Jak vybírat DCC centrálu

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Jak vybírat DCC centrá

Příspěvekod vvitty » sob 03 led, 2026 8:21 pm

HonzaM píše:YD7010 jsem v tabulce nenechal vzhledem k tomu, že výrobce nepočítá s prodejem do ČR.

To je uz ponekud zastarala informace. Centrala je v CR dostupna i podporovana. Nicmene lokalizace neni aktualne v planu.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Re: Jak vybírat DCC centrálu

Příspěvekod zdeno » sob 03 led, 2026 9:28 pm

fulda píše:Pak je nějaký mechanizmus "zastarávání". Třeba LocoNet doporučuje, aby centrála "zapomněla" lokomotivu, kterou minutu nikdo neovládá. Ale moc nemluví o tom, co dělat, když ta lokomotiva zrovna jede. XpressNet na to má příkaz, který se dá odeslat z ovladače. Ale nevím o ovladači, který by ho podporoval.

Ono to je trosicku jinak. Ta funkce u Loconetu se jmenuje Refresh a obsluhuje ji ovladac. Ten paket se zpravidla posila kazdou minutu, protoze se taky muze ztratit,
ale centrala slot odstavi az po 120 vterinach a musi byt rychlost nula.. Slusne centraly maji tento systemovy parametr nastavitelny, treba od 120 vterin do 255 vterin.
Nevyhoda je v tom, ze aktivni slot neustale posila DCC pakety, aj ked ma rychlost nula. Proto se doporucuje nepouzivany ovladac odpojit.
Dodatek: jako prikaz Refresch slouzi taky kazdy prikaz okolo daneho slotu.
---
Jinak zrychleni obsluhy lokomotiv se dela tak, ze se nove pakety zarazuji na zacatek fronty na vysilani do DCC. Tim se to opravdu dost zrychluje.
To je ale dost narocne na rychlost procesoru.
Nebo se taky jen proste presune citac vyroby DCC na naposledy prijaty paket a slot.
Aj to je mozne, protoze Loconet je zhruba 2x rychlejsi nez vyroba DCC.
---
Centalu treba vybirat podle toho, ci modulovka nebo domaci kolejiste.
Je pravidlem, ze šetren na cene je dvojsecne. Sice ted usetrite, ale v budoucnosti se to zcela urcite vymsti !!
zdeno

Příspěvekod TTmili » ned 04 led, 2026 8:44 pm

Tak jsem dneska provedl pokus se svou Daisy II, u které se udává 16 lokomotiv. Výsledek je poměrně překvapivý, bez větších problémů centrála zvládá víc jak 20 adres, po 22 adresách mě to už přestalo trochu bavit. Jediný zádrhel se vyskytl po vypnutí a zapnutí napájení, kdy centrála "zapomněla" náhodně některé stroje, ale promítlo se to vypnutím předtím zapnutých funkcí i na ovladači.
Prozatím se s tímhle spokojím, a jak vvity poznamenal, osobákové a rychlíkové soupravy zcela určitě do budoucna poslučuji pod co nejméně adres. Nicméně vzhledem k tomu, že centrála ani jednou nezapomněla adresy s funkčními dekodéry ve vozech a u lokomotiv se to projevilo i na ovladači, nebude to prozatím pro mě asi úplně představovat problém.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod Miloš_P » ned 04 led, 2026 9:06 pm

Tato problematika se tu už řešila v jiném vláknu. Přidávám odkaz.
viewtopic.php?f=6&t=11437

Možná by bylo vhodné přesunout toto téma tam.
Miloš_P

Příspěvekod HonzaM » pon 05 led, 2026 7:22 am

vvitty píše:
HonzaM píše:YD7010 jsem v tabulce nenechal vzhledem k tomu, že výrobce nepočítá s prodejem do ČR.

To je uz ponekud zastarala informace. Centrala je YD 7010 dostupna i podporovana. Nicmene lokalizace neni aktualne v planu.

Ano, ovšem tohle vlákno jsem zakládal v době, kdy jsem měl informaci o tom že nebudou centrálu do ČR dodávat pŕimo od majitele firmy. Od té doby se situace na trhu změnila. Je více centrál disponující oběma WiFi protokoly, WiThrottle i Z21, také jsou na trhu ovladače které mohou ovládat centrálu s kterýmkoli z obou protokolů.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod HonzaM » pon 05 led, 2026 8:37 am

[quote="zdeno"]
---
Centalu treba vybirat podle toho, ci modulovka nebo domaci kolejiste. [quote ]
Je pravidlem, ze šetření na ceně je dvojsečné. Sice ted usetrite, ale v budoucnosti se to zcela urcite vymsti !!

Tohle je důležité, například modelář který koupil třeba z21 start záhy zjistí, že pro ovládání z PC a bezdrátové ovládání bude potřebovat
investovat další peníze. Nebo že centrálu lze ovládat jen některými ovladači nebo ovládat jen některé komponenty. U modulovky je pak významné zda je zamezena možnost ovládat lokomotivu z více ovladačů aniž by měl strojvůdce informaci o tom, že již ji ovládá někdo jiný.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod vvitty » pon 05 led, 2026 2:43 pm

HonzaM píše:Ano, ovšem tohle vlákno jsem zakládal v době, kdy jsem měl informaci o tom že nebudou centrálu do ČR dodávat pŕimo od majitele firmy. Od té doby se situace na trhu změnila. Je více centrál disponující oběma WiFi protokoly, WiThrottle i Z21, také jsou na trhu ovladače které mohou ovládat centrálu s kterýmkoli z obou protokolů.

Proto jsem psal ze je to uz zastarala informace .... dnes je situace odlisna.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Předchozí

Zpět na DCC v praxi