Diskuze k 3D tisku

Fórum pro 3D tisk.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: Diskuze k 3D tisku

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 02 dub, 2023 11:51 am

Další dotaz je k tisku zábradlí tohoto mostu.
První tisky nedopadly vůbec dobře:
První pokus s tiskem na plocho nedopadl - zábradlí bylo zprohýbané.
U druhého tisku na stojáka obráceně jsem opoměl přidat boční opory - a byla z toho špatná erekce ;-) stojin z konzolí pochozí lávky.
V jaké poloze je vhodné tisknout zábradlí svařené s L profilů?
Přílohy
Spatna erekce 01.jpg
Spatna erekce 02.jpg
Zdenek Valter

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 02 dub, 2023 11:59 am

MirekTT píše:Pokud tiskneš plochu na podpěrách, která je vodorovná s platformou, nebude rovná z principu. Důvod je ten, že z vodorovné plochy neodteče resin, ale zůstane na ní. Ten pak vytvrdí světlo, které neumí prosvítit pouze pouze nastavenou tloušťku tisku, ale jednoduše svítí "do dálky". Tedy prosvítí nejen požadovanou vrstvu, ale i vše nad ní, protože resin není zcela neprůsvitný. No a tím vytvrdí i neodteklý resin a místo roviny se tak vytvoří pahorkatina.
Toto je důvod, proč se vše, pokud to jde, tiskne v nějakém náklonu.

Ta lávka, pokud se ti vejde v náklonu do tiskového prostoru, by měla být obstojně tisknutelná v celku a ne na díly. Loni jsem tak kolegovi tiskl segment mostu, který si namaloval.
image_2022_09_18T07_34_48_623Z.jpg

Původně taky posílal konzoly, ale když jsem z něj vymámil celkové rozměry objektu, tak to sloučil a vytisklo se to v celku. Limit je pouze následné zpracování, barvení, lepení dalších dílů a pod. To je dobré zohlednit a pak teprve rozhodnout, jestli je dobré tisknout celek, nebo podsestavy.

Ale nikdy nevytiskneš rovinu na podpěrách rovnoběžnou s platformou.
Nemusí to však vadit, pokud je rovina přístupná pro broušení. On totiž náklon vždy zvyšuje objekt a tím dobu tisku. A pokud broušení nevadí, lze takto ušetřit tiskový čas a resin na podpěry.

Most se mi do tiskárny nevejde v modelu je 182 mm dlouhý 73 mm široký a 50 mm vysoký.
Proto ho tisknu na díly - nosníky z PLA a bižu z resinu.
Zdenek Valter

Příspěvekod MirekTT » ned 02 dub, 2023 12:12 pm

Upřímně tohle zábradlí by byl oříšek i pro mě. Tady budeš muset zkoušet. Předpokládám, že ty ohlé anténky měly být rovné stojiny zábradlí. No, kroucení je způsobeno asi kvalitou resinu. Prostě je v něm pnutí a on i s přibývajícími vrstvami vyzrává. Lze to vybádat délkou osvitu, ale levnější resiny na takovou jemnotu prostě nejsou. Řešením je vypodepřít je pomocným sloupem. Viz obrázek zábradlí hytlácké plošiny. Ty vzpěry od zábradlí ke střeše hytláku mám taky vypodepřené. (šedé jsou podpěry, oranžové je zábradlí :D )
Snímek obrazovky 2023-04-02 140034.jpg

Záhadou mi ale je, že se mi vytiskne rovně daleko jemnější věc bez podpěr. Třeba tu ten srandovní pokus s rádoby kukuřicí
IMG_20230205_222928 (Velké).jpg

Nicméně jako největší problém na tvém zábradlí budou vodorovné profily. Ten pokud se má od folie odtrhnout takto dlouhý a tenký v celku, bude chtít hodně podpěr. Prostě tohle je otázkou bádání a zkoušení.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 02 dub, 2023 8:19 pm

Mírku díky za rady.

Zkoušel jsem sklon teěch konzol 10 stupňů a to nepohlo.

Na stojáka ty konzole vyšli už tvarově uspokojivě.

Nicméně musím ještě poladit tvar.
Zdenek Valter

Příspěvekod Zdenek Valter » pát 07 dub, 2023 9:21 am

Při posledních tiscích zejména konzolí k mostu jsem měl v tisku hrozně cucků a to jak malých tak i velkých, přestože jsem tisknul po sobě z nové vaničky a nového resinu.
Resin je od Creality "3D Printer UV Curable Resin - standard resin plus" v černé flašce.
To abych filtroval po každém tisku celou vaničku :-(
Řekl bych, že z té první flašky tohoto resinu jsem tiskl bez nich :-(
Máte někdo případně tip na jiný šedý resin?
Zdenek Valter

Příspěvekod MirekTT » sob 08 dub, 2023 7:48 am

Cucky v resinu jsem měl v minulosti ojediněle. Při přehnané délce osvitu vrstvy mi spíš vyčuhovaly šupinky z vrstev.
Sedí vlnová délka UV resinu a tiskárny? Je resin z dobrého zdroje, nezmrzl cestou někde, nebo tak něco? Vlhkost?
Nevím, zas tak moc zkušeností nemám.

Na 4K displej mi nejlíp tiskne Prima Creator tough light grey. Ale nedoporučuju se ho dotknout, ani vdechovat. A neleknout se jeho ceny :lol:
Na 405nm UV mám dobu osvitu vrstvy 2,6s oproti doporučeným 2sec.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Zdenek Valter » sob 08 dub, 2023 12:35 pm

Asi bych řekl, že je to vadná šarže, Bohužel tu první lahev jsem už spotřeboval a zbytek smíchal s tou novou.
Cucky se dělají cca až po druhém tisku.
Ještě k tomu rozlití na spodní straně - zkoušel jsem i sklon 45 stupňů stejně je to tam znát :-(
Bad console 45 stupnu.jpg

Jinak druhá verze zábradlí dopadla podle mne dobře - posuďte sami.
Zabradli 2.jpg

Zkusím tedy nějaký kvalitnější resin - ten šedý si nechám na beton.
Zdenek Valter

Příspěvekod MirekTT » sob 08 dub, 2023 1:40 pm

Zábradlí je už solidní.
Ty konzoly zkus hodit úplně nastojáka. Vypadá to na nepříznivou viskozitu resinu. Tato veličina by měla jít v nastavení tisku taky ladit (u průši jde), ale zatím jsem s tím nepracoval, nemůžu radit.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Zdenek Valter » sob 08 dub, 2023 2:00 pm

Díky za pochvalu teď tisknu ty konzole na stojáka - nová vanička a vyfitrovaný resin přes papírový fitr.
Zdenek Valter

Příspěvekod pixel123 » sob 08 dub, 2023 10:16 pm

Ahojte. stal som sa šťastným majitelom phrozen sonic mini 8K . Od prvého modelu dokonalosť, lampy v Nku všeho druhu bez chyby, čo je jasné keď voxel má asi tak 0.02mm (tlačím 0.02 vrstvy) drobné ladenie bude, ale mňa trápi jedna vec keďže znásilňovaním google som sa dostal ku naozaj nejednoznačným údajom. Ako dlho a čím vytvrdzovať ? Nechápem prečo som našiel všade údaje iného rozsahu, niekde píšu o minútach, niekde o hodinách, či už na slnku alebo v UV cure stanici. Predpokladám že 405nm bude asi tá správna vlna na tvrdenie, ale mňa znepokojuje že moja osvitka na DPS(UV LED) čo vyvolá plošáky za 13min ani po 5h neurobila ani náznak vytvrdenia. Mám doma SMD UV-A a UV-C LED v dual pack SMD , sú vykuchané z plošákov UV svetla robotického vysávača (na dezinfekciu podláh) predpokladám teda že tie LED (40ma na diodu je prud, viac o nich neviem) keď použijem UVA časť, s 12ks LED by to mohlo fungovať nie ? otázne ne, koľko svietiť. Prípadne, máte niekto k tomu nejaké skúsenosti ? každá rada vítaná !
Mail : vladimir.skamla@gmail.com

Alebo súkromná správa
pixel123

Příspěvekod pixel123 » ned 09 dub, 2023 2:30 pm

asi som to vyriešil. nedostatočný oplach liehom, plus porovnanie nevytvrdeného modelu s vytvrdeným. Malé reziduá spolu s nedostatočným osušením spôsobili vznik mokrých škvŕn ktoré nešli už vytvrdiť, to ma zmiatlo. Po poriadnom a dlhšom praní teraz dávam modely do sušičky na 2 minúty pri 35stupňoch a následne 2 hodiny osvietenia mojou osvitkou stačí. Aj tak by som si ale rád urobil vytvrdzovaciu stanicu, Myslíte že s tými LED čo mám (cca 0.15W) to zaberie dni ? lebo radšej si od číňana objednám nejaké výkonové LEDky nech to trvá maximálne hodku,
Mail : vladimir.skamla@gmail.com

Alebo súkromná správa
pixel123

Příspěvekod Zdenek Valter » sob 13 kvě, 2023 2:47 pm

Tak včera mi KONEČNĚ dorazila druhá platforma z Alíka k mé Crealitce. Po dvou a půl měsíci jsem se dočkal - mimochodem první dodavatel mi tu platformu někde zabordelil a poslal špatné podací číslo.
Tahle objednávka je z třetího dubna.
Konečně přišla.jpg
Konečně přišla

Dvě platformy.jpg
Dvě platformy

Dvě platformy v akci.jpg
Dvě platformy v akci
Zdenek Valter

Příspěvekod look23 » úte 27 čer, 2023 12:44 pm

TT/H0, ČSD epocha IV, V - z21+MM
look23

Příspěvekod belgarat » pát 08 zář, 2023 1:38 pm

Vyuziju vlakno k dotazu:

kde se daji koupit mensi flasticky na resin ? Dostal jsem k tiskarne jednu 1/4 litrovou na zbytkovy resin z vanicky ale docela bych chtel jeste dalsi a zatim jsem na eshopech nenasel (protoze jsem mozna slepy). Predpokladam, ze se daji pouzit i sklenice, ale nejak zabalene / polepene kvuli UV ...
Diky.
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat

Příspěvekod JenikPluto » pát 08 zář, 2023 3:02 pm

Ja pouzivam tyhle, ale jsou relativne drahe.

Da se najit i o neco levnejsi varianta v Cine. Pripadne plast, opet v Cine (ty ale vyzkousene nemam).

JP
JenikPluto

PředchozíDalší

Zpět na 3D Tisk