Ovládání jízdy vlaků a ovladače

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Ovládání jízdy vlaků a ovladače

Příspěvekod HonzaM » úte 17 bře, 2026 7:02 pm

Dovi píše:
HonzaM píše:Třetí způsob je používán u ovladačů s enkodérem. Rychlost ze zvyšuje otáčením ve směru hodinových ručiček, bez mechanického dorazu. Po dosažení maximální rychlosti ovladače se rychlost nemění a je dána dekodérem v lokomotivě. Směr jízdy se ovládá stiskem ovladače při dosažení nulové rychlosti po jejím snižování otáčením proti směru hodinových ručiček. Je to pohodlné při posunu. Existují Fredy s enkoderem, je to ale spíš vyjímečně.

Viz též i dlouhodobě používaný systém Marklin/TRIX a jejich centrály Mobile Station a Central Station...
(aktuálně MS2 a CS3)

Mobile_Station_(MS2).jpg

Ale jestli si to ještě dobře pamatuji, tak /minimálně alespoň u MS2/ není nutno pro změnu směru jízdy nejdříve model uživatelsky zcela zastavit (jak píšeš "stiskem ovladače při dosažení nulové rychlosti") - stisknutím kolečka se model jedoucí jakoukoli rychlostí zastaví.

Pokud si pamatuji, už jsem tady popsal že to je možné i u Intelliboxu 3.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod fulda » úte 17 bře, 2026 8:21 pm

Tak když už se tu předháníme co existuje za ovladače, tak jsem udělal jeden, co je v ovladači od autodráhy. Rychlost jako na autodráze a směr tím tlačítkem vepředu, co na autodráze znamená extra rychlost. Ale to je jen takový žert.
P1180366_.jpg
P1180366_.jpg (54.9 KiB) Zobrazeno 408 krát
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod JiriKTT » stř 18 bře, 2026 6:53 pm

Nabídnu trochu jiný pohled: když jsem přešel na digitál, hledal jsem vhodný ovladač. V té době jsem nepočítal s ozvučením a nic, co by mě oslovilo jsem nenašel. Tak jsem si ovladač postavil. Základem je Arduino nano, převodník na RS485, display 2x16 znaků připojený na I2C a ostatní vstupy slouží k ovládání. Jeden třípolohový přepínač aretovaný ve všech polohách pro výběr směru, jeden třípolohový přepínač s aretovanou střední polohou pro přidávání/ubírání jízdních stupňů, přepínače pro přední světla, reflektor, zadní světla, režim posun, tlačítka pro generální stop, kontrolu bdělosti, výběr lokomotivy, uvolnění lokomotivy a jedno universální, třeba pro rozsvícení interiéru v motorovém voze. Přiřazení tlačítek k funkcím je nadefinováno v SW, každou novou lokomotivu je nejprve potřeba doplnit do konfiguračních tabulek. Pro domácí použití to považuji za dostatečné.
Pak jsem k Vánocům dostal ozvučenou lokomotivu. Všechny další stroje už jsem ozvučoval včetně těch starších, jen digitalizovaných. Všude mám zvukové projekty od Petra Smutka. S uvedeným ovladačem jsem nemohl zvuky lokomotiv plnohodnotně využít, musel jsem kombinovat ovládání aplikací Z21 a ovladačem.
Nyní ovladač předělávám: třípolohový přepínač pro volbu rychlosti nahradil pětipolohový. Zatím to mám naprogramované takto: navolím směr a jízdní ovladač dám ze stření do krajní polohy od sebe. Tím se v určitých časových krocích přidává rychlost. Po dosažení požadované rychlosti přeložím jízdní ovladač o jednu polohu zpět. Tím se přestane zvyšovat rychlost. Pokud vrátím jízdní ovladač do střední polohy, aktivuje se funkce pro výběh. Další polohy jízdního ovladače slouží k brzdění. Mezipoloha k sobě postupně snižuje v časových krocích jízdní stupně, krajní poloha zadá ihned rychlost 0 (vyvolá tedy plynulé brzdění do zastavení, rychlobrzda je na tlačítku generální stop). Dále jsem přidal dvě tlačítka: jedno slouží k zapínání a vypínání funkce sólo. Zároveň se na chvíli aktivuje funkce odvěšení nebo přivěšení. Toto budu muset ještě rozšířit o volbu druhu vlaku dle nejnovějších verzí zvukových projektů. Druhé tlačítko mělo sloužit pro funkci utlumení zvuků, já té funkci říkám tunel. Bohužel padla za oběť volby druhů vlaků, tak z toho možná bude něco jiného.
Je tady ještě někdo, kdo si s ovládáním lokomotiv takto hraje?
TT, DR5000
JiriKTT

Příspěvekod jipol57 » stř 18 bře, 2026 8:32 pm

Když už se tady uvádí různé ovladače, připomenu ten svůj. SIMPLE MAUS. Původně vytvořený Paco Cañada a upravený Fuldou.
A já jsem ho několikanásobně vytvořil k obrazu svému. Tedy 20x SIMPLEMAUS. Jednoduché ovládání nejpouživanějších loko, bez hledání v seznamu. Každá má svůj vlastní ovladač. Tedy funkce jen F0-F4, trochu složitě, Ale na jízdy to nemá chybu.
viewtopic.php?f=6&t=11437&start=60#p301654
jipol57

Příspěvekod zdeno » čtv 19 bře, 2026 8:10 am

https://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2024010001
ale uz ho nevyrabim, muzem nekomu sikovnemu dat podklady,
je to ovladac hlavne na modulovku, vyrobeno pres 300 kusu.
zdeno

Příspěvekod HonzaM » čtv 19 bře, 2026 3:46 pm

zdeno píše:https://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2024010001
ale uz ho nevyrabim, muzem nekomu sikovnemu dat podklady,
je to ovladac hlavne na modulovku, vyrobeno pres 300 kusu.

Je škoda, že jsi výrobu ukončil. Rád ho používám (mám ho ve versi s enkodérem). Sympatické je, že se po připojení na displeji objeví nastavená adresa lokomotivy. Problěm jsem s ním měl jen jednou, bylo to na velkém setkání v rozsáhlé hale kde vlivem délky vodičů na nich byly takové úbytky, že napětí nebylo pro ovladač dostatečné. Rád také používám OTO Duo, který se bohužel nedočkal výroby. Umožňoval ovládat dvě lokomotivy, s možností zvolit jednu, druhou nebo obě společně, umožňující přípřež.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Předchozí

Zpět na DCC v praxi