LocoNet a modulovka

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

LocoNet a modulovka

Příspěvekod HonzaM » úte 25 říj, 2016 12:09 pm

Na setkáních provozovatelů modulovky se v 99 % používají centrály pracující s protokolem LocoNet. Digitrax jako autor LocoNetu u svých centrál používá pouze jeden typ připojovacích zásuvek, označených prostě jako "LocoNet" (někdy jsou zásuvky dvě, označené jako LocoNet A a LocoNet B, jejich zapojení je ale naprosto identické). Uhlenbrock z pro mne nepochopitelných důvodu zavedl zásuvky dvě, označené jako LocoNet T a LocoNet B, přičemž LocoNet T Je určen jen pro ovladače, Loconet B pro příslušenství. V zásuvce LocoNet T chybí RailSync na pinech 1 a 6. U centrál Uhlenbrock a také DR5000 je proto pro rozvod LocoNetu, používaného pro ovladače i pro boostery, nutné použít zásuvku LocoNet B (nepoužije-li se RSCLD), u centrály Z21 mající pouze zásuvku odpovídající zásuvce LocoNet T, tedy bez RailSyncu, je použití RSCLD nutné (pro boostery je RailSync nezbytný).
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Re: LocoNet a modulovka

Příspěvekod Fox » úte 25 říj, 2016 12:19 pm

ještě něco z praxe k těm zásuvkám LocoNet T/B: v návodu centrály DR5000 se uvádí: LocoNet® B connection (LocoNet boosters), LocoNet® T connection (LocoNet equipment). Nicméně jsem zkusil připojit ovladač DAISY II jak do T, tak do B a v obou případech to fungovalo. A protože nepotřebuji Booster, s výhodou jsem použil tuto zásuvku jako rozbočovač... nebo je to špatně?
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Příspěvekod zdeno » úte 25 říj, 2016 2:58 pm

docela mne to zaujmulo, jak to je, ;-)
tak jsem zapojil obe zasuvky na DR5000 na Oto28 a zjistil jsem, ze obe zasuvky se daji pouzit a to uplne bez problemu pro ovladace.
---
Jediny rozdil je, ze zasuvka Loconet-T nema RailSyn a teda se nemuze pouzit na pripojeni boostru.
Misto toho tam ma +15V. Netusim, ci je tech +15V stabilizovanych a zkratuvzdornych, ale asi bude. Nejak nemam "chut" to testovat.
zdeno

Příspěvekod Ferda » úte 25 říj, 2016 9:27 pm

Je hezké, že vám prodali "černou skříňku" a neřekli vám jak se používá. A ta radost, když se zjistí, že to někdy i funguje. :o

Jsem já mimoň, nebo je něco špatně?
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod MiG » úte 25 říj, 2016 9:40 pm

Těm, co jsou schopni číst to řekli.
Zase na druhou stranu ti, co číst neumějí mají víc radosti v životě, když zjistí, že to i funguje... :-)
MiG

Zpět na DCC v praxi