Diskuze k 3D tisku

Fórum pro 3D tisk.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: Diskuze k 3D tisku

Příspěvekod JenikPluto » úte 07 bře, 2023 7:59 am

Zdenek Valter píše:
JenikPluto píše:
Zdenek Valter píše:Další dotaz začátečníka - existuje průhledný resin, kterým by se daly tisknout okna?

Doporucuju precist napr. toto. Mne se to celkem osvedcilo i s Loctite 3820. Ale obavam se, ze v delsim casovem horizontu (roky) ty tisky postupne sezloutnou.

JP

No a nějaký konkrétní tip na resin bys neměl?

Vsak je tam, Loctite 3820 8)
Jinak muzes zkusit komunikovat s pany z odkazovane firmy, nejen ze prodavaji material pro 3D tisk, ale samotny tisk je z podstatne casti zivi. Jsou velmi ochotni.

JP
JenikPluto

Příspěvekod Zdenek Valter » úte 07 bře, 2023 10:49 am

JenikPluto píše:....
......
Vsak je tam, Loctite 3820 8)
Jinak muzes zkusit komunikovat s pany z odkazovane firmy, nejen ze prodavaji material pro 3D tisk, ale samotny tisk je z podstatne casti zivi. Jsou velmi ochotni.

JP

Sorry mea culpa - díky za odkaz.
Zdenek Valter

Příspěvekod Zdenek Valter » úte 07 bře, 2023 10:51 am

Já jsem dostal i tip na tyto průhledné materiály:
https://www.3djake.cz/formfutura/platin ... ries-clear
Máte s tím někdo zkušenosti?
Zdenek Valter

Příspěvekod Zdenek Valter » úte 07 bře, 2023 11:23 am

Zdenek Valter píše:
michal_d píše:Já ho tam normálně nechávám, akorát vaničku přiklápím krytem. Když netisknu delší dobu, tak se musí předem zamíchat (s citem, aby se nepoškrábala folie). Popravdě jsem nepochopil rozdíl jestli je resin v uzavřené vaničce, nebo slitý do flašky... Kryt jsem si vytiskl z PLA, stáhl jsem nějaký pro mojí tiskárnu vhodný s Thingiverse, je tam toho mraky.

Díky - to je dobrý nápad - i kdybych si ho měl namalovat ;-)

Pro tisk víčka bych rád použil PETG - máme ho oranžový. Nebude to reagovat s rezinem?

To Michal D: Díky za odkaz na https://www.thingiverse.com/groups/creality-ld-002r - bohužel tam víčko není ale je tam držák k odkapání a jak psal MirektTT má to i jeho Průšovka.
Přílohy
Creality LD-002 Drip platform Holder.png
Zdenek Valter

Příspěvekod MirekTT » úte 07 bře, 2023 11:42 am

Petg jsem nezkoušel. Doma ho mám, tak ho namočím do resinu a uvidíme. Ale žádný výbuch nečekám. Já mám pomůcky z ABS, ty jsou netčené.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Zdenek Valter » úte 07 bře, 2023 12:52 pm

MirekTT píše:Petg jsem nezkoušel. Doma ho mám, tak ho namočím do resinu a uvidíme. Ale žádný výbuch nečekám. Já mám pomůcky z ABS, ty jsou netčené.

No ptám se proto, že k Průšovi co máme v kroužku přišel oranžový PETG a z toho by bylo pěkné ten držák mít a i nakonec víčko k vaničce.
Zdenek Valter

Příspěvekod M&T » úte 07 bře, 2023 1:06 pm

JenikPluto píše:
Zdenek Valter píše:Další dotaz začátečníka - existuje průhledný resin, kterým by se daly tisknout okna?

Doporucuju precist napr. toto. Mne se to celkem osvedcilo i s Loctite 3820. Ale obavam se, ze v delsim casovem horizontu (roky) ty tisky postupne sezloutnou.

JP

No, to je výhoda 3D. Že keď to po rokoch zožltne, tak vytlačíš nové a zas máš na pár rokov pokoj ... resp. doba aj tam pokročí a kto vie aké budú reziny za pár rokov. 3D model zostane len sa vylepší technológia ...
M&T

Příspěvekod Zlámalík » úte 07 bře, 2023 1:28 pm

M&T píše:No, to je výhoda 3D. Že keď to po rokoch zožltne, tak vytlačíš nové a zas máš na pár rokov pokoj...

No zatím tedy děkuji pěkně, že bych třeba předělával model co pět deset let jen protože to zežloutlo. To to radši zatím udělám jinak - a budu očekávat pokrok v resinech :D
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Zdenek Valter » úte 07 bře, 2023 1:52 pm

Zlámalík píše:
M&T píše:No, to je výhoda 3D. Že keď to po rokoch zožltne, tak vytlačíš nové a zas máš na pár rokov pokoj...

No zatím tedy děkuji pěkně, že bych třeba předělával model co pět deset let jen protože to zežloutlo. To to radši zatím udělám jinak - a budu očekávat pokrok v resinech :D

Jenže tahle technologie je o tom, že nepředěláváš model!!! Pokud Ti tisk zestárne - pak prostě je vytiskneš nový - zde stroje pracují za Tebe ;-)
Myslím tedy model pro Tisk ;-)
Na skutečném modelu jen díl vyměníš.
Zdenek Valter

Příspěvekod MirekTT » úte 07 bře, 2023 1:58 pm

:arrow: Zdenek. Bych se toho Petgu nebál. Ony všechny ty pomůcky ke ztažení k tiskárnám jsou k dispozici jako stl i jako rovnou g-code pro tisk z Petg.
Já jsem použil ABS, protože toho k nám do školy objednali dva metráky a nikdo s tím neumí. ABS je prevít. Blbě se tiskne a vůbec není pevný. Mám na klíčích dva čipy. Oběma upadly poutka, tak jsem si vytiskl takovej závěs, do kterého se čip vlepí. Mám jeden z Petgu a jeden z ABS. Ten jsem měnil už třikrát. Petgovej nám pořád původní.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Zdenek Valter » úte 07 bře, 2023 2:01 pm

O.K. jdu do toho.
Mezitím jsem si ve volné chcvilce vytvořil víčko na tu rezinovou vaničku.
Přílohy
Creality LD-002 resin cover.png
Creality LD-002 resin cover I.png
Zdenek Valter

Příspěvekod MirekTT » úte 07 bře, 2023 2:24 pm

Jestli to chceš mít hezký, vytiskni to ze dvou dílů. Spodek, co kopíruje světlost vaničky - nemusí být ani plný, stačí jako rám, a pak vrch s tím razítkem. A oba díly pak slep.
Proč?
Protože tiskem v celku budeš muset podepřít okraje poklice a ty na podpěrách budou hnusný. Dvoudílně ti vyjde tisk hezky hladce z bedu a poklice bude na vaničce těsně sedět.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Zdenek Valter » úte 07 bře, 2023 3:21 pm

MirekTT píše:Jestli to chceš mít hezký, vytiskni to ze dvou dílů. Spodek, co kopíruje světlost vaničky - nemusí být ani plný, stačí jako rám, a pak vrch s tím razítkem. A oba díly pak slep.
Proč?
Protože tiskem v celku budeš muset podepřít okraje poklice a ty na podpěrách budou hnusný. Dvoudílně ti vyjde tisk hezky hladce z bedu a poklice bude na vaničce těsně sedět.

Jo máš recht.
Zdenek Valter

Příspěvekod M&T » stř 08 bře, 2023 8:11 am

Zlámalík píše:

No, neviem ako to zvykneš robiť, ale ja okienka len vsádzam do modelu. V prípade problémov potom to okno vylúpnem a dám nové. Prečo by som mal kvôli tomu prerábať model to fakt nechápem ...
M&T

Příspěvekod Zlámalík » stř 08 bře, 2023 2:51 pm

No já si nestavím Lego vláčky, kde se to dá rozebrat. Pokud to bude z 3D, budu chtít, aby bylo sklo v rovině s kastlí (třeba v 742.7 je ve skutečnosti lepené) a tedy nepůjde o vyloupnutí rovné plochy v rozměru nějakých centimetrů zevnitř osobního vozu. A taky jsou tam stěrače, na oknech třeba přívěšáků barvené rámečky... Nezatracuju to, jen si rád počkám na lepší.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

PředchozíDalší

Zpět na 3D Tisk