Problem dekoder LaisDCC a Piko Taurus TT

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Problem dekoder LaisDCC a Piko Taurus TT

Příspěvekod Longbottom » sob 16 kvě, 2020 8:15 pm

Zdravim, mam problem s dekoderem od firmy LaisDCC. Dekoder mam v lokomotive "Taurus" od Pika, TT. Lokomotiva jezdi, ale trochu "nervozne", poskakuje obcas trochu. No jo, to muzu vydrzet kdyz dekoder byl levny. Ale ten muj problem je, ze kdyz lokomotiva jede dolu z kopce (cca 3.5% sklon) zacina akcelerovat bez kontroly. Zkusil jsem limitovat maximalni rychlost na CV 5, ale nic se nezmenilo. Jediny, co ma efekt je vypnout BEMF na CV 61, ale mam na kolejiste docela vysoke kopci, tak potrebuju BEMF. Mate nejake napady, co delat?

(Omlouvam se za spatnou cestinu, jsem sved...)

S pozdravem,

Markus
Longbottom

Re: Problem dekoder LaisDCC a Piko Taurus TT

Příspěvekod JaroHo » sob 16 kvě, 2020 8:32 pm

Na některých modelech nejsem schopen s LaisDCC jezdit normálně, prostě když nasadím dekodér nastavený z výroby, mašina jezdí podle kolečka myši, přesně i rychle a i pomalu ale jak mile nastavím CV 2,3,4,5,6 podle sebe na Piko nebo některých modelech a bobinách MTB tak je všechno špatně, maina se rozjíždí zbrkle a neumí jet pomalu, a s vypnutím BEMF je to ještě horší.....nasadím ZIMO a je klid.
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod Longbottom » sob 16 kvě, 2020 9:54 pm

Dal jsem dekoder do lokomotivy "Hector", taky Piko. Ted to funguje lip - stale jede trochu "nervozne" ale rychlost je stabilni. Ale nechapu proc, obe lokomotivy jsou z Pika a maji velmi podobnou konstrukci.
Longbottom

Příspěvekod horak » ned 17 kvě, 2020 9:41 am

Problem moze byt v tom, ze vadi kondenzator C4 osadeny paralelne k motoru. U PIKO tieto kondenzatory standardne vyhadzujem - v kombinacii s ZIMO to nefunguje dobre. Je pravdepodobne, ze obdobny problem bude aj s LaisDCC.
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!
horak

Příspěvekod JaroHo » ned 17 kvě, 2020 10:49 am

U Piko Vectrona šel C4 pryč, protože dekodér zimo se vypínal.
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod Pater » ned 17 kvě, 2020 6:05 pm

S dekodéry Lais si s některými motory nerozumí. Taky jsem si to vyzkoušel. Nejdříve jsem si hrál s CV10 (vypínání BEMF při určitém rychlostním stupni). Potom jsem zkoušel měnit CV56 a CV57 (rozkladová frekvence a amplituda PWM signálu). Protože hodnoty těchto CV nejsou v manuálu nikde popsány, bylo to metodou pokus/omyl. Nakonec jsem změnil v CV29 4bit (+16) na tabulku rychlostí a rychlosti nastavil individuálně pro každý stupeň. Teprve potom byl dekodér použitelný. To bylo také naposledy, co jsem dekodér Lais použil.
N, DCC, NanoX, Rocrail, Paterweb
Pater

Příspěvekod sidlo » ned 17 kvě, 2020 6:11 pm

Tento dekodér není špatný, ale je citlivý na BEMF. U jedné lokomotivy mě trochu potrápil, ale nakonec jsem to rozchodil. Zaměř se na CV, které souvisí s BEMF.
https://laisdcc.com/LaisDcc_Decoders_Manual_V2.pdf
CV61, bit 0 -- povolí/zakáže BEMF
CV10 -- jízdní stupeň kdy se má BEMF vypnout, v CV61 musí být bit0 = 1
CV136 -- funkční tlačítko F5 - F12 které vypíná/zapíná BEMF, v CV61 musí být bit0 = 1, bit1 = 1
sidlo

Zpět na DCC v praxi