Cameo Hankov H0

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Cameo Hankov H0

Příspěvekod hank61 » pon 15 črc, 2024 7:05 am

Díky Hankovým odkazům na knihy a blog Jima Hiltona jsem se pustil do stavby jednoho autorem publikovaného Cameo projektu. Rozměry viditelné části 1000x350mm jsou navrženy tak, aby Cameo umožňovalo provoz T435 Hektor, T466 Kocour, případně T706 Kaluga se 2 vozy. Osobní dopravu bude zajišťovat sólo motor M152. Ještě nemám jasno ohledně staniční budovy, ale moje představa je něco malého. Takže. Vivat Jim Hilton a tobě Hanku děkuji za inspiraci. Apropo. Všechno nej... k tvému dnešnímu svátku :wink:

Cameo Hankov 3D.jpeg

IMG_20240715_073436.jpg

IMG_20240715_073625.jpg
Celoživotní hračička ;-)
https://hank61.rajce.idnes.cz
hank61

Re: Cameo Hankov H0

Příspěvekod hank » pon 15 črc, 2024 9:12 am

Děkuji, tolik chvály si nezasloužím. :oops: Jim Hilton určitě bude potěšen, když ho na to po ukončení stavby upozorníš.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Ivan » pon 15 črc, 2024 11:02 am

Říkal jsem si, že už jsi dlouho nic nepoatavil :wink:

Po tvém posledním díle s kulisou bude i tohle jistě lahůdka, pěkný námět.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Dovi » pon 15 črc, 2024 12:30 pm

Takový malý osobní postřeh - myšleno a psáno jen a jen v dobrém.
A doufám, že tím hanka61 pobavím :--)

Nuže tedy, v posledních letech, řekněme tak 1x až 2x ročně (spíše nepravidelně, s odstupem většího počtu měsíců), vídávám na českém ModelBazaru hezká kolejiště k poklidnému poježdění.
Ne moc velká, ale zase ani ne vysloveně miniatury na 1/4 čtverečního metru.
Kolejiště poměrně skladná, často segmentová, s šikovnými dispozicemi, zkrátka tak "akorát".
Hodně promyšlená a pěkně provedená, solidně, poctivě postavená.

Už při prohlížení obrázků inzerátu začínám tušit autora (není to zas až tak těžké - má již svůj modelářský rukopis a vypsanou ruku), a když pak sjedu v inzerátu ještě níže a uvidím tam jako místo odběru Beroun, přesněji Hořovice, je už definitivně usvědčen náš zdejší plodný kolega jako tvůrce každého takového krásného počinu.

Ale v tom není ta pointa.

Tou pointou je, že absťák je sviňa, v hlavě se rodí další a další nápady, palčivé nutkání nutká a nutká, a pracovitý člověk nedokáže sedět jen tak s rukama v klíně.

A tak zakrátko, vždy poté, jakmile se na berounsku "vyprázdní sklady po sezóně" a z původně hankova(61) kolejiště se raduje nový šťastný majitel, objeví se tady na fóru - spolehlivě, s pravděpodobností blížící se jistotě - další nové nadějné vlákno, kde je svým neumdlévajícím autorem představeno další vznikající pěkné dílo...
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod hank61 » pon 15 črc, 2024 3:39 pm

Dovi. Napsal jsi to pěkně. Tak nějak to je. Mám prostě rád výzvy a netajím se tím, že stavba mě baví mnohem více, než následný provoz. Někde jsem četl takové moudro, že "Krásnější je po něčem snít a toužit, než to následně vlastnit". Dost se v tom vidím, a to nejen v tomto hobby... Prostě každý jsme nějaký :wink: K tomuhle vskutku mini projektu mě však přivedl jiný důvod, a to postavit si něco malého a skladného, pro návrat k modelové velikosti H0. V "mašinkárně" mám totiž ještě segmentové kolejiště TT určené k prodeji a tak na větší projekt není místo. Hezké letní dny všem. :wink: :wink:
Celoživotní hračička ;-)
hank61

Příspěvekod hank61 » pon 15 črc, 2024 4:49 pm

Hoši. Potřeboval bych poradit, jak udělat v Cameo boxu kulaté rohy. Rád bych, aby vytištěná tapeta s pozadím byla komplet přilepená na podkladových deskách, tedy včetně těch rohů. Konstrukci předpokládám stejnou jako na podobném projektu, co jsem již realizoval zde. https://www.rajce.idnes.cz/hank61/album/mini-kolejiste-ve-skrince
Předem děkuji za nápady :wink:
Celoživotní hračička ;-)
hank61

Příspěvekod bambulak » pon 15 črc, 2024 5:39 pm

Na svůj nudloprojekt do garáže uvažuji použit papírovou návinku jako jsou na koberce jen menší průměr.
patláma TT paprťála
bambulak

Příspěvekod jafobe » pon 15 črc, 2024 5:55 pm

Kdyych to řešil já, tak asi sáhnu po nejbližším co najdu... nějaký papírový tubus, roličku z kuchyňských ubrousků, plastovou trubku apod jen nastříha,t nařezat a nalepit do rohu a od hrany nalepit podobně tlustý karton aby byl přechod co nejplynulejší... a nepotřebuješ skoro žádné speciální nářadí...

A nebo pokud máš k dispozicu nářadí, tak to řešit třeba truhlařinou, vzít hranol říznout napůl a vyfrézovat zaoblení, nebo jen rovnou vyfrézovat zaoblení a nechat kus stěny a dorovnat podobně jako výše. případně zadat truhlářovi.
Asi by se to dalo vyříznout z polystyrenu horkým drátem či plechem, podobně jako bývají ozdobné rohové lišty na zeď. třeba by se našlo už i něco hotového.

S tím prvním bude asi nejméně práce, aby to nebylo moc měkké dá s to vyztužit buď více vrstvami nebo šablonou nakolmo...

rohy.jpg

Jaromír
jafobe

Příspěvekod Střelec » pon 15 črc, 2024 6:05 pm

Koukam, že kdybych přidal za tunely k "Ladovské zimě" přesuvnu a za ní udělal kulisu, dostanu se k něčemu hodně podobnému. Jako malé nádraží nebude od věci strážní domek s čekárnou nebo nádražíčko (ex Pola, upravuju u nich ostění oken a dveří), doplněný o příruční skládek od Wepe. Jinak by to mohlo být na malou páru + dvě pětiokna nebo nějakou kombinaci krátkých nákladních vozů (Ul, Zl). Případně věžák, Manku nebo Hurvínka (pokud by šlo o starší období).
Střelec

Příspěvekod hank61 » pon 15 črc, 2024 7:38 pm

Hoši. Díky za rady. Uvažoval jsem podobně a zkusím ty rohy udělat z tohoto PVC potrubí. https://www.ventilatory.cz/pvc-ventilacni-trubka-kulata-o-150-mm-delka-500-mm-x1193 Je na to sice čas, ale jak se říká: "Kdo je připravený, není překvapený" :wink:
Celoživotní hračička ;-)
hank61

Příspěvekod Zlámalík » pon 15 črc, 2024 7:41 pm

A co tak vzít tabulku PVC a okolo podobné roury ji horkovzduškou o 90 ° ohnout? Výhoda je, že získám plynulé přechody a spoj s další deskou bude někde dál od rohu a ne přesně na hraně zaoblení, kde to z principu nedopadne?
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod hank61 » úte 16 črc, 2024 1:37 am

Zlámalík píše:A co tak vzít tabulku PVC a okolo podobné roury ji horkovzduškou o 90 ° ohnout? Výhoda je, že získám plynulé přechody a spoj s další deskou bude někde dál od rohu a ne přesně na hraně zaoblení, kde to z principu nedopadne?

Jirko. No to je nápad, díky. :wink: Až se vrátím příští týden z dovolené, hned to vyzkouším. Jen mě zaráží, že mě tohle samotného nenapadlo :D
Celoživotní hračička ;-)
hank61

Příspěvekod Dusan » úte 16 črc, 2024 1:28 pm

HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod Zlámalík » úte 16 črc, 2024 10:05 pm

hank61 píše:
Zlámalík píše:A co tak vzít tabulku PVC a okolo podobné roury ji horkovzduškou o 90 ° ohnout? Výhoda je, že získám plynulé přechody a spoj s další deskou bude někde dál od rohu a ne přesně na hraně zaoblení, kde to z principu nedopadne?

Jirko. No to je nápad, díky. :wink: Až se vrátím příští týden z dovolené, hned to vyzkouším. Jen mě zaráží, že mě tohle samotného nenapadlo :D

Omluvil bych to letními teplotami, to je, věřím, společensky přijatelné vysvětlení.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod hank61 » pon 22 črc, 2024 12:01 pm

Výhodou těchto mini projektů je, že všechno jde tak nějak rychleji a finančně to zase tak nebolí :wink: Na mini jsou zaštěrkované koleje, natažená elektroinstalace napájení kolejí a zatím nahrubo upravené nákladiště a místo pro SB. Více foto zde https://www.rajce.idnes.cz/hank61/album/cameo-hankov-h0
IMG_20240720_161253.jpg
Celoživotní hračička ;-)
hank61

Další

Zpět na Mini kolejiště