc. Nechám to na ráno, už na to nevidím a to bych mohl udělat víc škody než užitku.
michal.kubista

Příspěvekod Mafo » čtv 14 kvě, 2015 7:45 pm

Ahojte,
hladam jednoduchy ovladac prislusenstva (napr. prestavniky) pripojitelny na Loconet, ktory by napr. nahradil ovladanie odbocneho modulu (povodne Uhlenbrock 69000 - Track-Control). HW by sa mal "podobat" napr. na FREDa a SW by to bol "generator" a "detektor" 0xB0 paketov.
Dik :-)
Mafo

Příspěvekod radeksindy » pát 15 kvě, 2015 8:56 am

Jednak upozorňuju, že ovladač asi nebude "detektorem" paketů xB0, protože tím se posílá požadavek na přehození výhybky a to nebude úkol pro ovladač. Tovární ovladače umí přehazovat výhybky pověšené na modulech do LocoNetu (DT402). Se zobrazováním stavu výhybky to bude horší, protože tovární ovladače Digitrax berou tuto informaci z centrály (neví jestli to bude použitelné s IBX).

Pokud to má fungovat jako zařízení pro přehazování výhybek, tak bude také záležet co funguje jako dekodér. Třeba tovární DS64 mají možnost připojit k sobě přímo tlačítka, takže není nutno nic specificky budovat. Pokud tam budou třeba LocoIO, pak je samozřejmě možné použít LocoIO i do pultu ovládajícícho příslušenství. Existují i další moduly pro vybudování ovládacích pultů, třeba Tower Man od RR-circuits.
radeksindy

Příspěvekod Mafo » sob 16 kvě, 2015 8:41 am

Mal by byt aj detektorom, aby vedel zobrazit stav (LED) ovladaneho prvku (napr. tej vyhybky), ak ho niekto ovlada napr. z PC.

Dekoder ovladania vyhybiek je uz tam, napr. Uhlenbrock 63410 (+ rele, ...) a ten neriesim, ten je uz tam ;-). Dolezite je, ze kazda "vyhybka" ma na LN adresu (vo vseobecnosti to nemusi byt len vyhybka, alebo hocico, co ma adresu prislusenstva). A ja ju chcem len "ovladat" (generator xB0).

Pozrel som na ten TowerMan (potrebuje to SSB Gateway pre pripojenie k LN, dalsie moduly pre Buttony a Signals, ...)
DS64 je vlastne Uhlenbrock 63410 + tlacitko, to nepotrebujem.
LocoIO sa k tomu asi blizi najviac...
Mafo

Příspěvekod Jirka_US » sob 16 kvě, 2015 1:42 pm

DS64 je obecne koder/dekoder vstupu/vystupu. Takze umi posilat zpravu po sbernici "LocoNet". Tato zprava muze byt vyuzita pro indikaci na PC, prehozeni dalsi vyhybky, rozsviceni LED atd.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod radeksindy » pon 18 kvě, 2015 8:25 am

Uhlenbrock 63410 není totéž co DS64. Modul Uhlenbrock má jen konfigurovatelné výstupy. DS64 má vstupy i výstupy, ale jejich konfigurace je ve srovnání s LocoIO omezená. LocoIO bude v případě ovládacícho panelu lepší, protože je univerzálně konfigurovatelný. Každý pin může sloužit jako vstup nebo výstup.
radeksindy

Příspěvekod Mafo » pon 18 kvě, 2015 6:36 pm

Netvrdim, ze je to to iste. Len to, ze ten uz riesit nemusim/nemozem, lebo tam uz je a je funkcny. Ja potrebujem len "ovladac" = generator+detektor paketu xB0, ktory len pripojim do LN.
LocoIO mi pripada trochu ako kanon na vrabce ;-) Skoda, ze sa mi Zdena nepodarilo ukecat na realizaciu (HW ma, stacil by "len" SW a ten nie je zlozity)...
Mafo

Příspěvekod zdeno » úte 19 kvě, 2015 10:44 am

Mafo píše:Skoda, ze sa mi Zdena nepodarilo ukecat na realizaciu (HW ma, stacil by "len" SW a ten nie je zlozity)...

on je problem, ze to michas dohromady bez ladu a skladu.
Pakety B0 jsou urceny na ovladani prislusenstvi, pakety B1 jsou urceny na zpetne hlaseni vyhybek a pakety B2 jsou pro hlaseni od detekce prislusenstvi.
Dalsi problem je, ze Loconet by se nemel pouzivat jako napajeni silovych casti. Pokud totiz poklesne napeti na pinech 1 a 6 Loconetu pod 6-7V, tak nefunguji stabilizatory a vsechno se resetuje.
---
V zasade neni problem vymyslet neco, co po stisku tlacitka posle nejaky paket B0. Ale to je vhodne tak pro ctyri vyhybky a potom je to neprehledne.
zdeno

Příspěvekod radeksindy » úte 19 kvě, 2015 11:40 am

Ja potrebujem len "ovladac" = generator+detektor paketu xB0,

Jak píše už Zdeno, nejde jen o tento paket. 0xB0 slouží k nastavování výstupů, pro zobrazení polohy a polohy bude potřeba jiných. V každém případě nemá smysl uvažovat o tom jako o "kanónu na vrabce", protože jsou to zařízení stejné složitosti. Z SW pohledu nejde nic jednoduššího, ani nic složitějšího než LocoIO vymyslet. Pouze z HW hlediska se budou lišit počtem vstupů, omezením na funkce (jen vstup, jen výstup nebo podle konfigurace). V tomto ohledu je LocoIO minimalisticky udělané, protože obsahuje jen nejnutnější pro logickou funkci a třeba koncové stupně je potřeba dodělat podle zařízení.

V zasade neni problem vymyslet neco, co po stisku tlacitka posle nejaky paket B0.

To je zbytečné vymýšlet, to umí LocoIO, DS64 a mnoho dalších.
radeksindy

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi