Centrála DR5000

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod sidlo » pát 20 lis, 2020 2:33 pm

Plochý telefonní kabel 4-žilový.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2778
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » sob 21 lis, 2020 6:53 am

https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 34580.html
Ještě by to potřebovalo pětikolíkovou spojku.
Není ale tak velká práce si redukci vyrobit, jen je potřeba vědět které kolíky s kterými žílami spojit. To tady určitě někdo poradí.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2588
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Stanin » úte 24 lis, 2020 2:39 pm

HonzaM píše:Kterou verzi Mac OSX máš na mysli, současnou Mac OS Catalina (10.15.7), nebo některou starší? A kolik je uživatelů počítačů používajících pro řízení kolejiště PC nebo notebook s tímto operačním systémem, tedy Apple? Někdy si to vyzkouším, ale raději až si nainstaluji aktuální verzi OS. Ale ve spojení s JMRI používám jen notebooky s Win 7 a Win 10. Pŕi jejich použití také platí nutnost dodržení uvedené sekvence?

Treba ja bych rad. Nemam doma Windows. Ale zatim jsem to poradne neresil. Kolejiste je daleko, tak obcas blbnu jen na stole a pres tablet.

Mam jinak dotaz. Je mozne pomoci centraly DR5000 nahrat pomoci nejakeho SW zvuk do dekoderu Zimo a ESU? Treba jak to umi cerna Z21 (dekodery Zimo).
Stanin
 
Příspěvky: 417
Registrován: ned 16 čer, 2013 8:48 pm
Bydliště: Brno

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HO Dušan » stř 25 lis, 2020 1:11 pm

Pánové trochu odbočím a některá témata spojím. Zkoušel již někdo programovat:
- na centrále DR5000 nové moduly zvuku ZIMO 16bit řady MSxxx (MS440,MS450...)?
- program JMRI moduly MSxxx načte? Neviděl jsem je ještě v databázi JMRI ZIMO.
- Maus je asi bez problému.
Měl jsem krásné dětství.Vozil jsem se na parních mašinách a i na těch co smrděla naftou.
Uživatelský avatar
HO Dušan
 
Příspěvky: 41
Registrován: pát 20 bře, 2020 7:37 pm
Bydliště: Krnov

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod sidlo » stř 25 lis, 2020 1:22 pm

Něco je tady http://www.zimo.at/web2010/newsletters/ZIMO_Newsletter_2019_Maerz_EN.pdf

MS_decoders.png


JMRI to načte. Pokud nebude fungovat odpovídající MX dekodér, tak určitě bude fungovat 0NMRA_test_1024.xml.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2778
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HO Dušan » stř 25 lis, 2020 1:30 pm

Já přidám. Snad to někomu pomůže. Manuál v překladu, jak mi bylo sděleno se prý připravuje.

http://www.zimo.at/web2010/products/ms- ... er_EN.htm#
Měl jsem krásné dětství.Vozil jsem se na parních mašinách a i na těch co smrděla naftou.
Uživatelský avatar
HO Dušan
 
Příspěvky: 41
Registrován: pát 20 bře, 2020 7:37 pm
Bydliště: Krnov

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Michal Šuhajda » pát 27 lis, 2020 6:47 pm

Ahoj,
DR5000 mi nechce převažovat výhybky s nízkými adresami <10, přes MM s kostrou funguji, ale s DR se mi přehazují výhybky s úplně jinými adresami. Co s tím?
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda
 
Příspěvky: 2188
Registrován: pon 23 říj, 2006 9:57 am
Bydliště: Plzeň - střed

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod sidlo » pát 27 lis, 2020 8:37 pm

Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2778
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Michal Šuhajda » pát 27 lis, 2020 11:16 pm

Díky, to bude asi to co potřebuji. Když jsem hledal na netu návod, vždycky jsem se dostal jen k cca 10 stránkový příručce, kterou už mám doma. Byla chyba při hledání použit češtinu.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda
 
Příspěvky: 2188
Registrován: pon 23 říj, 2006 9:57 am
Bydliště: Plzeň - střed

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » sob 28 lis, 2020 7:07 am


Petře, díky za tuhle informaci. Centrála je mnohem všestrannějsí než jsem dosud věděl, našel jsem tam funkce o nichž jsem sice věděl že existují, ale nevěděl jsem jak je aplikovat, konkrétně třeba možnost ovládat dvě nebo více mašin jedním ovladačem, což se hodí pro případ kdy potřebuji ovládat dvě mašiny (s různými adresami) pro těžkotonážní vlaky. Využil jsem to pro čisticí vůz CMX, ve stoupání ho jedna mašina neutáhla, prokluzovala. Dosud jsem na to používal ovladač Digitrax DT402, ten tu funkci má. Výhodou je možnost "adresu" této soupravy (jedná se o adresu lokomotivy kterou zadáme jako první) odeslat do FREDu. Musím vyzkoušet zda tohle odeslání do FREDu umí i DR5000, asi by to ocenili moduláři pro dlouhé vlaky. Udělám alespoň přehled kapitol v češtině a pak třeba překlad těch, o které by byl zájem. Nyní mám v češtině návod mající 31 stránek, je ke stažení na http://www.digikejis.cz, ten zmíněný originál jich má 70, ale pravděpodobně ne všechny využije většina uživatelů.
Naposledy upravil HonzaM dne sob 28 lis, 2020 10:05 am, celkově upraveno 4
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2588
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » sob 28 lis, 2020 9:31 am

Michal Šuhajda píše:Díky, to bude asi to co potřebuji. Když jsem hledal na netu návod, vždycky jsem se dostal jen k cca 10 stránkový příručce, kterou už mám doma. Byla chyba při hledání použit češtinu.

Viz předchozí příspěvek, třicetistránkový návod k DR5000 je již od srpna 2018 ke stažení na http://www.digikeijs.cz.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2588
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod HonzaM » pon 30 lis, 2020 2:51 pm

Vícenásobná trakce

Centrála DR5000 umožňuje jednoduchou aktivaci vícenásobné trakce, lze tak dvě lokomotivy ovládat společně jedním ovladačem. K aktivaci této funkce je nutné použít ovládací software centrály (minimálně verze 1.5.4), po aktivaci je možné použít k řízení spřažených lokomotiv libovolný ovladač (Multimaus, aplikace z21 na mobilu a pod.) na němž zadáme adresu řídicí lokomotivy. Pokud bychom chtěli použít k řízení takto spřažených lokomotiv FRED, je nutné do něj tuto adresu před zadáním vícenásobné trakce, protože jakmile je vícenásobná trakce aktivována, nemůže již tuto adresu do FREDu poslat.

Postup bude doplněn do českého návodu při jeho aktualizaci.
Přílohy
Vícenásobná trakce aktiována.jpg
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 2588
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Jirkátor » úte 22 pro, 2020 8:14 pm

Zdá se, že centrálu pomalu opouštějí dětské nemoci a začíná spolehlivě dělat to co má, tak přemýšlím o koupi. Aby to mělo smysl, už bych ji výhledově připojil i k PC a dopřál si tak i možnost ovládání počítačem. Pro budoucí kolejiště budu používat "stavebnici" MGP, která běhá na LokoNetu. A teď to, co mne zajímá: je nějaký osvědčený program, který podporuje LokoNet, nestojí 15000,- a dá se s ním rozumně pracovat? Zmiňovat, že freeware v češtině by byl asi nejlepší, je myslím zbytečné. Nějak v této otázce vůbec nemám přehled, stačilo by alespoň nasměrovat.
Jihočech a přeběhlík od HO k N.
Tady plánuji viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor
 
Příspěvky: 247
Registrován: stř 01 led, 2020 11:09 am
Bydliště: Veselí nad Lužnicí

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod sidlo » úte 22 pro, 2020 9:21 pm

Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 2778
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod Trixt » úte 22 pro, 2020 9:27 pm

Jirkátor píše: A teď to, co mne zajímá: je nějaký osvědčený program, který podporuje LokoNet, nestojí 15000,- a dá se s ním rozumně pracovat? Zmiňovat, že freeware v češtině by byl asi nejlepší, je myslím zbytečné. Nějak v této otázce vůbec nemám přehled, stačilo by alespoň nasměrovat.

Těžko odpovědět na tvoji otázku. Asi bys musel nejdříve napsat, co by mělo být cílem řízení kolejiště počítačem. Ruční provoz nebo plná automatizace? Zkusme si pro začátek vyjmenovat programy. Sepíši co znám a třeba někdo přidá další informace:

  • JMRI - zdarma - podporuje LocoNet - lze doplnit češtinu - variabilní, komplikované rozhraní, zmapovaný díky Petru Šídlovi v oblasti ručního ovládání (neřešil se prozatím automatický provoz) - neznám jej, používám z něj jen DecoderPro
  • RocRail - zdarma - podporuje LocoNet - lze doplnit češtinu - intuitivní ovládání, malé zázemí u nás, některé postupy jsou složité, horši možnosti oproti TC v definování místa zastavení vlaku v bloku - používal jsem jej
  • iTrain - placený - podporuje LocolNet - lze doplnit češtinu - postupně jsou vydávány video návody - neznám jej, vím že ho používá uživatel Fox
  • TrainController - placený - podporuje LocoNet - lze doplnit češtinu - intuitivní ovládání, bohaté možnosti konfigurace automatického provozu, zmapovaný díky Martinu Pintovi - používám demoverzi
  • modelJOP - placený - nepodporuje LocoNet - český program - neznám
  • hJOP - zdarma - nepodporuje LocoNet - český program - neznám
P.S: Toto by asi patřilo spíše do samostatného vlákna, než do tématu DR5000.
P.S 2: Osobně jsem teď nadšen z TC ... až na tu cenu. :(
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, TC, MP1
Trixt
 
Příspěvky: 1275
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků