Funkční dekodér do vagónků

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Za kolik peněz jste ochotni si koupit funkční dekodér pro osvětlení vagónů?

Anketa končí za stř 09 říj, 2013 7:39 pm

Stavebnici (všechny součástky + plošňák) s celkovou cenou do 100,-
8
13%
Hotový dekodér do 100,-
8
13%
Stavebnici s celkovou cenou do 200,-
5
8%
Hotový dekodér do 200,-
23
36%
Stavebnici s celkovou cenou do 300,-
0
Žádná hlasování
Hotový dekodér do 300,-
16
25%
Stavebnici s celkovou cenou do 400,-
1
2%
Hotový dekodér do 400,-
3
5%

Celkem hlasů : 64

Funkční dekodér do vagónků

Příspěvekod fulda » pon 01 črc, 2013 7:39 pm

Má o to vlastně někdo zájem?
Udělal jsem jednoduchej malej dekodér použitelnej i pro nejlepší modelovou velikost kterou je N.
Tohle je dekodér klasického typu. Dokázal bych ale udělat i dekodér, který nebude na výhybkách blikat. Je to jen otázka kolik má stát a jak bude velikej.

Obrázek Obrázek
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Re: Funkční dekodér do vagónků

Příspěvekod Jiri Dvoracek » pon 01 črc, 2013 7:43 pm

Mne by spise jako amaterovi pomohlo, kdyby nekdo byl ochotny mi vsechny vagonky i osvetlit :mrgreen: :mrgreen:
TT - digital, CD, ZSR a OBB, epocha V a VI, Digitrax a JMRI
Jiri Dvoracek

Příspěvekod Jojo » pon 01 črc, 2013 8:20 pm

Ako riešite zber ? Z naprav vagonov?
H0 ,bez epochy,Traincontroler 7 Silver originál,len digitál.
Jojo

Příspěvekod fulda » úte 02 črc, 2013 6:52 am

Jojo píše:Ako riešite zber ? Z naprav vagonov?
Jestli je to otázka na mne, tak ano. Jedno kolečko vodivé a druhé izolované a vzadu naopak. Na osičku pak bronzová struna.
Je to jednoduché, ale právě to má ty tendence při drncání poblikávat, proto ta poznámka, že jsem schopnej udělat dekodér kterému to nevadí, ale záleží na rozpočtu.
fulda

Příspěvekod Houmr » úte 02 črc, 2013 7:00 am

No možná bych spíše udělal možnost k dekodéru připojit zvlášť kondenzátor, dekodér by mohl zůstat stejně velký a kondenzátor se pak dá strčit třeba do WC, nebo někam kde pohledově nevadí.
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Příspěvekod zdeno » úte 02 črc, 2013 7:07 am

u vagonu s podvozky to neni problem, problem jsou neodpruzene dvojosaky, treba rybaky, ktere blikaji jako kdyby byly za to placene. ;-)
Tady nepomuze ani velky elektrolyt, protoze mezery v odberu jsou proste obrovske. Treba napravy odpruzit nebo nejak uvolnit, aby dobre kopirovaly kolejnici.
---
jinak na modulovku nebo vetsi kolejiste by to chtelo vypinatelne (broadcast paket), protoze odber se nascitava a treba 10 vagonu bere jako jedna loko.
zdeno

Příspěvekod fulda » úte 02 črc, 2013 7:29 am

Houmr píše:No možná bych spíše udělal možnost k dekodéru připojit zvlášť kondenzátor, dekodér by mohl zůstat stejně velký a kondenzátor se pak dá strčit třeba do WC, nebo někam kde pohledově nevadí.

To je taková trochu nekoncepční metoda. Vzhledem k tomu, že kondenzátor 70 000uF má průměr 4,8 a vejšku 1,4mm, tak není potřeba uklízet záchodky. Mám doma třeba i 11 000uF v krychlovém pouzdře 2,5*3,2mm na vejšku 0,9mm
Obojí se vejde i v eNku pod sedačku, ale proč to dělat, když ho mohu napařit přímo na dekodér?

P.S.: super-odborný článek z hospody je ZDE.

P.P.S.: ty jednotky mám opravdu správně - "uF" znamená mikro-farady (správné by bylo použít mili-farady, ale není to typické) a "mm" znamená milimetry.
fulda

Příspěvekod Petr Zatrepalek » úte 02 črc, 2013 8:54 am

fulda píše:
Houmr píše:No možná bych spíše udělal možnost k dekodéru připojit zvlášť kondenzátor, dekodér by mohl zůstat stejně velký a kondenzátor se pak dá strčit třeba do WC, nebo někam kde pohledově nevadí.

To je taková trochu nekoncepční metoda. Vzhledem k tomu, že kondenzátor 70 000uF má průměr 4,8 a vejšku 1,4mm, tak není potřeba uklízet záchodky. Mám doma třeba i 11 000uF v krychlovém pouzdře 2,5*3,2mm na vejšku 0,9mm
Obojí se vejde i v eNku pod sedačku, ale proč to dělat, když ho mohu napařit přímo na dekodér?

P.S.: super-odborný článek z hospody je ZDE.

P.P.S.: ty jednotky mám opravdu správně - "uF" znamená mikro-farady (správné by bylo použít mili-farady, ale není to typické) a "mm" znamená milimetry.

Tak to je bomba :o - v tom případě prosím prosím o dekodér s kondíkem...
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod fulda » úte 02 črc, 2013 9:27 am

Petr Zatrepalek píše:Tak to je bomba :o - v tom případě prosím prosím o dekodér s kondíkem...

Mno podle toho kolik bude nahoře čárek :mrgreen:
Reálně nemá cenu nechávat je dělat, pokud je jich méně než zhruba 60-100ks, jinak je cena za kus obrovská.
fulda

Příspěvekod Houmr » úte 02 črc, 2013 12:01 pm

Otázka trochu mimo, bylo by možné tento typ kondenzátoru použít i v kombinaci s lokomotivním dekodérem Zimo, mám jednu takovou potvoru, která má velké problémy s jízdou. Popřípadě kde se dají tyto kondenzátory koupit, pokud možno přímo odkaz díky.
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Příspěvekod fulda » úte 02 črc, 2013 12:43 pm

Houmr píše:Otázka trochu mimo, bylo by možné tento typ kondenzátoru použít i v kombinaci s lokomotivním dekodérem Zimo, mám jednu takovou potvoru, která má velké problémy s jízdou. Popřípadě kde se dají tyto kondenzátory koupit, pokud možno přímo odkaz díky.

Odpověď je jednoduchá: nedají se použít.
Důvodů je několik, jeden z těch, které tě mohou zajímat je, že zimo připouští maximálně 470uF, jinak odrovnáš usměrňovač.
Další důvod je, že pro práci s tímto typem kondenzátorů potřebuješ odlišný přístup k energetické politice, takže na to musí být dekodér přímo postaven. (celkem logicky, jinak by je do lokomotiv dával někdo už dávno).
Koupit se dají leckde, i naše GME nebo GES je prodávají, ačkoli je nevhodně označují a nevedou menší verze. Normálně se označují jako ultracapacitors.
fulda

Příspěvekod vvitty » úte 02 črc, 2013 1:14 pm

Alternativni miniverze :)
Přílohy
light_dekoder.JPG
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Houmr » úte 02 črc, 2013 1:20 pm

V návodech k Zimo dekodérům jasně píší, že čím větší kapacita tím lépe.
Obrázek přímo z návodu k dekodérům Zimo.
Přílohy
Zimo.jpg
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 02 črc, 2013 2:06 pm

Honzo nechci být za chytrýho nebo za blbce,záleží na úhlu pohledu :D ale mám ten dojem,že to sousloví "nebo více" se vztahuje pouze k jmenovitému napětí kondenzátoru.
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 02 črc, 2013 2:17 pm

zdeno píše:

u vagonu s podvozky to neni problem, problem jsou neodpruzene dvojosaky, treba rybaky, ktere blikaji jako kdyby byly za to placene. ;-)
Tady nepomuze ani velky elektrolyt, protoze mezery v odberu jsou proste obrovske. Treba napravy odpruzit nebo nejak uvolnit, aby dobre kopirovaly kolejnici.
---
jinak na modulovku nebo vetsi kolejiste by to chtelo vypinatelne (broadcast paket), protoze odber se nascitava a treba 10 vagonu bere jako jedna loko.

Tady ani tak nejde o to jestli jsou to dvouosáky,ale jak je vyřešen sběr proudu z kol.Já jsem si po všelijakém laborování včetně použití strun apod. vzal inspiraci tady: http://www.fleischmann.de/de/product/11 ... ducts.html
Pochopitelně jsem nechtěl vyšpulit takový baťoh,tak jsem si to zbastlil sám.Je to mnohem lepší způsob než sběr proudu z vrchu kola a v kombinaci s nízkopříkonovými LED kami a 1000 uF kondíkem je po problémech.A to prosím jezdím na nemodelovém kolejivu Fleischmann Profi bez kovových srdcovek srdcovek.Pouze dole v srdcovce jsou plíšky pod proudem,takže s koly RP smolík,protože tam okolek pochopitelně nedosáhne .
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Další

Zpět na DCC v praxi