Diskuze k 3D tisku

Fórum pro 3D tisk.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: Diskuze k 3D tisku

Příspěvekod JenikPluto » pon 06 bře, 2023 4:58 pm

Zdenek Valter píše:Ještě jeden začátečnický dotaz - ten původní model Eifelky stále v některých místech trochu lepí - je to špatným vypráním, nebo krátkým osvitem?

Pokud byl pul hodiny v pracce, tak spis kratky cas dopeceni.

JP
JenikPluto

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 06 bře, 2023 5:07 pm

JenikPluto píše:
Zdenek Valter píše:Ještě jeden začátečnický dotaz - ten původní model Eifelky stále v některých místech trochu lepí - je to špatným vypráním, nebo krátkým osvitem?

JP

Bohužel z toho praní moc nebylo, měl jsem včera málo izopropylu proto se ptám.
Zdenek Valter

Příspěvekod JenikPluto » pon 06 bře, 2023 5:33 pm

Zdenek Valter píše:
JenikPluto píše:

JP

V tom pripade jsou to zbytky rezinu, ktery zustal na povrchu modelu a v komore se nevytvrdil.

JP
JenikPluto

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 06 bře, 2023 5:53 pm

Další dotaz začátečníka - existuje průhledný resin, kterým by se daly tisknout okna?
Zdenek Valter

Příspěvekod JenikPluto » pon 06 bře, 2023 6:36 pm

Zdenek Valter píše:Další dotaz začátečníka - existuje průhledný resin, kterým by se daly tisknout okna?

Doporucuju precist napr. toto. Mne se to celkem osvedcilo i s Loctite 3820. Ale obavam se, ze v delsim casovem horizontu (roky) ty tisky postupne sezloutnou.

JP
JenikPluto

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 06 bře, 2023 6:48 pm

JenikPluto píše:
Zdenek Valter píše:Další dotaz začátečníka - existuje průhledný resin, kterým by se daly tisknout okna?

Doporucuju precist napr. toto. Mne se to celkem osvedcilo i s Loctite 3820. Ale obavam se, ze v delsim casovem horizontu (roky) ty tisky postupne sezloutnou.

JP

No a nějaký konkrétní tip na resin bys neměl?
Zdenek Valter

Příspěvekod MirekTT » pon 06 bře, 2023 6:52 pm

:arrow: Zdenek:
S čirým resinem nepomohu, nemám zkušenost. Sklo bych s mojí technologií netiskl, nevyšlo by to by hladce.
Okapat, no, čím dýl, tím líp, ale nemá cenu čekat. Na nějaký nanolitr resinu se mohu vybodnout. Největší množství steče do čtvrt hodiny. Je to spíš kvůli ušetření IPY, než resinu.
Kyblík s IPOU je velký na výtisk. Ale zatím netisknu nic velkého a vše se mi doposud vešlo do tohohle (ten s modrým deklem)
IMG_20230306_193551 (Velké).jpg

Mám v něm na dně z kovové síťky proti hmyzu vytvarovanou misku. Je to na malinké díly, nebo když už není vidět na dno, vyzvednu výtisky z kyblíku za tu síťku chycenou do pinzety. Je menší, než drátěný koš v pračce, který má velká oka a malé díly propadávají. Takže tu síťku dávám i do pračky.

Co se lepkavosti vytvrzeného výtisku týče, moje zkušenost je taková, že IPA resin dost narušuje (jakpak by taky ne) a snižuje jeho přilnavost a soudržnost. proto i dlouhým zapékáním nemusí dojít k jeho vytvrzení. Kvalitní praní je velmi důležité. Není nad to si znehodnotit pěkně vytištěný díl neopláchnutými stékanci resinu.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 06 bře, 2023 7:29 pm

Tak přišla ta chvíle - moje prvotina - patky ze stožáru.

Takhle jsem je nechal i vytvrdit UV a až pak jsem je seškrábnul.
Přílohy
Patky vrsek.jpg
Zdenek Valter

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 06 bře, 2023 7:36 pm

JenikPluto píše:

V tom pripade jsou to zbytky rezinu, ktery zustal na povrchu modelu a v komore se nevytvrdil.
JP

Tak jsem do dal znovu vyprat
Zdenek Valter

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 06 bře, 2023 7:55 pm

Zatím se mi osvědčilo 30 min praní a 60 min osvit.
Zdenek Valter

Příspěvekod MirekTT » pon 06 bře, 2023 8:47 pm

Hm, mě pračka pere defaultně 5minut. V zásadě bych řekl, že to stačí. Jde ale také o sušení. Po vyprání suším 10min. Ale jak jsem už psal, u průšovy pračky je to program na předehřev láhve. A jak psal JP, lepší je ofuk pistolí. Je určitě rychlejší, efektivnější, akorát se musí provést ihned za mokra, než se odpaří IPA a zůstane jen zředěný resin. Po sušení před zapečením vždycky výtisk prohlížím, jestli se dobře vypral.

Měl bych dodat, že používám komplet technologii průša od softwéru po resiny, které prodává, tedy i jiné výrobce, ale z jeho éšopu. Měl jsem teď na zkoušku cizí resin na doporučení, a nedopadlo to. Dost se podivuju nad vašimi tiskovými i postprocesovými časy zpracování. Bohužel začínám tušit, že jsem odkázán jen na průšu a se svými dosavadními zkušenostmi zatím nedokážu implementovat produkty třetích stran.

:arrow: Zdenek: koukám na ty stožárové patky. Gratuluji ti k velkému úspěchu ze dvou důvodů. Máš správně seřízenou platformu, protože se v celé její ploše vše vytisklo zdá se bez defektu. A Jde o celkem objemnou kostku stojící na malých plackách. Ono na to bacha. Pokud je styčná plocha výtisku s platformou malá, a pak se tiskne plný objekt, může se to utrhnout. Mě se to už stalo.
Ale máš možná chybu v tom, žes to zapékal na platformě. Sice dlouho a většina resinů je průsvitných, ale pozor, osvit v komoře většinou probíhá i zespoda. Díky té platformě to máš ozářené jen z vrchu. Je to sice kompaktní kostka ty patky, ale nerovnoměrné prozáření výtisku může u jiných tvarů způsobovat následná pnutí.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 06 bře, 2023 9:27 pm

Ty patky byly umělě rozšířené pro tisk aby to drželo. Chitubox na to má zvláštní funkci. Viz vpravo - jen je potřeba jí aplikovat na prvním z modelů a ten pak zkopírovat.
Jinak díky za pochvalu to potěší, ale mě to připomíná spíš přísloví o sedlácích a erteplích ;-)
respektive že, mám víc štěstí než rozumu. ů-)
Přílohy
Podpora nastaveni.png
Zdenek Valter

Příspěvekod MirekTT » pon 06 bře, 2023 9:55 pm

Zdenek Valter píše:...... mám víc štěstí než rozumu.

Klid, to je standardní vývoj procesu. Byl jsem na tom úplně stejně. Z prvního výtisku, který jsem vyjel, jsem si sedl na zadek a začal tu technologii vzývat jako náboženství. Pak začaly problémy a postupným (dosti drahým a posléze i zdraví škodlivým) bádáním jsem se dostal na úroveň rozumné produkce. Fandím ti proto, že se nebojíš zeptat, zkoušíš, a v neposlední řadě jsi ochoten se prokousávat objemy mého textu.

Já třeba mlčky sleduju tvé pokroky s chituboxem, na který nejspíš budu nucen přejít, pokud koupím další (dnes jistě lepší a levnější) tiskárnu, než průšu.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 06 bře, 2023 10:30 pm

No já pochopil po zralé úvaze, že je potřeba se do toho pustit.
Průšu si koupil kolega z kroužku a přemýšlel co s ním bude dělat a tak jsem se toho ujmul (to bylo na začáku roku).
Po zralé úvaze, že na modelové detaily se tisk filamentem úplně nehodí jsem si pořídil skoro to nejlevnější co je na trhu.
Výhoda je, že jsem se během Covidu naučil kreslit jednoduché modely ve Fusion360 a také kreslit plošné spoje v programu Eagle.
Takže vytvořit si model, či plošný spoj dle Alešova zadání je mi docela potěšením.
Jen taková pikoška - ten Eagle byl trochu i z donucení protože náš vrchní kreslič plošných spojů se na začátku Covidu odmlčel, až jsme si mysleli že možná umřel. Naštěstí jen modlářsky - protože se oženil ;-)
Zdenek Valter

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 06 bře, 2023 10:43 pm

Ještě Ti chci poděkovat - protože díky Tobě jsem si nepořídil jen tu tiskárnu ale i tu pračku a osvitku bez toho by to opravdu nešlo.
Podle mne je to od neděle docela dobrý počin - rozchodit to ke spokojenosti v odpovídající kvalitě ;-)
Zdenek Valter

PředchozíDalší

Zpět na 3D Tisk