S podzimem na mě klasicky přišla chuť k železničnímu modelářství. Moje "Kameničky" sice ještě nemám hotové, ale vzhledem k tomu, že je mám u rodičů, kam se dostanu možná 2x do měsíce, nemám motivaci je hned dokončit - a u mě v bytě na ně zkrátka není nějaké stálé místo. Rád bych kolejiště, které nebudu muset věčně uklízet, zapojovat, rozpojovat apod. Prostě jen zapnout tlačítkem a kochat se. Stačí mi nudle s koncovou staničkou, kterou si rozsvítím a buď na to budu jen hledět jako do akvárka anebo si zaposunuju s M152/810 a manipuláčkem s rosničkou/kocourem.
Kolejivo bude zásadně Kuehn, jak je u mě zvykem, Tillig nemám žádnou motivaci používat. Stavění výhybek ruční. Ovládání vlaků DCC (Multimaus), staniční světla analog. O tomto netřeba diskutovat.
Kolejiště bude umístěno na stolovém nástavci Alex (IKEA) 120x27 cm. Na tomto mám přimontován držák monitoru (černá cca uprostřed, viz obrázky) a po stranách jsou svislé desky (černé obdélníky po stranách) nesoucí budoucí horní polici, kam bude možné kolejiště v případě potřeby přendat (jinak bude trvale umístěno dole pod monitorem.). Ke staničce bude připojen jeden segment se SN a la Kameničky (kdyby se mi jó chtělo, může místo něj být někdy širá trať na okenní parapet jako to má Zlámalík). Tolik k prostorovým omezením.
Kolejové plánky přikládám níže. Nejsem definitivně rozhodnut pro konkrétní variantu, ale chci dvoukolejnou koncovou staničku se skladištěm+rampou a nějakou vlečkou/vlečkami pro zpestření provozu. Hodně rád bych měl alespoň minimální provozní zázemí pro lokomotivy a motorové vozy, ale s výjimkou Malé železnice jsem ještě žádnou dost malou remízku nenašel - i Ledečko zde vypadá příliš obrovsky a mám obavu, že by zacláněla výhledu na scénu. Ano, šla by dát doleva nahoru, ale tam chci vlečku (kvůli možnosti naznačení na kulise). Možná je toho na takovou staničku moc, ale určitě to tam vše půjde napasovat, aniž by to působilo nějak moc násilně.
Výpravní budova bude asi Mladeč/Cholina od KB, sklad s rampou Čistá 353/H od téhož výrobce.
Vlečky - v levém horním rohu bych chtěl asi nějakou násypku, příp. uhelné sklady apod. Vpravo dole asi jen naznačení kousku panelové plochy a může to být "cokoliv".
Boom "československého Carendtu" mě minul, chci klasickou staničku s pohodlně obsluhovatelným SN z jednoho místa.
Pokud máte konstruktivní připomínky k plánkům, zaměření vleček, co za remízu pokud vůbec nějakou apod., budu rád za tipy. Děkuji

Plánek 1
Plánek 2
Plánek 3