TT mini aka Dolní Lhota

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

TT mini aka Dolní Lhota

Příspěvekod playback » pon 17 úno, 2025 9:26 pm

Ahoj,
po stašně dlouhé době se vracím k modelaření a chci zkusit vlastní kolejiště. Ale nemám moc místa. Zkoušel jsem něco namalovat - inspirace Dolní Lhotou Milana Ferdiána je myslím zřejmá. Jde mi hlavně o hraní s trochou realitě blízkého provozu. Rád bych to udělal do IV. etapy s motorovým provozem. M152 pro obsluhu Horní Lhoty, Rosnička a krátké vozy pro manipulaci. Možná Hektor. Udělal jsem dvě varianty koncové stanice nejsem si jist, která je lepší. Koleje jsou Tillig, oblouky R267 a R310. Budu vděčný za každou připomínku.
Přílohy
lhoty16-b.png
lhoty15-b.png
playback

Re: TT mini aka Dolní Lhota

Příspěvekod Fox » úte 18 úno, 2025 7:26 am

Osobně bych volil horní obrázek. Jednak plynulý oblouk na horním levém zhlaví a obsluze nestíní výpravní budova.
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Příspěvekod MichalM » úte 18 úno, 2025 7:36 am

Ahoj,

Na té druhé variantě se mi moc nelíbí ty protioblouky na vjezdu do koncové stanice. Ta první varianta mi přijde trochu víc učesaná. Akorát počítej s tím, že kolej u překladiště bude manipulační (a nejspíš na ní většinou budou stát nějaké vozy), tudíž vjezd a odjezd bude možný pouze na jednu kolej. Osobně bych dal staniční budovu místo překladiště a překladiště bych dal ke kusé koleji. Staniční budova nemusí být na kolejišti celá, stavebnici je možné upravit a umístit pouze část, která se vleze. Tím pádem tam nebude žádná silnice k budově a podobně a budeš modelovat hlavně překladiště, případně okolí skladiště. Továrna a její napojení je podle mě v pořádku, na vlečky bych dal pouze výkolejku proti ujetí vozů do stanice. Případně udělat do továrny drobné klesání, aby byla níž než stanice.

Trochu bych se zamyslel nad spodní stanicí. Na takto malou staničku mi přijde zbrojení naftou a ještě remíza zbytečně moc. Zkusil bych, jestli by se do ní nepodařilo přidat ještě jednu průjezdnou kolej (na vjezd z lokálky přidat obloukovou výhybku). Osová vzdálenost kolejí v takovéto stanici ti stačí 38mm podle normy. Potom uvidíš, jak vyjde skladiště vedle budovy. Pokud chceš remízu, tak bych ji asi nechal kde je (u remízy bývala zpravidla popelová jáma, ohrada na uhlí a vodní jeřáb, ale ve 4. epoše už by to mohlo být taky jenom torzo). Pokud chceš zbrojit naftou, tak bych místo remízy nechal jenom šturc a do něj postavit cisternu, ze které bude motorák zbrojit. Případně tam vymodelovat nějaké zbytky, že tam dřív byla remíza a zbrojení pro páru, ale už se nedochovalo. Tam kde máš zbrojení naftou bych dal spíš nějakou volnou skládku bez rampy pro vykládku/nakládku dříví, štěrku, uhlí a kde čeho. Silnici od spodní stanice bych vedl nejkratší cestou ven.
MichalM

Příspěvekod Ivan » úte 18 úno, 2025 2:15 pm

Ahoj,

Michal to vystihl. Určitě se vyhni protisměrným obloukům u druhé varianty.
Na svém mini mám remízu i zbrojení naftou, mělo by to být u sebe. Zkus to nacpat na další kusou k vytopne a kusou vpravo využij jako vlečku.
Pak se mi nezdá osová vzdálenost kuse koleje u VB dole. Výkres může ale mást.
Dále bych zkusil u hodní stanice, vyhýbka v vlečce získat na koleji trochu místa navíc. Tu levou výhybku náhraď pravou, takže vlečka bude z koleje pokračovat jakoby rovně. Ano, bude kratší, ale to nevadí. Budovu dáš z druhé strany. Zkus a uvidíš, jak to vyjde.

Je to samozřejmě mini, člověk si chce hrát a je to tak plné kompromisu. Vo tom ale mini je a to moje mi dělá velkou radost.
Držím palce do stavby.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Michal Šuhajda » úte 18 úno, 2025 5:21 pm

Co se týká zbrojení s remízou, podívej se na Nýřany. Tam je to hned u sebe na krátkém šturcu kousek od výpravní budovy.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod playback » úte 18 úno, 2025 8:22 pm

Děkuji všem za odpovědí. Pokusil jsem se návrhy zapracovat. Moc se mi líbí varianta s upravenou vlečkou do továrny. Dal jsem tam malý spád aby vozy neujely do stanice. Zkusil jsem i třetí kolej na dolním nádraží, ale je to boj. Provozně určitě lepší, ale nedaří se mi to poskládat, aby to vypadalo pěkně. Každopádně ještě jednou díky - i za Nýřany :).
Přílohy
lhoty-18-b.png
playback

Příspěvekod playback » úte 18 úno, 2025 9:45 pm

Ještě mě napadlo, že na skryté nádraží vzadu bude špatný přístup. Možná bych ho zkusil přesunout dopředu, ale musel bych to celé posunout o patro výš. Hmm. Asi hloupost.
playback

Příspěvekod MichalM » úte 18 úno, 2025 9:46 pm

Osobně se mi ta vlečka víc líbila jak byla (že při vjezdu tu výhybku obsadíš nevadí, volnou ji potřebuješ pouze pro posun), ale to je detail, hlavně záleží na dostupnosti, případně pohledu diváka. S tou výhybkou jsem to nenapsal dobře. Myslel jsem tu obloukovou opačně, aby z lokální i hlavní trati byl vjezd na dvě koleje. Koukám, že to navrhuješ v XTrkCADu, když sem dáš xtc té poslední verze, tak to zkusím upravit.
MichalM

Příspěvekod playback » úte 18 úno, 2025 10:04 pm

@MichalM - díky moc.
playback

Příspěvekod playback » úte 18 úno, 2025 10:09 pm

Poslední verze - xtc to nebere, tak jsem to zazipoval.
Přílohy
lhoty.zip
(19.35 KiB) 25 krát
playback

Příspěvekod Zlámalík » úte 18 úno, 2025 10:52 pm

Jestli do toho můžu kecat...

Snímek obrazovky 2025-02-18 235410.png

Jestli nepoužíváš očková spřáhla, tak abys u skladiště rozpojil a spojil, potřebuješ mít loko v přímce s vozem.
A pravé zhlaví by se mohlo takto elegantně natáhnout. Třeba.
Oblouček před zbrojením by mohl být taky o něco většího poloměru, bude u pozorovatele, tak ať nevypadá zalomeně.
Jen nápady...
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod MichalM » stř 19 úno, 2025 6:36 am

Ahoj,

myslel jsem to takto:
uprava.png

Není to úplně z mé hlavy, už tady takto řešené zhlaví někde bylo, ale nepodařilo se mi to v rychlosti najít. Umožní ti to odjet s manipulákem na lokálku, když v hlavní stanici stojí odstavený motorák, který přijel z lokálky. Případně různá křižování a podobně.

Ještě mám poznámku ke kolejivu. Celé to máš poskládané z kusového kolejiva, ale spíš bych doporučil pro stavbu použít flexi koleje. Jednak je dobré nepovažovat spojky kolejí za vodivé a napájet každý kus koleje přímo, taky to nejspíš bude o dost levnější, bude to vypadat líp a taky nebudeš muset řešit přesně geometrii ve zhlaví. Nevýhodou je, že to bude trochu víc práce s řezáním a ohýbáním kolejí, aby to pořádně sedělo a nikde nebyly zlomy, ale myslím, že to stojí za to.
Přílohy
Lhoty.zip
(18.03 KiB) 20 krát
MichalM

Příspěvekod playback » stř 19 úno, 2025 7:00 am

@MichalM

tak teď si připadám jako Eifel po návštěvě Cimrmana :). Díky moc!
Z těch kusovek jsem to skládal hlavně kvůli geometrii - abych to měl správně. Ve finále to chci vytiskout 1:1 a podle toho naohýbat flexi koleje. I když to se taky ještě budu muset naučit. Vždycky mám v oblouku nakřivo pražce.
playback

Příspěvekod Fox » stř 19 úno, 2025 7:12 am

Nojo, to je hezky dotažené, bude to pěkné kolejiště. Jen zkontroluj stoupání, jestli 90mm nevychází moc?
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Příspěvekod hank » stř 19 úno, 2025 7:28 am

...nedaří se mi to poskládat, aby to vypadalo pěkně.
Kolejové uspořádání stanic se neplánuje, aby vypadalo pěkně, ale aby bylo účelné. (Přičemž stanovit si ten účel před zahájením stavby kolejiště bývá pro leckoho neřešitelný problém. S očekávatelnými důsledky, kdy se kdeco mění za pochodu při stavbě a pak to stojí čas, nervy i peníze.) Koukám, že ten oblíbený zlozvyk kreslit kolejové plánky tak, aby při "leteckém" pohledu "vypadaly pěkně", je nesmrtelný... :roll: Za tu dobu, co sem přispívám, už se to tu párkrát protřepávalo.

Ale nemusíš mě brát vážně, vím, že s tímto přístupem jsem tady v menšině.

Vždycky mám v oblouku nakřivo pražce.
Pražce bývají pod kolejnicemi různým způsobem (jak u kterého výrobce) pospojované, takže v obloucích nezbývá, než to pod vnější (a v extrémně malých poloměrech někdy i pod vnitřní) kolejnicí mezi jednotlivými pražci nařezat.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Další

Zpět na Mini kolejiště