Mapování funkcí ESU 3.5 (Brejlovec ROCO)

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Mapování funkcí ESU 3.5 (Brejlovec ROCO)

Příspěvekod radula63 » úte 23 dub, 2024 5:59 am

Zlámalík píše:Na žádost majitele jsem do schématu přidal tranzistor T2, řízený (logickým?) výstupem FO3, který přes diody sepne oboje poziční světla současně.
A další přidané tranzistory T1 a Q3 nově ovládají horní reflektor v závislosti na směru jízdy z (taky logického) výstupu FO4.
Vycházel jsem z informace, že výstupy FO3 a FO4 jsou logické, tedy jsem čekal +5 V/0V ať už přes dva tranzistory, nebo aspoň jeden tranzistor a odpor od +5 V - tohle by měl dekodér dávat. Zjevně je ale něco jinak. Dekodér je v základu osmipin, takže všechny extrabuřty jsou tahané z plošek na dekodéru a nemusí být zaručené.

Jsou-li dálkové reflektory SMD LED (či jiné nízkoodběrové), které potřebují ke svitu minimum proudu, tak netřeba Q3, T1, R7, R9 a R10 a anody LED přes R2 a R3 je možno napájet přímo z logického výstupu dekodéru. Osobně leta vyzkoušeno. A stejně má dálková světla i MTB, např. v modelech zamračených a brejlovců v TT (tedy anody LED napojeny na logický výstup dekodéru).
Raďula63
MPK - moduly plzeňského kraje
KŽM Praha 3
KŽM cH0TTěboř
Psi štěkají, karavana jede dál
Uživatelský avatar
radula63
 
Příspěvky: 1321
Registrován: čtv 28 kvě, 2009 6:15 pm
Bydliště: kraj Vysočina - okres H.B.

Re: Mapování funkcí ESU 3.5 (Brejlovec ROCO)

Příspěvekod Zlámalík » úte 23 dub, 2024 7:50 am

radula63 píše:Jsou-li dálkové reflektory SMD LED (či jiné nízkoodběrové), které potřebují ke svitu minimum proudu, tak netřeba Q3, T1, R7, R9 a R10 a anody LED přes R2 a R3 je možno napájet přímo z logického výstupu dekodéru. Osobně leta vyzkoušeno. A stejně má dálková světla i MTB, např. v modelech zamračených a brejlovců v TT (tedy anody LED napojeny na logický výstup dekodéru).

No to chápu, ale je to "bombenfest" zapojení, neboť nevím, co za LED v tom modelu je (Roco Di4 v H0) a neměl jsem to jak zjistit. Taky kdyby ten "logický" výstup náhodou byl jen na nějakých 0,5 mA (přes 10 kOhm z 5 voltů, jak kreslil sidlo výše), nemuseli bychom to rozsvítit. Ale ano, s moderními LED se dají dělat kouzla dříve nemožná.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Uživatelský avatar
Zlámalík
 
Příspěvky: 1988
Registrován: pát 14 led, 2011 10:39 pm
Bydliště: Košíkov

Re: Mapování funkcí ESU 3.5 (Brejlovec ROCO)

Příspěvekod radula63 » úte 23 dub, 2024 7:59 am

Zlámalík píše:
radula63 píše:Jsou-li dálkové reflektory SMD LED (či jiné nízkoodběrové), které potřebují ke svitu minimum proudu, tak netřeba Q3, T1, R7, R9 a R10 a anody LED přes R2 a R3 je možno napájet přímo z logického výstupu dekodéru. Osobně leta vyzkoušeno. A stejně má dálková světla i MTB, např. v modelech zamračených a brejlovců v TT (tedy anody LED napojeny na logický výstup dekodéru).

No to chápu, ale je to "bombenfest" zapojení, neboť nevím, co za LED v tom modelu je (Roco Di4 v H0) a neměl jsem to jak zjistit. Taky kdyby ten "logický" výstup náhodou byl jen na nějakých 0,5 mA (přes 10 kOhm z 5 voltů, jak kreslil sidlo výše), nemuseli bychom to rozsvítit. Ale ano, s moderními LED se dají dělat kouzla dříve nemožná.

Jasně. Protože nebyl znám původ a parametry LED, Tak se to řešilo tranzistory - a to je dobře. Mým komentem nebylo řešit, že je to blbě. Je to dobře. Jen jsem podotknul, že se to dá řešit i jednodušeji. Ale je třeba změřit odběr daných LED (při požadovaném jasu) - aby nedošlo k přetížení logického výstupu. Dnešní LED stačí jen 2mA a světla je na model až moc Nejsem si teď jist, pro Zimo dekodéry bylo (alespoň u MX) dovoleno asi 10mA na logickém výstupu.

S tímhle se už ale dostáváme mimo dané téma. Takže to ukončím ;-) .
Raďula63
MPK - moduly plzeňského kraje
KŽM Praha 3
KŽM cH0TTěboř
Psi štěkají, karavana jede dál
Uživatelský avatar
radula63
 
Příspěvky: 1321
Registrován: čtv 28 kvě, 2009 6:15 pm
Bydliště: kraj Vysočina - okres H.B.

Re: Mapování funkcí ESU 3.5 (Brejlovec ROCO)

Příspěvekod romino » úte 23 dub, 2024 10:02 am

Zimo MS a MN ide navyse na 3,3V logike.
Uživatelský avatar
romino
 
Příspěvky: 239
Registrován: ned 11 kvě, 2008 12:28 pm
Bydliště: Nove Mesto nad Vahom, SR

Re: Mapování funkcí ESU 3.5 (Brejlovec ROCO)

Příspěvekod Deathlosopher » úte 23 dub, 2024 1:36 pm

Zlámalík píše:
radula63 píše:Jsou-li dálkové reflektory SMD LED (či jiné nízkoodběrové), které potřebují ke svitu minimum proudu, tak netřeba Q3, T1, R7, R9 a R10 a anody LED přes R2 a R3 je možno napájet přímo z logického výstupu dekodéru. Osobně leta vyzkoušeno. A stejně má dálková světla i MTB, např. v modelech zamračených a brejlovců v TT (tedy anody LED napojeny na logický výstup dekodéru).

No to chápu, ale je to "bombenfest" zapojení, neboť nevím, co za LED v tom modelu je (Roco Di4 v H0) a neměl jsem to jak zjistit. Taky kdyby ten "logický" výstup náhodou byl jen na nějakých 0,5 mA (přes 10 kOhm z 5 voltů, jak kreslil sidlo výše), nemuseli bychom to rozsvítit. Ale ano, s moderními LED se dají dělat kouzla dříve nemožná.

Abych upřesnil fakta: ne, že by toto bylo nějak důležité, ale výrobcem té lokomotivy (Di4 NSB) je dánský Hobby Trade. Co ale důležité je, že ty tranzistory určitě oprávněné jsou, neboť tento starý model nemá SMD LED. Jsou to ty kulaté s čočkou, průměr si 5 mm. A ty určitě mají větší odběr než SMD, myslím si. Ale to jsme trochu odbočili od toho, že ty výstupy dávají velmi malé napětí, které nesepne ten tranzistor v obvodu. Možná je potřeba ještě něco v tom dekodéru nastavit navíc. Psal jsem dotaz jednomu Němcovi, který mě o těch výstupech informoval a že je takto používá, ale žel se zatím neozval.
Uživatelský avatar
Deathlosopher
 
Příspěvky: 104
Registrován: sob 09 kvě, 2020 3:47 pm

Re: Mapování funkcí ESU 3.5 (Brejlovec ROCO)

Příspěvekod jipol57 » úte 23 dub, 2024 6:23 pm

Logika TTL má pro:
log0 (vyp.) 0 - 0,4V
log1 (zap.) 2 - 5V. Někdy se uvádí 2,5 - 5V.
Celých 5V tam nebude, ale to co jsi naměřil je opravdu málo. Buď je něco už pokažené, nebo tomu ještě nějaké nastavení chybí. Na ZIMO, aby fungovaly logické výstupy, musí být nastavený 7bit CV124. Třeba má ESU něco podobného.
jipol57
 
Příspěvky: 1224
Registrován: pát 06 dub, 2018 5:18 pm

Re: Mapování funkcí ESU 3.5 (Brejlovec ROCO)

Příspěvekod Deathlosopher » čtv 09 kvě, 2024 6:16 pm

jipol57 píše:Logika TTL má pro:
log0 (vyp.) 0 - 0,4V
log1 (zap.) 2 - 5V. Někdy se uvádí 2,5 - 5V.
Celých 5V tam nebude, ale to co jsi naměřil je opravdu málo. Buď je něco už pokažené, nebo tomu ještě nějaké nastavení chybí. Na ZIMO, aby fungovaly logické výstupy, musí být nastavený 7bit CV124. Třeba má ESU něco podobného.

No jo, těžko říct, co tomu chybí. Žádné nastavení k aktivaci jsem nenašel. Zkusím asi napsat do ESU a zeptat se na to.
Ty logické výstupy jsou ovládány dvěma tranzistory, jako je v tom TTL, jak vkládal odkaz sidlo? To se ptám spíše jen ze zvědavosti, asi mi to nijak nepomůže k vyřešení nastavení.
Uživatelský avatar
Deathlosopher
 
Příspěvky: 104
Registrován: sob 09 kvě, 2020 3:47 pm

Re: Mapování funkcí ESU 3.5 (Brejlovec ROCO)

Příspěvekod Zlámalík » sob 11 kvě, 2024 8:57 pm

Deathlosopher píše:
jipol57 píše:Logika TTL má pro:
log0 (vyp.) 0 - 0,4V
log1 (zap.) 2 - 5V. Někdy se uvádí 2,5 - 5V.
Celých 5V tam nebude, ale to co jsi naměřil je opravdu málo. Buď je něco už pokažené, nebo tomu ještě nějaké nastavení chybí. Na ZIMO, aby fungovaly logické výstupy, musí být nastavený 7bit CV124. Třeba má ESU něco podobného.

No jo, těžko říct, co tomu chybí. Žádné nastavení k aktivaci jsem nenašel. Zkusím asi napsat do ESU a zeptat se na to.
Ty logické výstupy jsou ovládány dvěma tranzistory, jako je v tom TTL, jak vkládal odkaz sidlo? To se ptám spíše jen ze zvědavosti, asi mi to nijak nepomůže k vyřešení nastavení.

To nevíme. Může to být tak i tak. Kdyby výstup fungoval, tak by se to dalo proměřit. Ale jak píšeš, na funkci rostlináře to nemá vliv.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Uživatelský avatar
Zlámalík
 
Příspěvky: 1988
Registrován: pát 14 led, 2011 10:39 pm
Bydliště: Košíkov

Re: Mapování funkcí ESU 3.5 (Brejlovec ROCO)

Příspěvekod Deathlosopher » čtv 20 čer, 2024 7:44 pm

Deathlosopher píše:No jo, těžko říct, co tomu chybí. Žádné nastavení k aktivaci jsem nenašel. Zkusím asi napsat do ESU a zeptat se na to.

Tak jsem si vyměnil pár e-mailů s ESU, kde mě ujistili, že mám nastavení správně a že by to tedy mělo fungovat. Napsal jsem jim pak, co jsem na těch logických výstupech naměřil (viz dřívější příspěvky) a dnes mi odpověděli: ,,The values they measured are correct. It is just a logic voltage for controlling processors or similar. Together with the amplification, however, it should work."
Tak teda nevím. Zkusím si ten svůj obvod znovu projít, jestli je tam vše správně a funkční a zkusím to znovu spojit s tím dekodérem a vyzkoušet. Protože jinak už nevím.
Uživatelský avatar
Deathlosopher
 
Příspěvky: 104
Registrován: sob 09 kvě, 2020 3:47 pm

Re: Mapování funkcí ESU 3.5 (Brejlovec ROCO)

Příspěvekod Bedlisch » stř 03 črc, 2024 5:43 am

Jen se zeptám, tento manuál je ten správný k dekoderu, který tam máš. Přeci jen ESU neznám.
https://www.esu.eu/uploads/tx_esudownlo ... ook_01.pdf
Bedlisch
 
Příspěvky: 336
Registrován: úte 09 lis, 2010 8:43 pm
Bydliště: Liberec

Re: Mapování funkcí ESU 3.5 (Brejlovec ROCO)

Příspěvekod Deathlosopher » stř 03 črc, 2024 10:12 am

Bedlisch píše:Jen se zeptám, tento manuál je ten správný k dekoderu, který tam máš. Přeci jen ESU neznám.
https://www.esu.eu/uploads/tx_esudownlo ... ook_01.pdf

Zdravím, ano, to je on, podle kterého se řídím.
Ještě bych dodal (možná už psal Zlámalík), že ten log. výstup, co mi má sepnout oboje poziční světla přes tranzistor, tak je opravdu sepne. Ovšem světla svítí slabě, tak z 1/4 normální intenzity. No a ten druhý log. výstup má naopak zhasínat přes tranzistor horní reflektor, ale tam se nic neděje. Obojí je určitě tím, jak malé napětí z těch log. výstupů jde (viz předešlé příspěvky). Takže otázka je, jestli se s tím dá něco dělat. Díky!
Uživatelský avatar
Deathlosopher
 
Příspěvky: 104
Registrován: sob 09 kvě, 2020 3:47 pm

Re: Mapování funkcí ESU 3.5 (Brejlovec ROCO)

Příspěvekod Bedlisch » stř 03 črc, 2024 7:16 pm

A předpokládám, že dekoder je dle tabulky na straně 26 správně nastavený, ostatně je tak psáno výše. Pokud tomu opravdu tak je a jeden výstup nereaguje, tak je asi v péérd.....
Řešitelné to je i s 5 výstupy, jen je nanejvýš vhodné celou tu desku zahodil a začít znovu.
Možná ještě jedna věc, ačkoliv někdo na logické výstupy zapojuje rovnou LED a funguje mu to, tak jen upozorňuji, že tomu vždy tak být nemusí. I dekodery jednoho výrobce se hodnotou maximálního proudu na logickém výstupy liší. Tak jen na to bacha. Rozhodně bych výkřiky "mě to na logickým výstupu perfektně svítí" nebral jako bernou minci. Prostě to u nějakých dekoderů svítí pěkně a některých jen mžourá.
Bedlisch
 
Příspěvky: 336
Registrován: úte 09 lis, 2010 8:43 pm
Bydliště: Liberec

Re: Mapování funkcí ESU 3.5 (Brejlovec ROCO)

Příspěvekod jipol57 » stř 03 črc, 2024 9:12 pm

Bedlisch píše:Možná ještě jedna věc, ačkoliv někdo na logické výstupy zapojuje rovnou LED a funguje mu to, tak jen upozorňuji, že tomu vždy tak být nemusí.

S tím souhlasím. Já jsem teda minulý týden opět úspěšně připojil (u ZIMO) na logický výstup LEDku napřímo, jen přes odpor, ale vím že to nemusí fungovat vždycky. Záleží jak je výstup proudově výkonný, tak by mohlo výstupní napětí klesat.
Ale @Deathlosopher, používá zapojení s tranzistory. Tak si myslím, že má ty výstupy v "péérd...", a že by nefungovaly ani se SUSI, k čemuž jsou určeny.
jipol57
 
Příspěvky: 1224
Registrován: pát 06 dub, 2018 5:18 pm

Re: Mapování funkcí ESU 3.5 (Brejlovec ROCO)

Příspěvekod Zlámalík » stř 03 črc, 2024 9:21 pm

Deathlosopher píše:
Bedlisch píše:Jen se zeptám, tento manuál je ten správný k dekoderu, který tam máš. Přeci jen ESU neznám.
https://www.esu.eu/uploads/tx_esudownlo ... ook_01.pdf

Zdravím, ano, to je on, podle kterého se řídím.
Ještě bych dodal (možná už psal Zlámalík), že ten log. výstup, co mi má sepnout oboje poziční světla přes tranzistor, tak je opravdu sepne. Ovšem světla svítí slabě, tak z 1/4 normální intenzity. No a ten druhý log. výstup má naopak zhasínat přes tranzistor horní reflektor, ale tam se nic neděje. Obojí je určitě tím, jak malé napětí z těch log. výstupů jde (viz předešlé příspěvky). Takže otázka je, jestli se s tím dá něco dělat. Díky!

Viz mail, poslal jsem detailní postup. Nicméně pro publikum to stručně shrnu:
První věc, na logickém výstupu musí být víc. Pokud tam mají fakt jen 0,3 voltu a myslí to vážně, bude to potřeba zesílit. Zkus ověřit funkci tranzistorů T1 a T2 jejich vyzkratováním kolektor-emitor (nasimulovat jejich sepnutí). Dále zkus odpojit jejich rezistory R7, R8 od Aux3 a Aux4 (resp. FO3 a FO4) a zapoj je na plus. Tranzistory by se měly plně otevřít a světla rozsvítit.
Druhá věc, podle toho, co píšeš v mailu, máš špatný typ (NPN) na pozici Q3, proto ti to pořád svítí. Otázka jeho ovládání je ale shodná s předchozím bodem a bude to nutno taky vyřešit (shodně).
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Uživatelský avatar
Zlámalík
 
Příspěvky: 1988
Registrován: pát 14 led, 2011 10:39 pm
Bydliště: Košíkov

Předchozí

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků