Malá Paka - kolejiště na okno

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště na okno

Příspěvekod hank » ned 01 lis, 2020 7:48 pm

Já tu diskusi o krycích návěstidlech přejezdů přenesu do vlákna Podklady ke stavbě.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Zlámalík » pon 02 lis, 2020 12:07 pm

Připojuju odkaz - inspiraci:

V Batelově je taky volná skládka (téměř) z druhé strany výpravní budovy a je tam pěkně vidět, co dělat se skladištěm v současnosti :-)
https://mapy.cz/turisticka?x=15.3992999 ... itch=0.246

Moravské Budějovice - tři sýpky kolem kolejí, volná skládka taky skoro před nádražím:
https://mapy.cz/letecka-2012?x=15.80952 ... id=2002581

A můj nápad na okřesání sýpky Telč (Igra) na 3 okenní osy má oporu ve skutečnosti v Dačicích:
https://mapy.cz/letecka?x=15.4387390&y= ... tch=-0.103
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Zlámalík » úte 03 lis, 2020 10:28 pm

Tak je to tady - začínáme!
Plán vytištěný, rozměry sedí a i okolo budovy je tak málo místa, jak to vypadalo :D
V dílně zatím schne základní stavba korpusu z překližky.
Přílohy
Malá Paka začátek.jpg
Zlámalík

Příspěvekod vojtas » stř 04 lis, 2020 12:18 am

Hele, koukám, že už jsi to rozjel, ale nechceš mít první výhybku na tom mezisegmentu? Hodně by to staničku protáhlo, i opticky.
TT
vojtas

Příspěvekod Ivan » stř 04 lis, 2020 10:47 am

No u té budovy to asi nebude profil dle NEM, ale je to mini a Bap tam stejně nepojede. Začátek vypadá parádně, ostatně jsem od tebe nic jiného nečekal. :wink: ať se daří!
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Zlámalík » stř 04 lis, 2020 10:57 am

vojtas: hele, asi ne. Zkusil jsem si to namalovat - buď se nevejde sýpka, protože kolej za budovu povede tam, co je dnes vlečka u sýpky, nebo se to udělá podle obrázku dole, ale pak to zhlaví vypadá divně, je moc dlouhý oproti zbytku. Tam by seděla tak ideálně nějaká upravená "skorosymetrická" zkrácená EW2, aby měla odbočení 10°/5°, ale pak mi první výhybka vyjde na spoj segmentů a to nevím, jestli stojí za ty komplikace.
Přílohy
Malá Paka 5A2 vizualizace.jpg
Zlámalík

Příspěvekod Zlámalík » stř 04 lis, 2020 10:59 am

Ivan píše:No u té budovy to asi nebude profil dle NEM, ale je to mini a Bap tam stejně nepojede. Začátek vypadá parádně, ostatně jsem od tebe nic jiného nečekal. :wink: ať se daří!

To je profil "okolo té hrušky to nějak protáhnem" :lol: :lol: :lol:
Nechválit dopředu prosím :D
Zlámalík

Příspěvekod vojtas » stř 04 lis, 2020 11:26 am

No, mně se to natažené zhlaví líbí. Ta výhybka v dopravní koleji takhle není nic proti ničemu. Ale stavitel jsi ty, tak dělej podle svých očí. Já to taky nemám před sebou na stole, tak to vidím jinak.
TT
vojtas

Příspěvekod Marthin » stř 04 lis, 2020 1:07 pm

Fakt je ten, ze stanicni koleje jsou kratke - jejich natazeni od Vojtase ma dobrou myslenku, ale ja bych zkusil natahnout ze strany druhé: dvě výhybky posunout ke kraji panelu současne se skladistem, které by se ukrojilo. Sturc u skladiste bych zrusil a evokovalo by to, ze to pokracuje dale. Ale nevim, nakolik mate dlouhou kolej pro obraceni lokomotiv... prizpusobil bych ji te nejdelsi O:-)
Marthin

Příspěvekod Zlámalík » stř 04 lis, 2020 1:59 pm

Marthin píše:Fakt je ten, ze stanicni koleje jsou kratke - jejich natazeni od Vojtase ma dobrou myslenku, ale ja bych zkusil natahnout ze strany druhé: dvě výhybky posunout ke kraji panelu současne se skladistem, které by se ukrojilo. Sturc u skladiste bych zrusil a evokovalo by to, ze to pokracuje dale. Ale nevim, nakolik mate dlouhou kolej pro obraceni lokomotiv... prizpusobil bych ji te nejdelsi O:-)

Nene, za výhybku se musí vejít Kocour (112 mm) a jeden vůz typu Hbbillns (140 mm). Abych ho mohl odpojit od vlaku, protlačit zpátky skrz stanici a zavézt k sýpce, když přivezou RoundUp :D Teď je od výhybky na konec 260 mm, což je s odřeným spřáhlem akorát. Šlo by to redukovat na Kocour + Kils (117 mm) když bude ouvej, ale tím se poměry zásadně nezmění.
K sýpce dostanu i 2x Tds/Tdgs, ale s těmi nemusím objíždět, protože jich víc než dva stejně nepřivezu.
Zlámalík

Příspěvekod Trixt » čtv 05 lis, 2020 8:33 am

Já bych se držel asi toho mírně upraveného původního návrhu. Když se člověk podívá na druhé okno, tak stejně provoz jakékoliv delší soupravy nepřipadá v úvahu, neb by vcelku ji nešlo na druhém okně odstavit.;)
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, TC, MP1
Trixt

Příspěvekod hank » čtv 05 lis, 2020 8:56 am

Já bych chtěl jenom podotknout, že staniční budovy, čekárny na zastávkách a strážní domky se stavěly tak, aby stěna přivrácená ke koleji byla nejméně 5,5 m od osy koleje, tj. v TT 46 mm.
hank

Příspěvekod Trixt » čtv 05 lis, 2020 10:26 am

hank píše:Já bych chtěl jenom podotknout, že staniční budovy, čekárny na zastávkách a strážní domky se stavěly tak, aby stěna přivrácená ke koleji byla nejméně 5,5 m od osy koleje, tj. v TT 46 mm.

Dobrá poznámka, hned jsem běžel přeměřit vzdálenost budovy u koncové stanice. Uff mám tam slušnou rezervu. :)
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, TC, MP1
Trixt

Příspěvekod Zlámalík » pát 06 lis, 2020 8:42 pm

Hanku, díky za připomínku k odstupu od koleje, no, uvidíme... :D

Dnes jsem se už nedostal k výrobě manuální, tak jsem aspoň vymyslel pravou stranu s přesuvnou. Člověk míní, metr mění. Ale není tak zle a nakonec to asi vyjde dobře.
Povedlo se mi to vykroutit tak, že přesuvna bude mít délku kolejí 270 mm, aby se vešly dva klanicové vozy Smmps (a tím pádem asi i dva Hbbillns), na nejdelší kolej vpravo za přesuvnou se vejde odstavit RegioŠtrůdl 840 a na průběžnou i Herkules. Já vím, je to megalomanie, ale holt se někdy přijede se dvěma vozy pro kůrovcové dřevo s Herkulem, jak je teď v módě :D Vzhledem ke tvaru okna bude na kolejiště vidět jen zepředu či šikmo zleva a tak stromová kulisa zakryje odstavený vozový park. Pozor, dvě odstavné koleje 270 mm koleje jsou ještě skryté pod kopcem!

Druhé zlepšení je v tom, že odbočka do lomu je opravdu odbočka, tedy s traťovou kolejí přímo a vlečkou do odbočky. U výhybky bych si představoval strážní domek se zídkou, trochu podobně, jako to má hank na svém kolejišti: http://hankovystranky.cz/wp-content/upl ... 114503.jpg - díky za nápad! Z vlečky by měl být asi odvrat - jenže to by chtělo obloukovou výhybku a nevím, jestli by tam toho pak nebylo moc.

Lom bude buď po vzoru Košťálova s dopravníkovým pásem a s lomem jakože někde mimo záběr, nebo - asi spíš - tam udělám jen nakládací hranu a bude se nakládat nakladačem. Díky Vovovi za průzkum a zveřejnění témat na vlečky, přišlo mi to krásně vhod. Viz http://www.mojett.cz/62456. Pod nakládací plochou bude kapsa, kam bude dvěma kolejemi zajíždět přesuvna a kam se dá v případě potřeby přes stromy dosáhnout.

Určitě vás napadne spousta zlepšení. Mezitím jsem už vymyslel středový modul, věřím, že se bude líbit. Jdu to kreslit.
Přílohy
Malá Paka 5A pravá strana vizualizace.jpg
Malá Paka 5A pravá strana vizualizace 2.jpg
Zlámalík

Příspěvekod hank » pát 06 lis, 2020 8:51 pm

Herkules na lokálce: Od doby, kdy jsem viděl ER 20 vozit separáty se čpavkem z Dusla do agropodniku MJM na litovelském předměstí, jsem si je zařadil mezi stroje vhodné v epoše VI i pro lokálkový provoz.
hank

PředchozíDalší

Zpět na Mini kolejiště