Druhá věc je ale zajímavější - jmenuje se "Designing a Layout" (Navrhujeme kolejiště) od Barryho Normana a naprosto mne uchvátila. Na rozdíl od u nás obvyklých plánků, často navrhovaných metodou "shora" (a teď nejde o nic proti Milanovi, jeho postup je komplexnejší a jde na to ve větším záběru, kdy to "shora" je až výsledek), jde o precizní ukázku scénického přístupu k věci. Publikace vás na mnoha fotkách a perokresbách provede návrhem kolejiště od toho, k čemu kolejiště vlastně chcete, co má zobrazovat, kam si ho můžete umístit a jak se na něj budete dívat, přes výběr předlohy, perspektivu, směr pohledu, jak dostat téma na danou plochu, výstavbu scény, na co zaměřit pohled (či naopak jak zaměřit pohled diváka tam, kam chceme), až po ukázky a plánky jak mikrokolejišť (např. areál skladiště), tak domácích scénických minikolejišť - a dokonce až po použití těchto technik na zahradním kolejišti. Zaujalo mne, jak se přirozeným tvarováním do oblin dá umocnit vzhled, nemísto u nás obvyklých čtyř- nebo něco-úhelníků. Zde je typicky zadní kulisa polovinou protáhlé elipsy a přední hrana prohnutá. Žádné rohy ani rovnoběžky.
Velice se mi na tom líbí ten naprosto jiný a krásně anglický lidský přístup - namísto "foršriftu" na každou blbost, kterých je dráha v našich končinách plná, se řeší, jak věc udělat, aby to splnilo účel a představy. Knížku využijete i u nás - některé plánky na konci jsou sice britské, ale celý zbytek knížky je obecný a je spíše učebnicí pro výtvarníky, se zaměřením na naši problematiku. Textů je trocha, to vám mobil pomocí Google Lens snadno přeloží, většinu knížky zaujímají velké fotky a autorovy perokresby ilustrující problematiku, ukázky postupů, návrhů a řešení.
Jak píšu, postupy mne zaujaly. Možná si myslíte, že to všechno víte, ale tady je to krásně shrnuto a ilustrováno. Mám tady na okně rozloženou Malou Paku a sám teď vidím, jak výsledný dojem vylepšit, zejména zdůrazněním perspektivy, kdy se i na malé hloubce kolejiště dá dosáhnout dojmu mnohem většího prostoru.
Od stejného autora ještě vyšla kniha o modelování krajiny, zkusím ji na ukázku taky objednat, případně bych vzal něco dalšího, co bychom mohli pro naše účely využít - a kdybyste měli zájem, zase bych to objednal takto hromadně. Když už jsme knihkupce rozhýbali...

Vzkaz pro HonzuM na závěr: Autor v jedné části píše: "Pro navrhování používám zejména tužku tvrdosti 2B, jejíž měkkost mi dovoluje snadno načrtnout přímé i plynulé linie."
Edit:
Takže přidávám rovnou "distribuční seznam" s odkazy na náhledy knih:
============================================================
Barry Norman - Designing a Layouthank
Kavka
Chaolinek
Milan Ferdián
Němec_z_Ova
AdamB
Dovi
prcek
hank61
Libor
Ivan
nikon-80
JendaTT
LukasP
JiriKTT
czhunter
michal_d
Fox
Barry Norman - Landscape ModellingNěmec_z_Ova
AdamB
hank
Kavka
Libor
Milan Ferdián
Chaolinek
Dovi
LukasP
Pete Goss - Modelling BuildingsPOZOR, autor je opravdu Pete Goss, vydavatel má v popisu na stránce chybu.
Němec_z_Ova
prcek
Kavka
Libor
Ivan
Milan Ferdián
Chaolinek
LukasP
Ian Rice - Modelling with Plastic Structure KitsNěmec_z_Ova
Kavka
Milan Ferdián
Chaolinek
LukasP
Dále:
MODELLING TREES/Part One - Broadleaf tress/GORDON GRAVETT/ - Milan 1x
MODELLING TREES/Part two - Conifers/GORDON GRAVETT/ - Milan 1x
MODELLING GRASSLAND and landscape detailing/GORDON GRAVETT/ - Milan 1x
Němec_z_Ova: dle mailu, potvrzeno.
Doplněno dle e-mailu, SZ a připomínek, stav k 24.11. 18:30
Pro další inspiraci:
Nabídka celého Simonova knihkupectví je zde:
https://www.titfield.co.uk/a z toho jeho valstní produkce Wild Swan Books zde, s detaily knížek:
https://wildswanbooks.co.uk/Kom toho má v nabídce knížky jiných vydavatelů, pro detaily mrkněte přes Google, co není od Wild Swan, ze Simonova e-shopu neprokliknete...
Pořád platí, že cena pro vás je přesným přepočtem z ceny v UK, doprava přes moře jde za mnou, DPH je nula a a nově už nebudu počítat ani obalové krabičky. Abych si snad založil e-shop