Roco 10787

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Roco 10787

Příspěvekod fulda » pát 26 pro, 2014 8:18 pm

Ahoj vespolek,

máte někdo Roco 10787? (zpětná vazba od roca?)

Potřeboval bych se jí trochu podívat "pod sukni"
Našel jsem jen dva obrázky: Obrázek 1 a Obrázek 2, ale tam nejsou moc čitelné komponenty, které mne zajímají.
Dokáže mi někdo prosím udělat lepší fotky a nebo přečíst co je na malejch černejch součástkách??

Díky
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Re: Roco 10787

Příspěvekod workous » pát 26 pro, 2014 8:41 pm

zítra se ti mrknu musím na půdu...
Roco Geoline/DCC DR5000 + RocRail/JMRI momentálně v pauze..
workous

Příspěvekod workous » sob 27 pro, 2014 4:39 pm

Zkoušel jsem to vyfotit,ale nic moc napiš nebo brnkni co potřebuješ vědět budu tak hoďku na signálu 736490377
Roco Geoline/DCC DR5000 + RocRail/JMRI momentálně v pauze..
workous

Příspěvekod fulda » sob 27 pro, 2014 5:46 pm

Díky
fulda

Příspěvekod fulda » sob 28 úno, 2015 3:16 pm

Bezva, tak mohu konstatovat, že jsem porazil 10787 nebo rocomotion nebo jak tomu chcete říkat.
Tedy zpětnou vazbu/detekci obsazení v podání Roco.

V první fázi udělám nějakej popis, jak to celé funguje, pak možná někdo udělá nějaké vlastní moduly. Asi na tom zbohatne, protože ty od Roco jsou stále levnější a levnější :mrgreen:

Děkuji workousovi za podporu tohoto reverzního inženýrství.

Pro první nedočkavce - v podstatě se to dá celé popsat pomocí tohoto obrázku:
Obrázek

Popis jsem dal klasicky SEM.
fulda

Příspěvekod fulda » čtv 05 bře, 2015 8:26 pm

Tak zase napíšu něco málo do svého monologu o 10787.

Už mi docela slušně funguje komunikace.
Vzniknul mi na stole docela hezkej produkt. Potřeboval jsem nějaký jednoduchý hardware, který bude připojitelný na RocoNet a nejvíc se mi hodil XbusTCO.
Takže jsem si do něj napsal soft, kterej se hlásí jako moduly 10787. Spínače které normálně na TCO jsou jsem použil k simulaci obsazení koleje.
Hezké je, že když se použije místo spínače tranzistor z jednoduchého detektoru obsazení, tak to samo od sebe funguje docela plnohodnotně jako 80 úseků.

Ale k realitě - mám v plánu udělat jednoduchou destičku, která nahradí celou jednu skupinu modulů. Obsadí jich tolik, kolik si jich Rocomotion požádá.
Jedna skupina představuje 10 modulů. Rocomotion uznává dvě skupiny - 0 a 1.
Na modulu se nebude nic nastavovat, jen jedním přepínačem se přehodí skupina 0 (moduly 1-10), nebo skupina 1 (moduly 11-20). Takže bude možné připojit 10 modulů S88 za sebou a celkem dvě řady.
Ještě k tomu udělám nějaké ledky, které budou ukazovat, kolik modulů si Rocomotion právě čte.
Bude to takové jednoduché, ale myslím že dost efektní.

Ještě nemám moc jasno jak s napájením. Ale asi udělám nějaké samostatné, přesejen moduly S88 jsou celkem hladové.

Je zajímavé, že to více méně nezajímá nikoho z uživatelů z21 nebo Z21.
fulda

Příspěvekod jirkah » pát 06 bře, 2015 5:05 am

Jestli jsem to pochopil správně , tak je to použitelné k z21 a jedna se o mnohem levnější a zajímavější produkt.Před časem jsem uvažoval o nákupu z21 , ale nakonec jsem ji nekupoval , když jsem na fóru četl ,že komunikuje jen s roco komponenty a moc toho neumí.Je to jen můj názor jak jsem to chápal já.
......................................
Jiří Hocmann TT,DR5000,MGP
http://jhvlaky.webnode.cz
jirkah

Příspěvekod fulda » pát 06 bře, 2015 8:21 am

Mno já bohužel neznám úplně dobře z21, přečetl jsem si, že je na ní konektor R-Bus, kterej má limitovanou funkcionalitu.
Ptal jsem se, jestli to někoho z majitelů z21 zajímá a nikdo se neozval, takže se tím dál nezabejvám.
fulda

Příspěvekod D » pát 06 bře, 2015 9:53 am

fulda:
V případě Z21 (z21) je využití zpětné vazby limitováno nutností použít k řízení kolejiště počítač. Při ovládání přes tablet nebo telefon je zpětná vazba prakticky nevyužitelná. Z pohledu využití zpětné vazby tedy Z21 nepřináší proti jiným centrálám nic navíc.

Možná by bylo vhodné stanovit si cílovou skupinu. K čemu slouží zpětná vazba? Jen k automatizovanému a poloautomatizovanému provozu na kolejišti přes počítač. Malá domácí kolejiště obvykle na automatizaci nemají ambice, velkých automatizovaných kolejišť s centrálou Z21 ročně moc nevznikne a ta starší funkční jen tak nikdo předělávat nebude. Obávám se, že při současné funkčnosti je a bude počet uživatelů zpětné vazby na Z21 příliš malý.

Kdyby šlo využít k automatizaci se zpětnou vazbou jen centrálu s tabletem, tak věřím, že by se toho chytlo hodně lidí. Ale obávám se, že na obsluhu celé logiky provozu místo počítače není centrála stavěná.

Takže ano, soukromě mě to zajímá, ale praktické využití nemám.
D

Příspěvekod fulda » pát 06 bře, 2015 1:03 pm

Což o to, já na to žádné rozbory dělat nebudu, mám to jen jako hračku, prostě si chci dokázat že to zvládnu.
Ale jsem celkem překvapen, že ty tabletové aplikace s detekcí obsazení nepracují. Pochopitelně z hlediska protokolu tu informaci dostávají.
Já mám myslím hodně malé kolejiště, ale detekci používám, nepříklad ve skryťáku bez ní nejsem schopen jezdit a občas si podle ní posunuju i na viditelné části, když se potřebuju třeba nasoukat se soupravou až někam k námezníku tak je to na detektory skoro pohodlnější, než cpát hlavu do kolejiště.

Pokud to zajímá zrovna tebe, tak to je jednoduché, ty si přečteš můj popis a zatelefonuješ a bude.
fulda

Příspěvekod D » pát 06 bře, 2015 2:50 pm

fulda:
Veškerá zpětná vazba na tabletu k Z21 se týká návěstidel a výhybek, jak si centrála myslí, že jsou přestaveny. Na tabletu, v kartě ovládání příslušenství, mohou být virtuálními tlačítky třeba stavěny celé vlakové cesty jediným dotykem, ale projíždějící vlak na tohle vliv nemá, není ho tam jak dostat. Pochopitelně celé nastavení závislostí se týká toho konkrétního tabletu, centrála jen vykonává příkazy a pamatuje si stavy, do kterých naposledy přestavěla příslušenství.
D

Příspěvekod fulda » pát 06 bře, 2015 3:17 pm

Jo jo, tomu rozumím. Ale z mojeho pohledu je to jen vyjádření kvality toho softu.
Obecně Roco v rámci toho svého datového protokolu má jak zpětnou vazbu dopravovat, jen to prostě nikdo do toho softu nedopsal a asi to evidentně uživatelům neschází.
Asi je cílová skupina jinde než tam co se dělají kolejiště která to potřebují. Je pravda, že dceři také ohlas neschází, na koberci si prohlédne kolejiště a všechno vidí.

Ale to je dost OT, nemá cenu se tím zabejvat.
fulda

Příspěvekod StandaŠ » pát 06 bře, 2015 3:39 pm

Zdravím
Mám Z21, ale nepoužívám originál soft. Používám Digitrans a ten ze zpětnou vazbou pracuje. Používá normálně bloky a když je obsazenej, nejde tam postavit cesta a tím pádem tam vlak nepustí. Nepracuje to teda v automatickém rezimu, jen to hlídá cesty, ale i tak je to dobrý, takže kdyby se to povedlo, měl bych o ty moduly zájem.
StandaŠ

Příspěvekod D » pát 06 bře, 2015 4:50 pm

StandaŠ:
Takže máš ozkoušeno, že program DigiTrains na mobilu (tabletu) připojený jen na Roco Z21 bez dalšího počítače umožní na kolejové schéma zanést adresy obsazení, ta pak zobrazovat a následně ještě zohlednit v logice stavění cesty zohlednit? To by byla velmi pozitivní informace.
D

Příspěvekod fulda » pát 06 bře, 2015 5:35 pm

StandaŠ: zájem je hezká věc, ale jak jsem psal, potřeboval bych to někdy vyzkoušet, jestli jsou moje předpoklady správné.
fulda

Další

Zpět na DCC v praxi