Loconet a X-pressnet na jednej centrále

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Loconet a X-pressnet na jednej centrále

Příspěvekod Jojo » pon 10 úno, 2014 8:32 pm

To že ide zvuk vypnut asi vieme. :D Ale nič v pohode.
H0 ,bez epochy,Traincontroler 7 Silver originál,len digitál.
Jojo

Příspěvekod vrbav » pon 10 úno, 2014 8:42 pm

Jojo píše:To že ide zvuk vypnut asi vieme. :D Ale nič v pohode.

Ok, prepáč, ale nie si prvý čo mi toto píše alebo hovorí, mám kamoša čo si chce pri vláčikoch oddýchnuť a o zvuku nechce ani počuť, ale ja som s tými skutočnými mašinami robil, teraz ich mám doma ako ozvučené modely a fascinuje ma to......
vrbav

Příspěvekod radeksindy » pon 10 úno, 2014 9:25 pm

1. mám pripojený vyhybkový dekodér na DCC, môžem ho ovládať cez x-pressnet a aj loconet ovládače....pradepodobne áno....

Ano, jak už jsem psal ve svém příspěvku č. 843. Vlastnosti obou sběrnic jsou podřízené potřebám DCC, takže obě poskytují stejné služby a není důvod proč by to nemělo jít. To je hlavní důvod existence této centrály.

2. mám spínací modul Uhlenbrock tiež na výhybky pripojený na Loconete,,....môžem ho ovládať cez x-pressnet ovládač Multimaus ?

Výrazně zajímavější otázka, ale asi to fungovat nebude. Technicky si to lze představit, ale u ROCO myši si pokud vím nelze vybrat kam paket poslat. Navíc je tu problém v tom, že principielně existuje v LocoNetu více paketů, které by mohly centrálou vyslány, aby sepnuly výstup na spínacím modulu. Jiný paket totiž poběží přepnout výhybku a jiný může rozsvítit indikační LED. Pokud bych něco takového chtěl, musel bych asi použít dekodéry od Digitraxu, které mají oba vstupy DCC i LocoNet.
radeksindy

Příspěvekod Jirka_US » úte 11 úno, 2014 5:48 am

radeksindy píše:.... Jiný paket totiž poběží přepnout výhybku a jiný může rozsvítit indikační LED. Pokud bych něco takového chtěl, musel bych asi použít dekodéry od Digitraxu, které mají oba vstupy DCC i LocoNet.

At pouziji sbernici DCC nebo LocoNet v obou pripadech bude vysledek stejny, vyhybka se prepne a LED se rozsviti a nemuze tomu byt ani jinak, alespon ne u DS64. V tomto konkretnim priklade vyber sbernice nema vliv na funkcnost.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod radeksindy » úte 11 úno, 2014 6:33 am

Jirka: Vždyť to píšu, ale kolega má Schaltenmodul od Uhlenbrocku, který DCC vstup nemá. U něj to jedno není, stejně jako třeba u LocoIIO.
radeksindy

Příspěvekod vrbav » úte 11 úno, 2014 6:54 am

Asi bude teda najrozumnejšie použiť na ovládanie výhybiek dekodéry DS 64 od Digitraxu, bude sa to dať ovládať univerzálne cez DCC, pričom spätná väzba by sa dala realizovať cez Loconet zbernicu....

...ešte by ma zaujímalo, ako sa ovláda spínací modul Uhlenbrock, či využíva Loconet B alebo Loconet T, ide o to, že ak používa B, teda piny 1 a 6, nezosilnený signál DCC 6 pinovej zásuvky tak by to šlo poprepájať.....mám takto vyskúšané prepojenia boostrov pôvodne určených na Loconet s ROCO Multimaus a kockou 10764, alebo Loconeťácky Minibox alebo Profi-Boos s kostkou ROCO 10764, všetko spolu pekne spolupracuje...

...tak ma teda napadla táto myšlienka, či to aj Digitrax takto neriešil, keď má vstup na Loconet a aj na DCC... a výsledok je ten istý...
vrbav

Příspěvekod radeksindy » úte 11 úno, 2014 7:40 am

či využíva Loconet B alebo Loconet T, ide o to, že ak používa B, teda piny 1 a 6, nezosilnený signál DCC 6 pinovej zásuvky tak by to šlo poprepájať.

U LocoNet modulů se krajní vodiče nepoužívají, mohou být připojeny k zásuvkám B i T. U T zásuvky je tam místo nezesíleného DCC signálu jen +12V.

ide o to, že ak používa B, teda piny 1 a 6, nezosilnený signál DCC 6 pinovej zásuvky tak by to šlo poprepájať.....mám takto vyskúšané prepojenia boostrov pôvodne určených na Loconet s ROCO Multimaus a kockou 10764, alebo Loconeťácky Minibox alebo Profi-Boos s kostkou ROCO 10764, všetko spolu pekne spolupracuje...

...tak ma teda napadla táto myšlienka, či to aj Digitrax takto neriešil, keď má vstup na Loconet a aj na DCC... a výsledok je ten istý...

Moc nerozumím, co chceš propojovat. DS64 má vstupy pro DCC signál a pro LocoNet zvlášť, nevyužívá na LocoNetu pinů 1 a 6.
radeksindy

Příspěvekod zdeno » úte 11 úno, 2014 5:07 pm

radeksindy píše:2. mám spínací modul Uhlenbrock tiež na výhybky pripojený na Loconete,,....môžem ho ovládať cez x-pressnet ovládač Multimaus ?
Výrazně zajímavější otázka, ale asi to fungovat nebude. Technicky si to lze představit, ale u ROCO myši si pokud vím nelze vybrat kam paket poslat. Navíc je tu problém v tom, že principielně existuje v LocoNetu více paketů, které by mohly centrálou vyslány, aby sepnuly výstup na spínacím modulu. Jiný paket totiž poběží přepnout výhybku a jiný může rozsvítit indikační LED. Pokud bych něco takového chtěl, musel bych asi použít dekodéry od Digitraxu, které mají oba vstupy DCC i LocoNet.

Myslim, ze Z21 nema provazane sbernice Xpresnet a Loconet. Asi nebude mozne posilat prikazy z Xpresnet do Loconetu (treba na Loconet prislusenstvi), nebo opacne.
---
Navic, pokud je mi znamo, tak nexistuje prevod "Loconet paketu prislusenstvi" do "DCC paketu prislusenstvi" a pokud to moje centrala umi, tak jsem to delal metodou pokus/omyl a dalo to dost prace.
Dokonce jsem se na to ptal pred casem na tomto foru a nikdo se ani trosku nechytal. Proste Loconet nepotrebuje DCC rozvody na prislusenstvi. Takze nasledne dost silne pochybujem o prevodech mezi Xpresnet a Loconet.
---
Pokud se bavime o spojeni dvou sbernic, teda Rocomysi a Loconet rozvodu (muze byt bez centraly) , tak je to skrabani se levou nohou za pravym uchem. Ty systemy jsou opravdu dost nekompatibilni.
zdeno

Příspěvekod Jirka_US » stř 12 úno, 2014 7:38 am

radeksindy píše:Jirka: Vždyť to píšu, ale kolega má Schaltenmodul od Uhlenbrocku, který DCC vstup nemá. U něj to jedno není, stejně jako třeba u LocoIIO.

Nerozumím co není jedno. Pokud Schaltenmodul Uhlenbrock nemá připojení na DCC, tak by se měl chovat úplně stejně jako DS64 na LocoNetu, to jest přepne se vyhýbka a rozsvítí se LED, jinak k čemu by ten spínací modul byl….
vrbav píše:Asi bude teda najrozumnejšie použiť na ovládanie výhybiek dekodéry DS 64 od Digitraxu, bude sa to dať ovládať univerzálne cez DCC, pričom spätná väzba by sa dala realizovať cez Loconet zbernicu....

Není třeba to komplikovat, stačí jen LocoNet, sběrnice DCC v tomto konkretnim pripade není třeba.

to Zdeno:
Navic, pokud je mi znamo, tak nexistuje prevod "Loconet paketu prislusenstvi" do "DCC paketu prislusenstvi" a pokud to moje centrala umi, tak jsem to delal metodou pokus/omyl a dalo to dost prace.

Je možné uvést nějaký konkrétní příklad kde to je potreba ?
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod zdeno » stř 12 úno, 2014 8:30 am

Jirka_US píše:to Zdeno:

Je možné uvést nějaký konkrétní příklad kde to je potreba ?

napriklad pokud ma DCC prislusenstvi, a nechce investovat do loconetackeho. ;-)
Navic DCC prislusenstvi je vsude dost, kdezto Loconet prislusenstvi je pomerne nedostupne. Teda neda se dojit do obchodu a koupit. Musi se objednavat s rizikem ukradnuti na nasich postach a pripadne reklamace jsou na dost dlouhou dobu.
Je paradoxni, ze Uhlenbrock prodava servo ovladac na DCC a ne na Loconet. To mi pripada ponekud slaboduche.
zdeno

Příspěvekod radeksindy » stř 12 úno, 2014 1:33 pm

Nerozumím co není jedno. Pokud Schaltenmodul Uhlenbrock nemá připojení na DCC, tak by se měl chovat úplně stejně jako DS64 na LocoNetu, to jest přepne se vyhýbka a rozsvítí se LED, jinak k čemu by ten spínací modul byl….

Může a nemusí, viz manuál str. 6 pro Schaltenmodul 63410. V LocoNetu je možné, aby vstup zareagoval nikoli jen přímo na spínací příkaz, ale aby rovnou zareagoval na zpětnou vazbu. LEDka zobrazující polohu výhybky je typický příkaz. V nomálním chápání by šel třaba příkaz pro sepnutí z PC do výhybky, tam by se po přehození vygeneroval zpětnovazební příkaz s aktuálním stavem a šel zpět do PC, kde by se teprve vytvořil příkaz pro sepnutí LEDky. Jenomže to není v LocoNetu vůbec nutné. Spínat lze i zpětnovazebním příkazem naopak snímání stavu nemusí nutně generovat zpětnovazební přílaz, ale třeba přímo spínací. Pokud budu mít nastavený tento modul, že má spínat na "Feedback command vacant/occupied", tak ho budu schopen ovládat jen z LocoNet zařízení.
radeksindy

Příspěvekod Jirka_US » stř 12 úno, 2014 3:38 pm

radeksindy píše:Může a nemusí, viz manuál str. 6 pro Schaltenmodul 63410. V LocoNetu je možné, aby vstup zareagoval nikoli jen přímo na spínací příkaz, ale aby rovnou zareagoval na zpětnou vazbu.....

Presne stejne jako u DS64 na LocoNetu, proto jsem se ptal v cem je tedy rozdil.
radeksindy píše:..... Jenomže to není v LocoNetu vůbec nutné. Spínat lze i zpětnovazebním příkazem naopak snímání stavu nemusí nutně generovat zpětnovazební přílaz, ale třeba přímo spínací. Pokud budu mít nastavený tento modul, že má spínat na "Feedback command vacant/occupied", tak ho budu schopen ovládat jen z LocoNet zařízení.
.
To je obecna vlastnost LocoNetu, proto by me zajimal jaky je ten rozdil mezi spinacim dekodererem D a U na LocoNetu. Jen je treba dodat, ze je potreba udelat "terminaci" pokud neni LocoNet pripojen k DCC centrale. Umi nejaky modul Uhlenbrocku "terminaci" krome centraly ? Samozrejme si lze vyrobit svuj proudovy zdroj (terminaci), ale asi zajimave by bylo vedet, ktery komercni modul to umi.
Jirka
Jirka_US

Příspěvekod zdeno » stř 12 úno, 2014 5:46 pm

Jirka_US píše: Samozrejme si lze vyrobit svuj proudovy zdroj (terminaci), ale asi zajimave by bylo vedet, ktery komercni modul to umi.

treba LocoBuffer nebo zarizeni, ktera spojuji PC a Loconet by to mela mit explicitne zabudovane, protoze samotne PC muze byt centrala pro prislusenstvi. Opakujem, pro PRISLUSENSTVI.
zdeno

Příspěvekod radeksindy » čtv 13 úno, 2014 7:54 am

Presne stejne jako u DS64 na LocoNetu, proto jsem se ptal v cem je tedy rozdil.

Tak to samozřejmě umí, já jsem srovnával s DS64 v DCC režimu.

Umi nejaky modul Uhlenbrocku "terminaci" krome centraly ?

Pokud vím tak ne.
radeksindy

Příspěvekod Jirka_US » pát 14 úno, 2014 3:09 pm

radeksindy píše:Presne stejne jako u DS64 na LocoNetu, proto jsem se ptal v cem je tedy rozdil.

Tak to samozřejmě umí, já jsem srovnával s DS64 v DCC režimu.

Porovnávat dekodér DS64 pouze na DCC sběrnici (“DCC reźim”) s dekodérem na LocoNetu (Schaltenmodul) asi příliš smysl nedává, respektive porovnávat systém se zpětnou vazbou (LocoNet) se systémem bez zpětné vazby (DCC)….Kdyby DCC sběrnice byla obousměrná, tak není třeba LocoNet, popř. jiné sběrnice se zpetnou vazbou....

to Zdeno:
LocoBufferUSB má připravenou propojku na proudový zdroj, PR3 (Dxxxxxxx) je možné naprogramovat pro “terminaci”.
Jirka
Jirka_US

Předchozí

Zpět na DCC v praxi