Malá Paka - kolejiště na okno

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště na okno

Příspěvekod Zlámalík » pát 06 lis, 2020 9:45 pm

Hank: jo, viz třeba https://zdopravy.cz/renesance-vlecek-po ... pet-65159/

Tak střed takhle asi. Nechci, aby na parapetu ležela překližková "bedýnka", takže bočnici segmentu snížím na technické minimum a pod tratí protáhnu nějaký potok a pěšinku - k potoku se terén bude svažovat, proto tam bude trať na náspu a bude se na co koukat. Mostek od KB modely, ocelový se zděnými pilíři. Rozdíl výšek od kolejí po potok bude asi 4 cm.
Přílohy
Malá Paka 5A střed vizualizace.jpg
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Myšpulín » sob 07 lis, 2020 4:40 pm

Zlámalík píše:Druhé zlepšení je v tom, že odbočka do lomu je opravdu odbočka, tedy s traťovou kolejí přímo a vlečkou do odbočky. ... Z vlečky by měl být asi odvrat - jenže to by chtělo obloukovou výhybku a nevím, jestli by tam toho pak nebylo moc.

Pokud povedeš kolej do lomu mírně z kopce (stačí kousek), odvrat být nemusí.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod Zlámalík » úte 10 lis, 2020 9:40 pm

Tak popojedem... Rám na pravý okno už drží, střední díl se právě lepí.
Na obrázku zkouška - jestli je oblouk dost daleko na to, aby se nejdelší lokomotiva "trefila" spřáhlem na vozy na přesuvně:
Přílohy
DSC_0603.jpg
Zlámalík

Příspěvekod Zlámalík » pát 13 lis, 2020 11:42 pm

Sehnal jsem styrodur, tak jsem se mohl pustit do stavby terénu a podloží. Zatím tedy takto:
DSC_0612.JPG

DSC_0610.JPG

Technologie je klasická - styrodur a sádrokartonářská páska pod koleje. Terén na pravé straně není definitivní, pořád se mi to nelíbí, ale ono to přijde :D

U Číňana jsem našel a objednal mechanismus na přesuvnu, o hledání jsem poreferoval tady:
viewtopic.php?f=5&t=13045

Stavbě zdar!
Zlámalík

Příspěvekod Zlámalík » stř 18 lis, 2020 7:25 pm

Dneska přidám aktualizaci a budu mít i dotaz.

Práce postupně pokračují, střední díl už vypadá jak bych si představoval:

DSC_0644.JPG

"Díra" na most počítá s propustkem KB model č. 4403 a ještě tam přijde dolepit dno - jedna vrstva XPS, ve které se vyhrábne žlábek na potok. Násep ale vychází i tak přes celou šířku segmentu a to tam není zdaleka celý. Dál dozadu trať nedám, nevešel by se most. Inspiraci jsem našel tady: http://www.nadrazimartinice.cz/nadrazi- ... y-most.php

Na pravém dílu jsem moc nepostoupil, pořád se mi to nezdálo. Zkusil jsem to ale trochu přeskládat a udělal si "objemovou studii" terénu, abych líp viděl, jak to bude celé působit. Protože navázání výklenku pro strážní domek na skálu, která musí krýt deponii vozů pod kopcem se mi pořád nezdálo. Výsledkem je - jak nepřekvapivě - se vrátit na úplný začátek :-D Takže namísto ostrého zářezu mezi kopcem a nakládací rampou tam dám tunelový portál (přece jen jde taky trochu i o efekt pro návštěvy) a kopec přetáhnu přes trať až k rampě. Bude to vypadat líp, konstrukčně se to zjednoduší a lokomotiva, nabírající vozy z přesuvny bude v tunelu bezpečně schovaná.

DSC_0651.JPG

Ubrousky simulují kopec, který ještě přijde zalesnit. Portál tunelu bude tam, kde trať mizí za strom, ne dál.

DSC_0646_comments.jpg

Jsou tam jen dvě (doufám) drobnosti: abych se s vlečkou rozumně stočil, musím dát výhybku "obráceně" - odbočnou větví půjde trať a přímá bude na vlečku. Není to ideální, ale s ohledem na prostor to beru za přijatelné. Vlečka tím pádem může pod rampu ještě o něco vystoupat, aby rozdíl výšek nebyl velký a vejde se i odvrat.
Druhá věc je odvedení vody z kopce - nic tam nepoteče, ale když naprší, nemůže to natéct do vechtrovny. Takže žlábek a někam do propustku.
Co vy na to?
Zlámalík

Příspěvekod Střelec » pát 20 lis, 2020 6:01 pm

Tak, jak je to daný to asi lepší nebude. Pokud by byl vechtr na vyvýšené pozici, mohla by strouha pod kopcem odbočit vlevo a zmizet v křoví u zdi. Koryto za vechtrem by pak bylo regulované (vyzděné) - buď oboustranně, nebo ze strany vechtru a zbytek by kryly vrbičky.

Jinak jak na to koukam, podokenní nudle by šla udělat i z mý varianty na Líny (TT). Už nějakou dobu uvažuju o prostorově méně výrazném středním dílu jak s jednoduchým obloukem, tak rovném. A rovný díl by z toho udělal "nudlovku" 25x300. Zrovna mi zbyl příhodný kus polystyrénu od výroby šoupaliště v H0 (pravda, trochu užší). Sice mi odpadne vlečka (na nudli ji v zájmu krajiny nenapasuju), ale to bude o výběru dílů podle nálady a situace. Celý to půjde podložit prknem, skládaným v půlce na pantu a položeným na stole (nebo časem na nožičkách).
Střelec

Příspěvekod Cesar82 » pát 20 lis, 2020 7:15 pm

Tady je příklad tratě, kdy trať vede do odbočky a vlečka rovně:

https://mapy.cz/zakladni?x=17.0696978&y ... tch=-0.197

Trať 307 Červenka - Prostějov konkrétně stanice Litovel Předměstí - Senicko/Mladečské zhlaví.
Cesar82

Příspěvekod Dusan » sob 21 lis, 2020 8:57 am

Ahoj, sleduji Tvůj projekt, moc hezký. Mimochodem i pěkný okna na chalupě :-)
Ta pravá část, co zkusit na jejím vjezdu dát nějakou Ypsilonku výhybku a trochu narovnat oblouk k vlečce. S vlečkou bych naopak mírně klesal, nemusel by se řešit odvrat(pokud ho tam nechceš mít, a i pespektivně by to vypadalo lépe..... ?
Kopec bych odvodnil do struhy k trati a tu bych pustil propustkem před vjezdovou vyhýbkou nebo pod ní ven a nebo ji nechat jakože zmizet do prostoru "mezi okna".
Jen mé myšlenky, když se na to dívám..Ať se daří!
Přílohy
zlm.jpg
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod Zlámalík » ned 22 lis, 2020 12:29 am

Dusan píše:Ta pravá část, co zkusit na jejím vjezdu dát nějakou Ypsilonku výhybku a trochu narovnat oblouk k vlečce. S vlečkou bych naopak mírně klesal, nemusel by se řešit odvrat(pokud ho tam nechceš mít, a i perspektivně by to vypadalo lépe..... ?

Dík, asi to tak nakonec udělám. Chtě jsem udělat nakládací rampu podobně jako to ukazuje Vovo tady: https://i0.wp.com/www.mojett.cz/wp-cont ... .jpg?w=560, jenže nastal problém s výškou - aby to bylo správně modelově, hrana by měla být 32 mm od temene kolejnice. A abych na druhé straně pod nakládací plochu schoval vůz na přesuvně, musí pod rampou zezadu zbýt aspoň 45 mm místa. Tedy vlečka musí o cca 15 mm vystoupat na délce nějakých pouhých 25 - 30 cm a to zboku vypadá dost strašně. Důvodem proč jsem to takhle chtěl udělat, byla relativní snadnost takového řešení - betonová zeď a nahoře plocha. Tak to nevyšlo :D

Zkusím tedy s vlečkou o něco klesnout a nakládku udělat po vzoru toho Košťálova, což jsem tady už v jedné variantě avizoval: https://www.vlaky.net/upload/galeria/006593/263771.jpg - jen si budu muset slepit ten dopravník :D

Pokus, sestavený v jednu v noci:
DSC_0688m.JPG

Vlečka klesá teď jen o 3 mm a když začnu klesat kousek za výhybkou, můžu klesnout až o 5 mm, aniž by to vypadalo sklonově divně. Je fakt, že snížení terénu vpředu prospěje perspektivě. A z odřezků jsem páskou slepil i maketu dopravníkového pásu, může jít vodorovně nebo odněkud zprava stoupat k násypce. Polystyrenový "masiv" dostane tvar kopce a bude porostlý stromy, které skryjí přesuvnu.
Už se mi to začíná líbit :D
Zlámalík

Příspěvekod Zlámalík » stř 09 pro, 2020 4:34 pm

vojtas píše:Ještě bys teda mohl vymyslet jeden příběh. V 70. letech byl ve stanici silný provoz, nakládka něčeho, třeba nějaká velká stavba poblíž (přehrada? :)) Pak by byly třeba nutné dvě dopravní koleje a osadilo se SZZ. Pak tam můžeš mít na každém zhlaví skupinové dvousvětlo AŽD. Takové ZZ by tam, pokud by nedošlo ke zdétrojkování někdy v Ep. 5 určitě vydrželo dodnes, viz. Lomnice nad Popelkou. ...

Postoupil jsem se stavbou, zbývá jen připojit koleje na pravém segmentu k napájení a může se jezdit v celé délce - tedy mimo přesuvnu, ta dorazí kolem vánoc, doufám.
Níže stanice zespodu.

DSC_0746.jpg

Chtěl bych se ale přece jen zeptat na ty návěstidla atd.
Vojtasem odkazovaná Lomnice nad Popelkou je vážně jako přenesená do reality z modelu :D Když připustíme variantu, že moje stanice byla v minulosti průjezdná a má v současnosti dvě dopravní koleje, udělal bych návěstidla jako v Lomnici - dvojsvětlová skupinová (zelená/červená) na odjezdu na obou stranách a pětisvětlové na vjezdu s tím, že volno na něm nikdy svítit nebude, neb stanice aktuálně končí šturcem (ale dřív jakože svítit mohlo). Posun předpokládám návěstit nemusím, označník tam bude zapíchnutý, jako v té Lomnici: https://mapy.cz/zakladni?x=15.3773671&y ... itch=0.087

Je velká blbost dát to odjezdové návěstidlo na druhou stranu koleje? Je to asi blbost, ale já mám těsně vpravo už hranu kolejiště - no můžu na něj udělat přístavek :-)
Měla by se nějak ošetřit vlečka do lomu vpravo?
MP náv1.jpg

S tím souvisí i ty probírané výkolejky - volnou skládku za stanicí bych vyřešil postavením výhybky směrem do vlečky k silu, supluje tedy odvrat. Vlečka do lomu bude spádovaná od tratě pryč. Jediná výkolejka by tak byla na kusé koleji u skladiště.
Dřív řešený přejezd za staniční budovou zruším, bude tam max. jen cesta pro techniku, s kříži.

Můžu poprosit o názor, příp. radu? Dík.
Zlámalík

Příspěvekod hank » stř 09 pro, 2020 7:26 pm

Zlámalík píše:Je velká blbost dát to odjezdové návěstidlo na druhou stranu koleje?

Proč by to měla být blbost? Předpis zná situaci "Hlavní návěstidlo na opačné straně" a mezi hlavní návěstidla patří i návěstidla odjezdová. Jenom na místě, kde by člověk to hlavní návěstidlo čekal, musí být příslušné návěstní upozorňovadlo, které kromě upozornění na polohu návěstidla návěstí v případě odjezdového návěstidla i konec vlakové cesty.
klacek_na_opacne_strane.jpg
klacek_na_opacne_strane.jpg (13.81 KiB) Zobrazeno 4651 krát

Šipka ukazuje, kde se hlavní návěstidlo nachází. Kroužky jsou odrazky, když je deska z viaflexu, nejsou potřeba.

Ještě skutečné rozměry podle TNŽ 34 2605:
rozmery_upozornovadel.jpg

A a D upozorňuje na předvěst, B a E na hlavní návěstidlo, C a F na přejedzník.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod hopeter » čtv 10 pro, 2020 12:09 pm

Máš moc pěkně uspořádanou elektroinstalaci. Chtěl jsem si taky udělat soupis nastavení dekodéru ( mám stejný od DCCdoma ) ale narazil jsem na to , že mě nejdou vyčíst CV. Čím ten dekodér programuješ ? ( centrála a ovladač ) mě to se z21 nechce kamarádit. Zápis mě hlásí err2 ale hodnoty ukládá. Když zkouším čtení přes multimaus tak čte nesmysly a když to čtu přes telefon a aplikaci Z21 tak po dlouhém čtení ohlásí nečitelné CV. Měl jsem problém i se čtením lokodekodérů ale tam pomohla aktualizace software centrály z21 přes Z21 Updater. Přepínače na odpojování PIC používám dle návodu.
Omlouvám se za příspěvek mimo téma ale rád bych se ujistil , že není problém jinde než začnu otravovat výrobce.
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod zirecek » čtv 10 pro, 2020 9:04 pm

Návěstidla: Vlečku lze chápat, že je mimo obvod dopravny, přestože je nejspíše zaústěna formálně mezi vjezdové návěstidlo a předvěst. Tudíž lze říci, že se tam pouze "klíčuje", jede se tam při obsazeném mezistaničním úseku. Výkolejku bych tam osobně dal, přestože je klesání vlečky ve směru od tratě.
Odjezdové návěstidlo vlevo asi lze s osazeným červeným štítem vpravo. Osobně jsem tento případ ještě neviděl. O to více u tohoto "skupinového" odjezdového návěstidla. Nezapomenout na nàmezníky a konce vlakových cest.
Nevím, co je důvodem pětiznakového vjezdového návěstidla a nemůže být v tomto případě méně znakové.
Můj názor nemusí být dokonale správný, předpokládám, že se najde větší znalec předpisů, který odpoví.
zirecek

Příspěvekod vojtas » čtv 10 pro, 2020 9:46 pm

Taky mi přijde pětiznak jako zbytečnost. Lomnice je sice nějaký TESTo-hybrid? Závislost vjezdů na postavení výhybek tam je, ale zase jsou daleko větší stanice s podobnými SZZ, (viz. Brandýs n/L), kde jsou i posunové cesty a návěstidla u všech dopravních kolejí, ale vjezdy jsou čtyřsvětla. Nejsem si jistý traťovou rychlostí Lomnice - Stará Paka, ale hledal bych důvod tam.
TT
vojtas

Příspěvekod JendaTT » sob 12 pro, 2020 2:38 am

hopeter píše: Chtěl jsem si taky udělat soupis nastavení dekodéru ( mám stejný od DCCdoma ) ale narazil jsem na to , že mě nejdou vyčíst CV. Čím ten dekodér programuješ ? ( centrála a ovladač ) mě to se z21 nechce kamarádit. Zápis mě hlásí err2 ale hodnoty ukládá. Když zkouším čtení přes multimaus tak čte nesmysly a když to čtu přes telefon a aplikaci Z21 tak po dlouhém čtení ohlásí nečitelné CV.

Ahoj, tenhle dekodér nemá možnost vyčítat CV (nemá jak potvrdit ACK), prostě se jen programuje "naslepo"... viz návod od dekodéru.
JendaTT

PředchozíDalší

Zpět na Mini kolejiště