porovnání S88 versus RS

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

porovnání S88 versus RS

Příspěvekod fulda » čtv 22 kvě, 2014 1:24 pm

Ahoj,

z nějakého důvodu používám na svém kolejišti zpětnou vazbu založenou na S88. Občas se podívám na RS a říkám si, že by se možná na něco mohla hodit. Ale ještě jsem nenašel dost přesvědčivý argument proč.
Není tu někdo, kdo by dokázal obě alternativy mezi sebou nějak objektivně porovnat?

Díky

Jindra
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Re: porovnání S88 versus RS

Příspěvekod mpinta » pon 01 zář, 2014 9:39 am

fulda píše:Není tu někdo, kdo by dokázal obě alternativy mezi sebou nějak objektivně porovnat?

pcipov píše:Prípadné nevýhody by však zaujímali aj mňa.

Jistě by to zajímalo více uživatelů. Je tu však jeden stěžejní problém, týkající se i mnoha dalších komponent.

Aby mohl někdo porovnávat, musí mít obě varianty srovnávaného produktu, dlouhodobě a při značném zatížení. A to má málokdo (nebo nikdo?). Už jen taková základní věc, jako přestavník, vyžaduje pro správné posouzení několikaleté používání více Conradů, Hoffmannů, Serv, Želv, elektromagnetů a pod. Jinak jsou recenze, rady, doporučení jen blábolem.

U centrály, která je komponentou ústřední, je to ještě horší. Kdo používá několik let při značné zátěži NanoX a Lenz?
Jindra sem dal příspěvek už v květnu 2014 a dosud se neozval nikdo. To asi vypovídá o tomto problému nejlépe.
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod fulda » ned 09 lis, 2014 6:09 pm

Tak jsem se ponořil do sledování RS.
Mimo jiné jsem jako odpadní produkt postavil velice jednoduchej kodér zpětného hlášení (KZH - jak používá Martin) pro RS.
Ale po prvních pokusech jsem velice zklamán.
Potvrdilo se to co jsem očekával a to je to, že RS je schopno "posunout" informaci o obsazení a nemá žádný samoopravný mechanizmus.
Popíšu to asi takhle:
Mám KZH na adrese 5 a NEmám žádnej na adrese 6.
V software si udělám plán, kterej signalizuje stav 5.1, 5.2, ... 5.8 ale také 6.1, 6.2, ... 6.8.
Detektory zapojím tak, aby jeden byl neustále obsazený - řekněme 5.2 a na jeden (ze stejné čtveřice, takže třeba 5.4) připojím něco co kmitá (třeba blikač s frekvencí 0,5Hz)
A teď stačí chvíli sledovat co se děje.
Správně by se mělo jen měnit obsazení u 5.4, ale po nějaké době dojde k posunu a najednou bude obsazená 6.2 a možná také 6.4, to záleží kdy k tomu posunu dojde.

A někdy se dějou ještě horší posuny - například se posune do druhé čtveřice, takže najednou bude obsazená 5.6 (5.2 + 0.4 = 5.6)

Docela snadno se to sleduje a moc nevím, jaké to má systematické řešení.
fulda

Příspěvekod fulda » ned 30 lis, 2014 3:25 pm

Tak jsem našel kde bylo v mém experimentu slabé místo.
Teď už mi klesl počet přenosových chyb na minimum.

Každopádně jsem si tedy postavil RS odpovdač a pokud by to snad někoho zajímalo, tak bych z něj dokázal udělat třeba převodním S88 -> RS (to jako že by se daly připojit S88 moduly třeba k centrále Lenz LZV100, která má RS)
fulda

Zpět na DCC v praxi