Ovládání modulovky

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Ovládání modulovky

Příspěvekod zdeno » pát 31 kvě, 2024 1:01 pm

HonzaM píše:Já to nevím a zjišťovat to nebudu, jak to ale řeší jiné ovladače, třeba ESU Mobile Control II, když žádná takováto omezení při volbě 9 - 16 nezmiňují? A co třeba OTO MD, tam pokud vím také žádné přepínání mezi nomami není potřeba.

Vsak pouzij Loconet monitor a hned to uvidis. Podle mne Fred pouziva Uhlenbrock normu.
Jinak OTO-MD ma prepinani norem ve volbe jasu. Starsi typy Oto bez displeje maji prepinac uvnitr ovladace.
Pokud pouzivas DR5000, tak ta umi obe normy. Stejne jak muj Centrbox.
Netusim, jak to ma udelane polska centrala, treba vyzkouset.
zdeno

Příspěvekod Zdenek Valter » sob 01 čer, 2024 4:11 pm

HonzaM píše:
rawen píše:Что такое "aktuální provedení"?
Kolik Funkcí? Poťák nebo encodér?

Radek

Podle dnešního sdělení dodavatele může nyní dodávaný FREDi ovládat 16 funkcí a je osazen potenciometrem. Také uvádí, že i starší FREDi mohou ovládat 16 funkcí po update software.

Můžeš poslat odkaz na ten update?
Zdenek Valter

Příspěvekod Zdenek Valter » sob 01 čer, 2024 4:19 pm

zdeno píše:
HonzaM píše:Já to nevím a zjišťovat to nebudu, jak to ale řeší jiné ovladače, třeba ESU Mobile Control II, když žádná takováto omezení při volbě 9 - 16 nezmiňují? A co třeba OTO MD, tam pokud vím také žádné přepínání mezi nomami není potřeba.

Vsak pouzij Loconet monitor a hned to uvidis. Podle mne Fred pouziva Uhlenbrock normu.
Jinak OTO-MD ma prepinani norem ve volbe jasu. Starsi typy Oto bez displeje maji prepinac uvnitr ovladace.
Pokud pouzivas DR5000, tak ta umi obe normy. Stejne jak muj Centrbox.
Netusim, jak to ma udelane polska centrala, treba vyzkouset.

Tak proč to nevyzkoušíš?
Zdenek Valter

Příspěvekod HonzaM » sob 01 čer, 2024 7:56 pm

Zdenek Valter píše:
HonzaM píše:
rawen píše:Что такое "aktuální provedení"?
Kolik Funkcí? Poťák nebo encodér?

Radek

Podle dnešního sdělení dodavatele může nyní dodávaný FREDi ovládat 16 funkcí a je osazen potenciometrem. Také uvádí, že i starší FREDi mohou ovládat 16 funkcí po update software.

Můžeš poslat odkaz na ten update?

Požádám o něj.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod zdeno » ned 02 čer, 2024 6:23 am

HonzaM píše:Požádám o něj.

pri tom se muzes zeptat, aku pouzivaji normu na pakety nad F8 ?
---
Preco neodmazavas zbytecne casti prispevkov ?
zdeno

Příspěvekod fulda » ned 02 čer, 2024 7:02 am

Zdenek Valter píše:Můžeš poslat odkaz na ten update?

Normálně na stránkách projektu. Je to opensource z historického důvodu žijící na sourceforge/svn.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 02 čer, 2024 7:30 am

fulda píše:
Zdenek Valter píše:Můžeš poslat odkaz na ten update?

Normálně na stránkách projektu. Je to opensource z historického důvodu žijící na sourceforge/svn.

Tam je ten update na 16 funkcí?
Zdenek Valter

Příspěvekod fulda » ned 02 čer, 2024 8:52 am

Ano, teda já ho tam mám. Kliknu na software a pak třeba na releases a dostanu se na https://sourceforge.net/projects/fremodcc/files/FREDi/ kde je napsáno, že od Release v2.2 - 2023-08-30 je k dispozici Support F13-F16, FREDi with two shift buttons (using both shift-buttons) - tedy že jsou k dispozici funkce do F16 s použitím obou shiftů (celkem logicky potřebuješ hardware, který má dva shifty).

A pro další otázky, tak tam je napsáno, že se dá v konfigu měnit, jakou metodou je odesílá a OPC_IMM je považována za zastaralou metodu pro staré centrály. Pravda, nepíšou tam, jestli podporuje právě Uhlenbrock, nebo LocoNet P2, nebo kterou z těch modernějších, ale asi je mi to jedno. Koho to zajímá, tak si to zajisté rád přečte celé.

P.S.: funkce F9-F12 jsou k dispozici již od Release v1.9
fulda

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 02 čer, 2024 3:14 pm

fulda píše:Ano, teda já ho tam mám. Kliknu na software a pak třeba na releases a dostanu se na https://sourceforge.net/projects/fremodcc/files/FREDi/ kde je napsáno, že od Release v2.2 - 2023-08-30 je k dispozici Support F13-F16, FREDi with two shift buttons (using both shift-buttons) - tedy že jsou k dispozici funkce do F16 s použitím obou shiftů (celkem logicky potřebuješ hardware, který má dva shifty).

Bohužel podklady pro takový HW nemám.
Zdenek Valter

Příspěvekod fulda » ned 02 čer, 2024 4:29 pm

Zdenek Valter píše:Bohužel podklady pro takový HW nemám.
Zhruba podobná klikací cesta, jen na začátku se klikne na slovo hardware. jsou tam ke stažení soubory pro eagle.
Po pravdě - není těžké si všimnout, že na první stránce jsou fotky verze 1.7, která má jen jeden shift a pak na konci render verze 1.8, která už má 2 shifty. Ale moc jsem nepřemýšlel nad tím, jestli ten druhý shift nevznikne přemapováním jiného tlačítka.
fulda

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 02 čer, 2024 5:18 pm

fulda píše:
Zdenek Valter píše:Bohužel podklady pro takový HW nemám.
Zhruba podobná klikací cesta, jen na začátku se klikne na slovo hardware. jsou tam ke stažení soubory pro eagle.
Po pravdě - není těžké si všimnout, že na první stránce jsou fotky verze 1.7, která má jen jeden shift a pak na konci render verze 1.8, která už má 2 shifty. Ale moc jsem nepřemýšlel nad tím, jestli ten druhý shift nevznikne přemapováním jiného tlačítka.

Tak to mám taky - jen k té 1.8 se dvěma šifty toho jsem si nevšiml - díky Jindro - tedy jen F0 a pak F1 - 4 funkce napřímo a pak se šiftem - já to mám bez Layoutu musel bych ho nakreslit to ale nemusí být problém.
Mne zajímaly i ty verze s F1 - F8 a s jedním šiftem - k tomu nic nemám.
Zdenek Valter

Příspěvekod zdeno » pon 03 čer, 2024 7:22 am

fulda píše:A pro další otázky, tak tam je napsáno, že se dá v konfigu měnit, jakou metodou je odesílá a OPC_IMM je považována za zastaralou metodu pro staré centrály. Pravda, nepíšou tam, jestli podporuje právě Uhlenbrock, nebo LocoNet P2, nebo kterou z těch modernějších, ale asi je mi to jedno. Koho to zajímá, tak si to zajisté rád přečte celé.

takze potvrzene, Fred i Fredi prednostne pouzivaji Uhlenbrock, teda na centralach Digitrax funkce od F9 asi nebudou fungovat.
zdeno

Příspěvekod fulda » pon 03 čer, 2024 7:42 am

zdeno píše:takze potvrzene, Fred i Fredi prednostne pouzivaji Uhlenbrock, teda na centralach Digitrax funkce od F9 asi nebudou fungovat.

Potvrzeno? Doufám že tím nemyslíš mojí zprávičku. Ta se pokouší říkat něco jiného.
V první řadě je potřeba se podívat na to, jaké existují příkazy pro ovládání funkcí F9+. Já mám zdokumentované 3 (to nemusí být konečné číslo). Digitrax používá pro starší centrály OPC_IMM paket (někdy označovaný jako metoda LocoNet P1). Tuhle metodu tedy určitě FRED podporuje a označuje jí za "starou". Pak máme rozšíření od Uhlenbrocku a pak Digitraxí metodu označovanou jako LocoNet P2. Bohužel nevím, kterou tedy nakonec podporuje a ani nevím, které centrály podporují které kombinace.
Ale pokud by to někoho opravdu zajímalo, tak asi nejjednodušší bude se podívat do zdrojáků.
fulda

Příspěvekod zdeno » pon 03 čer, 2024 7:59 am

fulda píše:
zdeno píše:takze potvrzene, Fred i Fredi prednostne pouzivaji Uhlenbrock, teda na centralach Digitrax funkce od F9 asi nebudou fungovat.

Potvrzeno? Doufám že tím nemyslíš mojí zprávičku. Ta se pokouší říkat něco jiného.
V první řadě je potřeba se podívat na to, jaké existují příkazy pro ovládání funkcí F9+. Já mám zdokumentované 3 (to nemusí být konečné číslo). Digitrax používá pro starší centrály OPC_IMM paket (někdy označovaný jako metoda LocoNet P1). Tuhle metodu tedy určitě FRED podporuje a označuje jí za "starou". Pak máme rozšíření od Uhlenbrocku a pak Digitraxí metodu označovanou jako LocoNet P2. Bohužel nevím, kterou tedy nakonec podporuje a ani nevím, které centrály podporují které kombinace.
Ale pokud by to někoho opravdu zajímalo, tak asi nejjednodušší bude se podívat do zdrojáků.

Ked se neco oznacuje ako stare, tak se to asi nepouziva. Ale nejak silne pochybujem o tom, ze by Digitrax pouzival normu Uhlenbrock !!
Nepoznam normu Digitrax P2 a co o tom viem, tak se tam funkce nad F9 nevzpominaji.
Uhlenbrock ma dve varianty a to A3 a D4 opcode.
zdeno

Příspěvekod fulda » pon 03 čer, 2024 2:57 pm

fulda

Předchozí

Zpět na DCC v praxi