Bzučení

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Bzučení

Příspěvekod trainzjohny » pát 11 pro, 2015 8:55 am

Zdravím,
pořídil jsem si nedávno svého třetího brejlovce od ROCO, druhého se zvukem, protože jsem s oběma moc spokojený. Ale nový brejlovec při jízdě velmi hlasitě bzučí, už někdy od poloviny výkonu hravě přebzučí reprák. Stejného už mám a ten tento zvuk vůbec nevydává, při vyšších rychlostech je slyšet motor, ale tohle je jiný zvuk (vyšší a nemění frekvenci podle rychlosti). Mašinka navíc po chvíli ježdění lehce smrdí a je teplá, je možné, že jde jen o drobný neduh a zajede se ?
Zatím jsem s ní jezdil jen asi na 2/3 výkonu 15 minut, ale nepřišlo mi, že by se to zlepšilo. Předchozí kus jezdil hned tiše.

Netušíte někdo jak se bzučení zbavit, nerad bych jí vracel. Děkuji
Jsem začátečník,mám TT ovládané z21 a mobilem.Flotila čítá 6 lokomotiv-377.0,749,750,753,754 a BR18.
trainzjohny

Re: Bzučení

Příspěvekod JendaTT » pát 11 pro, 2015 9:03 am

A kastly jsi sundal? Zkus to projet bez ní a dívej, se, co se děje. Může to být něco u motoru, něco v převodech, může se přehřívat elektronika... Zkus ji třeba projet jen s analogovou propojkou na analogu - abys vyloučil chybu dekodéru. Pokud se motor hřeje výrazněji než předchozí mašiny, hledal bych problém v pojezdu. Pokud se hřeje elektronika, zkontrolovat kontakty (dekodér, motor), kablíky...
JendaTT

Příspěvekod fulda » pát 11 pro, 2015 10:10 am

Kdo se moc ptá, málo googlí viewtopic.php?f=6&t=9143&start=60#p185905
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod trainzjohny » pát 11 pro, 2015 11:11 am

AD Jenda - sundal, přišlo mi pocitově, že to dělá dekodér, bohužel mašina je ozvučená továrně a dekodér mi přijde připojený napevno (připájený), ještě jí jednou prohlídnu, zda to nepůjde sundat a zkusil bych prohodit dekodér s druhou, stejného typu.
AD Fulda - když stojí je zcela ticho, bzučí až po rozjezdu a s rostoucí rychlostí stále víc.
Jsem začátečník,mám TT ovládané z21 a mobilem.Flotila čítá 6 lokomotiv-377.0,749,750,753,754 a BR18.
trainzjohny

Příspěvekod JendaTT » pát 11 pro, 2015 11:55 am

A zkusil jsi tohle - znovu nastavit adresu mašině? Odkazuje to do stejného vlákna, co zmiňoval Fulda...

A mám doma ozvučené brejle RH750 od Roco a rozhodně tam není připájený NEM651 dekodér Zimo MX646N. Dal se normálně vyndat, jen dát pozor na fialové kablíky z repráku.
JendaTT

Příspěvekod trainzjohny » pát 11 pro, 2015 7:56 pm

Ano, změna adresy nic nezměnila.
Jinak jsem mašinu znovu rozebral, dekodér sice opravdu vyndat jde z patice, ale ne z mašiny, je připájený k repráku a bez ztráty záruky tedy jiný nevyzkouším.
Ale zkusil jsem pomalu popojíždět s rozebranou mašinkou, odkud asi ten zvuk jde a přijde mi, že je odněkud ze střední části lokomotivy, ale jako z pod toho tišťáku, jako by to dělal motorek.
trainzjohny

Příspěvekod JendaTT » pát 11 pro, 2015 8:42 pm

Co to máš přesně za modelové číslo té lokomotivy od Roco?

Měl bys mít v krabičce návod a v něm postup, co vše rozmontovat a jak vyndat motorek, stejně jak dostat ven kardany a celé podvozky s převody. Já takhle celou mašinu rozdělal a vše si dobře promazal, protože od Roco tam moc maziva nebylo. Vyndaný motorek, se dá v pohodě vyzkoušet s analogovým regulátorem - takhle třeba "usazuji" nové uhlíky - nechám motorek běžet nějaký čas na jednu a pak na druhou stranu. Pokud šlape jako hodinky, teprve pak jde zpátky do mašiny. U některých Roco modelů je motorek držený ze spodu mašiny šroubkem a motor jde vyndat i bez ztráty záruky. Už jsme zažil i situaci, kdy v motorku od Roco "drnčely" uhlíky - bylo potřeba najít uhlíky o malinko silnější a pak byl klid.

No, buď půjdeš model reklamovat... nebo zkusíš opatrně najít problém a třeba půjde snadno napravit. Ale jak jsem psal, může to být mechanická závada, ale stejně tak to může dělat i elektronika. Něco může bzučet na tišťáku lokomotivy nebo i na samotném dekodéru.
JendaTT

Příspěvekod trainzjohny » pát 11 pro, 2015 8:54 pm

Je to zeleno bílá, 750 236-2 (RO 36261).
Díky za rady, zkusím tedy ještě trošku větší rozborku.
trainzjohny

Příspěvekod JendaTT » pát 11 pro, 2015 8:58 pm

Tady máš jednotlivé díly. Návod na rozborku na Roco webu není, ale byl v krabičce u lokomotivy (včetně výměnu uhlíků a mazání převodů).
JendaTT

Zpět na DCC v praxi