Připojení rozhraní S88n na centrálu z21

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Připojení rozhraní S88n na centrálu z21

Příspěvekod TonikM » pát 23 led, 2015 1:26 pm

Měl bych zde na zasvěcené dotaz, jak mohu propojit poduly obsazení s rozhraním S88N na centrálu z21?
Mělo by se nejspíše jednat o převod rozhrani S88 na XpressNet.
V priloze je obrázek propojení s moduly Roco, ale jejich cena je závratná.

Děkuji za pomoc.
z21-Rueckmelde-BUS_gross.jpg
TonikM

Re: Připojení rozhraní S88n na centrálu z21

Příspěvekod fulda » pát 23 led, 2015 2:29 pm

TonikM píše:Měl bych zde na zasvěcené dotaz, jak mohu propojit poduly obsazení s rozhraním S88N na centrálu z21?

Máte štěstí, že jdu zrovna kolem. ¨Zrovna o této problematice něco vím.
Odpověď je celkem jednoduchá: Nijak. Prostě to nejde.
Ale pokud to přecijen nechceš vzdát, tak se podívej na převod S88n na Loconet a doufej, že už Z21 podporuje zpětnou vazbu na Loconetu.

---
edit - prej od verze 1.2 funguje feedback na Loconetu, takže otestuj TOHLE.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod TonikM » pát 23 led, 2015 2:59 pm

Děkuji za rychlou odpověď, ale bohužel centrála z21 není vybavena Loconet rozhranim. :| Existuje alespoň nějaká náhrada, nejlépe samodoma nebo stavebnice, co by nahradila ty veci od Roco pro zpetnou odezvu???
TonikM

Příspěvekod fulda » pát 23 led, 2015 3:14 pm

A-ha, malé a velké Z, tak to už je na mne moc složitá logika.
Jo, jmenuje se to GBM16XN. Na pohled to připomíná samo domo, ale je to drahé jako voda na Sahaře. TADY.
fulda

Příspěvekod TonikM » pát 23 led, 2015 4:39 pm

Opět děkuji za odkaz, ale také už to znám, je to přímo na tom obrázku. Možná je to i ještě dražší řešení než od Roco. Škoda.
TonikM

Příspěvekod TonikM » ned 25 led, 2015 5:30 pm

Tak jsem hledal a hledal, poptával a poptával a i přesto že ti co šli kolem me odrazovali :-), jsem našel myslim přijatelné řešení převodu na na připojení S88N. Dokonce ten modul obsahuje hned 16 vstupů obsazení s možností připojení dalších už rozhraním S88N nebo S88 :-) Kdo hledá najde nebo ho někdo navede.

http://www.digikeijs.com/dr4088rb-cs-16 ... odule.html
Přílohy
dr4088rb_small_.png
10787_4088rbcs.png
TonikM

Příspěvekod fulda » ned 25 led, 2015 5:53 pm

Dobrá práce
fulda

Příspěvekod TonikM » ned 25 led, 2015 6:01 pm

fulda píše:Dobrá práce

Není úplně moje, bylo mi to napovězeno ze zahraničí. :-)
TonikM

Příspěvekod fulda » ned 25 led, 2015 6:16 pm

Kdyby ještě někdo dokázal popsat organizaci R-BUS zpráv, bylo by to dost dobré. Mám nějaké indikace, ale nic konkrétního.
fulda

Příspěvekod TonikM » ned 25 led, 2015 7:00 pm

fulda píše:Kdyby ještě někdo dokázal popsat organizaci R-BUS zpráv, bylo by to dost dobré. Mám nějaké indikace, ale nic konkrétního.

To jsem se právě snažil původně sehnat a poslat dál, ale to se mi zatím nepovedlo.
Teoreticky by to mohlo jít odposlechnou ta té sběrnici , případně by se dalo domluvit zapůjčení.
TonikM

Příspěvekod fulda » ned 25 led, 2015 7:17 pm

Odposlech bude teoreticky jednoduchej, je známo dost parametrů a sniffer jsem už někdy udělal.
Dokonce se dá na ledaccos usuzovat z popisu Roconet-v1.6.1
fulda

Příspěvekod workous » pon 26 led, 2015 12:07 pm

Je na Z21 zásuvka "Slave" jako na původní centrále 10764 jestli ano je levnější řešení....(tvůj modul 60EU + doprava) do DDC koleje http://dcckoleje.marekiss.cz/usb.html a k tomu připojíš S88 kde modul (buď od DCC nebo od Fuldy) vychází na jiné koruny než od Roco ve spojí s LTD. Mám to vyzkoušené ve spojení TC a zpětné vazby jsem dle DCC vyráběl sám , takže když jsem to zvládnul já , tak už snad každý :D .Pokud to má Z21 jinak , tak jsem nic nepsal :D
Roco Geoline/DCC DR5000 + RocRail/JMRI momentálně v pauze..
workous

Příspěvekod TonikM » pon 26 led, 2015 12:51 pm

workous píše:Je na Z21 zásuvka "Slave" jako na původní centrále 10764 jestli ano je levnější řešení....(tvůj modul 60EU + doprava) do DDC koleje http://dcckoleje.marekiss.cz/usb.html a k tomu připojíš S88 kde modul (buď od DCC nebo od Fuldy) vychází na jiné koruny než od Roco ve spojí s LTD. Mám to vyzkoušené ve spojení TC a zpětné vazby jsem dle DCC vyráběl sám , takže když jsem to zvládnul já , tak už snad každý :D .Pokud to má Z21 jinak , tak jsem nic nepsal :D

Předpokládám, že ale to připojuješ pomocí USB, ale ja tu zpetnou vazku potřebuji dostat na to LAN rozhraní v centrále.
TonikM

Příspěvekod workous » pon 26 led, 2015 4:20 pm

Centrálu přes tento doplněk připojuji k PC pomocí USB (na Z21 je přípojka na USB přímo), ale S88 přes lan zásuvku na doplňku.Asi by to chtělo vyzkoušet anebo dostat "Fuldovanou" odpověď jestli to jde nebo né :D
Roco Geoline/DCC DR5000 + RocRail/JMRI momentálně v pauze..
workous

Příspěvekod TonikM » pon 26 led, 2015 5:37 pm

workous píše:Centrálu přes tento doplněk připojuji k PC pomocí USB (na Z21 je přípojka na USB přímo), ale S88 přes lan zásuvku na doplňku.Asi by to chtělo vyzkoušet anebo dostat "Fuldovanou" odpověď jestli to jde nebo né :D

Asi si nerozumíme. A trochu motáš ty zásuvky a netuším zda se na něco ptáš nebo odpovídáš. Myšleno bez urážky v dobrém.
Na z21 je pro zpětnou vazbu zásuvka R-BUS, pro připojení do počítačové sítě pak zásuvka LAN.
Pokud předpokládám správně co jsi asi myslel, tak chceš propojit od "DCC kolejí" převodník USB na XpressNet + S88 a to tak, že propojiš výstup ExpresNetu s konektorem X-BUS a do převodníku připojíš moduly S88. Tento převodník pak připojís k PC (pomocí toho USB). Je to tak?

V takovém případě sice v TrainControleru budeš mít k dispozici jak možnost ovládání kolejiště , tak i zpětnou vazbu, ale centrála o zpětné vazbě vůbec nebude vědět (pouze předpoklad, ale domnívám se správný).

Mě ovšem jde o možnost připojit zpětnou vazbu přímo do konektoru k tomu určenému tedy R-BUS, aby byla centrála schopna její vyhodnocení posílat po LANu (WiFi) do tabletu, který to bude patřičným programem schopen vidět. (dnes už je několik programů pro obsluhu kolejiště zdarma). Nechci tvořit automatické trasy, chci jen ovládat a mít přehled.
TonikM

Další

Zpět na DCC v praxi