dnes jsem si pokusně předělal jednoho FREDa na 16 funkcí. Na začátku byla "Pražská" verze. Tedy ta, co má ve sloupečku 6 tlačítek a inkrementál. Verze hardware je 1.7.
Celkem podstatné je, že jsem začal právě tou verzí s inkrementálem, protože tím se to hodně zjednodušilo. Abych se dostal na hardware odpovídající verzi 1.8, tak potřebuju přidat jedno tlačítko. A právě u verze s inkrementálem je jedno volné. Sloužilo by jako estop, ale je duplicitní k tlačítku na inkrementálu.
Takže nejprve přeškrábneme původní cestičku, a tím si vlastně tlačítko uvolníme (snažil jsem se označit místo přeškrábnutí červeným kolečkem).
Pak osadíme tlačítko a drátkem ho připojíme na nové místo. To nové místo je vývod 2 na procesoru. (já použil zelený drátek, aby to nebylo moc vidět, takže to není moc vidět

A pak tedy můžeme vyměnit software za takový, který ovládá 16 funkcí. Prostě přeprogramujeme procesor. Pozor na to, aby jste si nesmazali ID ovladače.
Pro FRED s potenciometrem by situace vyžadovala trochu víc kreativity. Tam je místo pro doplnění tlačítka nad potenciometrem. Tedy tam, kde se normálně pájí vývody tlačítka z inkrementálu.
Nutno poznamenat, že FRED používá Uhlenbrock způsob mapování funkcí. Takže pro F9-F12 je to 0xA3 [SLOT] [F9F12] [CHECK], a pro F13-F16 je to 0xB4 [SLOTB] [SLOT] [SUB] [F13F28]. Takže si ověřte, že to vaše centrála podporuje.