Digitalizacia Piko 187

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Digitalizacia Piko 187

Příspěvekod Eury » ned 17 lis, 2019 10:58 pm

Zdravim,
mal by som otazku ohladom digitalizacie piko 187 (traxx3) v H0.
Neviem, ci tu je niekto, kto s tym ma skusenosti. V skratke, o co ide:
Do modelu som uspesn osadil zvukovy decoder a repark - to funguje OK.
Taktiez je na doske miesto na vlozenie kondenzatora. Dal som tam 16V 1000uF kondenzator. (hodnoty som dal podla roco Taurusa, ktory ma taky kondik osadeny z vyroby)
No ale po naletovani kondenzatora mam pocit, ze to nema absolutne ziadny vplyv na jazdne vlastnosti - ze pri strate kontaktu loko ihned prestane svietit a vydavat zvuk, narozdiel od spominaneho roco taurusa, kde ten zvuk aj svetla este chvilu idu. Viete niekto poradit, ci je este nieco dalsie potrebne spravit pre sfunkcnenie kondenzatora? (na doske je viacero spojov, na ktore je mozne priletovat kontakt/odpor… ale netusim, co je na co. (v navode k tomu nic nie je)
Druha otazka: Osvetlenie - doska s led diodami je osadena len jednymibielymi Ledkami ale je pripravena aj na osadenie dalsieho paru pre dialkove svetla.Neviem ale celkom, co treba ako pozapajat.
Nasiel som nieco na nemeckych forach https://www.stummiforum.de/viewtopic.php?t=119003 ale z popisu neviem presne, co je treba spravit na samostatne ovladanie svetiel (lebo mam pocit, ak tomu spravne rozumiem, tak tam v postupe nejako prepojili horny reflector s oboma svetlami a ja by som ho napr. nechal radsej uplne samostatne ovladany)

Vopred dakujem za akekolvek rady a postrehy
Eury
 
Příspěvky: 39
Registrován: čtv 17 led, 2013 9:22 pm

Re: Digitalizacia Piko 187

Příspěvekod mpinta » ned 17 lis, 2019 11:18 pm

Eury píše:Zdravim,
mal by som otazku ohladom digitalizacie ...
Vopred dakujem za akekolvek rady a postrehy

Jakákoliv rada na začátek = uváděj vždy detailní údaje :!:
>>uspesn osadil zvukovy decoder a repark<< (a trocha editace gramatiky by také neškodila, chvíli jsem přemýšlel, co to je repark :) )
Dekodér výrobce, typ ... připojení se někdy liší. A pokud je místo, rozhodně bych zvětšil dovolené napětí kondenzátoru (35V). Napětí sice nemá vliv na dobu překlenutí výpadku napájení, ale může ti to ušetřit poškození kondenzátoru a především mašiny.
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 662
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: Digitalizacia Piko 187

Příspěvekod Eury » pon 18 lis, 2019 12:06 am

Ospravednlujem sa za preklepy. Uz je celkom neskoro, tak si to budem musiet asi po sebe 2x precitat. Plus som prave zistil, ze ten "repark" mi upravil autocorrect :)
Dekoder je Zimo MX645 plux22.
Este mozno skusim spomenut - neletoval som kondenzator priamo na decoder ale na pripravene miesto na doske.
Voltaz kondenzatora by mala byt myslim OK - ZIMO ma v manuali uvadzane, ze napatie do kondenzatora je obmedzene na 16V bez ohladu na to, co je v kolaji. Ale OK, kvoli bezpecnosti by som mohol dat iny kondenzator - nasiel som ze vo vyhovujucom rozmere (16x10mm) je napr. 25V 1000uF kondenzator (akurat momentalne ho u nas nemaju na sklade ale tak ho objednam).
Kazdopadne voltaz myslim nebude suvisiet s tym, ze sa jeho pritomnost neprejavuje. Rozmyslam, ze ci je kapacita dostatocna - ale aspon nakratko by sa to prejavit pri 1000uF mohlo.

Pre ilustraciu to vyzera asi takto:
https://www.youtube.com/watch?v=DETkGvC1ym4
(akurat ja som dal zimo decoder a oni ESU + oni tam zdvojili reprak a ja mam 1 zimo kocku)
Eury
 
Příspěvky: 39
Registrován: čtv 17 led, 2013 9:22 pm

Re: Digitalizacia Piko 187

Příspěvekod mpinta » pon 18 lis, 2019 7:27 am

V manuálu Zimo je nakreslen kondenzátor 220uF 20V. A že kapacita smí být max 5000uF a že se nesmí použít kond. typu gold cap pack (GOLM).

V této diskuzi je na toto téma spoustu příspěvků. Polemika nad tantalem, napětím, kapacitou. Např. viewtopic.php?f=6&t=5020

Pokud je kondenzátor správně připojen a nechodí to, soudím, že je vadný dekodér, nebo kondenzátor.

Nevšiml jsem si, že by u mne docházelo k výpadkům. A to jsem TT, kde je to o stupínek horší. Mám tři mašiny (Kocour, Brejlovec, Bardotka) se zvukovými dekodéry Zimo, vše bez kondenzátoru, takže další informace musí dodat jiní.
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 662
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: Digitalizacia Piko 187

Příspěvekod Radek Strnad » pon 18 lis, 2019 8:45 pm

Jestli kondenzátor funguje poznáš také tak, že mašinu rozsvítíš a zvedneš ji z kolejí. Pokud funguje, tak ti světla, po zvednutí loko, zůstanou chvilku svítit. Motor se netočí a většina kapacity jde jen do LED, které ji nežerou tak zběsile, jako motor, neřku-li ještě zvuk. Těch 1.000mikro na tak velkou lokomotivu není žádný zázrak. Je možné, že se to téměř neprojeví při jízdě......ale na těch samotných světlech, by to mělo být znát.
KYKLOP68
Uživatelský avatar
Radek Strnad
 
Příspěvky: 950
Registrován: čtv 21 led, 2010 5:44 pm
Bydliště: Kostelec n.Čern.lesy

Re: Digitalizacia Piko 187

Příspěvekod Jacek » ned 01 pro, 2019 9:12 pm

Pozor, na světlech to nepoznáš pokud jsou zapojená ne proti modrému vodiči, ale proti kolejnici. Pak při tom zvednutí světla vypadnou ihned. Typicky modely MTB. Pak naopak zlomek sekundy vydrží zvuk.
Stačí do modelu během jízdy mírně šťouchnout, bez kondenzátoru zastaví nebo vynechá zvuk, s kondíkem jede dál a zvuk taky
Stránky o modelové železnici TT, digitál, zvuky http://www.jacek-modely.cz
Uživatelský avatar
Jacek
 
Příspěvky: 670
Registrován: sob 20 led, 2007 10:03 pm
Bydliště: Moravskoslezský kraj


Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Majestic-12 [Bot] a 3 návštevníků