LocoNet zařízení s podporou F9+

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: LocoNet zařízení s podporou F9+

Příspěvekod zdeno » stř 31 pro, 2025 9:39 am

fulda píše:Alternativní centrály typu RB1110, YD7001 a podobně tak mají spíš smůlu, respektive asi mohou používat XpressNetí ovladače.

Fulda ma zase abstak a chtel by Flamewar na tema "Xpressnet je lepsi nez Loconet".
Nenechte se nachytat,
+++
Kazdy nech pouziva to, na co je nauceny, ovlada to, libi se mu to a vyhovuje mu to.
zdeno

Příspěvekod radeksindy » stř 31 pro, 2025 12:04 pm

Tedy - kdo má a používá KOMERČNÍ centrálu/ovladač, který persistentně podporuje funkce F9+. Tedy persistentně na straně LocoNet (strana DCC je aktuálně podružná).

Takže hledáš pouze majitele nových centrál Digitrax DCS 240, žádný jiný výrobce pokud vím sloty v nové podobě neimplementuje. Na ovladači nazáleží.
radeksindy

Příspěvekod fulda » stř 31 pro, 2025 2:09 pm

HonzaM píše:Jak napsal Radek Šindelář, persistence nastavení funkcí není v DCC normě předepsána a je to otázkou dekodéru...
Tohle není moc přesné vyjádření. Podle Lenze se doporučuje v základu opakovat funkce až do F12. XpressNet umí definovat, které funkce jsou trvalé a které momentální. Stejně tak umí definovat, které skupiny se opakují. Píšu o tom třeba TADY. Ale je to mimo téma tohoto vlákna, tak se k tomu nemá cenu vracet.

radeksindy píše:
Tedy - kdo má a používá KOMERČNÍ centrálu/ovladač, který persistentně podporuje funkce F9+. Tedy persistentně na straně LocoNet (strana DCC je aktuálně podružná).
Takže hledáš pouze majitele nových centrál Digitrax DCS 240, žádný jiný výrobce pokud vím sloty v nové podobě neimplementuje. Na ovladači nazáleží.
Mno a tohle také není pravda. Jak známo, Uhlenbrock definoval persistenci daleko dřív než Digitrax. Takže stále platí, to co už jsem napsal mnohokrát, Daisy podporuje tyhle funkce i ve velice starých verzích. A stále platí, že se nám po trhu potuluje celá řada alternativních centrál. A u těch máme velice špatnou dokumentaci, takže mne zajímalo, jestli třeba někdo neřekne, že běžně používá centrálu ABC s ovladačem XYZ a funguje to hezky. Ale k tomu se zdá nedojdeme.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod zdeno » čtv 01 led, 2026 8:03 am

fulda píše: A stále platí, že se nám po trhu potuluje celá řada alternativních centrál. A u těch máme velice špatnou dokumentaci, takže mne zajímalo, jestli třeba někdo neřekne, že běžně používá centrálu ABC s ovladačem XYZ a funguje to hezky. Ale k tomu se zdá nedojdeme.

Co kdyby si prestal zhazovat cizi vyroky a vyrobky a odprezentoval svuj napad a tim to skoncilo.
Ale toho se asi nedockame.
---
Zkus si precist treba clanek https://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2020060001 pro innspiraci.
zdeno

Příspěvekod radeksindy » čtv 01 led, 2026 8:41 pm

Jak známo, Uhlenbrock definoval persistenci daleko dřív než Digitrax.

Jenomže to není standard. Digitrax to do nových verzí centrál, a tím pádem do standardu, dal jinak a 0xD4 používaná UB v Digitraxech nefunguje.

jestli třeba někdo neřekne, že běžně používá centrálu ABC s ovladačem XYZ a funguje to hezky. Ale k tomu se zdá nedojdeme.

Co má fungovat? Pořád nechápu podstatu otázky.
radeksindy

Příspěvekod zdeno » pát 02 led, 2026 11:31 am

perzistence znamena stalost, nemennost a to na Uhlebrock urcite neplati !! Tam se veci meni prubezne !! A3 => D4
Toto ale neni moje parketa, to zistim, az ked se mi ozvou zakaznici, kterym to vadi.
zdeno

Příspěvekod fulda » ned 04 led, 2026 5:20 pm

Tak jsem dnes s Honzou vyzkoušel jeho sbírku centrál. Tedy zejména RB1110 a YD7000. V obou případech se ukázalo, že použití roco myši je celkem komfortní, použití LocoNet už ne tolik.
Obě ty centrály při převodu z XpressNet na LocoNet prezentují funkce F9+ podle Uhlenbrock. Bohužel se ale jako Uhlenbrock neidentifikuje, takže pokud se použije ovladač, kterej se pokouší identifikovat centrálu, tak nedostane žádnou odpověď. To je pro ovladač matoucí. Funguje jen tehdy, když se zapne do režimu Uhlenbrock natvrdo, bez detekce. Obě centrály preferenčně používají příkazy P1, ale když ovladač začal používat P2, tak jich většinu ovládají.

Můj odhad je, že vznikly jako kopie nějakého inteliboxu, protože používají označení IB pro centrálu a IK pro ovladač. Autor ale evidentně neměl k dispozici plnou dokumentaci, takže nedokázal vytvořit příkazy, které jeho ovladač nepoužíval.

je to zhruba tak, že "pro JMRI dobrý".
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod zdeno » ned 04 led, 2026 7:00 pm

souhlasim, obe tyto centraly jsou klonem Uhlebrock, nikdo to nikdy nezpochybnoval.
JMRi z principu podporuje Digitrax, takze si musite jen vybrat.
Pokud chcete pouzivat JMRI na Uhlenbrock, muzete narazit. Ale neni to zas az takovy problem, jako to prezentuje Fulda.
JMRi je hodne tolerantni, viz ovladace Roco. Celkem zajimava informace je, ze se Xpressnet preklada do Loconet formatu ??
zdeno

Příspěvekod HonzaM » ned 04 led, 2026 11:01 pm

fulda píše:Tak jsem dnes s Honzou vyzkoušel jeho sbírku centrál. Tedy zejména RB1110 a YD7000. V obou případech se ukázalo, že použití roco myši je celkem komfortní, použití LocoNet už ne tolik.
Obě ty centrály při převodu z XpressNet na LocoNet prezentují funkce F9+ podle Uhlenbrock. Bohužel se ale jako Uhlenbrock neidentifikuje, takže pokud se použije ovladač, kterej se pokouší identifikovat centrálu, tak nedostane žádnou odpověď. To je pro ovladač matoucí. Funguje jen tehdy, když se zapne do režimu Uhlenbrock natvrdo, bez detekce. Obě centrály preferenčně používají příkazy P1, ale když ovladač začal používat P2, tak jich většinu ovládají.

Můj odhad je, že vznikly jako kopie nějakého inteliboxu, protože používají označení IB pro centrálu a IK pro ovladač. Autor ale evidentně neměl k dispozici plnou dokumentaci, takže nedokázal vytvořit příkazy, které jeho ovladač nepoužíval.

je to zhruba tak, že "pro JMRI dobrý".

Jsem rád, že jsme to s fuldou prakticky vyzkoušeli, předevšim že se obě centrály, YD7001 i RB1110 chovají stejně v komunikaci s ovladačem MultiMaus. Já jsem potom ještě vyzkoušel chování při WiFi komunikaci s ovladačem ESU Mobile Control II, to už se ovšem netýká komunikace ovladače s centrálou prostřednictvím ŁocoNetu. V tomto případě se funkce zvolená na ovladači Digitrax zobrazí na ovladači ESU a naopak, funkce zvolená na ovladači ESU zobrazí na ovladači Digitrax. Při zkoušení byla použita centrála RB1110 mini.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Předchozí

Zpět na DCC v praxi