Podobný automat jsme před cca 30ti léty řešili. Skryté nádraží 4 koleje, zhlaví s mateční kolejí. Tehdy se vše řešilo pomocí relátek Zeuke, ale z důvodu vysoké ceny (tehdy neskutečných 18,-Kčs, BR75 stála 60,-) jsme, kde to šlo využili koncové spínače u výhybek.
A teď k funkci:
Ze širé trati vjížděl 1. vlak na 1. kolej. Zastavil v izolovaném úseku. Při najetí do tohoto úseku mašina propojila na chvíli odpojený úsek a napětí se použilo pro přehození výhybky za sebou, čili další vlak odbočil na matační kolej. Další vlak najel na 2. kolej a stejným způsobem za sebou přehodil výhybku a tak to může pokračovat donekonečna. Protože nekonečno je jen matematický pojem, tak když se obsadila poslední kolej, nepřehazovala se už žádná výhybka (taky tam už žádná nebyla

) ale přehodilo se relé, které zakázalo odjezd z nádraží do skryťáku. Vlastně nejdříve do dalšího izolovaného úseku před skryťákem. Byly tam ještě 3 další v tunelu, ale končilo to tím zakázaným odjezdem z nádraží. obsazení kolejí jsme tenkrát neřešili, protože skryťák byl pod hlavním nádražím, tedy u přední hrany panelu a když jsem se sklonil, tak jsem do něj viděl.
Odjez byl podobný postup. Postavil jsem vlakovou cestu a tlačítkem jsem připojil izolovaný úsek na dané koleji (tlačítko proto, aby po odjezdu zůstal úsek zase vypnutý). Při stavění cesty k odjezdu se zároveň přehodila výhybka na vjezdovém zhlaví skryťáku pro vjezd na tuto uvolněnou kolej. Koncové spínače výhybkových přestavníků nedovolily úsek připojit, když nebyla postavena cesta. Vlak vyjel ze skrytého na širou trať a při vjezdu do nádraží kolejovým spínačem přehodil relé, které zapojilo izolovaný úsek před skrytým nádražím a tím pádem další vlak mohl do skrytého na uvolněnou kolej.
Jen pro doplnění mezi skryťákem a nádražím byl ještě stejným způsobem realizován autoblok. Ten byl na viditelné širé trati, takže byl doplněn návěstidly (pouze Stůj a Volno), napojenými na relé Zeuke.
Kdyby se to doplnilo o podobnou funkci v nádraží, tak by vlaky mohly kroužit do nekonečna. Původně jsme uvažovali, že odjezd ze skrytého uděláme taky na ten automat, ale pak jsme od toho upustili, protože to nedávalo možnost vybrat si, který vlak má přijet a taky by to pak byla asi nuda.
Celý ten román je tu jen pro představu, že to jde. Dnes bych to řešil přes PS, případně elektronikou. Ony ty relátka byly kupodivu docela spolehlivé, ale celý systém byl dost složitý a čas od času k nějaké té mimořádce přece jen došlo.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!