PLUX22-AUX9

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

PLUX22-AUX9

Příspěvekod BeBe2 » ned 26 led, 2025 6:30 pm

Hezký den.
Do páry PIKO 93 007 DRG hodlám instalovat dekodér ESU Lokopilot 5-DCC PLUX22 tentokrát bez zvuku.Mám k dispozici jak ESU Programátor tak tester dekodéru ESU.
Dekodér zatím není v mašině pouze na testeru.K lokomotivě je přiložena malá brožura ve které je seznam použitých výstupu.
S programátorem otázka chvilky jen mne zarazilo to,že na AUX9 je blikání topeniště ( v podstatě nedůležité) jenže AUX 9 není vyveden na konektor PLUX22 je pouze pájecí ploška. Podíval jsem se např.na dekodér Doehller Haasse a tam není AUX 9 vyveden vůbec a co více tento výstup není ani na testovací desce ESU.
Chtěl bych se proto zeptat zda se někdo s tímto setkal.Nepovedlo se mi zatím najít popis konektoru u PIKO dekodéru.Nechce se mi moc věřit,že by si u Pika vymysleli něco zvláštního. Bral bych,že může jít o chybu v tisku ale toto mají uvedeno i u zvukové mašiny 93 007 sound.
BeBe2

Re: PLUX22-AUX9

Příspěvekod Rudolf » ned 26 led, 2025 6:52 pm

U dekodérů Zimo je AUX 9 na SUSI clock a dá se konfigurací dekodéru zapnout (a samozřejmě vypnout SUSI).

Ruda
Rudolf

Příspěvekod fulda » ned 26 led, 2025 9:02 pm

Ahoj,

piko ti to nezjednodušuje. Pokud si chceš číst detaily, tak se podívej třeba TADY. Od roku 2007 se připouští náhrada SUSI za GPIO. GPIO může být výstup (teoreticky i vstup). Potom máš k dispozici výstupy pro F0 až F7 a přepínatelné GPIO/A, GPIO/B a GPIO/C. Ty můžeš mimo jiné nastavit jako F8, F9 a F10. Ale už pro to není žádný předpis který je který. Navíc zrovna piko celkem rádo používá SUSI pro další funkční výstupy (ve smyslu, že mají na desce SUSI dekodér). Takže si užij čtení a experimentování.
Obrázek
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Rudolf » pon 27 led, 2025 9:31 am

Je třeba se podívat, kde začíná AUX9 v lokomotivě (končí na LED v topeništi). Pokud je na pájecí plošce, tak je nutné pájet, pokud na konektoru, tak je třeba přepnout SUSI/GPIB na AUX9 pokud to dekodér umožňuje.

Ruda
Rudolf

Příspěvekod BeBe2 » pon 27 led, 2025 5:45 pm

Hezký den.Děkuji vám všem za rady a postřehy.
Do mašiny se podívám asi až o víkendu.Zatím jsem odzkoušel na ESU testeru AUX12/SUSI CLK /Servo 6 pin3 na F13 led na testeru svítí,
stejně tak AUX 11/SUSI Data/servo 5 pin4--F12, AUX10/Radsensor pin1--F11.
Nastavení SUSI jsem ještě nikterak neřešil tady se přiznám nejsem moc "kovaný" a je otázkou zda ESU vůbec umožňuje namapovat na SUSI AUX9.
Takže budu bádat a zkoušet.
Rovněž jsem rozklikl odkaz "TADY" z rychlého překladu jsem si odvodil,že v minulosti se ESU dost bránilo.
BeBe2

Příspěvekod Rudolf » pon 27 led, 2025 6:17 pm

No důležité je, jestli AUX9 je přivedený v lokomotivě na nějaký pin konektoru dekodéru. Pokud ano, pak není podstatné, jaké číslo AUX výstupu tam ten konkrétní dekodér má (hlavně aby ho tam měl).

Vztah mezi funkčním tlačítkem a AUX je programovatelný, takže konkrétní číslo výstupu v dekodéru na tom pinu konektoru není důležité, vazba je programovatelná. Pokud je to takhle pochopitelné.

Příklad: pokud tam dekodér má třeba AUX11, bude nastavená vazba mezi třeba tlačítkem F6 a AUX11 a že se to v lokomotivě jmenuje AUX9 není důležité.

Ruda
Rudolf

Zpět na DCC v praxi