MIni TT kolejiště 85x110

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: MIni TT kolejiště 85x110

Příspěvekod Zlámalík » čtv 04 bře, 2021 2:10 pm

Sniper píše:Toho osvětlení výhybek je škoda byla by to hezká perlička, ale chápu :-)

No tak vezmi SMD LED 0603, přilep na ni kousek plexiskla, to polep fólií z laserové tiskárny s vytisknutou grafikou a je to. Drbačka? Značná. Efekt? Maximální.
Hele, kdysi dávno Jirka Sládek řešil osvětlený Pragotron na nástupišti a při dnešních displejích by se dal udělat pomalu i funkční :D
Viz: viewtopic.php?f=5&t=3298#p53678
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod hank » čtv 04 bře, 2021 4:13 pm

Sniper píše:...

Viz ten citovaný link z mého minulého postu.
V dopravně D3 Cebiv na bezdružické lokálce měli krycí návěstidlo svázané s PZZ už v prosinci 1962. Světelné, pořadí světel shora zelená-červená-bílá, vzor SSSR. Na našem trhu jsou jejich modely k sehnání v provedení SSSR i AŽD 71. Na stejné trati v nz Kokašice měli dokonce na vjezdu před opačným zhlavím na zábrzdnou vzdálenost před krycím návěstidlem tabulku s křížem. Vše je zdokumentováno v odkazovaném vlákně.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Sniper » pát 05 bře, 2021 12:17 pm

Tak na základě úpravy od Jirky Zlámala bude toto finální řešení, čímž mu za to moc děkuji :-)

ještě musím dovymyslet umístění té cihlové nádražní budovy a silna a pár dalších drobností :-D

Obrázek
se štítem, nebo na něm.
Sniper

Příspěvekod Střelec » pát 05 bře, 2021 6:30 pm

Skryťák bude v tunelu, nebo za kulisou? Z hlediska obsluhy by měla vhodná kulisa (mírný travnatý svah zakončený kolem hrany remízkem/křovinami, ze strany skryťáku vhodně strukturovanou opěrnou zdí, stačil by ale pás lesa na terénní vlně) řadu výhod. Usnadnění obsluhy, úspora materiálu při stavbě, zjednodušení údržby. Pokud by se jelo v digitálu, mohli by v případě potřeby kolejiště obsluhovat dva lidé - každý svou stanici.
Střelec

Příspěvekod Kavka_ » pát 05 bře, 2021 7:11 pm

Sniper píše:Tak na základě úpravy od Jirky Zlámala bude toto finální řešení, čímž mu za to moc děkuji :-)

ještě musím dovymyslet umístění té cihlové nádražní budovy a silna a pár dalších drobností :-D

Jo, tak takhle je to už moc pěkné!
No a pokud kulisu - je to otázka, z jaké stran má být ideálně viditelno, je-li to z čela, nechal bych vlevo tunel a doprava kulisu/nadjezd atp....
TT, V. - VI. epocha, ČD
- kolejiště realizovaná na malých plochách neškodí v jakémkoli množství -
Kavka_

Příspěvekod Sniper » pát 05 bře, 2021 9:24 pm

rád bych udělal kompromis levou část bych rád zachoval jako pohledovou tzn zde bude modelovaný kopec, tunel ....
s pravou částí trochu bojuju, tam ještě nejsem úplně rozhodnutý :-)
přemýšlím o tom jak to bude vypadat buď tam bude kulisa nebo to zavřu a nebo bych udělal takovej polohybrid.
možná bych tu pravou stranu částečně zamodeloval aby tam byl vjezd do tunelu ... ale zároveň tam vymyslel z části kulisu. asi neumím vysvětlit přesně jak to mám v hlavě :-)
až budu modelovat tak se rozhodnu :-)
se štítem, nebo na něm.
Sniper

Příspěvekod Fox » sob 06 bře, 2021 6:03 am

Osobně bych kombinoval kulisu (vpravo) s uzavřenou částí (vlevo). Případně lze i prostor vpravo dotáhnout až k okraji jako takovou podepřenou skořepinu a nechat to otevřené zezadu pro manipulaci.
Track_v8_kulisa.jpg
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Příspěvekod Sniper » sob 06 bře, 2021 8:19 am

@Fox jo takto to mám trochu v plánu, ale tu pravou část o kouse posunout :-)
se štítem, nebo na něm.
Sniper

Příspěvekod Zlámalík » sob 06 bře, 2021 12:07 pm

Ještě bych se na to podíval, jestli mě něco napadne, ale zásadně to překopávat nechci, není to moje :D
Vlevo bych nechal tunel, viditelný portál a kus kopce, přechod do kulisy a hustého lesa, vpravo pak jen les, za který by vlak zajel. Modelovat tam portál skoro "za rohem" nemá asi cenu.
Továrnu, pokud autor chce, dát na střed, postupně zleva halu, bránu, administrativu a za ní nádvoří. Inspirace na carendt.com, tam je těch "shifting puzzles" mraky, často s továrničkama.

Snímek obrazovky 2021-03-06 131921.jpg
Zlámalík

Příspěvekod Zlámalík » sob 06 bře, 2021 12:51 pm

To by bylo, aby to tam nevešlo! Plánek viz mail.

Snímek obrazovky 2021-03-06 135019.jpg
Zlámalík

Příspěvekod hank » sob 06 bře, 2021 1:57 pm

Když už je ta fabrika takhle namáčknutá na kulisu, tak může být sama znázorněna jako další - bližší - poloplastická kulisa. Kulisy klidně mohou mít více úrovní, čímž se dosáhne zdání větší hloubky prostoru...

Někde jsem tady dával odkaz na dioráma s obilním silem, kde těch úrovní kulis bylo několik, jenže to teď nemůžu najít... :(
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Jarda H. » sob 06 bře, 2021 2:45 pm

Zlámalík píše: ....Továrnu, pokud autor chce, dát na střed, postupně zleva halu, bránu, administrativu a za ní nádvoří. ....

Pokud tam chce autor "TOVÁRNU", tak je to značný kompromis kvůli prostoru, chybí zázemí tj. sklady, zásoby surovin atd. - hala a administrativa nedělají továrnu. Možná zvolit jinou možnost - stavebniny, šrotiště, .... (pohledově asi vděčnější, možnost více se vyřádit :lol: )
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod Ivan » sob 06 bře, 2021 4:24 pm

Poslední verze Snipera se mi moc líbí, ta doplňena továrna od Zlámalíka je na mne už moc.

Vlevo tunel, vpravo kulisa s lesem - tak to přesně mám já a pořád si myslím, že je to pro mini fajn varianta. Můžeš juknout do vlákna "Jizerka", jsem však zatím v době polystyrenové, ale pro představu snad pomůže. Koncept kolejiště je podobný.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod hopeter » sob 06 bře, 2021 6:44 pm

Sleduji ale zatím nekomentuji. Hezký námět. Ten angličan komplikuje polohu výtopny o 15°oblouku a tím je výtopna moc nalepená k trati. Není nutné mít vlečku do fabriky , malá fabrika by asi zboží vozila destou nebo malým náklaďáčkem z nádraží...
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod Marthin » sob 06 bře, 2021 7:52 pm

ja osobne bych zrusil sypku a sturc, misto ni dat stanici. V tom pripade bych vlecku do fabriky.
Sypka a fabrika na mne prijde az moc.....
Marthin

PředchozíDalší

Zpět na Mini kolejiště