Ovladač Daisy II ze setu od Tilliga

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Ovladač Daisy II ze setu od Tilliga

Příspěvekod HonzaM » čtv 03 dub, 2025 11:15 am

Trochu jsem hledal- ten návod kde se Daisy II objevuje v režimu Booster je tady: https://www.ttkatalog.cz/katalog/dokume ... -v24de.pdf. Je tam i návod co se má a co nesmí propojit.
Jsou tam uvedeny také kontakty, kam je možné se obrátit o radu (service@tillig.com). Zkus jim napsat a požádat o radu, zda je třeba nastavit některé jiné LNCV na jinou hodnotu nebo v čem jiném by mohl problém být.
Ovladač Daisy II nemám, ale všechny ovladače které mám lze na centrále Daisy II WLAN kterou mám fungují i pŕi připojení do zásuvky LocoNet B.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod TTmili » čtv 03 dub, 2025 1:32 pm

Jo to je přesně ten návod. Zkusím vyzkoumat co je kde špatně, tipnul bych si že možná neopatrnou manipulací, a zasunutím Daisy II nebo Piko Smart control light do Loconet-B zásuvky jsem mohl něčemu ublížit, ale doufám že to tak nebude, jinak jsou ty dvě centrály co mám "navíc" pro mě k ničemu a budu se muset poohlédnout po jiných boostrech.

Čistě teoreticky, RailCom by mohl být měřitelný obyčejným multimetrem pokud bych si proměřil napětí mezi piny 1 a 2, a poté i 6 a 5? Tím bych alespoň odfiltroval jestli je problém v Daisy jako centrále nebo Daisy jako boostru.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod fulda » čtv 03 dub, 2025 1:59 pm

HonzaM píše:Proč bys Daisy II 65210 (kterou jako booster použít nelze) rozebíral...

Honzo, zase prezentuješ svojí utkvělou představu jako pravdu, aniž by jsi si jí ověřil. Na poslední stránce manuálu (předposlední, pokud máš Tillig verzi) je tabulka:
Screenshot 2025-04-03 160928.png

A tam je zajímavý popis u LNCV 1 a LNCV 2.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod HonzaM » čtv 03 dub, 2025 2:27 pm

fulda píše:
HonzaM píše:Proč bys Daisy II 65210 (kterou jako booster použít nelze) rozebíral...

Honzo, zase prezentuješ svojí utkvělou představu jako pravdu, aniž by jsi si jí ověřil. Na poslední stránce manuálu (předposlední, pokud máš Tillig verzi) je tabulka:
Screenshot 2025-04-03 160928.png

A tam je zajímavý popis u LNCV 1 a LNCV 2.

Na rozdíl od Tebe umím číst a nenapíšu takovou blbost o zajímavé otázce kterou zásuvku považovat za vstup. Ve starších manuálech Uhlenbrock se skutečně uváděla pouze varianta s připojeným boosterem Power 40, ale jak sis mohl všimnout, dál jsem si praci a následně jsem svůj názor opravil, našel jsem ten manuál Tillig Daisy II kde je centrála v režimu boosteru a je tam i zapojení. LNCV 1 je jasné, TTmili psal, že ho přepnuté do režimu booster má. Pokud jde o LNCV 2, z popisu v tabulce nevyplývá, že by nastavená hodnota znamenala něco jiného než doba o níž se zapnutí boosteru opozdí. Na to zda bude nebo nebude fungovat to vliv nemá. Máš snad jiný názor?
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod TTmili » pát 04 dub, 2025 4:27 pm

Byť německy umím asi tak akorát pozdravit, přesto hlavně díky tomu, že je to technický jazyk, se mi povedlo něco najít, a možná to bude ono. U Uhlenbrocků v sekci dotazů píší o update SW centrály na minimálně 1.008, vzhledem k tomu, že první centrálu mám někdy z roku 2018, a o dalších dvou (z druhé ruky) si nedělám žádné iluze, zkusím se nějak (poté co mi přijde modul RB1310) propracovat k aktualizaci. Snad aktualizace bude bez problému.
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod HonzaM » sob 05 dub, 2025 9:49 am

TTmili píše:Byť německy umím asi tak akorát pozdravit, přesto hlavně díky tomu, že je to technický jazyk, se mi povedlo něco najít, a možná to bude ono. U Uhlenbrocků v sekci dotazů píší o update SW centrály na minimálně 1.008, vzhledem k tomu, že první centrálu mám někdy z roku 2018, a o dalších dvou (z druhé ruky) si nedělám žádné iluze, zkusím se nějak (poté co mi přijde modul RB1310) propracovat k aktualizaci. Snad aktualizace bude bez problému.

To by mohlo být řešení problému, ten dotaz se týká konkrétně nefunkčnosti centrály v režimu boosteru. Může to být i vysvětlení proč se možnost využití režimu boosteru objevuje až v novějších vydáních návodu, asi byla doplněna až v pozdějších sériích centrály s novějším sw (a také vysvětlení proč jsem tuto možnost ve starším vydání návodu nenašel a domníval se že neexistuje). Výrobce by v návodu kde tuto funkci uvádí měl upozornit na fakt, že funguje až od verze sw 1.008.
Naposledy upravil HonzaM dne sob 05 dub, 2025 9:03 pm, celkově upraveno 3
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod HonzaM » sob 05 dub, 2025 10:52 am

Aktuální stav vývoje u Uhlenbrocku: Na jaře roku 2023 výrobce představil set Daisy II WLAN. uvedení na trh ale bylo několikrát odloženo, až na jaře 2024 se Uhlenbrock rozhodl dát do prodeje alespoň samotnou centrálu Daisy II WLAN. Ta proti předchozímu modelu přináší WLAN, cenou ani univerzálností ale nemůže souěžit třeba s Railbox RB1110. Vývoj ovladače Daisy II WLAN se výrobci nepodařilo dokončit dodnes (v nabídce Modellbahn Lippe je stále jen jako připravovaný). Je dost zvláštní, že k té centrále s katalogovým číslem 65260 není dosud návod k obsluze, možná výrobce čeká na dokončení vývoje ovladače a návod bude pro celý set.
Naposledy upravil HonzaM dne ned 20 dub, 2025 7:22 pm, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod TTmili » ned 20 dub, 2025 6:10 am

Malé hlášení, modul RailBox RB1310 byl pro komunikaci s počítačem skoro nepoužitelný, programy Uhlenbrock přes něj s centrálou nekomunikovaly vůbec (typuji souvislost s tím, že Uhlenbrock asi ke komunikaci po USB nebude používat Lenz LI100F protokol), program Rocrail se mi taky nepodařilo zprovoznit, s JMRI už to bylo lepší, sice to hlásilo nějaké chyby kolem Loconetu atd., ale fungovalo i načítání LNCV centrály a dalších. Co nefungovalo (překvapivě) bylo čtení dekodéru lokomotiv, JMRI se prostě v tu chvíli totálně zasukoval a konec. Modul tedy putoval zpět do polska, byť po Wifi běhalo vše. Pokud tedy má někdo Tillig Daisy II, Piko Smart Control light nebo nějakou jinou verzi Uhlenbrock Daisy II a chce mít možnost ovládání přes mobil/tablet, pak s tímhle modulem celkem dobře uspěje, cokoliv navíc po něm nelze chtít.
Aktuálně mám od HonzyM půjčený Uhlenbrock 63860 Loconet-USB-WLAN modul, vyzkoušel jsem zatím jen propojení s počítačem kvůli aktualizaci SW centrály Daisy II, je to docela porod, docela ten program (alespoň na Win11 64bit) padá a nahrávání SW se několikrát po sobě zasekává na různých procentech s odkazem na chybná vstupní data. Nicméně povedlo se, v centrále jsem měl SW 1.002 z roku 2014, po přehrání za 1.008 z roku 2021 již centrála po přepnutí do módu booster funguje jak jsem si představoval.
TT
DIGITÁL
TTmili

Předchozí

Zpět na DCC v praxi