Centrála DR5000

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Ivan » pát 26 bře, 2021 3:11 pm

Ono je i někde v jejím návodu napsáno, že je WiFi určena jen pro připojení ovladačů (tablet, WifiMM, telefon). A takto funguje dobře.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Uživatelský avatar
Ivan
 
Příspěvky: 588
Registrován: ned 06 říj, 2013 8:06 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Jirkátor » pát 26 bře, 2021 3:43 pm

Řekl bych, že když se používá jen tak, jak se používat má a zapojí se tak, jak to konstruktér vymyslel, funguje to. Když se to "znásilňuje", tak to zlobí.
Uživatelský avatar
Jirkátor
 
Příspěvky: 351
Registrován: stř 01 led, 2020 11:09 am
Bydliště: Veselí nad Lužnicí

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » pát 26 bře, 2021 3:49 pm

Jirkátor píše:Řekl bych, že když se používá jen tak, jak se používat má a zapojí se tak, jak to konstruktér vymyslel, funguje to. Když se to "znásilňuje", tak to zlobí.


No scenar "na ovladacim tabletu si pustim stream ze skrytaku" je (IMHO) relevantni. Jde ale dosahnout i jinak: tablet se muze pripojit do domaci site, a komunikovat s centralou pres jeji LAN adresu. Ale vyzaduje to (coz bych teda stejne doporucoval) nastavit centrale pevnou IP adresu, nebo na DHCP serveru zafixovat IP adresu pro MAC centraly - jinak se muze stat, ze se domaci router casem rozmysli a prideli neco jineho - a popada jak rizeni pres PC > LAN > centrala, tak se rozbije nastaveni v telefonech / tabletech. V takovem pripade si tablet povida s centralou po LAN, s IP kamerou po domaci siti, vsichni jsou spokojeni a centrala ma dost casu na vlacky...

Ale myslim, ze pro podobne hratky to chce opravdu chapat aspon zaklady IP siti: v pripade nestandardni situace skonci s nedostupnou centralou a bude volat o pomoc tady na foru :) Pokud to tazatel nedava, mel by zkusit 'cestu nejmensiho odporu', pokud mu to bude vykonove slapat, tak na slozitejsi veci zapomenout.
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat
 
Příspěvky: 1941
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod snowbear » pát 26 bře, 2021 7:50 pm

belgarat píše:Ale v kazdem pripade je vhodne MINIMALIZOVAT zatez WiFi a predevsim procesoru DR5k, ktery vysoce pravdepodobne v rezimu (b) s temi protekajicimi daty pracuje.


Jenom technicka, ten Atmel, co je srdcem cele centraly, se sitovymi daty protekajicimi tim routerem nijak nepracuje. Nema ani jak. Stara se jen o to, co mu propada na seriak (a naopak) nebo pripadne do toho routeru po seriaku busi AT prikazama. Ten router je zcela autonomni. Jeho jadrem je SoC Ralink RT5350, coz je jedna z mnoha AP/Router platforem. Da se to najit v domacich routerech nebo IP kamerach "za par susnu". Ale chapu ze MIPS na 360MHz s 16MB RAM se nejevi uplne jako trhac asfaltu :D
TT, DR5000, Rocrail
snowbear
 
Příspěvky: 34
Registrován: čtv 30 srp, 2018 11:42 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » pát 26 bře, 2021 9:37 pm

snowbear píše:Jenom technicka, ten Atmel, co je srdcem cele centraly, se sitovymi daty protekajicimi tim routerem nijak nepracuje. Nema ani jak. Stara se jen o to, co mu propada na seriak (a naopak) nebo pripadne do toho routeru po seriaku busi AT prikazama. Ten router je zcela autonomni. Jeho jadrem je SoC Ralink RT5350, coz je jedna z mnoha AP/Router platforem. Da se to najit v domacich routerech nebo IP kamerach "za par susnu". Ale chapu ze MIPS na 360MHz s 16MB RAM se nejevi uplne jako trhac asfaltu :D


Diky. Ode mne to byl jen "tip" (taky jsem psal, ze je to strelba od boku, a "kdyby", pak jsem se spustil s tim 'vysoce pravdepodobne'), diky za opravu. Pomalu jsem se hotovil k tomu pokusu ;) s Netflixem ... protoze podrobnejsi info jsem nebyl s to vyhrabat. Nejsem hardwarar, jen z donuceni sitar ... kolik se teda da pocitat ze ten HW "utahne" v propustnosti ?

Edit: doplnujici dotaz - jsi si fakt jisty, ze i ten NAT je nadratovany primo v RT5350 ?
Edit2: tak jo :) dela. Postrceni ke spravnemu hw udela divy ... tak beru zpet a sypu si kybl popele na hlavu, a mydlo do pusy. Podle toho co pisou v dokumentaci nema hlavni CPU se siti moc co na praci.
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat
 
Příspěvky: 1941
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod JirkaJ » sob 27 bře, 2021 2:08 pm

DR5000 používá HLK-RM04.
Ten má LAN,WAN,WiFi,USB,UART rozhraní. LAN síť je spojena s WiFi ,ale v centrále není LAN vyveden. Vyveden je pouze WAN.
http://www.hlktech.net/product.php?CateId=&Keyword=rm04&x=17&y=11
Moje centrála je nastavena na adresu 10.0.0.80 .
Důkaz najdete, když do prohlížeče napíšete adresu centrály. Tím se dostanete do nastavení sériové linky. Z http://10.0.0.80 se změní na http://10.0.0.80/Serial2Net.asp
Pokud chcete nastavovat síť, dejte adresu centrály/home.asp (např. http://10.0.0.80/home.asp)
SW Digikejs používá tento přístup a přežvýká do vlastních nabídek. důkaz je chybová hláška, kterou v SW Digikejs dostanete, pokud odpojíte PC od LAN centrály.
Po nastavení v SW ještě stejně zkontroluji nastavení přímo v modulu HLK-RM04.
Nastavení používám BRIDGE a Z21. Nastavení Z21 znamená vlastně jen nastavení UDP a port 5550.
Centrále dám pevnou adresu z domácí sítě (minimálně jí rezervuji na domácím routeru). Je to proto, že jsem s mobilem/tabletem/PC připojen k domácí síti i když zrovna nejezdím s kolejištěm a centrála je vypnutá. Pokud zapnu centrálu, stačí spustit aplikaci a nic není potřebo připojovat k jiné WiFi. Též zátěž a rychlost připojení k internetu není centrálou ovlivněna. Když se připojím k WiFi centrály jsem v domácí síti a to včetně DHCP domácí sítě.
SW (např. RocRail) je pak možno připojit jako k Z21. Pokud vyměním centrály z21 a DR5000 se stejnou IP, RocRail funguje stejně bez dalšího nastavení.
Funguje samozřejmě i WLANMAUS ROCO.
JirkaJ
 
Příspěvky: 26
Registrován: stř 27 pro, 2017 9:12 pm
Bydliště: Lysá nad Labem

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » sob 27 bře, 2021 4:16 pm

@JirkaJ: trochu nechapu to dokazovani :) kdyz rikas v podstate totez co @snowbear, ja, a dalsi v tomhle vlakne. Dukaz ze Tvoje HLK_RM04 a @snowbearovo RTL5350 je (pro nase ucely) jedno a totez muzes najit napr. tu: https://openwrt.org/toh/hilink/hlk-rm04 Myslim ze info v tomhle vlakne si vzajemne nikde neodporuje KROME meho hrubeho prestreleni s tim, "kdo" ma na starosti komunikaci.

Potiz je jen v tom, ze 'nastavit sit' je pro casti lidi orisek; a to nezavisi na pouzitem chipsetu :)
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat
 
Příspěvky: 1941
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod snowbear » sob 27 bře, 2021 4:40 pm

Jen jeste dopnim, ze se k tomu modulu dela Development Kit (napajani+porty), do ktereho se ten modul zacvakne a vznikne tak plnohodnotny AP/Router (WAN+LAN+WiFi+Seriak). K tomu kitu se da najit navod, kde je k tomu modulu trochu vic informaci nez v data sheetu/manualu. Nejaky potencial to ma, ale souhlasim s @belgarat, ze pro jeho vyuziti je nutna znalost sitariny, coz u vetsiny uzivatelu DR5000 bude velmi pravdepodobne problem. Tim bych hardwarove okenko uzavrel :wink:
TT, DR5000, Rocrail
snowbear
 
Příspěvky: 34
Registrován: čtv 30 srp, 2018 11:42 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » sob 27 bře, 2021 4:47 pm

s dovolenim zapracuju vyhrabane a zde shromazdene odkazy do Wiki stranky o DR5k ...
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat
 
Příspěvky: 1941
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod JirkaJ » ned 28 bře, 2021 2:18 am

Omlouvám se za výraz „důkaz“, měl jsem použít „podívejte se na“.
Hlavním vzkazem je použití režimu BRIDGE a Z21. Pokud budeš dělat WiKi, tak po mnoha pokusech a zkouškách v provozu jsem došel k tomuto nastavení DR5000 jako optimální. Pokud je potřeba router pro oddělení mašinkové sítě, použiju externí router (stejně jako ROCO u Z21) za cca 300KČ. Oddělení sítí používáme v KŽM, doma není třeba. Nastavení přes SW Digikejs není vždy jednoznačné a spolehlivé. Proto je vždy potřeba kontrola nastavení přímo přes rozhraní HLK-RM04, bez prostředníka SW Digikejs. Ve WiKi by bylo fajn dát foto obrazovek rozhraní HLK-RM04. Nabízím spolupráci na Wiki.
JirkaJ
 
Příspěvky: 26
Registrován: stř 27 pro, 2017 9:12 pm
Bydliště: Lysá nad Labem

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod zdeno » ned 28 bře, 2021 9:20 am

OT - trosku mimo DR5000
pouzivam USB- Loconet rozhrani vlastni vyroby, kde nehrozi zahlceni velkym proudem dat. Tim myslim velmi stary Locobuffer s pic873.
Ten umi pekne zamotat hlavy i znalcum. Proto se od neho ustupuje.
---
Ja se snazim pouzivat notebook s WiFi, kdy Win10 umoznuje otocit router na hotspot.
https://www.swan.sk/domacnosti/blog/zo-svojho-notebooku-mozete-spravit-wi-fi-router
Teda na pripojeni wifi ovladacu staci JMRI, prevodnik USB-Loconet a notebook.
Nejvetsi vyhoda je, ze se to nehada a aj dosah okolo 30m je dostacujici a nepotrebuje to extra router.
---
Tim ziskate vsechny kontrolni moznosti JMRI.
Je nutne upozornit, ze se musi odstavit spankovy rezim a pocitac trvale pripojit na 230V.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 2142
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod rostikator » stř 07 dub, 2021 5:22 am

další dotaz k DR5000
používám Digitrax Loconet panely UP5 a UR92

panely jsou vybaveny kontrolkou/ledkou Track Status
kontrolka ale ve spojení s DR5000 nereaguje, ostaní věci OK, připojeno DT500D, 3xDR5088 a 2xDR5013 přes loconet, to funguje OK


tak jsem si to "opravil", blbě dotažený šroubek
Nx2000x1100, EPOCHA I., DCC >> Digikeijs DR5000/Digitrax DT500D >> JMRI/RocRail
rostikator
 
Příspěvky: 118
Registrován: pon 09 dub, 2018 6:36 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » stř 07 dub, 2021 10:13 pm

FYI ten pokus s prutahem spousty dat pres DR5k jsem prece jen udelal. Mam ji LAN portem pripojenou do gigabitove domaci site, tak jsem ji protahl 4GB Ubuntu.iso. Komunikace ridiciho program (pres tu Wifi) mela mirne problemy, ale jednoduche operace (1 loko, 2 vyhybky) zvladala bez potizi. Vykon WiFi uspokojivy, prumerne 6,5 MByte/s.
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat
 
Příspěvky: 1941
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » čtv 08 dub, 2021 8:48 am

rostikator píše:další dotaz k DR5000
používám Digitrax Loconet panely UP5 a UR92

panely jsou vybaveny kontrolkou/ledkou Track Status
kontrolka ale ve spojení s DR5000 nereaguje, ostaní věci OK, připojeno DT500D, 3xDR5088 a 2xDR5013 přes loconet, to funguje OK


tak jsem si to "opravil", blbě dotažený šroubek

Ta kontrolka slouží pro informaci o stavu kolejového napájení a s LocoNetem nijak nesouvisí. Tyhle panýlky se často používají na modulech a centrála nebo booster může být daleko a je potřeba mít informaci zda je kolejové napájení přítomno, pokud mi mašina nejede, mít jistotu zda je v kolejích napětí nebo zda jde o problém ovládání LocoNetem.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2681
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod rostikator » čtv 08 dub, 2021 1:12 pm

vím vím
blbě jsem udělal očko na drat od koleji, proto mi to nešlo.
Nx2000x1100, EPOCHA I., DCC >> Digikeijs DR5000/Digitrax DT500D >> JMRI/RocRail
rostikator
 
Příspěvky: 118
Registrován: pon 09 dub, 2018 6:36 am

Předchozí

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků