Micro-mini-pidi-kolajiska I

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Micro kolajiska I

Příspěvekod chameleon » pon 26 lis, 2012 4:19 pm

Tip pro začátečníky:
ti si chtějí spíše zajezdit, než zaposunovat na mikro kolejišti

I osvědčené Milanovy plánky se dají upravit do mini rozměrů, za určitých podmínek:
a) zmenšením poloměrů - na mikro kolejišti nikdo neočekává provoz rychlíky, a tedy radiusy s 2-osými vozy se mohou zmenšit, např. na 310 hl. trať / 267 lokálka, možná i méně
b) menší délka staničních kolejí - jedna 810-ka nepotřebuje 50cm kolej... Na hlavní koleji stačí místo pro nejdelší vlak, třeba manipulák rosnička + 4 dvouosé vozy = cca 50cm?

Zkusil jsem překreslit Dolní Lhotu, která myslím má rozměr 2100x1000cm, rozdíl je docela znát:
DolniLhotaMF.jpg

Zkrátka takhle nějak by mohly vypadat dětské mini kolejiště pro začátečníky. Pro nás pokročilé možná nějaké to micro na vyblbnutí do vitríny, jinak pouze velká kolejiště pro snění a plánování na důchod :D
chameleon

Re: Micro-mini-pidi kolajiska I

Příspěvekod chameleon » pon 26 lis, 2012 4:41 pm

r267 hlavní trať + r220 lokálka
DolniLhotaMFmicro.jpg
chameleon

Příspěvekod depo201 » pon 26 lis, 2012 6:34 pm

oválek pro téčkaře, pro nás moduláře možnost připojit doma moduly :roll:
http://postimage.org/image/n1gjomp6f/

jedná se o malé nákladiště s koncovou staničkou na lokálce, krajinku si představte :D
depo201

Příspěvekod fulda » pon 26 lis, 2012 7:47 pm

Mimochodem - do této kategorie patří úzkorozchodné trati. Co třeba H0f kolejivo od firmy Busch?
http://www.masinky.cz/kategorie/203-Uzk ... dex_s3.htm
Rádiusy začínají na 115mm a vyhybky 22,5° s rádiusem 175mm a délkou 66,6mm
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Honza TT » úte 27 lis, 2012 8:10 pm

Díky za odezvu jafobe,

-uznávám, že je můj námět neobvyklý, ale pár příkladů ze skutečnosti by se určitě našlo. Kupříkladu Žacléř byla jednu dobu v podobném stavu. Skušenější kolegové by určitě našli i jiné případy.. :wink:
-A provoz i v takovéto stanici může (a bude) zajímaví. Vezmi, přisuneš manipulák v čele se služebním vozem, ten odpřáhneš vrátíš se před nádraží, přehodíš výhybky otevřeš výkolejku, zajedeš k rampě připřáhneš stojící vozy (naložené/vyložené) vrátíš se s nimi na hlavní kolej, zapřáhneš za služebák, zpět k rampě odpřáhneš čerstvý náklad, a vrátíš se na hlavní kolej. zavřeš za sebou výkolejku, sebereš manipulák a teprve můžeš odjet. potom si to přišourá motoráček...
-Kolej je v esíčku proto, abych se dostal na druhou stranu kolejiště a využil celou šířku. (Ta přesuvna se pohybuje dozadu)
A nakonec ten rozměr je dán rozměrem police ve skříni. (máme malé kuchyňské skříňky :lol: )

Podobnou scénu jakou jsi mi vykreslil ty, už mám taky v merku ( hned jak dokončím tu zimu).
SL748174.JPG

Bude to takový shubox, i když neúplně regulérní. Nebude to v krabici od bot, ale v rozkládací bedýnce o velikosti skutečné krabice. Tu už mám na polici, tam hezky čeká :lol: Jen tady už musím bezpodmínečně malinko upravit výhybky, aby se všecko vlezlo. Přesuvna je třídílná, aby umožnila posun ve skryťáku.
Náklady potahne rosnička, ta se akorát vejde za výhybky. K rampě se vejdou dvě Zky. Osobní obstará 810, hurvínek, věžák, nebo souprava Ci a Cdi (čtyřokeňáky) a krátká parní. (Mám ale zatím jen Německou :cry: )
rozložená krabice.JPG
krabice.JPG
krabice.JPG (64.35 KiB) Zobrazeno 9580 krát
Honza TT

Příspěvekod jafobe » úte 27 lis, 2012 10:06 pm

Honza TT píše:Díky za odezvu jafobe

není zač ;) když tak koukám že už bylo rozpracováno něco podobného ducha jako jsem nednesl já :)
Žacléř neznám i když jsem v něm taky jednou byl, a odborník taky nejsem, takže sám to neposoudím, ale vyjímky by se asi našli
na novém počinu taky není o moc víc místa, takže to bude asi fousové i pro rosničku, a asi bude muset být ten střední díl vyndávací, pokud ty krajní budou na oněch delších bocích nepředpisové krabice od bot, a co se týče krátké parní, sem tam některé německé byli podobné našim, takže s menšími úpravami a novými potisky by se možná použít taky dala, mám pocit že i to se tady někde na fóru už řešilo
jafobe

Příspěvekod juroH0 » úte 27 lis, 2012 11:22 pm

to HonzaTT:
zatiaľ to tu len sledujem..ale nad niečím podobným ako máš rozrobené uvažujem aj ja..potom pridaj ďalšie fotky :-)
Inak čo sa malej pary týka..tu je jedna pekná pseudonaša para... ale konečný efekt je dosť dobrý: http://www.domacimodulovka.kx.cz/vozovy ... /index.htm
H0(e), DCC, epocha II-III
7", 1:4
juroH0

Příspěvekod Honza TT » stř 28 lis, 2012 7:05 am

juroH0 píše:to HonzaTT:
zatiaľ to tu len sledujem..ale nad niečím podobným ako máš rozrobené uvažujem aj ja..potom pridaj ďalšie fotky :-)
Inak čo sa malej pary týka..tu je jedna pekná pseudonaša para... ale konečný efekt je dosť dobrý: http://www.domacimodulovka.kx.cz/vozovy ... /index.htm

Mmm ...dost dobrý, tu 80ku mám taky a teď už vím, co s ní :wink: Dík! Jestli budu mít odvahu, tak se do toho v zim pustím
Honza TT

Příspěvekod milan ferdián » stř 28 lis, 2012 7:40 am

Tož HO-nulkaři,já vám tak trochu nerozumím.Teď jsem se dočetl na jednom webu,povzdech,že by kolejiště na ploše 2,0m*0,9.Souviselo s jedním článkem kde N-kař v gauči dovnitř úložného prostoru na tuto plochu vměstnal kolejiště.S těmi vašími poloměry R380,R366 lze navrhnout vyloženě lokálky,ještě menší než jsou v publikaci II.dílu 2,0*1,2m. :wink: A vy o takové plochy máte též zájem?A tady je dokonce i limitující výška.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Martin Ostruszka » stř 28 lis, 2012 1:16 pm

Podobné...
leigh720.jpg
leigh720.jpg (25.76 KiB) Zobrazeno 9404 krát
Naposledy upravil Martin Ostruszka dne stř 28 lis, 2012 1:19 pm, celkově upraveno 1
Martin Ostruszka

Příspěvekod Dusan » stř 28 lis, 2012 1:18 pm

Právě pro HO já vidím smysl tvorby minikolejišť. I když stále laboruji s měřítkem N, nemohu se úplně od HO, kterou jsem dříve měl, tak nějak odpoutat, takže bedlivě sleduji. Mám k dispozici elkový prostor 245x175 při šíři obou panelů 60cm.
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod JBr » sob 01 pro, 2012 7:15 pm

Honza TT píše:Podobnou scénu jakou jsi mi vykreslil ty, už mám taky v merku ( hned jak dokončím tu zimu).

Prosim te, jake kolejivo to pouzivas? At delam co delam, na rozmery v tvem planku nejsem normalniho Tilliga schopny vmestnat. Na neco aspon trosku rozumneho potrebuju 65 cm, idealne jeste o kus vic.
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod Honza TT » sob 01 pro, 2012 10:04 pm

JBr píše:
Honza TT píše:Podobnou scénu jakou jsi mi vykreslil ty, už mám taky v merku ( hned jak dokončím tu zimu).

Prosim te, jake kolejivo to pouzivas? At delam co delam, na rozmery v tvem planku nejsem normalniho Tilliga schopny vmestnat. Na neco aspon trosku rozumneho potrebuju 65 cm, idealne jeste o kus vic.

No to se nesmíš omezit jen na normální kolejivo.. V mini-micro jde doslova o milimetry. Já si dělám výhybky sám, v podstatě jde o stejný poloměr jako u starých z ohýbaného plechu (průměr oblouku "58.."), jen si to udělám z profilu a šité na míru. Vyžaduje to přesnou práci (aby vozy nevykolejily), ale jízdní vlastnosti jsou supr.
kostra výhybky.JPG
kostra výhybky.JPG (120.83 KiB) Zobrazeno 9141 krát

pohled II..JPG
Honza TT

Příspěvekod JBr » ned 02 pro, 2012 12:10 pm

Honza TT píše:No to se nesmíš omezit jen na normální kolejivo.. V mini-micro jde doslova o milimetry. Já si dělám výhybky sám

Toho jsem se presne bal :) Ten tvuj planek by mi pekne pasnul do volneho mista ve skrince (58 cm), ale s normalnim kolejivem se da vmacknout az tak na 65 cm, idealne jeste tak o 10 cm vic. Na sochani vlastnich vyhybek mam volsovy ruce, uz jsem to zkousel a nedarilo se, takze se budu muset pripadne spokojit s trosku vetsim rozmerem.
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod Honza TT » ned 02 pro, 2012 2:44 pm

JBr píše:
Honza TT píše:No to se nesmíš omezit jen na normální kolejivo.. V mini-micro jde doslova o milimetry. Já si dělám výhybky sám

Toho jsem se presne bal :) Ten tvuj planek by mi pekne pasnul do volneho mista ve skrince (58 cm), ale s normalnim kolejivem se da vmacknout az tak na 65 cm, idealne jeste tak o 10 cm vic. Na sochani vlastnich vyhybek mam volsovy ruce, uz jsem to zkousel a nedarilo se, takze se budu muset pripadne spokojit s trosku vetsim rozmerem.

Jestli ti to pomůže, tak mi pošli mailem přesný nákres a já ti to nezávazně spíchnu... :wink: Mám už to celkem dost v ruce.
Nebo sem časem můžu pověsit pár triků jak na to, na co si dát pozor a čím si pomoct. –Poznatky ze zkušenosti.
Honza TT

PředchozíDalší

Zpět na Mini kolejiště