od JiriKTT » stř 18 bře, 2026 6:53 pm
Nabídnu trochu jiný pohled: když jsem přešel na digitál, hledal jsem vhodný ovladač. V té době jsem nepočítal s ozvučením a nic, co by mě oslovilo jsem nenašel. Tak jsem si ovladač postavil. Základem je Arduino nano, převodník na RS485, display 2x16 znaků připojený na I2C a ostatní vstupy slouží k ovládání. Jeden třípolohový přepínač aretovaný ve všech polohách pro výběr směru, jeden třípolohový přepínač s aretovanou střední polohou pro přidávání/ubírání jízdních stupňů, přepínače pro přední světla, reflektor, zadní světla, režim posun, tlačítka pro generální stop, kontrolu bdělosti, výběr lokomotivy, uvolnění lokomotivy a jedno universální, třeba pro rozsvícení interiéru v motorovém voze. Přiřazení tlačítek k funkcím je nadefinováno v SW, každou novou lokomotivu je nejprve potřeba doplnit do konfiguračních tabulek. Pro domácí použití to považuji za dostatečné.
Pak jsem k Vánocům dostal ozvučenou lokomotivu. Všechny další stroje už jsem ozvučoval včetně těch starších, jen digitalizovaných. Všude mám zvukové projekty od Petra Smutka. S uvedeným ovladačem jsem nemohl zvuky lokomotiv plnohodnotně využít, musel jsem kombinovat ovládání aplikací Z21 a ovladačem.
Nyní ovladač předělávám: třípolohový přepínač pro volbu rychlosti nahradil pětipolohový. Zatím to mám naprogramované takto: navolím směr a jízdní ovladač dám ze stření do krajní polohy od sebe. Tím se v určitých časových krocích přidává rychlost. Po dosažení požadované rychlosti přeložím jízdní ovladač o jednu polohu zpět. Tím se přestane zvyšovat rychlost. Pokud vrátím jízdní ovladač do střední polohy, aktivuje se funkce pro výběh. Další polohy jízdního ovladače slouží k brzdění. Mezipoloha k sobě postupně snižuje v časových krocích jízdní stupně, krajní poloha zadá ihned rychlost 0 (vyvolá tedy plynulé brzdění do zastavení, rychlobrzda je na tlačítku generální stop). Dále jsem přidal dvě tlačítka: jedno slouží k zapínání a vypínání funkce sólo. Zároveň se na chvíli aktivuje funkce odvěšení nebo přivěšení. Toto budu muset ještě rozšířit o volbu druhu vlaku dle nejnovějších verzí zvukových projektů. Druhé tlačítko mělo sloužit pro funkci utlumení zvuků, já té funkci říkám tunel. Bohužel padla za oběť volby druhů vlaků, tak z toho možná bude něco jiného.
Je tady ještě někdo, kdo si s ovládáním lokomotiv takto hraje?
TT, DR5000