Možná příčina poškození MS591N18

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Možná příčina poškození MS591N18

Příspěvekod Zdenek B. » čtv 14 kvě, 2026 1:55 pm

Na radu už je asi pozdě, hledám možnou příčinu poškození dekodéru ZIMO MS591N18.
Dekodér je/byl určen pro páru Kolmar/Saxonia 415. Když jsem ji dostal, projel jsem ji v analogu a čekala na dekodér. Jízda byla klidná, tichá, vše v pořádku. Dnes jsem od Jacka dostal kód na otevření dekodéru a tak přišla instalace. V KLUGu upgrade FW na aktuální, odemčení a nahrání projektu. Rozebral jsem páru, vyjmul propojku a dal dekodér. S Next18 to snad nejde udělat blbě. Následná zkouška byla zklamání, reproduktor jen zachrčel, centrála hlásila zkrat. Na dotek byl dekodér horký. Zkusil jsem zpět analogovou propojku a vše je v pořádku. Risknul jsem starší nezvukový dekodér a vše je, jak má být. Když jsem MS zkusil zpět do KLUGu, tak ten hrál všemi barvami a dekodér se opět velmi ohřál.
Že je MS v háji je jasné, ale proč? Vzhledem k chování lokomotivy v analogu a s nezvukovým dekodérem mi přijde, že problém je v reproduktoru a jeho obvodu.
Má někdo z Vás s takovým chováním nebo poškozením zkušenost a našel příčinu?

Díky za případné zkušenosti nebo rady.

Zdeněk
Zdenek B.

Re: Možná příčina poškození MS591N18

Příspěvekod jipol57 » čtv 14 kvě, 2026 6:15 pm

Kdysi jsem si odpálil zvukový dekodér, když jsem nechtěně šmrncnul reprovývodem o vstup od kolejí. Byl to MX.
Bylo mi řečeno, že ostatní zkraty by měla pojmout ochrana, ale tohle ne.
Nedotýká se tenhle vývod něčeho, kde nemá?
Už si nevzpomínám, jak se projevoval. Asi nijak, jen byl mrtvý. Každý může reagovat jinak. Taky je to jiný typ než u mě.
jipol57

Příspěvekod Fefu » čtv 14 kvě, 2026 6:20 pm

Reproduktor sis instaloval sám? To co popisuješ odpovídá, že repro je spojený s napájením kolejí, nebo jiným napětím.
TT v paneláku 10800x7050 mm
DR5000,Z21
Fefu

Příspěvekod Zdenek B. » čtv 14 kvě, 2026 6:25 pm

Reproduktor je originál v lokomotivě, jen jsem dal MS do patice.
Zdenek B.

Příspěvekod RadekTandler » čtv 21 kvě, 2026 5:02 am

Zdenek B. píše:Na radu už je asi pozdě, hledám možnou příčinu poškození dekodéru ZIMO MS591N18.
Dekodér je/byl určen pro páru Kolmar/Saxonia 415. Když jsem ji dostal, projel jsem ji v analogu a čekala na dekodér. Jízda byla klidná, tichá, vše v pořádku. Dnes jsem od Jacka dostal kód na otevření dekodéru a tak přišla instalace. V KLUGu upgrade FW na aktuální, odemčení a nahrání projektu. Rozebral jsem páru, vyjmul propojku a dal dekodér. S Next18 to snad nejde udělat blbě. Následná zkouška byla zklamání, reproduktor jen zachrčel, centrála hlásila zkrat. Na dotek byl dekodér horký. Zkusil jsem zpět analogovou propojku a vše je v pořádku. Risknul jsem starší nezvukový dekodér a vše je, jak má být. Když jsem MS zkusil zpět do KLUGu, tak ten hrál všemi barvami a dekodér se opět velmi ohřál.
Že je MS v háji je jasné, ale proč? Vzhledem k chování lokomotivy v analogu a s nezvukovým dekodérem mi přijde, že problém je v reproduktoru a jeho obvodu.
Má někdo z Vás s takovým chováním nebo poškozením zkušenost a našel příčinu?

Díky za případné zkušenosti nebo rady.

Zdeněk

Před pokusem odpálit další dekodér bych zkusil proměřit vývody konektoru next18 v lokomotivě. Jednak odpor mezi 2 vývody, které jsou určené pro reproduktor a pak každý z nich proti vývodům pro sběrače. A taky si projít provedení přívodů od desky k reproduktoru - svého času jsem narazil na model, který vedl přívody lakovaným drátem skrz kovový rám lokomotivy. A ještě bych se podíval, jestli se dekodér některou svou obnaženou součástkou (jejím vývodem) po zasunutí do patice nedotýká vodivě "něčeho" na desce plošného spoje v modelu.
RadekTandler

Zpět na DCC v praxi